Lastbilsregistreringarna minskade i april med 2,9 procent. Hittils i år har de minskat med 6,7 procent.
Irland har förstått problemet men Spanien är i förnekelsefasen. Bloombergs om den brustna fastighetsbubblan i två europeiska krisländer.
Arbetskraftskostnaden har ökat med 1,8 procent för arbetare och 3,5 procent för tjänstemän sedan februari 2011, enl SCB.
Efter en knapp timme ligger Stockholmsbörsen strax under noll, -0,13 procent.
Färre husvagnar. Under april minskade husvagnsregistreringarna med 26 procent och hittills under året är minskningen 17 procent. Även husbilar har tappat försäljning jämfört med april förra året.
Eurozonens inköpschefsindex föll under april till 45,9 jämfört med 47,7 under mars. Det var en kraftigare sänkning än väntat och visar att euroområdet har klara problem med konjunkturen inom industrin.
120 000 nya jobb lovar Vänsterpartiet i sin ekonomiska vårmotion. Jobben ska komma inom både offentlig och privat sektor och finansieras genom en tillfällig bankskatt.
Arbetslösheten stiger i Italien, upp till 9,8 procent i mars. Bland unga, 15-24 år, är arbetslösheten i mars 35,9 procent.
Kapitalkraven på europeiska banker föreslås bli 7 procent. Inte bra, anser finansminister Anders Borg som vill ha möjlighet att lägga på 5 procentenheter eftersom vi har en så stor banksektor i Sverige. Vad säger Bankföreningens kommande vd, socialdemokraten Thomas Östros?
Stockholmsbörsen ligger fortfarande under nollstrecket. Minus 0,30 procent i dagsläget.
Osäkerhet i Riksbanken. Protokollet från senaste räntemötet visar att även ledamöter som ville ha oförändrad ränta var osäkra. Bl a Per Jansson funderade på en sänkning från 1,50 till 1,25 procent.
Högt tonläge på räntemötet. Protokollet visar att Lars E O Svensson fortsätter att kritisera hur underlaget tas fram och att han saknar ordentliga diskussioner. Både riksbankschef Stefan Ingves och ledamot Per Jansson gick i svaromål. ”För hög abstraktionsnivå”, sa Ingves om Svenssons resonemang. ”Grovt missvisande”, sade Per Jansson om ett annat resonemang från Svensson. Här kan du läsa hela protokollet.
”Borgs paranoia hotar företagandet”. Småföretagarnas Riksförbund går hårt åt Skatteverket och finansministern i ett uttalande.
Rekordhög arbetslöshet inom eurozonen i mars: 10,9 procent.
Bra med högre kapitaltäckningskrav, säger Bankföreningens blivande vd Thomas Östros.
”Jag tycker det är bra att man höjer kapitaltäckningskraven för banker internationellt. Men det finns också en balans att nå, och jag kommer att värna för att regleringarna inte går så långt att det drabbar de som behöver krediter, som småföretagare och bolåntagare, säger Thomas Östros enligt SvD:s reporter Jacob Bursell som är på plats på presskonferensen.
Östros om bonusar i bankvärlden: ”det är en debatt som förs över hela världen, och jag tycker det är positivt att FI har reglerat de rörliga lönedelarna på ett bra sätt. Jag tycker att man som politiker ska vara försiktig med att själv ta ansvar för lönebildningen i näringslivet, för det innebär att man tillslut blir ansvarig också för de lönerna, men jag tycker att vi börjar hitta en bra balans.”
Östros om bonusar i banksektorn: ”Det är ägarnas ansvar vilken lönebildning man vill ha. Jag har jobbat ett långt yrkesliv utan bonus, och jag har jobbat hårt. Men om ägarna i svenskt näringsliv tycker det är viktigt med en rörlig del, då är det ägarna som bestämmer. Det är svårt att tro att de skulle ha det, om de inte trodde att det är positivt för värdeutvecklingen i företaget.”
LUNCHSVEPET Stockholmsbörsen fortsätter att ligga strax under nollstrecket (-0,60 procent). Det gör även London medan Frankfurt ligger på plus strax före kl 12.
Dollarn är fyra öre upp mot kronan, antagligen en effekt av ett starkt inköpschefsindex för USA. I Sverige låg inköpschefsindex kvar strax över 50 vilket tyder på en trög återhämtnig för svensk industri. Euroland underträffade förväntningarna med ett lågt index.
Bilförsäljningen i Sverige under april rasade med nästan 20 procent jämfört med april 2011.
Dagens stora snackis var att socialdemokraten och förre ministern Thomas Östros blir ny vd för Bankföreningen. Det föranledde många frågor om bankbonusar och högre kapitalkrav på pressträffen. SvD:s Jacob Bursell rapporterar under eftermiddagen.
Grekland på väg upp från källaren? Kreditvärderingsinstitutet Standard & Poor's höjer Greklands kreditbetyg från SD (Selective Default) till CCC, med stabila utsikter.
(Nyhetsbyrån  Direkt)
Matköpen ökar på nätet. Förra året såldes matvaror via internet för två miljarder kr, visar en undersökning från Svensk Distanshandel. 13 procent av svenskarna har köpt mat via nätet.
Bolivia nationaliserar kraftstation. Tidigare har Argentina nationaliserat ett delvis spanskägt oljebolag vilket lett till konflikt mellan EU och Argentina. Nu planerar Bolivia att nationalisera en spanskägd kraftstation. Spanske ambassadören har protesterat.
Bruce Dickinson, sångare i Iron Maiden, startar ett företag som ska reparera och renovera flygplan: Cardiff Aviation med placering i södra Wales. Förutom sångare i hårdrockband är Bruce Dickinson erfaren flygare bl a.
Höjt kreditbetyg för Lettland.  Kreditvärderingsinstitutet Standrad & Poor's höjer Lettlands kreditbetyg till BBB- från BB+, med stabila utsikter. Lettland höjs därmed till ”investment grade”. (Direkt)
Odramatiskt på Europas börser. När nalva handelsdagen passerat ligger de flesta och slår kring nollstrecket med övervikt för några tiondelar minus.
Fler spelar fotboll men färre ser på. Så ser det ut i Danmark. Fotboll är landets största idrottt och antalet medlemmar i föreningar växte med 4 procent 2011. Däremot minskade antalet åskådare. Högsta ligan minskade snittet från 8312 personer säsongen 2009/2010 till 7043 personer säsongen 2010/2011.
Sommaren har kommit till Sverige - åtminstone till de sydligaste delarna (Skåne och Blekinge), rapporterar SMHI. Meteorologiskt är det sommar när dygnsmedeltemperaturen når tio grader fem dygn i sträck. (TT)
Inlåningen till nischbankerna ökar. Både SBAB och Volvofinans får en allt större del av hushållens nyinlåning, skriver SBAB i ett pressmeddelande.
Färre besökare till Irland. Under årets första kvartal sjönk antalet besökare/turister med 1,2 procent. Britterna ökade sina besök men både övriga europeér och nordamerikaner besökte den gröna ön i lägre utsträckning.
Sysselsättningen i USA ökade med 119000 personer i den privata sektorn i april vilket var under förväntningarna.
Stockholmsbörsen sjunker ytterligare efter dåliga sysselsättningssiffror  från USA, nu ner 1,20 procent.
Kvinnors andel av männens pensioner är 70 procent. Orsaken är deltidsarbete och att gifta män inte för över en del av sina tjänstepensioner på sina hustrur, skriver PTK i ny rapport. (TT)
Byggnads utökar sitt varsel mot VVS Företagen och Plåtslageriernas Riksförbund. De nya varslen träder i kraft 11 maj och 16 maj.
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/direktrapport-s-budgetmotion_7127761.svd
 
Livesändning från socialdemokraternas pressträff.

Livesändning från socialdemokraternas pressträff.
Just nu sänder svd.se direkt från socialdemokraternas presskonferens om sin budgetmotion.
Magdalena Andersson, ekonomisk-politisk talesperson (S) anser att regeringens tillväxtprognos för 2013 är för optimistisk och det gäller även arbetslsöheten. Hon efterlyser mer arbetsmarknadspolitik.
S vill ha ett sysselsättningsmål i den ekonomiska politiken men har ännu inte bestämt hur det bör utformas. (TT)
S tar fram piskan. Det blir skolplikt för unga arbetslösa under 25 år som inte har gymnasieexamen. Följ presskonferensen.
Telenors ordförande Harald Norvik avgår sedan norske närings- och handelsministern Trond Giske sagt att han saknar förtroende för honom. Läs mer.
Börserna på minus. Med några timmar kvar är Stockholmsbörsen fortsatt på minus (-1,00 procent). Även London och Frankfurt ligger mellan noll och minus ett.
25 miljoner personer var arbetslösa inom EU under mars månad. I procent är det 10,9 procents arbetslöshet. Högst ligger Spanien med 24,1 procent arbetslösa, lägst Österrike med 4,0 procent. Högst ungdomsarbetslöshet (under 25 år) har Spanien med 51,1 procent! Italien har 35, 9 procent. Som jämförelse har Sverige 22,8 procent.
Nordea ändrar ränteprognos. Den starka arbetsmarknaden är en orsak. Nu tror Nordea att Riksbanken väntar till i höst med att sänka styrräntan från nuvarande 1,50 procent men då blir det två sänkningar så att räntan ligger på 1,00 procent vid årsskiftet.
Ryssland satsar på vapenexport. Enligt ryska tidningsuppgifter som citeras i Hufvudstadsbladet skär Ryssland ner på hälsovård och bostäder och låter en tredjedel av budgeten omfatta vapenexport och rymndteknik. En sovjetisk satsning, säger en kommentator.
65 procent färre bilar såldes i april i Finland, skriver Hufvudstadsbladet. Orsaken är att bilskatten höjdes i april vilket ledde till att bilförsäljningen slog rekord i mars. I maj väntas försäljningen återgå till mer normala siffror.
Sysselsättningstillväxten avtar i USA. Dagens siffra, +119000 under april, var den sämsta på sju månader. Medelstora och små företag stod för nästan hela ökningen, rapporterar Bloombergs.
Pundet nådde 22-månaders högsta mot euron idag. Bidragande orsak var att tillstånden för nya bolån och byggaktiviten överraskanade steg i april, rapporterar Reuters.
Imorgon är sista dagen för deklarationen.Skattemyndigheten förlänger inlämningstiden ett dygn. Anledningen är att det har varit tekniska problem att komma fram till upplysningen.
Svenska räntor sjönk något under onsdagen. Tvåårsräntan låg på 1,09 procent (1,15) och den tioåriga på 1,70 procent (1,79).
USA-börserna startar nedåt på onsdagen, olika index ligger mellan noll och minus 1 procent.
Stockholmsbörsen pendlar kring minus 1 procent en knapp halvtimme för stängning.
Börsdagen slutar i det röda. Stockholm backar -0,72 procent och London och Frankfurt hamnar i samma territorium.
Inköpschefsindex i Euroland gjorde marknaden besviken och det svenska indexet låg kvar på drygt 50. Det indikerar en långsam återhämtning i industrikonjunkturen.
Av Riksbankens  protokoll framgår att en sänkning till 1,25 procent diskuterades men att majoriteten till slut stannade för oförändrade 1,50 procent vid senaste räntemötet.
Dagens snackis var att Thomas Östros blir vd för Bankföreningen. Han har tidigare gått hårt åt bankerna och deras bonusar. SvD:s Carolina Neurath ställer en del berättigade frågor.
Imorgon är det räntemöte för Europeiska centralbanken. Bland annat. Häng med då!