God morgon och välkommen till ännu en vecka med Näringsliv Live! 

I dag har vi ett chatt med Handelsbanken Fonder-chefen Katja Bergqvist klockan 11, det går bra att ställa dina frågor om investeringar redan nu. Chatten är ännu ett steg i vår jätteguide om investeringar, du hittar resten av jobben här.


När du väl gjort det kan du passa på att läsa dagens agenda. Den hittar du här.
Veckan började i alla fall rätt ljust när kurserna steg på de asiatiska börserna. Uppgången var väntad efter att euroländerna fått till ett stödpaket till de spanska bankerna. Det minskade den oro som funnits för att den stora och viktiga spanska ekonomin skulle haverera. Det stora frågetecknet som återstår är nu hur det går i det grekiska valet på söndag. Tokyobörsen steg med 2,2 procent och Hang sengindex på Tokyobörsen steg med 2,4 procent.
Den minskade oron efter att stödet till Spanien blev klart fick även kurserna att stiga för flera viktiga råvaror. Både oljepriset och flera metaller steg. Oljepriset drevs även på av kinesisk statistik som pekade på en ökad oljeanvändning.
På söndagkvällen kom fack och arbetsgivare i restaurangbranschen överens om ett avtal. Tidigare fanns det risk för strejk.
Oljepriset har länge legat högt och satt en väldig press på flygbolagen. Efter att stödet till de spanska bankerna klubbats steg oljepriset igen. Det var dystra nyheter för flygbolagen och deras intresseorganisation IATA varnade tidigare i dag för att framför allt de europeiska flygbolagen har det svårt med ökade förluster som följd. Läs mer om IATA:s prognos.
Den svenska detaljhandeln beräknas öka försäljningen med 2,5-3,0 procent i sommar. Det uppger intresseorganisationen Svensk handel. Det är skatteåterbäringen och en ökande turism som väntas lyfta handeln. Totalt beräknas den svenska detaljhandeln sälja för 165 miljarder kronor i sommar.
Kolla börsindex på våra börssidor.

Kolla börsindex på våra börssidor.
På Stockholmsbörsen steg kurserna när handeln drog igång.
Euron stärktes på morgonen samtidigt som spanska räntorna gick ned och drog med sig även de italienska räntorna.
Dagens stora händelse i it-världen blir Apples event i kväll. Ryktena surrar om att Apple både kommer med en rad nya modeller av sina datorer och att det blir nya versioner av operativsystemet som används för Iphone och Ipad. Apple har inte själva sagt någonting om vad som kan komma.
Facebooks börsintroduktion i förra månaden blev en riktig flopp. På börsen fungerade inte tekniken och framför allt föll börskursen. Nu kommer också uppgifter om att Facebooks tidigare så snabba tillväxt har avtagit. Wall Street Journal hänvisar till undersökningar från Comscore om att Facebook i april bara fick 5 procent fler användare i USA, jämfört med samma period året före. Det var den lägsta nivån sedan Comscore började sina mätningar 2008.
Samtidigt som Apple har sin stora konferens för utvecklare på den amerikanska västkusten så drar konkurrenten Microsoft igång en annan tekniktung konferens på östkusten, i Orlando. För utvecklare och andra it-proffs ska Microsoft försöka visa upp nya lockande produkter och lösningar. Ska man döma av förhandsdiskussionerna är det tveklöst Apple som kommer att få mest uppmärksamhet den här gången också.
De svenska företagen har en rätt splittrad bild av konjunkturen. Det visar Riksbankens företagsintervjuer. Byggandet, handeln och vissa tjänsteföretag ser ett förbättrat läge. Däremot tyngs exportföretagen av den stora osäkerheten i omvärlden.
Silicon Valley bank som, föga förvånande med det namnet, drivit bankverksamhet inriktad på teknikföretagen på den amerikanska västkusten öppnar nu en filial i Storbritannien. Där ska man inrikta sig på att ge lån och andra banktjänster till den brittiska it-industrin. Den brittiska regeringen har länge försökt bygga upp ett eget teknikcentrum och de hälsade förstås beslutet med glädje.
Varje dag aktiverar konsumenterna 900 000 Androidbaserade mobiler. Det meddelar Googles mobilchef Andy Rubin via Twitter. Android är operativsystemet som utvecklats av Google och som sedan används av en rad olika tillverkare som Samsung och Sony. Dessutom avfärdar Andy Rubin de rykten som cirkulerat om att han är på väg att lämna bolaget.
Svenskarnas intresse för att införa euron och överge den svenska kronan är minimalt, men ändå något större än för ett halvår sedan. Enligt Statistiska centralbyråns mätning skulle bara 14 procent av svenskarna rösta ja till euron om det var folkomröstning om saken i dag. Men det är ändå fler än de 11 procent som i november förra året skulle rösta ja. Skillnaden är statistiskt säkerställ.
Amerikanska Boeing och europeiska Airbus dominerar helt marknaden för större civila passagerarplan. Men kineserna, liksom ryssarna, vill gärna slå hål på dominansen och nu har kinesiska Comac gjort upp med kanadensiska Bombardier om att få hjälp med godkännandet av nya planet C 919. Bombardier är en väl etablerad flygtillverkare som framför allt tillverkar mindre affärs- och regionalflygplan.
Euron fortsatte att stärkas och nådde den högsta nivån på två veckor.
På den svenska mobiloperatören 3 får Nicholas Högberg ta över som vd efter mångårige Peder Ramel. Det har länge ryktats om att Peder Ramel ska gå vidare efter att han gjort mycket för att strukturera om bolaget och få upp lönsamheten. Men Peder Ramel lämnar inte helt, tvärtom. Han fortsätter som koncernchef för 3 i Skandinavien och är på det viset chef för både Sverige och Danmark.
Det blev rena haussen på Stockholmsbörsen under förmiddagen. Kurserna steg över hela linjen, allra mest för olja och gas.
Även om kurserna steg för de flesta bolag så fanns det några som backade. Ett av dem var Nokia som föll tillbaka efter att konkurrenten Samsung avfärdat ryktena om att Samsung ska köpa Nokia som grundlösa. Nokia backade med 1,6 procent på Helsingforsbörsen på förmiddagen men steg å andra sidan med 6 procent i fredags efter att ryktena om ett köp fått upp intresset för Nokiaaktien.
Nyhetsbyrån TT glädjer bilisterna med att priset på bensin gått ned med 50 öre på drygt en vecka och att priset på diesel nu är det lägsta hittills i år. På måndagen sänkte del ledande bensinbolagen prisen med ytterligare 15 öre.
Vi har hört den förut. Svenskarna flyr från aktier och söker sig till räntebärande papper. Nu är det Fongdbolagens förening som uppger att svenskarna under maj nettosålde aktiefonder för 9,7 miljarder kronor. Samtidigt nettoköpte de räntefonder för nästan lika mycket.
Kalle: Hej, Varför tror selena oil har gått ner så mycket på sistone? Mvh
Näringsliv Live: Hej Kalle! SvD:s oljeexpert Björn Lindahl, med bas i Oslo, svarar på frågan: Selena Oil är ett oljeföretag som är noterat på Stockholmsbörsen, men som producerar olja i Ryssland och har egen tillgång till Tranefts rörledningsnät. Enligt ett pressmeddelande så har produktionen minskat med tre procent under maj, på grund av underhåll, men det kan knappast ses som tillräckligt för ett större fall. Samtidigt har förstås råoljepriset sjunkit kraftigt i maj.
Möjligen finns det något i alla rykten kring Nokia och Samsung ändå. Nyhetsbyrån Direkt citerar ett nyhetsbrev från Danske Markets där analytikerna talar om att Samsung kan vara intresserat av nätverksdelen Nokia Siemens Networks. Den delen konkurrerar med Ericsson.
Nokia Siemens Networks har också varit inne i en långvarig kris och genomför stora neddragningar.
Arbetslösheten fortsätter vara hög. Enligt Arbetsförmedlingen var drygt 192 000 personer arbetslösa föregående vecka.
Storbritanniens premiärminister David Cameron glömde kvar sin åttaåriga dotter Nancy på puben. Det var efter en söndaglunch med familjen som David Cameron hade för bråttom hem. Han åkte i en bil med sina livvakter och utgick från att Nancy var i den andra bilen med resten av familjen. Det var hon inte.
Enligt nyhetsbyrån AP bekräftar premiärminsiterns kontor att det var först när familjen kom hem som David Cameron och hans fru insåg att Nancy saknades och de fick åka tillbaka och hämta henne. Det tog bara 15 minuter och under tiden hade Nancy klarat sig bra ihop med pubpersonalen.
Är det inte Samsung som vill köpa Nokia så är det kanske kinesiska Huawei. Den teorin framförs nu i alla fall av Pohjola Bank, uppger nyhetsbyrån Direkt. Argumentet uppges vara att ett köp skulle göra Huawei till världens största mobiltillverkare.
LUNCHSVEPET
Börskurserna steg på bred front på Stockholmsbörsen under förmiddagen. Investerarna var upprymda av det stödpaket till Spanien som eurozonens ledande politiker enat sig om.
Redan på morgonen steg kurserna på de asiatiska börserna och det fortsatte sedan med en uppgång både i Stockholm och i resten av Europa.
Euron stärktes samtidigt som räntorna gick ned på spanska och italienska papper.
Spanska, italienska och irländska räntor steg något igen vid lunchtid efter att ha gått ned tidigare på dagen. Analytiker som Bloomberg/Direkt talat med uppger att de spanska räntorna antagligen kommer att hållas nere något under två-tre dagar eftersom osäkerheten minskat efter stödet till de spanska bankerna. Men de räknar inte med någon uthålligt räntenedgång.
Räddningsplanen för de spanska bankerna ska inte ses som något prejudikat för hur liknande problem ska hanteras på andra håll. Det uppger Finlands statsminister Jyrki Katainen i en intervju med Reuters, som återges av Direkt.
Jyrki Katainen betonade att man nu minskat risken för en finansiell smittspridning inom euroområdet.
Han upprepade också Finlands motstånd mot gemensamma euroobligationer.
”Vi gillar inte idén med euroobligationer utifrån bemärkelsen att alltför många länder har lånat alltför mycket, alltför billigt och alltför länge och vi vill inte institutionalisera detta om vi inte vet att alla följer reglerna, vilket inte varit fallet tidigare.”
Tyskland får låna till den extremt låga räntan 0,007 procent. Det visade sig när den tyska regeringen auktionerade ut statsskuldväxlar med en löptid på sex månader. En så låg ränta innebär i praktiken att många placerare är beredda att betala för att få förvara sina pengar på ett säkert sätt. Inflationstakten i eurozonen låg senast på 2,4 procent. Den låga räntan kompenserar alltså inte på långa vägar för inflationen.
Det kommer konjunktursignaler från Kina och Indien som tyder på att ländernas ekonomier håller på att försvagas. Det visar den senaste konjunkturindikatorn från den ekonomiska samarbetsorganisationen OECD.
I en kommentar skriver OECD:s ekonomer att utsikterna för Indien och Kina har försvagats markant den senaste månaden. Däremot finns det tecken på ökad aktivitet i USA, Japan och Ryssland.
Flygbolagen och bilisterna är förstås glada över att det höga oljepriset åtminstone gått ned något. Det har bland annat satt avtryck i lägre bensinpriser. Men det är inte alla som är glada. enligt Bloomberg/Direkt talar Iraks oljeminister Abdul Kareem al-Lubai om att det nu finns ett enormt utbudsöverskott på marknaden. Han säger också att den senaste nedgången i råoljepriset har varit allvarligt.
Följ kurserna på nliv.se

Följ kurserna på nliv.se
Traction blev dagens raket på Stockholmsbörsen efter en positiv rekommendation i tidningen Börsveckan.
De fyra stora svenska mobiloperatörerna Telia, Tele2, Telenor och 3 samarbetar om att ta fram en ny tjänst som gör det möjligt att betala och överföra pengar med hjälp av mobilen. Även bankerna är på väg med en gemensam tjänst som kommer att konkurrera med mobiloperatörernas lösning.
Enligt nyhetsbrevet Telekomnyheterna, som återges av TT, har Konkurrensverket bestämt sig för att granska mobiloperatörernas gemensamma bolag för att se om det finns risk för ett konkurrensbegränsande samarbete eller missbruk av dominerande ställning.
Nu börjar det komma en annan typ av reaktioner på helgens uppgörelse inom euroländerna om att stödja de spanska bankerna. På marknaden var man först positiva till uppgörelsen och börskurserna har överlag stigit kraftigt. Men nu kommer det också politiska reaktioner som återigen visar att många väljare i de euroländer som väntas bidra med pengar och stöd är högst misstänksamma mot hela företeelsen. Läs till exempel Anders Haags artikel om reaktionerna i Finland. Sannfinländarna protesterade direkt och nu väntas regeringen i Finland få stryk i den allmänna opinionen.
Det brittiska lågprisflygbolaget Flybe har drabbats rejält av de höga oljepriserna och vinsten blev betydligt lägre än väntat, under redovisningsåret som slutade i mars. Företagsledningen beskrev resultatet som en besvikelse. Sannolikt var det också en besvikelse för Finnair. Det pressade Finnair har nyligen inlett ett omfattande samarbete med Flybe.
Stödinsatsen till Spanien är så omfattande att den täcker en kollaps på fastighetsmarknaden som är i nivå med den vi sett på Irland. Det uppger kreditvärderingsföretaget Fitch. Insatsen är också så stor att den finns i den extrema änden av vad Fitch tidigare har sagt att man kan befara. De orden borde glädja euroländernas regeringar som får ett slags kvitto på att de tagit i tillräckligt.
Stockholmsbörsen var en av de europeiska börserna som steg mest under måndagen. På eftermiddagen hade Stockholmsbörsen till och med gått upp mer än Madridbörsen, som förstås lyftes av stödpaketet från euroländerna.
Och så sänker Nobelstiftelsen storleken på Nobelpriset med 20 procent till 8 miljoner kronor. Stiftelsen motiverar beslutet med att man vill undvika att kapitalet långsiktigt gröps ur.
Både ägare och långivare till de spanska bankerna bör vara med och bidra till krishanteringen. Det säger statsminister Fredrik Reinfeldt i en intervju med TT.
Enligt Fredrik Reinfeld bör det i första hand vara privata intressenter och ägare som tar ansvar för krishanteringen. Först när de gjort det kan det bli aktuellt att gå in med ett skattefinansierat stöd. Och först därefter kan det bli aktuellt att använda en gemensam lösning.
I intervjun med TT betonar Fredrik Reinfeldt också att Sveriges exponering mot krisen är begränsad. Vi handlar främst med länder som Tyskland, Storbritannien och Norge medan det nu mest är länderna i södra Europa som har problem.
Reinfeldt konstaterar att eurozonens problem ändå påverkar Sverige och det är viktigt för oss att de löser problemen på rätt sätt. Och de består enligt Reinfeldt framför allt i att man måste  lösa problemet med de sydeuropeiska ländernas dåliga konkurrenskraft.
Spaniens stödansökan togs emot mycket varierande av världens börser under dagen: Stockholm stängde upp, medan majoriteten av Europas börser stängde ner. New York-börsernas reaktion i öppningen var också negativ.

Med det stänger Näringsliv Live ner för idag. På återseende i morgon.