Även Italien är i färd med att sälja obligationer. På tisdagen sålde man obligationer med löptid till 2014 för 2,5 miljarder euro, till en genomsnittsränta på 3,355 procent. Bud inkom för 1,8 gånger den erbjudna volymen, skriver nyhetsbyrån Direkt.
Vi svenskar ser med allt större tillförsikt på börsutvecklingen. Enligt en undersökning från Skop tror fler hushåll på stigande kurser än på fallande och bland de hushåll som är aktieägare tror 43 procent på stigande kurser under de kommande tre månaderna.
Nu ligger bilder på de nya sedlarna ute här.
Snart lunchdags och Stockholmsbörsen sniffar kring en uppgång på 2 procent. Mer Måttliga uppgångar i London och Frankfurt.
LUNCHSVEPET
Förmiddagen har mest handlat om rapporter. Storbankerna SEB och Nordea rapporterade båda bättre siffror än väntat, det samma gjorde fordonstillverkaren Scania. De har samtliga gått framåt på en optimistisk Stockholmsbörs, där Telia varit största glädjepillret efter morgonens besked att ägartvisten kring ryska operatören Megafon är löst. Ja, så har vi ju fått se de nya sedlarna som kommer 2015 också.
Stora Ensos vinst halverades under det första kvartalet. Årets resultat på 89,9 miljoner euro ska jämföras med 179,5 miljoner euro motsvarande period förra året. Årets resultat ligger för ovanlighetens skull precis i linje med analytikernas förväntningar. Enligt Reuters sammanställning väntade sig analytikerkåren en vinst på just 89,9 miljoner euro.
Fel om Carl-Henric Svanberg. Enligt en artikel på di.se har hans innehav i Melker Schörling AB blivit felregistrerat hos Euroclear. Enligt en talesperson för bolaget har han inte ökat sitt innehav i Melker Schörling AB.
Låsjätten Assa Abloy redovisar en vinst före skatt på 1 481 miljoner kronor på en omsättning av 10 839 miljoner kronor för det första kvartalet. Det är bättre än analytikernas förväntningar.
Assa Abloys vd Johan Molin konstaterar i rapporten att året inletts bra, men att bolaget samtidigt för första gången noterat en avmattning på tillväxtmarknaderna, där tillväxten sjönk från nivåer kring 20 procent till 7 procent under perioden.
Johan Molin räknar med fortsatt svag världskonjunktur under året: ”På de mogna marknaderna förväntas en stabil ekonomisk utveckling med oförändrat svag tillväxt, samtidigt som den ekonomiska tillväten på de nya marknaderna förväntas vara mindre stark än tidigare”.
Assa Abloys rapport verkar inte heller falla aktiemarknaden i smaken - vid 12.30 hade aktien backat 2,27 procent.
Då har marknaden tagit emot siffrorna från Stora Enso med öppnare armar - aktien har gått upp 2,57 procent.
I dag är det James Murdochs tur att höras i Leveson-utfrågningen. Det har varit en hel del oklara minnesbilder hittills, det hela följs med fördel på Media Guardians utmärkta liveblogg. Missa inte heller Jon Pellings utmärkta artikel ”Skandalens pris närmar sig 1 miljard” från dagens SvD Näringsliv med tillhörande grafik ”Härifrån kommer Murdoch-imperiets vinster
Avanza var först med en avgiftsfri indexfond. Nu verkar flera storbanker haka på, bland annat SEB som lanserar en indexfondförvaltat aktiefond utan kostnad. ”Det blir en aktiefond som kommer att investera i länder som har euro som valuta.”, säger Claes Eliasson, pressansvarig på SEB till SvD Näringsliv.
I morgon ska tyska regeringen presentera en BNP-prognos. Enligt Handelsblatt kommer den att innehålla en väntad ökning på 0,7 procent i år och 1,6 procent för nästa år.
Fortsatt glada miner på Stockholmsbörsen efter lunch. Vid 13.15 stod OMX-S-index på 324,23 - upp 1,74 procent.
Svenska folkets syn på regeringens arbete har förändrats sedan hösten 2010, konstarerar SOM-institutet i sina första analyser av höstens opinionsundersökningar. 2010 tyckte 59 procent att regeringen gjorde ett bra arbete. Förra hösten hade den siffran rasat till 39 procent.
Den amerikanska teleoperatören AT&T rapporterar ett nettoresultat för det första kvartalet 2012 på 0,60 dollar per aktie, exklusive så kallade jämförelsestörande poster. Det är snäppet över analytikernas förväntningar på 0,57 dollar och intäkterna på 31,8 miljarder dollar stämmer precis med förväntningarna.
Assa Abloys vd Johan Molin berättade under dagens presskonferens att bolagets organiska tillväxt i april ligger på 5 procent. Samtidigt påminner han om att det finns en ”påskeffekt” som innebär att april i år har högre aktivitet än motsvarande månad i fjol.
Assa Abloy kom in i linje med förväntningarna – sett till såväl försäljning som resultat – men backar ändå på en i övrigt stigande börs. Vid 13.45 stod aktien minus 1,92 procent.
Enligt en analytiker som Nyhetsbyrån Direkt pratat med kan det vara bolagets utsikter som ligger bakom rapportens svala mottagande på börsen. ”Jag kan tänka mig att folk är lite oroade över att Assa Abloy guidar för svagare efterfrågan på nya marknader och att det inte ska vnda upp på mogna marknader. Men samtidigt är reaktionen lite förvånande eftersom jag tycker att det bör vara välkänt”, säger Peder Frölén, analytiker på Handelsbanken Capital Markets.
I USA har International Council of Shopping Centers (ICSC) precis släppt sitt veckoindex, ICSC-Goldman Sachs-index. Det visar att försäljningen i affärskedjorna i USA steg med 3,6 procent vecka 16 jämfört med samma period förra året.
Plastföretaget Nolato är nästa företag ut att rapportera kvartalssiffror. De redovisar en vinst på 51 miljoner kronor på en omsättning av 837 miljoner kronor, jämfört med 38 miljoner kronor och 759 miljoner kronor samma period förra året. Enligt delårsrapporten var utvecklingen positiv i samtliga affärsområden.
George: Grymt bra liveblogg det här. saknar rss, är det något som kommer?
Näringsliv Live: Tack! RSS är på gång, våra tekniker sitter och snickrar på det.
Nu är det snart slut på dagens rapportflod, åtminstone den inhemska delen. Belysningsföretaget Fagerhult har precis redovisat sina siffror. De visar en vinst på 44,8 miljoner kronor för första kvartalet 2012, att jämföras med 44,4 miljoner samma period förra året. Omsättningen steg till 775 miljoner kronor och orderingången uppgick till 798 miljoner kronor. Enligt rapporten gör den finansiella oron det svårt att förutse konjunkturen i bygg- och anläggningssektorn.
Men även om den inhemska rapportfloden börjar sina för dagen så finns ingen anledning att bryta ihop i abstinenssymtom. I kväll lämnar Apple sina siffror och Cupertinobolaget lär ha många nyfikna blickar på sig. Hittills i år har bolaget rusat över 40 procent på börsen, men de senaste veckorna har den vacklat betänkligt. Den 10 april nåddes all time high – 644 dollar. Men vid stängning i går stod aktien i strax under 572 dollar. Förväntningarna lär vara rejält uppskruvade.
Kan för övrigt rekommendera Carolina Neuraths blogginlägg med hennes intervju med Annika Falkengren efter SEB:s rapportpresentation i förmiddags, där hon bland annat försvarar bankens skrinlagda jättesatsning på ny internetbank.
Tillbaka på makrospåret: Nederländernas premiärminister Mark Rutte sökte stöd för fortsatta insatser i ett tal till parlamentet. ”Ekonomin vacklar, sysselsättningen är under tryck och landets skuld växer fortare än vad vi har råd med. Detta är fakta och ingen kan springa ifrån det, sa han enligt Nyhetsbyrån Direkt som citerar Bloomberg News.
Dagens affärsidé som låter mest som om den kom direkt från en science fiction-bok från 70-talet: Planetary Resources Inc. vill skicka upp prospekteringsutrustning i rymden för att hitta värdefulla metaller att gräva fram ur asteroider. Det Seattlebaserade bolaget backas bland annat av Google-cheferna Larry Page och Eric Schmidt samt miljardären Ross Perot. Planen är att ha en sond uppe i rymden inom två år och att påbörja prospektering inom fyra år. Mer information finns hos Bloomberg.
Amerikanska US Steel redovisar ett justerat resultat för det första kvartalet på 0,67 dollar per aktie, vilket är en bra bit över analytikernas förväntningar på 0,49 dollar. Intäkterna var 5,17 miljarder dollar, även det en bit över förväntningarna. Bolaget spår även att det andra kvartalet kommer att vara i linje med det första.
Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble hade flera positiva besked och yttranden att lämna under tisdagen: Europa är på väg att återfå marknadens förtroende. Finanspakten kommer att ratificeras. Han sa också att Frankrike kommer att fortsätta att vara en ”pålitlig partner” för Tyskland.
Ännu mer USA-siffror: Johnson Redbooks index för vecka 16 visar att detaljhandeln för jämförbara butiker steg med 2,7 procent jäfmört med motsvarande period förra året.
Och nu ännu mer USA-rapporter. Ståltillverkaren AK Steel visar röda siffror för det första kvartalet, minus 0,11 dollar per aktie på en omsättning av 1,51 miljarder dollar. Resultatet är i linje med analytikernas förväntningar och bolaget spår svarta siffror för andra kvartalet.
Förresten verkar det bli viss diskussion om de nya sedlarna som presenterades i förmiddags. En av jurymedlemmarna är inte nöjd med det vinnande förslaget: ”Det är inte nyskapande och saknar verkshöjd”, säger sedeljuryledamoten Karin Granqvist till SvD Näringsliv.
Ännu mera USA-siffror landade precis: Det är S&P/Case-Shillers index över huspriserna i 20 storstadsområden över hela landet som visar på sjunkande priser med 3,49 procent i februari, jämfört med förra året. Bäst utveckling rapporteras från Denver (+3,28 procent) och Detroit (+1,51 procent) och de största prisfallen rapporteras från Atlanta med -17,27 procent samt Las Vegas med -8,54 procent, skriver Nyhetsbyrån Direkt.
Det märks att kontoren på andra sidan Atlanten vaknat till. Nu har industrikonglomeratet 3M rapporterat sina siffror för första kvartalet. Nettovinsten på 1,12 miljarder dollar är högre än väntat och bolaget väljer att justera upp sin prognos för helåret. Räknat per aktie blir resultatet 1,63 dollar, analytikernas snittprognos var 1,49 dollar.
Kinas premiärminister Wen Jiabao är som bekant på Sverigebesök. Detta uppmärksammar Sveriges Radios aktualitetsmagasin Studio Ett med ett inslag om synen på Kina, om hur allvarligt Sverige egentligen tar på uppgifter om brott mot mänskliga rättigheter och om uttalanden om kränkningar mot politiska dissidenter verkligen är värda någonting när det finns lönsamma kontrakt som hägrar. Med i studion finns bland annat SvD Näringslivs reporter Jonas Fröberg.
Nu säger jag tack för idag och lämnar över stafettpinnen till min kollega Mark Malmström. På återseende.

//Adam
Hej! Mark Malmström här. Nu tar jag över livebloggen och ska guida er genom eftermiddagens nyheter. 
Nu har TT kommit med en text om de fallande huspriserna i USA. LÄS HÄR.
Nattvandrarna slipper ölreklam på  västarna. Fryshusets nattvandrare i Halland röt till, nu slipper de ha ölreklam på sina västar, rapporterar TT. Riksorganisationen Fryshuset, som organiserar nattvandrare över hela landet, har omförhandlat kontraktet med bryggeriet. Nu ska västarna i stället prydas med en logga för vatten och läskedrycker. Ett bra besked, menar nattvandrarna i Halland.
– Jag kan självklart inte gå och göra reklam för öl, säger nattvandraren Maj-Inger Sunesson.
Två strejker vid midnatt. Om inga avtal har slutits innan midnatt går anställda inom telekomområdet och vvs-branschen ut i strejk, rapporterar TT. Byggnads har precis fått ett bud från medlarna och förhandlingsdelegationen ser nu över innehållet. Omkring klockan 17:30 väntas fackförbundet svara på budet.
Moderaternas nyligen avgångna partisekreterare Sofia Arkelsten föreslås bli ny ordförande i riksdagens utrikesutskott. Posten blev ledig när Karin Enström, den tidigare ordföranden, fick ta över posten som försvarsminister efter Sten Tolgfors, rapporterar TT.
Minns ni Therese Larssons krönika om illa spenderade EU-pengar från söndagens tidning? Läs den här annars. Tillväxtverket kritiserar nu hur medel ur EU:s strukturfonder används i Sverige. Och även i Sverige kan man skåda ett par varningsskyltar i hur EU-pengarna fördelas. LÄS HÄR.
Evli Bank höjer rekommendationen på Teliasonera till öka, från tidigare minska. Banken anger riktkursen 48 kronor på 12 månaders sikt. Rekommendationen kommer efter Teliasoneras börsrace i dag. Följ Teliasonera på vår börstjänst.
Stockholm: Vänsterpartiet vill avsätta statliga pengar till en ny tunnelbana, skriver SvD:s Lova Olsson på bloggen Politik Direkt. Staten ska bidra med pengar till kollektivtrafiken i Stockholms län, anser Vänsterpartiet som i sin kommande budgetmotion avsätter två miljarder kronor till byggstarten av tunnelbana till Nya Karolinska samt Spårväg syd.
Hårda ord när bankcheferna räntegrälar. SEB:s Annika Falkengren beskyller Handelsbanken för att förstöra branschstatistik. Detta efter att Nliv.se avslöjad att Handelsbanken upphör att rapportera in marknadsandelar på bolånemarknaden till Bankföreningen. Samtidigt sågar Nordeas koncernchef Christian Clausen SEB:s sätt att redovisa sin upplåningsränta. Läs Carolina Neurath och Jan Almgrens artikel här

Missa inte Nliv.se:s omtalade Räntekarta.
USA-börserna öppnade uppåt på tisdagen efter måndagens nedgångar. Statistik visade under dagen på att försäljningen av nya enfamiljshus i USA sjönk oväntat i mars medan hushållens konfidensindikator inkom aningen svagare än förväntningarna. Följ USA-börserna i Nliv.se:s börstjänst.
Börsen återhämtar gårdagens förluster något och stänger på + 1,63 procent. De noterbara rapporterna i dag var Assa Abloys som publicerades klockan 12. Den föll dock inte placerarna på läppen, trots redovisad ökad vinst föll aktien ner till minus 2,2 procent men återhämtade sig sedan och stängde på minus 1,16 procent.
 
Stora Enso, som också rapporterade vid lunchtid, fick ett bättre betyg trots att vinsten halverades under första kvartalet. Kursen steg med 3,5 procent.

Skönast resa under dagen har ändå Teliasonera gjort. Efter att det stått klart att 22 miljarder pumpas in i bolaget sköt aktien iväg och slutade på +6,61 procent.

Även i övriga Europa har börserna landat på gröna siffror. Däremot fick Stockholmsbörsen den största återhämtningen, men så var det också Stockholm som sjönk mest under gårdagens börs.

I morgon ser vi fram emot Ericssons rapport som presenteras klockan 07:30. Vi på Näringsliv Live börjar rapportera 08:30. Syns då!