Välkommen till ännu en tung rapportdag

SvD Näringslivs Liveblogg håller dig uppdaterad kring händelserna i näringslivet – när de händer. Välkommen!

25 april 2012 kl 06:46 Visa: Senast Äldsta RSS

Europeiska börser stiger. Det är inte bara i Stockholm som börsen stiger på goda delårsrapporter. Det gäller även i andra delar av Europa. Banco Bilbao överträffade förväntningarna liksom Peugeot Citroen.
Akademikliniken, störst i Sverige inom plastkirurgi, köper norska Ellipse Klinikken. (TT)
Stockholmsbörsen ligger fortfarande, efter en timmes handel, på +1 procent. Även London och Frankfurt är upp.
Stefan Löfven på presskonferensen hos S
Stefan Löfven på presskonferensen hos S
Se svd.se livesändning från socialdmokraternas presskonferens
Europeiska bankerna stramade åt kreditvillkoren i mindre utsträckning under första kvartalet jämfört med fjärde kvartalet visar rapport från ECB. De förväntar sig ännu bättre förhållanden under andra kvartalet. (Nyhetsbyrån Direkt)
S lägger fram förslag om jobb- och utbildningskontrakt för ungdomar som väntas ge 10 000 helårsplatser och kosta 2 miljarder kr. Åtgärden finansieras genom att ta bort den generella nedsättningen av arbetsgivaravgiften för unga. (Direkt)
Se webb-tv-inslaget med Hans Vestberg, Ericssons vd, på svd.se
Recession i Storbritannien.
Brittisk ekonomi krympte under första kvartalet. BNP sjönk med 0,2 procent vilket inte var väntat. Under förra årets sista kvartal krympte ekonomin också. Det betyder att ekonomin är i recession med två kvartal efter varann med krympande ekonomi.
Double-dip for UK. För första gången sedan 1970-talet upplever Storbritannien en double-dip när man åter får registrera sjunkande tillväxt och recession.
Stockholmsbörsen fortsätter uppåt. +1,3 procent efter två timmars handel.
Det är inte ett stukat LO som går till kongress, säger Wanja Lundby Wedin på LO:s representantskap som bevakas av SvD:s Cecilia axelsson. Vi har opinionen med oss.
Nytt lönesystem för LO:s ordförande och ledning på gång. Mer detaljer senare. Alla arvoden ska avräknas från lönen.
Det är en mycket tuff situation, säger Storbritanniens finansminister George Osborne efter beskedet att brittisk ekonomi krympt för andra kvartalet i rad och att landet därmed åter är i recession.
Tyskt strejkhot. IG Metalls ordförande hotar med strejk nästa månad om de inte får 6,5 procent i lönehöjning. I mars fick de offentliganställda i Tyskland 6,3 procent i ett tvåårsavtal, skriver TT.
Riksgälden lånar via statsskuldväxlar till en snittränta på cirka 1,35 procent. Flera procentenheter lägre än Italien tidigare i veckan.
2,176 procent var Stiborräntan igår. Det är den ränta som banker betalar när de lånar av varandra.
Börsuppgången håller i sig. Stockholm upp 1,4 procent, tyska DAX lika mycket och brittiska FTSE 0,4 procent upp.
Bankerna måste redovisa sina upplåningskostnader öppet och enhetligt, kräver Villaägarna i ett uttalande. De hänvisar till att bostadsobligationsräntor och Stiborräntan sjunkit medan bolåneräntor höjts. Villaägarna kritiserar Handelsbanken som försvårar granskningen av bankens bolånemarginaler.
Handelsbanken har högst marginaler på bolån, deras agerande imponerar inte, säger Villaägarna.
LUNCHSVEPET
Delårsrapporter med positiva besked har präglat morgonen och fått Stockholmsbörsen att stiga. Vid lunchtid är börsen upp med 1,2 procent. Rapporter från E-lux och Swedbank möttes med applåder. Marknaden gillar även Ericssons rapport.
Börserna runtom i Europa stiger och framemot kvällen ser vi fram mot räntebesked från Fed. Centralbanken kommer även med nya prognoser.
Nästa husbubbla kan vara Frankrike. Danske Bank varnar för att franska bostadsmarknaden uppvisar alla tecken på en bubbla som kan vara på väg att brista. Det är det minsta vi behöver i dagens eurokris, skriver banken.
http://bit.ly/J8QqP3
Tysk ekonomi växer med 0,7 procent i år och 1,6 procent nästa år, sade ekonomiminister Philipp Rösler på onsdagen. (TT)
Nyfiken på tekniken bakom live-bloggen? Ola Henriksson, SvD, förklarar.
http://blog.svd.se/utvecklingsblogg/?p=26000
Poolias vinst krympte ihop rejält under första kvartalet 2012 jämfört med motsvarande period 2011. Från 10,4 miljoner kr til 2,5 miljoner kr. Omsättningen backade något.(TT)
Brittiska pundet föll mot dollarn och alla andra stora valutor efter beskedet om att Storbritanniens ekonomi gått in i recession.
Tre och en halv arbetarlön. Så mycket ska nye LO-ordföranden tjäna. Det förslaget lades fram idag. Det betyder en lön gott och väl över en miljon kr per år. En metallarbetare tjänar i snitt 25 000 kr/mån.
Camping ökar. Statistik visar att var fjärde utländsk turist ifjol valde att campa. De senaste fyra åren har utländska gästnätter ökat med 16,5 procent.
Riksbanken har fått nytt utseende. Åtminstone deras hemsida. I topp ligger reporäntan (styrräntan) och ränteprognosen. Inte så dumt tänkt. En klarare och tydligare hemsida, helt klart.
Finland och Estland är goda exempel för Europa hur statsfinanserna borde skötas. Det sade finländske presidenten Sauli Niinistö vid sitt statsbesök i Tallinn idag.
http://bit.ly/Iciaa6
Har bostadsmarknaden bottnat i USA? Mycket tyder på det, menar bedömare i en artikel på Bloombergs. Data från nyförsäljningen är bättre än väntat och nedgången i priser har dämpats.
HD ökar vinsten. Harley-Davidson svarar för ett rejält vinstlyft under första kvartalet, mest beroende på stark försäljning i USA. Motorcykeltillverkaren redovisar en nettovinst på cirka 1,2 miljarder kr. (TT)
Fem av tio journalistutbildningar får underkänt. En undersökning utförd av Högskoleverket ger tummen ner för hälften av de undersökta utbildningarna.De får omdömet ”bristande kvalitet”. Bäst i landet är JMG:s kandidatprogram.Se länk: http://bit.ly/IanOvI
Invasion av norrmän på svenska campingplatser. Av totalt 3,5 miljoner gästnätter på svenska campingplatser svarar norrmännen för mer än hälften, 1 850 000. Danskarna svarar för endast 230 000. Vad beror det på? (TT)
Orderingången på varaktiga varor i USA sjönk oväntat mycket i mars jämfört med månaden förut. Minus 4,2 procent. Analytikerna hade räknat med minus 1,7 procent. Inget bra konjunkturtecken.
Tjänstesektorn ökar. I Almegas färska rapport belyses förändringen under de senaste 20 åren. Under den tiden har 74 000 jobb försvunnit inom industrin och 600 000 kommit till i tjänstesektorn. Andelen anställda med minst treårig högskoleutbildning har ökat från 13 till 24 procent.
EU-kommissionen föreslog på onsdagen att EU-budgeten ska öka med 6,8 procent till 137,9 miljarer euro 2013.
Börsen på plus fortfarande. Mitt på onsdagseftermiddagen ligger Stockholmsbörsen kvar på cirka +1,3 procent. Övriga stora europabörser ligger också på plus.
Baguettebråket i Norrtälje avgjort. ICA Flygfyren får  fortsätta sälja brödet i öppna korgar. Kommunens livsmedelsinspektörer fick bakläxa av länsstyrelsen.
Låg ungdomsarbetslöshet i Danmark jämfört med Sverige och EU. I Sverige är den 26,6 procent, i EU 21,9 procent men i Danmark 13,7 procent.
Börserna  fortfarande på plus. I Stockholm uppp 1,3 procent, i Frankfurt nära 1,7 procent plus och London precis över nollstrecket trots minussiffror för tillväxten.
Sjunkande tillväxt i Storbritannien är ett hårt slag för sittande regering. Nu beskylls finansminister George Osborne för att ha överdrivit åtstramningarna och strypt återhämtningen.
Riksgälden annonserade i dag villkor för emissioner av statsobligationer för totalt 2,5 miljarder kronor. Emissionen avser lån 1051, med en löptid fram till 12 augusti 2017 och med en kupongränta på 3,75 procent för 2,5 miljarder kronor. Bud ska ha inkommit senast klockan 11 den 2 maj. Resultatet redovisas samma dag klockan 11, rapporterar Direkt.
Ännu ett slag mot Anders Borg. Tidningen Dagens Samhälle skriver i dag att även staten använder sig av så kallade räntesnurror, den sortens aggressiva skatteupplägg som finansministern har fördömt. För bara en månad sedan ville Borg begränsa möjligheterna till räntesnurror.
USA: Den republikanske presidentaspiranten Newt Gingrich väntas nästa vecka ge upp sina försök att bli sitt partis presidentkandidat i höstens val, erfar CNN. Läs SvD:s USA-korrespondent Daniel Kederstedts massiva reportage om de kostsamma presidentkampanjerna.
Den gamla folkaktien Eniro i fritt fall. Efter att ha redovisat kvartalsrapport i dag störtdyker aktien med 22 procent. Detta efter ett vinstfall på 7 miljoner jämfört med samma kvartal 2011.

Bolaget visade förvisso högre intäkter och vinst än väntat, men föll hårt efter att ha tagit bort målsättningen om en organiserat intäktstillväxt från 2012.

Följ aktien, eller slakten som man kanske kan kalla den, på Nliv.se:s börstjänst.
Fiat Industrials verksamhet för lastbilar och kommersiella fordon, Iveco, minskade sin försäljning med 11 procent, till 1,9 miljarder euro under första kvartalet, jämfört med motsvarande kvartal i fjol, skriver Direkt.
H:et i HQ, börsveteranen Sven Hagströmer, ordförande i nybildade investmentbolaget Creades, är orolig för utvecklingen på börsen, säger han till Nlivs reporter. LÄS MER.
Nokia skjuter p åsin lansering av Lumia 900 på marknaden i Storbritannien. Nokia hänvisar till efterfrågan i USA på Lumia 900 för sin försenade lansering i Storbritannien.

Snart kommer börstext.
Stockholmsbörsen gjorde ännu en återhämtning från måndagens stora fall. Vid stängning hade OMXS-index stigit med  1,5 procent till 328,6. Fortfarande är det en liten bit kvar till en återhämtning av måndagens fall, då börsen förlorade 4 procent av sitt värde.

Under tidigare dagar i veckan har Stockholmsbörsen svängt mest i Europa - likt änden av en svans. Men i dag avslutade Frankfurt med ännu bättre siffror, på +1,74 procent.  

Londonbörsen föll på dystra BNP-siffror. Den brittiska ekonomin sjönk åter ned i recession (två kvartal i rad med vikande BNP) efter att BNP för det första kvartalet kom in svagare än väntat. 

Euro Stoxx 50 var vid stängning upp 1,8 procent och det bredare Bloomberg European 500 noterades 1,2 procent högre. 
– Starka resultat från Apple och europeiska bolag stärker marknaden i dag, sade Otto Waser, chefsinvesterare på R&A management, till Bloomberg.

De svenska marknadsräntorna steg 3-4 punkter på onsdagen, med den tioåriga statsobligationsräntan på 4 punkter upp till 184 procent. Den tyska tioårsräntan steg 4 punkter till 1,74 procent. Spanska räntor sjönk 7-21 punkter medan italienska räntor var ned 1-5 punkter. 

Bland dagens mest populära nyheter på Nliv.se
Ericsson omvandlas under ytan
Saab oroas av demokratikrav
Väntan på Google Drive är över

Med det lägger vi den här börsdagen till handlingarna. Välkommen åter till Livebloggen i morgon klockan 08:30.
  • Kopiera sidans adress

Toppnyheter Näringsliv

Gör nliv.se till din startsida
Perspektiv | Tomas Lundin

Hårt stresstest av EU:s 130 största banker

”När bankerna stresstestades 2011 var det ett skämt.”

De sparar el med hjälp av datorspel

Minskade elförbrukning och sparade pengar.

Bostadsköparna:
Vi har ingen koll

Undersökning

Sätter sin tillit till banken.

PTS mörkade PM
om datalagring

Digitalt

Ville inte att det skulle bli offentligt.

Bertil Hult. SvD Möter Bertil Hult

”Det var inget svårt
beslut att lämna Sverige”

Men efter 40 år har han ännu hjärtefrågor i det gamla landet.

Lyxig direktörsvagn som fått rätt motor

biltest

Men är Bentleyn tillräckligt diskret?

Lars-Åke Liljeqvist, direktionschaufför på SAF och Svenskt Näringsliv i 38 år, uppskattar kvalitetskänslan i materialvalen. Webb-tv

Proffset: ”Det är en fantastisk bil”

tv

Näringslivsveteran hjälper SvD att provköra Bentleyn.

Actionbilarna från
80-talet prisrusar

"De som hade planscherna har nu pengarna."

”Vilka bilar tycker du att vi ska testa?”

Krönika

Relevant – men också något extra.

Guide: Så gör du för att ta ut pensionen

Hit måste du vända dig för att få pengarna.

Saab-överklagande
avfärdas av domstol

Fordon

Nu kan turerna med Spyker vara över.

Finansminister Magdalena Andersson (S) och tidigare finansministern Anders Borg (M). bnp-prognoser

Ekonomisk hyllning
till förra regeringen

SHB-ekonomen: ”De lämnade över en fantastisk jobbmaskin.”

Aristokrat utmanar
efter smutsig debatt

Porträtt

Presidentvalet i Brasilien en rysare.

LO vill skrota överskottsmål

Facket

Föreslår införande av ett balans- eller underskottsmål.

Här bygger de upp
världen i ”Avatar”

Lista

Världens häftigaste nya nöjesparker.

Utrustningsdetalj
i VW lockar biltjuvar

If: ”Varje stöld kostar oss upp till 50 000”.

Nyhetsrummens ”sista lejonkung”

porträtt

Watergate blev Bradlees höjdpunkt.

Eniros vd: ”Jag ser
inga röda flaggor”

Krisbolag

Stefan Kercza är inte orolig.

Så ska han säkra
Ericssons framtid

Intervju

Hans Vestberg om det nya spåret.

Svenskt under ytan
– dykbåtar på export

U-farkoster

”Vi säljer inte till Ryssland.”

Anders Magnerfelt, fd attackdykare i försvarsmakten, nu testansvarig och Carl Runemar, affärschef. Bildspel

Bildspel: Så ser farkosterna ut

Här kan du se SvD Näringslivs bilder på dykbåtarna.

de 34 miljarderna

”Det kunde lika gärna ha stått tusen miljarder”

Fonden är egentligen bara ett konto – med obegränsad kredit.

Därför vände LKAB
till miljardförlust

Gruvor

Samhällsomvandlingen kostar på.

Kronprinsessan tar över fondimperium

porträtt

Är sjunde rikaste kvinnan i världen.

svd avslöjar

Granskningen anklagar Vinnova för miljonslöseri

Satsningarna har inte effekt på sysselsättning eller tillväxt.

Grabau försvarar Kinneviks noteringar

zalando och rocket

”Kursfall är inte ovanligt”.

Procter & Gamble knoppar av Duracell

Framstår som bästa alternativet i dagsläget.

Tumnagel till Volvo ab Webb-tv

Svarar på stenhårda kravet från ägarna

Persson: "Enorm vilja att det här ska bli bra".

Gotlandsbåten prövas av ARN

Sålde totalt 40 000 biljetter – men tvingades ställa in samtliga turer.

Ericssons rörelsevinst blev sämre än väntat

kvartal

Lägre försäljning i Nordamerika.

Låna 10 miljoner kronor i timmen?

makro

"Är som gjort för att skapa förvirring."

Rysk bank vill pröva sanktioner

EU-sanktioner mot Sberbank, störst i Ryssland, infördes i somras.

Avanza börjar erbjuda handel från 1 krona

Aktier

Ska befästa bankens prisledarposition.

Tror att snus kommer fortsätta växa i USA

Bättre vinst än väntat i Q3 för Swedish Match.

Vinnarna på börsen efter rapporterna

Så går det för Volvo, Eniro och Ericsson.

Bra fart i brittisk ekonomi

Fortsatt bra tillväxttakt – BNP steg med 3,1 procent.

Var satsas 2 miljarder på ökad bemanning?

Quiz

Testa vad minns du från gångna veckan.

Minecraft-staden
tog två år att bygga

Digitalt

Här kan du gå på rundtur i Titan City.

Intäkterna har rasat
för krisbolaget Eniro

Dementerar uppgift att styrelsen ska lämna.

bostad
Bostadsrätter på Lilla Essingen i Stockholm.

Här har priset på borätter stigit mest

Skiljer 47 700 kronor per kvadratmeter.

FOTO: Tomas Oneborg

Tema: Tjänstebil
”Alla måste älska elbilen”, säger lantbrukaren Arthur Buhrenstjerna och syftar på att varje gång dieselpickupen står parkerad sparas pengar. ”Både vi själva och våra anställda trivs mycket bra med vår Nissan Leaf, och man lär sig snabbt att köra så snålt som möjligt”, säger han om bilen som han och hustrun Catherine Buhrenstjerna köpte för ett år sedan.

”Vi sparar cirka 3500 i månaden”

FOTO: Karin Grip

2 MINUTER
SvD Näringslivs Andreas Cervenka och Katarina Hugo i "2 minuter".

Se alla avsnitt av SvD Näringslivs nya webbserie

FOTO: SvD.

Webb-tv

Börsen

Index

OMX-S, 17.30-0,2 %436,11
Nasdaq, 23.40+0,7 %4 483,72
DAX, 17.35-0,7 %8 987,80
FTSE, 17.35-0,5 %6 388,73
Nikkei, 08.20+1,0 %15 291,64
Visa fler index

Valutor

Euro, 00.02+0,1 %9,19 SEK
USD, 00.01-0,1 %7,25 SEK
Visa fler valutor

Råvaror

Olja brent, 22.59-0,7 %86,19
Guld, 18.05+0,0 %1 230,90
Visa fler råvaror

Räntor

3 mån, 15.58-0,0 %0,09 %
5 år, 16.10+0,1 %0,36 %
Visa fler räntor
Ny sajt

SvD Näringsliv ger dig en bättre privatekonomi.

SvD Börsforum

Testa Sveriges modernaste ekonomiforum

Räntekartan

50 000 har sagt sin ränta – klicka här!

Bloggar
SvD Näringslivs profiler Patricia Hedelius och Jonas Fröberg.

Läs våra prisbelönta journalisters bloggar.

FOTO: SvD/Montage.

Gör nliv.se till din startsida

SvD Näringsliv på Facebook