Max: Hej Olle! Vad tycker du om Facebook som aktie? Mvh, Max
Näringsliv Live: Hej Max! Det är klart att det är en hype runt Facebook med den värdering på typ 100 gånger fjolårets vinst. Det är såklart jättehöga risker. Men INGEN tror jag vågar säga att aktien kommer att kosta mindre än 38 dollar om ett år. Man vet inte helt enkelt. Lyssna på detta intressant samtal i P1-morgon apropå Facebook-hypen: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1650&artikel=5112030
Bo: När ni säger att börsen gått ner i år, är utdelning medräknad?
Näringsliv Live: Hej Bo! Nej, utdelningarna är inte medräknade då. När börsen faller så blir såklart direktavkastningen i många bolag med stabila utdelningar högre.
Alex: Hur kommer det sig att ett lilleputtland som Grekland kan sätta hela världsekonomin i gungning? Jag menar påverkas verkligen Indiens, Kinas, Afrikas, Sydamerikas fortsatta ekonomiska utveckling och levnadsstandard? För mig känns det mycket märkligt. I Indien tex byggs ett nytt ”Chicago” varje år.
Näringsliv Live: Hej Alex! Det korta svaret är: Grekland är ett euroland. Ingen vet vad som skulle hända om euron bryts upp. Och då skulle trycket bli stenhårt på andra svaga euroekonomier som Spanien och Irland.
Guldet stiger såklart när det finansiella landskapet skakar. + 1 procent idag. Priset är nu 1585 dollar per uns.
Nedgångarna blev branta i Asien. Här en sammanställning från Direkt:
Nedgångarna blev branta i Asien. Här en sammanställning från Direkt:

Marknadstemperatur cirka klockan 11.00

(Sedan 31 dec i andra kolumnen)
MSCI Asia Apex 50 -2,3% +2,8%
Nikkei 225 -3,0% +1,8%
Hongkongs Hang Seng Index -1,3% +2,8%
Kinas Shanghai Composite Index -1,4% +6,6%
Kinas Shenzhen Composite -1,5% +8,6%
Taiwans Taiex Index -2,8% +1,1%
Sydkoreas Kospi Index -3,4% -2,4%
Indiens BSE Sensex 30 Index +0,3% +4,3%
Singapores Straits Times Index -1,3% +5,3%
Australiens S&P/ASX 200 Index -2,7
EU-kommissionen och ECB arbetar på ett krisscenario om
Grekland skulle lämna euroområdet.

Det sade handelskommissionär Karel De Gucht i en intervju med den belgiska
tidningen De Standaard på fredagen, rapporterar Reuters. (DIREKT)
nicke: Vad är det som gör Grekland så svårbdedömt för ett par månader sedan rasade vi för grekland. Sedan kändes det som att det var löst, sedan är det kris, sedan är det lungt och nu kris igen. Varför är det så svårt att få läget stabilt, eller varför skickas det ut signaler om att det är stabilt vilket det inte är.
Näringsliv Live: Situationen är extremt komplex. Ingen styr detta trots att politikerna ibland ger sken av det. Det är marknadens nervösa flockbeteende som härjar fritt. Jag lägger inte in någon värdering i det. Det är det system vi har.
Alexander: Min bankman gav mig rådet att köpa råvaror då aktiemarknaden varit så osäker. Med facit i hand ligger jag just nu back 12% på ganska kort tid. Ska jag säla eller ligga kvar?
Näringsliv Live: Hej Alex. Jag vågar inte ge dig något råd där. Det finns mycket som talar för att råvaror ska fortsätta gå starkt på grund av efterfrågan från framförallt Kina. Men priserna påverkas samtidigt av konjunkturell oro. Lite fegt svar, men du måste själv göra bedömningen utifrån de analyser du kan läsa dig till.
Det gör ont. Flera av de största bolagen har nu fallit med runt 30 procent i år. Kolla hela listan här: http://bors-nliv.svd.se/index.php/aktier/index/35207?view=history&;sort=ytda
Börsgänget på OMXS30 som stigit med mer än 10 procent i år krymper. Men det är fortfarande ett gäng.

Börsgänget på OMXS30 som stigit med mer än 10 procent i år krymper. Men det är fortfarande ett gäng.
Metallpriserna verkar engagera många av Näringsliv Lives läsare idag. Kan vara sympromatiskt en dag då börsen rasar. Vi har just lagt ut en artikel om detta: http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/metallpriserna-stiger-pa-nervos-marknad_7210661.svd

Jag får också frågor om man nu ska köpa silver/guld. Korta svaret: ingen aning.
Johan: Spekulationssektorn är så stor och stark att varken politiker eller ekonomer vågar kritisera den för mycket för då skulle Svensson inte våga sats sina sparade pengar, till och med lånade pengar. Det är lätt att bli lite pessimistisk när USA´s skulder bara växer och det pratas om att USA skall hjälpa Europa, vad tror du är bästa medicinen? Det känns ju inte rätt med en ökad konsumtion/satsning som det börjar pratas om för det blir ju också med lånade pengar, känns väldigt kortsiktigt.
Näringsliv Live: Det här är ju ingen direkt fråga, men en reflektion från "Johan" som är värd att publicera.
Dan Olsson: Vad kommer FB aktien att kosta och vad tror du att den går upp till ?
Näringsliv Live: Den kommer ju att noteras på 38 dollar, vilket var det högsta beloppet i det angivna intervallet. Det har spekulerats om en rusning på 10-20 procent uppåt från det. Men det är en sur börsdag när FB möter investerarna.
Nu börjar USA vakna, och detta till dagens stora händelse: Facebook-noteringen. Saxat ur pressmeddelande från Nasdaq OMX:

”Facebook will ring The NASDAQ Stock Market Opening Bell remotely from their headquarters in Menlo Park, California in celebration of their initial public offering (IPO) which will take place today, Friday, May 18, 2012 on The NASDAQ Global Select Market. Facebook will begin trading under the ticker symbol ”FB”.
Grekland är på allas läppar på den här sidan av Atlanten. Nu kommer den här typen av uttalanden på rad:

”Den tyska regeringen har en plikt att förbereda sig för en
eventuell grekisk exit från euroområdet.

Det sade talespersonen Silke Bruns på fredagen, enligt Bloomberg News. (DIREKT)
LUNCHSVEPET. Dagens viktigaste nyheter så här långt:

Alla Europas börser tyngs av grekoro och nedgraderingar av spanska banker. Läs mer här.

Facebook ska noteras på 38 dollar. Många anställda blir miljonärer och miljardärer. Läs mer här.

Oljepriset är nere på årslägsta. Läs mer här.
Terminerna för USA-börserna pekar faktiskt uppåt!

Terminerna för USA-börserna pekar faktiskt uppåt!
Jan: Ny IT-bubbla på gång. Varför lär sig aldrig människor av historien?
Näringsliv Live: Ja, du. Den frågan överlåter Näringsliv Live med varm hand åt psykologer, filosofer och beteendevetare :-)
Africa Oil rasar med över 12 procent, kolla här.
Tydligen är Africa Oil-raset en riktig snackis. Här en tweet från Gunnar Wrede på placera.nu

Tydligen är Africa Oil-raset en riktig snackis. Här en tweet från Gunnar Wrede på placera.nu
Facebook tar in 16 mdr dollar i sin börsintroduktion. Det är näst mest i amerikansk börshistoria efter Visa med 17,9 mdr dollar 2008. Läs mer på Bloomberg här.
David: Köpläge?
Näringsliv Live: Om man säger så här: jag vet med säkerhet att många av börsens tyngsta aktörer, som investmentbolagen, ser möjligheter att fynda billiga aktier när börsen trycks ned av makro.
Patrik: Vad innebär detta för Dollarn? åker dit i morgon och den har ökat över en krona på 3 veckor..
Näringsliv Live: Dollarn stärks alltid när det är turbulent på finansmarknaderna. Lite paradoxalt med tanke på USA:s stora skulder etc. Men så är det när den fortfarande är världens främsta reservvaluta. Då får du tyvärr färre dollar för din svenska tusenlapp.
Deppigt. Stockholm går absolut sämst av alla Europas börser.

Deppigt. Stockholm går absolut sämst av alla Europas börser.
Stockholm går sämst i Europa. Flera stora börser som Euronext, Paris och Frankfurt ligger nu runt nollan medan Sthlm tappar över 2 procent. Kolla den här vyn i vår börstjänst: http://bors-nliv.svd.se/index.php/indexlist/index/utland?sort=1da
Andreas: Kan man verkligen prata om IT-bubbla? Låter ju som om att allt backar just nu. Får se hur FB-aktien tas emot och hur den kommer att stå sig i detta klimatet.
Näringsliv Live: Hej! Många frågar om detta med bubbla. Jag tycker att det är jättesvårt att definiera vad som är en bubbla. Det brukar vara sådant som man bara kan se i historiens backspegel. Två reflektioner dock: att man kan tala om en "hype" runt FB håller nog de allra flesta med om. Att FB till skillnad från t ex flera av de svenska IT-raketerna i slutet av 90-talet faktiskt gör ordentlig vinst, det är ett faktum.
Varför faller Stockholm mest i Europa? Här kan vara en förklaring:

”Vi har haft en väldigt speciell vecka med en halvdag och stängt på torsdagen
och vi får betala lite med en nedgång i dag. Det är inte många som vill köpa på
sig aktier inför helgen”, säger en marknadsbedömare till Nyhetsbyrån Direkt
Jenny: Jag har hört att Euron blir billigare. Ska man köpa idag eller avvakta tro?
Näringsliv Live: Hej! Nej euron blir snarare dyrare, om det är kronan man jämför med. För en månad sedan kostade en euro 8,87, idag 9,11 kr.
Arvid: Varför skjuts inte FB-introduktionen upp när börserna rasar?
Näringsliv Live: Det är ju hittills de europeiska börserna som gick ned i morse. Men sedan repade sig humöret (förutom i Sthlm) och i USA pekar faktiskt terminerna på en positiv börsstart.
pearho: Vilken tidpunkt (svensk tid) börjar handeln i Facebook?
Näringsliv Live: 15.30 öppnar Nasdaq och handeln i Facebook.
 
Ok kids, 12 minuter kvar. Så här ser en

Ok kids. Så här ser en ”nollad” Facebook-aktie ut i vår börsskärm. Får se vad som händer vid öppningen...
Vinc: Om jag har aktier i ett bolag som är noterat på en börs där handeln sker i Euro och detta land överger euron. Kommer värdet på aktien i svenska kronor bli ungefär detsamma sen .
Näringsliv Live: Nej, det tror jag inte du kan räkna med. Om t ex grekerna överger euron, så kommer ju börsvärdena på Aten-börserna att räknas om till den nya valutan. Och då kommer värdet i svenska kronor att rasa.
Magnus: Vad jag har läst så börjar inte FB handlas förrän runt 11 am EST http://www.nasdaq.com/article/facebook-expected-to-rise-on-first-day-20120518-00353
Näringsliv Live: Ok, jag hade hela tiden trott att FB skulle börja handlas direkt vid öppning. Men nu finns det vissa uppgifter som tyder på att det kan dröja till 11 amerikansk tid (alltså kl 17 svenskt tid). Vi kollar upp.
USA-börserna öppnar upp!

USA-börserna öppnar upp!
Facebook börjar handlas vid 17-tiden, enligt flera källor. Vi ber om ursäkt för att vi tidigare uppgett att den skulle handlas från start i New York.
En hemsk bördag i Stockholm som nu är ned 2,7 procent. Flera storbolag rasar mer än 5 procent. Kolla här.
EU kräver fortsatt budgetdisciplin av Grekland
efter nyvalet den 17 juni. Grekland måste hålla fast vid sina
överenskommelser om besparingar.

Det är ekonomikommissionär Olli Rehns budskap i en intervju med Bloomberg TV på fredagen. (DIREKT)
Så här såg det ut när Zuckerberg ringde i klockan för att öppna Nasdaq-börsen.

Så här såg det ut när Zuckerberg ringde i klockan för att öppna Nasdaq-börsen.
Enligt Business Insider har förhandel på Facebook på Nasdaq-börsen lett till att budgivningsnivåerna nu ligger på 74 dollar per aktie, jämfört med utgångspriset vid börsnoteringen på 38 dollar.
Enligt sajten kommer uppgifterna från Bloomberg.
Den officiella handelsstarten för Facebook-aktien är fördröjd till 11:05, New York-tid, meddelas det.

Suget efter aktier från småsparare inför Facebooks notering har varit det största någonsin, rapporterar CNBC.
Nasdaq-börsen ”erfar förseningar” i handeln med Facebook-aktien, meddelar Bloomberg News. Någon officiell kurs finns inte 20 minuter efter att handeln skulle ha startat i New York.

Facebook öppnar på 42,05 dollar, över startnivån på 38, enligt Bloomberg News.

Nasdaq-chefer uppges ha suttit i möte om problemen som ledde till försening, enligt obekräftade uppgifter till CNBC.
Direkt efter att den försenade handeln kommit igång är Facebook värt 117,82 miljarder dollar, rapporterar Wall Street Journal. Vid handelsstarten steg aktien, med ticker FB på Nasdaq, drygt 10 procent.
Någon halvtimme efter FB:s försenade handelsstart klagar handlare i diverse börsforum på nätet om att det är svårigheter att få igenom order på Facebook-aktien, vilket kan vara en del av förklaringen till förseningen.

Aktien har delvis fallit tillbaka ned mot introduktionskursen 38 dollar efter en uppgång på över 10 procent i handelsstarten.
”Ett stort misslyckande”, kommenterar Wall Street Journals Facebook-bloggare här (http://stream.wsj.com/story/facebook-ipo/SS-2-9640/mindre än en timme efter Facebooks börsdebut. Efter en tidig uppgång i aktien har Facebook vänt ned och handlas nu runt introduktionskursen på 38 dollar.
 
Wall Street Journal har satt upp en ”Wealth-o-meter” där du i realtid kan följa hur rik Facebook-grundaren Mark Zuckerberg är:
http://blogs.wsj.com/digits/2012/05/18/follow-mark-zuckerbergs-worth-in-real-time/?mod=wsj_streaming_ipo
Facebook fortsätter svaja strax över 38-dollarsnivån. Marknaden tycks inte imponerad. En mäklare uppger, enligt Wall Street Journal, att vissa kunder valde att tacka nej till att köpa FB-aktier när handlarna ringde runt strax före handelsstarten.

Men medan kursuppgången i själva aktien är modest, så är omsättningen – alltså antalet affärer som görs – desto vassare. Under de första tio minutrarna av handeln så omsattes en fjärdedel av ”all-time-high”-nivån för en amerikansk börsnotering, som var General Motors återkomst på börsen 2010.
 
Facebook så kallade ”underwriters”, alltså de banker som backar upp noteringen, gick in för att stödja kursen vid 38-dollarsnivån, uppger nu Wall Street Journal utan att ange någon källa.

Det får, vid en snabb analys, anses vara ett misslyckande, om uppgiften är korrekt – förhoppningen har varit att Facebook-aktien skulle stiga av egen kraft.


En dryg timme efter handelsstarten handlas FB nu till runt 41 dollar.

Det kommer också uppgifter om problemen i Nasdaqs handelssystem, som ska ha legat bakom fördröjningen av handelsstarten i Facebook. Efter en försäljning eller ett köp, ska Nasdaqs elektroniska system skicka ett meddelande tillbaka till handlaren. Dessa elektroniska meddelanden ska inte ha fungerat, vilket  gjorde att de som handlade Facebook vid handelsstarten helt enkelt inte visste om de köpt något eller inte.
 
Idag har Stockholmsbörsen vänt ned till minus sedan årskkftet, pressad av oro kring Greklands fortsatta möjligheter att stanna kvar i euron. Vid stängning hade OMXS-index fallit med 3,0 procent till 300,9, villket innebär att börsen är ned 2% sedan nyår. Fallet i Stockholm idag var större än på de ledande Europabörserna.

Den andra stora nyheten för dagen, Facebooks rekordstora börsnotering i USA, rullar vidare – aktien har stigit något sedan den försenade handelsstarten runt 17.30 svensk tid, men är omgärdad av en del missnöje eftersom det inte blev någon egentlig kursrusning.

Livebloggen stänger nu veckans rapportering. Trevlig Helg!