Välkommen till en intensiv nyhetsdag med rapporter från bland annat SAS, Proffice, Boliden, Lufthansa, GM och MAN. Ericsson håller årsstämma och ECB lämnar räntebesked. Här hittar du dagens agenda.
De svenska småföretagens konunktur har fortsatt att försvagas men de räknar med att det ljusnar under det kommande året, enligt Swedbanks småföretagarbarometer. Trots avmattningen har hälften av företagen ökat omsättningen. En sämre omvärldskonjunktur och högre råvarupriser är de största riskerna som småföretagen ser, rapporterar TT.
Lufthansa sparkar 3500. 

Det är inte  bara SAS som går på knäna. I dag kom beskedet att flygbolaget Lufthansa planerar att minska antalet anställda med 3500 de närmaste åren i ett omfattande nedskärningsprogram.

De jobb som försvinner från Lufthansa är administrativa. Målet är att de administra kostnaderna ska minska med 25 procent, uppger flygbolaget i ett uttalande TT tagit del av.
SAS säger till Nliv.se att bolaget inte planerar några nedskärningar i personalen. Neddragningarna från förra årets fjärde kvartal fortgår fortfarande. Totalt planerar svenska flygbolaget skära ner 300 administrativa tjänster.

”Den stora utmaningen för SAS just nu är oljepriserna. Vi kan inte kompensera de högre oljepriserna eftersom vi inte kan höja biljettpriserna i motsvarande utsträckning”, säger Sture Stölen, som är ansvarig för investerarrelationerna, till Nliv.se. LÄS HELA INTERVJUN.
SAS aktie rasar på morgonen. Beskedet om den oväntat stora förlusten under första kvartalet fick SAS-aktien att rasa när handeln på Stockholmsbörsen inleddes. Efter någon minut hade kursen sjunkig med 9,6 procent till 7:50 kronor. Följ aktien här.
Ännu mer olycksbådande flygnyheter. Det danska flygbolaget Cimber Sterling meddelade på morgonen att bolaget har begärts i konkurs. Alla flygningar med bolaget är inställda från och med torsdagsmorgonen 06:30.

Danska tidningen Berlingske Tider rapporterar om kaos och panik på Kastrup efter beskedet.

Cimber Sterling hette tidigare Cimber Air men bytte namn då man köpte upp de resterande delarna av det konkursdrabbade flygbolaget Sterling Airlines. 

En av de drabbade researrangörerna är Spies. Omkrinr 1100 gäster skulla under den närmaste tiden ha flugit med Cimber Sterling. Researrangörern meddelade på morgonen att bolaget lovar säkra resorna för sina kunder.
”Det är djupt beklagligt”, säger Cimber-chefen Jan Palmér till danska tidningen BT om bolagets konkurs. 

”Styrelsen har i flera månader arbetat intensivt på att säkra realiseringen av en turn around i bolaget, men dessvärre rann tiden ut innan vi var helt i mål”, säger han till BT.
Handeln på Stockholmsbörsen inleddes med stigande kurser. Klockan 09:20 hade OMXS-index gått upp med 0,4 procent till 332,5. Uppgången var i linje med utvecklingen på de ledande börserna i Europa. 

SAS, som rapporterade en förlust på 1,1 miljarder kronor, föll med 7,8 procent. Boliden steg med 1,3 procent efter att ha rapporterat en vinst på 1,5 miljarder för första kvartalet. Det var högre än väntat. Stigande metallpriser gynnar Boliden, rapporterar TT.
SAS har satt in extraflyg på Kastrups flygplats i Köpenhamn. Detta för att få strandsatta Cimber Sterling-kunder upp i luften, rapporterar danska BT:s affärssidor

”Det är oundvikligt att denna situation kommer att påverka SAS trafik. Vårat fokus ligger nu på passagerare som har köpt biljett av SAS och som drabbats av inställda flyg. Här tar vi naturligtvis hand om våra resenärer, som vi alltid gör vid oförutsägbara händelser”, skriver SAS i ett meddelande.
E24_liveGråter for SAS, jubler for Storebrand: Børsoppgang i Oslo, men store utslag etter kvartalstall. http://t.co/lL10qjBV
”SAS börjar bli en form av luftens SAAB-personbilar. En bra produkt, men för dyr”, säger flyganalytikern Anders Lidman till Nliv.se. Artikel klar inom kort.
 
Ett tungt decennium för SAS. Sedan 2007 har aktien förlorat nära 98 procent av sitt värde.

Ett tungt decennium för SAS. Sedan 2007 har aktien förlorat nära 98 procent av sitt värde. Följ bolaget på Nliv.se:s börstjänst.
SAS svaga rapport kan inte skyllas på ökade bränslepriser, säger analytikern Jacob Pedersen. http://bit.ly/ItmHq9
”SAS har ännu inte börjat inse allvaret”, säger flyganalytikern Anders Lidman till Nliv.se. Han menar att SAS har för stor produktion på fel marknad. Läs intervjun här.
Stora delar av Cimber Sterling ska stanna kvar i ett nytt, rekonstruerat bolag, rapporterar Reuters. Det är i alla fall bolagsledningens mål, skriver styrelsen i ett uttalande. Inom tre dagar hoppas bolaget kunna ge mer klara besked om framtiden.

I Sverige är det flygningar på linjerna Norrköping till Köpenhamn och Arlanda till Billund som är inställda från och med i dag, skriver Konsumentverket och Konsument Europa i ett pressmeddelande. Den som har en flygbiljett med bolaget kan eventuellt få pengarna tillbaka eller en ny resa, rapporterar Direkt.
”Charter får fler kunder nu”. 

Inte alla kommer drabbas illa av danska flygbolaget Cimber Sterlings konkurs.

Charterarrangören Star Tour är en av opportunisterna på marknaden.

”Vi kan lika gott vara ärliga”, säger Stig Elling, direktör på Star Tour, ”Folk söker sig till bolag som är trygga och säkra. Jag tror att det här innebär att charterbranschen får fler kunder”, säger han till danska BT.
Norska sajten e24.no rapporterar att flera nu höjer rösten för att få till en försäljning av flygbolaget SAS. ”Ledarna på SAS går fria och får räddningspaket efter räddningspaket”, säger politikern Harald T. Nesvik från norska Fremskrittspartiet. Läs artikeln på E24.no här.
MP: ”Oansvarigt av svenska staten att behålla sitt ägande i SAS” http://bit.ly/Ksk2YJ
LUNCHSVEPET

Stockholmsbörsens OMXS-index går, liksom i övriga Europa, starkt på torsdagens förmiddagshandel. Klockan 12:20 har börsen stärkts drygt 0,68 procent till 333,39. Följ börsen här.

Dragloken på börsen är Lundin Petroleum, Alliance Oil Company, MTG och Skanska, som samtliga ökat över två procent. 

Sänkena på börsen är vid lunchtid Tele 2 på storbolagslistan och Tradedoubler och SAS listan över börsens mellanstora bolag. 

I eftermiddag ska vi på Nliv.se följa Anders Borgs och Fredrik Reinfeldts presskonferens om oppositionens skuggbudget. Vår reporter Erik Olsson är på plats och kommer att skicka direktrapporter.

ECB:s räntebesked väntas dimpa ner i telegramkorgen klockan 13:45 och 45 minuter senare hålle Mario Draghi presskonferens.
Läs Nils-Olof Ollevik om Lundin-vd:ns märkliga utspel. ”Börsen fel plats för arrogans”. http://bit.ly/IHBygt
 
Anders Borg är på plats inför dagens presskonferens där finansministern ska kommentera oppositionens skuggbudget. Nliv.se:s reporter Erik Olsson rapporterar direkt.

Anders Borg är på plats inför dagens presskonferens där finansministern ska kommentera oppositionens skuggbudget. Nliv.se:s reporter Erik Olsson rapporterar direkt. Foto: Magnus Hjalmarson-Neideman.
– Bristen på kapitaltäckningen var en huvudorsak till finanskrisen. Vi gjorde inget åt detta då. Men nu gör vi det, säger Anders Borg under presskonferensens inledande minuter.
– Storbritanniens krav var det som man till slut inte kunde komma överens om. Vid tretiden i natt insåg vi att vi inte kunde komma längre, då la vi ner. Säger Anders Borg om nattens förhandlingar om kapitalkrav för banker
Borg verkar annars nöjd med att ha fått gehör för sin linje, rapporterar Erik Olsson på plats i Riksdagen.
– S vill montera ner arbetslinjen och höja bidragen, säger Borg om oppositionens skuggbudget.
Du kan själv följa Borgs presskonferens på SvD:s live-kanal här. Vi ber om ursäkt för det dåliga ljudet.
SvD:s bildredaktör hälsar att det redan nu finns ett bildspel från presskonferensen. Det kan du se här.
Socialdemokraterna vill genomföra en relativt rejäl skattehöjning, säger Anders Borg.
Socialdemokraterna vill höja bidragen. Och det vill de göra genom att höja skatten på arbeten, säger Borg.
Integration, äldre- och yngres ställningar på arbetsmarknaden och funktionsnedsatta är de viktigaste områdena vi har i dag. Där har Socialdemokraterna inga förslag, säger Anders Borg.
”Lever man som jag gör - åtminstone en del på landsbygden - så blir det en tung börda att bära”, kommenterar Borg Miljöpartiets inflytande i bensinskattefrågan.
”Förra gången vi hade rödgrön regering hade vi nästan varje år höjda miljöskatter. Det är rätt stora kostnader. Det blir dyrare att handla mat, det blir dyrare att köra ungarna till träningen och det blir dyrare att åka till de bussar och tåg oppositionen vill att vi ska ta”, säger Anders Borg om miljöskatter.
Är det rätt att bygga ut bidragspolitiken eller ska vi fortsätta bygga ut sverige för en yngrearbetsmarknad, det är kärnan av de problem vi har i Sverige, säger Anders Borg och öppnar upp för journalisternas frågor.

– Vill man rösta på Socialdemokraterna betyder det att man ger sitt stöd för kraftiga skattehöjningar och försämringar för vanliga människor, säger Borg.
När Socialdemokraterna säger att de vill föra en politik fylld av innovationer och förnyelser så är det praktiskt taget en kopiering av vår politik. Deras politik går på bidragslinjen. Vår bedömning är att en återgång till en bidragspolitik leder till sämre tillväxt och sysselsättning, säger Borg.
Anders Borg låter uppeldad. Han pratar snabbt och övertygat. Det är svårt att hinna med alla frågor som finansministern hinner avhandla.
Vi är för kollektivavtal och ordnade förhållanden på arbetsmarknad. Men det är parterna som ska ordna sådant, inte lagstiftning, kommenterar Borg sysselsättning.
Ungdomar har större rörligheter på arbetsmarknaden därför ska arbetsgivaravgiften vara högre för ungdomar än för äldre. Det är lättare för ungdomar att gå ut och in i studier och korta påhopp och så vidare, säger Borg. Dessutom finns insiderfaktorn, unga är inte lika förankrade i sina arbetsplatser eller fack. Både rörligheten och insiderfaktorn innebär att ungdomars avgifter ska vara större, säger Borg.
Magdalena Andersson vill ha en sänkt löneökningstakt för ungdomar, det undrar jag varför hon vill ha det så, säger Anders Borg. Hög skattebelastning på arbete leder till lägre sysselsättning. Det är därför de allra flesta länder för sig bort mot höga skattebelastningar på arbete. Socialdemokraternas förslag är en mycket bakvänd politik.
Presskonferensen är slut. Erik Olsson kommer att skriva en artikel på vad som sades under konferensen. Snart på Nliv.se.
Grunddragen i Borgs presskonferens går att sammanfatta i att Borg vill att regeringen för en ”ansvarsfull politik”, vilket innebär fortsatta skattelättnader och få stora utgifter. Han anser att Socialdemokraternas budgetförslag innebär många kostsamma utbyggnader och framför allt 10 miljarder kronor till vad Borg kallar ”Bidragslinjen”.
MrFridh"Lita på oss eller sälj era aktier" säger Lundin Petroleums VD. | SvD http://t.co/JKWWRQxW Ställer mig direkt frågan vad de vill dölja?
ECB lämnade räntan oförändrad. Den euopeiska centralbanken (ECB) lämnade räntorna oförändrade vid torsdagens rådsmöte. Det innebär att den viktigaste styrräntan ligger kvar på 1,0 procent. Draghi håller presskonferens 14:30.
Vår favoritekonom Nouriel Roubini, alias ”Dr Doom”, ser risken för en konfrontation mellan Israel och Iran eller mellan USA och Iran som det största orosmolnet just nu. LÄS MER HÄR.
Telekombolaget Ericssons årsstämma drar igång klockan 15.00 i Kista. Nliv.se kommer att följa rapporteringen från stämman.
SAS förlustchock har varit dagens snackis. Missa inte Tomas Augustssons intervju med SAS-chefen Rickard Gustafson. Den hittar du här.
Spotifykonkurrenten Rdio har smyglanserats i Storbritannien och Frankrike i dagarna, rapporterar bloggen TechCrunch. Priserna ligger i nivå med Spotifys. Som svensk är det lätt att tro att Spotify är störst i världen, men både nya och gamla konkurrenter tävlar om lyssnarna. Ett bra tips för den som vill hålla sig ajour med det senaste inom internetvärlden är att kolla in Nliv:s nya Silicon Valley-blogg.
Flyr forskare Sverige? SvD Näringslivs reporter Emmylou Tuvhag har tagit del av en ny rapport signerat Svenskt Näringsliv, som menar att Sverige måste göra mer för att behålla de utländska forskartalangerna. Läs mer här.
Facebooks köp av fototjänsten Instagram har stötts och blötts i medier världen över. Tidningen Forbes har mött den 26-årige Joshua Kushner som via sitt investmentbolag Thrive tjänade storkovan på köpet. Läs intervjun.