Välkommen till Näringsliv Live

Dagen kommer att framför allt handla om gårdagens val i Grekland. Konservativa Ny Demokrati, med Antonis Samaras som ledare, räknades på måndagsmorgonen som valvinnare i det tredje grekiska regeringsvalet på kort tid.

18 juni 2012 kl 07:08 Visa: Senast Äldsta RSS

Räkna med nya demonstrationer. TT rapporterar att många greker inte tror att Greklands nästa regeringen blir särskilt långvarig. De flesta ser en livslängd på max ett halvår.
För tidigt att blåsa faran över, säger SEB:s chefekonom Robert Bergqvist om gårdagens val till TT. Bergqvist spår en majoritetsregering men är orolig för att det saknas krisinsikt. Han tror även att Grekland får en lindring av sina lånevillkor.
Läs vad ekonomen Paul Krugman skriver om Greklandskrisen i New York Times.
Tyskland till kvartsfinal efter att ha skickat hem Danmark i går. Möter symboliskt nog Grekland...
Kinnevik kliver ur rabattkupongföretaget Groupon.  Har sålt sina aktier enligt ett pressmeddelande.
Tysklands biträdande finansminister Steffen Kampeter signalerade nu på morgonen att det kan vara lättnader på gång för Grekland.  Det rapporterar Ekot.
Passa på och ställ era frågor om Grekland och reaktionerna på valet till Swedbanks Cecilia Skingsley. Chatten börjar kl 11.
Idag möts G20-länderna för ett toppmöte i Mexiko. Eurokrisen lär dominera. G20-länderna väntas bidra med 430 miljarder dollar IMF för att rädda krisekonomier. Det rapporterar Reuters.
Kina flaggar för att Europa måste lösa sina problem på egen hand. Beskedet kommer från Kinas biträdande finansminister Zhu Guangyao på väg till G20-mötet. Det rapporterar Reuters.
Lättnadsrally väntas på börsen. Stockholm öppnar upp 1,4 procent.
Tommy: God morgon Katarina, är inte problemet att ND och Pasok kan bilda regering utan att egentligen ha majoriteten av rösterna bakom sig (pga de 50 extra platserna största partiet får)?
Näringsliv Live: Hej Tommy vi samlar i hop era frågor till vår expert Cecilia Skingsley, Swedbank som chattar från kl 11. vänligen Katarina
Marknadsreaktionerna världen över är övervägande positiva efter valet i Grekland. Här i Stockholm öppnade börsen + 1,5 procent. Även i Frankfurt och London öppnade börserna starkt. Just nu: +1,19 respektive 1,15 procent. LÄS MER.
Nyhetsbyrån TT har talat med Anders Borg på morgonen med anledning av valet i Grekland. Han är avvaktande positiv till valresultatet:
– Det är viktigt att konstatera att det återstår väldigt mycket innan Grekland är tillbaka på torra land, man måste förmodeligen omförhandla avtalet (om nödlån) och klara av en regeringsbildning.
TT: Väntar omförhandling av lånevilkoren oavsett vilken regering som bildas?
– Ja, det tror jag. är nödvändigt eftersom att man ligger så långt ifrån att klara av avtalet i dag.
TT: Ser du någon risk att det här resultatet leder till ytterligare ett nyval?
– Det finns fortfarande osäkerheter kvar. Det återstår bara en regeringsbildning och man ska vara medveten om att det är en utomordentligt svår period de har framför sig, säger finansminister Anders Borg.
Läs hela artikeln HÄR.
Även börsen i Grekland har reagerat positivt på valresultatet. ASE-index lyfte, enligt nyhetsbyrån Direkt, med 3,2 procent på morgonen. National Bank of Greece avancerade 16 procent medan franska BNP och tyska Commerzbank var båda upp 2,8 procent, skriver nyhetsbyrån.
En liten påminnelse: Klockan 11 är det fritt fram att ställa frågor om effekterna av valet i Grekland till Swedbanks ränteanalyschef Cecilia Skingsley.
Länken till chatten finner ni HÄR.
Långa statspappersräntor i Italien och Spanien vänder uppåt i gen i förmiddagens handel efter en nedgång i den tidiga handeln, skriver nyhetsbyrån Direkt.
Klockan 10 handlades den spanska tioårsräntan till drygt 7 procent, 15 punkter högre än vid börsens stängning i fredags. Italienska tioårsräntan hade samtidigt stigit 13 punkter till 6,06 procent, enligt Direkt.
Vi får många frågor kring betydelsen av det grekiska valresultatet. Klockan elva chattar Swedbanks ränteanalyschef Cecilia Skingsley med läsarna. Skicka era frågor till henne redan nu HÄR.
Stockholmsbörsen går fortsatt starkt. Bland vinnarna just nu är Nordic Mines som stiger med 7,6 procent. Securitas är den aktie som går bäst bland storbolagen med 1,7 procent. Lundin Petroleum upp 1,4 procent och Boliden 1,2. Detta Skriver nyhetsbyrån TT.
På ränte- och valutamarknaden stärktes kronan mot dollarn men försvagades mot euron. Den tioåriga statsobligationsräntan steg till 1,53 procent från 1,51, medan den tvååriga sjönk till 0,85 procent från 0,86, enligt TT.
New York Times krönikör, Nobelpristagaren Paul Krugman, tar i sin blogg grekerna och Grekland i försvar. Enligt honom är det inte enbart deras fel att de just nu befinner sig i en kris - boven är snarare Euron.
Läs mer HÄR.
Nu syns tydliga tecken på att börsen har svalnat av efter en kraftig uppgång i den tidigar handeln. Världen just nu:
Stockholm: - 0,12
London: - 0,31
Frankfurt: + 0,10
Moskva: + 1,04
Håll koll med SvD Näringslivs börstjänst
Fortsatt många frågor från er läsare. Det uppskattar vi. Passa på att ställa dem till Swedbanks ränteanalyschef Cecilia Skingsley som börjar chatta med läsarna nu. LÄNK
Nu har även statsminister Fredrik Reinfeldt (M) valt att kommentera valresultatet i Grekland. Så här säger han till TT:
– Det är fortsatt många förhandlingar som återstår, men det är ändå en öppning mot att få en regering på plats.
I övrigt skriver flera medier om hur morgonens börsglädje på börsen har vänts till röda siffror. Stockholmsbörsen just nu: ner 0,16 procent.
Frågan många ställer sig i dag är i fall Grekland, i och med valet, kommer att stanna kvar i eurosamarbetet. Jörg Krämer, chefekonom vid tyska Commerzbak, tror inte det. Enligt hans analys lämnar Grekland euron inom 5 år.

För den som läser tyska finns här en länk till den tyska affärssajten Handelsblatt.
Statsminister Fredrik Reinfeldt är försiktigt positiv till valresultatet i Grekland. Han slår fast att det fortfarande är för tidigt att blåsa faran över för svensk ekonomi:
– Vi är ihoptvinnade i det finansiella systemet och den absolut största nedåtrisken för svensk del är den oro som nu finns i Europa, sade han till journalister på måndagen, enligt nyhetsbyrån Direkt.
På Stockholmsbörsen har röda siffror nu bytts mot ett litet plus: 0,19 procent. Frankfurt: + 0,79 procent och London ned 0,11 procent.
Förresten, ni följer väl Näringsliv live på Twitter? Om inte, sök genast upp @naringsliv_live och följ oss.
Vi lämnar Grekland och effekterna av helgens val en stund och berättar att de svenska hushållens förmögenhet har ökat under första kvartalet i år med 158 miljarder kronor. Det visar SEB:s sparbarometer. 
”Börsuppgång och tjänstepensionsinsättningar höjde värdet på hushållens förmögenhet under första kvartalet”, skriver bankens privatekonom Gunilla Nyström enligt TT.
Det är för övrigt första gången baksparandet ökade sedan första kvartalet 2007.
Efter lunch har börsen stabiliserats något igen:
Stockholm + 0,24
Frankfurt + 0,60
London + 0,31
Moskva + 1,14
Någon kanske undrar hur det går för bankerna denna stormiga börsmåndag? Efter lunch är det bara Swedbank som ligger på plus - upp 0,2 procent. SEB backar 0,7 procent medan Nordea och Handelsbanken backar med 0,1 procent vardera, skriver TT.
”Vi kan inte fortsätta tåla att man beter sig som på en basar”, så säger den tyske EU-parlamentarikern Alexander Alvaro om det fortsatta arbetet med att få Grekland på fötter.
Lika skarp ton hörs från den tyska tidningen Bild som kallar Grekland ett ”utvecklingsland” utan ”ekonomisk bas”.
Läs SvD Näringslivs reporter Therese Larssons artikel där hon sammanfattar de tyska reaktionerna på helgens val i Grekland HÄR.
Jonas Lindkvist: En stark valuta är inte bra för små ekonomier som t.ex. grekland. En stark valuta som euron gör att grekland har tillåtits låna pengar med euron som säkerhet år efter år. Investeringar görs med lånade pengar och inte pengar från skillnad i export och import (handelsbalansen). Hade de haft de haft drachmern kvar hade den förlorat i värde och dessa ohållbara investeringar hade därför bromsats in ganska fort. Följden hade varit att belåningen hade avtagits automatiskt. Den sjunkande valutan drachmer hade sedan lockat till sig nyinvesteringar och en ökande turism, vilket i sin tur hade förbättrat handelsbalansen. Att skatteoviljan bland greker är låg, korruptionen är hög och att pensionsåldern är för låg är ett problem i sig, men är inte den huvudsakliga boven i att det ser ut som det gör i grekland idag. Euron är huvudproblemet. Ett ordnat utträde ur euron är det bästa i detta läget. Tyvärr kommer alla framtida stödpaket endast orsaka att skulderna för det grekiska folket blir ohållbara och att de får ett kaotiskt utträde ur euron, vilket ger ändå större effekter på den ekonomiska omvärlden.
Näringsliv Live: Vi har under dagen fått många reaktioner och frågor kring valet i Grekland. Här ovan är läsaren Jonas Lindkvists syn på problemet och hur han anser att Grekland och Europa ska klara sig helskinnade ur krisen.
Groupons aktier stiger - bara timmar efter att  Kinnevik dumpat sitt ägande i bolaget. I den amerikanska förhandeln har aktien ökat med 5,6 procent, skriver Business Insider. Bakgrunden, enligt sajten, är att bolaget uppgraderats till ”overweight” av Morgan Stanley.
Läs hela artikeln HÄR
Englands premiärminister David Cameron ryter till mot Eurozonens jättar och menar att de måste jobba hårdare för att lösa sina ekonomiska problem. Det är även upp til världsbankerna att skydda den globala ekonomin från krisen i euron, säger han i ett utdrag till det anförande han ska hålla vid G20-mötet i Mexiko, enligt nyhetsbyrån Reuters.
Läs artikel HÄR
Upp och ned på börsen i dag. Just nu i Stockholm: - 0,42 procent.
Nyhet från nyhetsbyrån Direkt: Grekland kan räkna med en utbetalning om 1 miljard euro från de övriga EU-länderna så att landet klarar betalningarna i avvaktan på en ny regering kan bildas. Detta enligt den tyska nyhetsbyrån DPA och icke namngivna Brysselkällor.
Euroområdets stödfond EFSF godkändei maj en utbetalning till Grekland på 5,2 miljarder euro, men höll inne på 1 miljard eftersom pengarna inte behövdes förrän i juli. Dessa pengar tillgängliggörs nu, enligt Direkt.
Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) får löneförhöjning. Enligt TT höjs hans lön med 4 000 kronor per månad den 1 juli till 148 000 kronor per månad, eller drygt 1,7 miljoner per år. Samtidigt höjs övriga statsråds lön med 3 000 kronor till 118 000 kronor. Allt enligt ett beslut av Statsarvodesnämnden.
Microsoft väntas släppa en surfplatta för att ta in det försprång som Apple har skaffat sig med sin Ipad. Enligt ”rykten” kommer Apple-dödaren lanseras sent på måndagskvällen. LÄNK
Röda siffror även i USA vid öppning.
Nasdaq: -0,43 procent
Dow Jones: - 0,40 procent
Bakgrunden till den svaga börsstarten sägs vara Spaniens långtidsränta som har skjutit i höjden under dagen.
Bloomberg om de svaga öppningssiffrorna LÄNK
Även New York Times Paul Krugman skriver ett par rader HÄR
Ett snabbt börssvep nu när även amerikanerna har vaknat till en minst sagt svajig börsdag:
Stockholm + 0,07
London + 0,13
Frankfurt +0,27
Nasdaq - 0,31
Dow Jones - 0,32

Nliv.se:s börstjänst
Nu stämmer Storbritanniens finansminister George Osborne in i premiärminister David Camerons klagosång kring eurokrisen som roten till landets ekonomiska problem. I en artikel i Sunday Telegraph säger han att krisen slår ner alla försök Storbritannien gör för att ta sig ur den recession man har hamnat i. Detta skriver AP HÄR.
I ett utkast till ett tal som David Cameron kommer att hålla vid G20-mötet i Mexiko säger premiärministern att det nu är upp till världsbankerna och eurozonens största länder att ta till hårdare tag för att reda ut krisen, enligt Reuters.
En dryg timme efter öppning i New York har börsen stabiliserats något. Just nu är Nasdaq upp 0,38 procent samtidigt som Dow Jones är något ner med - 0,13.
Mer om detta på börsskärmen.
Irland kan få fördubblad återbetalningstid på sina lån från EU. Det för att underlätta för den irländska staten att snabbare kunna ta lån på de reguljära finansmarknaderna igen.
Och det är inga småpengar som det handlar om, tillsammans med lån från IMF har Irland lånat 760 miljarder kronor. Enligt TT gäller den fölängda återbetalningstiden bara för EU-lånen.
En ny kronprins har utsetts i Saudiarabien: prins Alman, 76, kung Abdullahs halvbror och försvarsminister i landet. Det rapporterar TV4.
Uppsnappat från Twitter:

Warren Buffett on newspapers: ”I do not have any secret sauce.” But he does own dozen of them: LÄNK

Kronan försvagades mot både dollarn och euron på måndagen. Marknadsräntorna sjönk.

Morgonens glädjerus efter valet i Grekland avtog när spanska räntor steg till över sju procent, en nivå som tidigare tvingat Grekland, Irland och Portugal att ansöka om hjälp.

Den svenska tioåriga statsobligationsräntan sjönk till 1,46 procent (1,51), medan den tvååriga sjönk till 0,83 procent (0,86). En euro kostar 8:84 kronor (8:83) och en dollar 7:02 kronor (7:00). Noteringar från föregående handelsdag inom parentes.

 
Svajig dag på Stockholmsbörsen. Men den stängde till slut på plus. De ledande Europabörserna stängde blandat.

N
u tackar vi på Näringsliv Live för oss. På återseende imorgon tisdag!
  • Kopiera sidans adress

Toppnyheter Näringsliv

Gör nliv.se till din startsida
SvD Näringslivs startsida har de senaste 15 minuterna uppdaterats med 1 uppdaterad artikel. Gå till startsidan för SvD Näringsliv.
Bertil Hult. SvD Möter Bertil Hult

”Det var inget svårt
beslut att lämna Sverige”

Men efter 40 år har han ännu hjärtefrågor i det gamla landet.

Bostadsköparna:
Vi har ingen koll

Undersökning

Sätter sin tillit till banken.

Lyxig direktörsvagn som fått rätt motor

biltest

Men är Bentleyn tillräckligt diskret?

Lars-Åke Liljeqvist, direktionschaufför på SAF och Svenskt Näringsliv i 38 år, uppskattar kvalitetskänslan i materialvalen. Webb-tv

Proffset: ”Det är en fantastisk bil”

tv

Näringslivsveteran hjälper SvD att provköra Bentleyn.

Actionbilarna från
80-talet prisrusar

"De som hade planscherna har nu pengarna."

”Vilka bilar tycker du att vi ska testa?”

Krönika

Relevant – men också något extra.

Guide: Så gör du för att ta ut pensionen

Hit måste du vända dig för att få pengarna.

Saab-överklagande
avfärdas av domstol

Fordon

Nu kan turerna med Spyker vara över.

Finansminister Magdalena Andersson (S) och tidigare finansministern Anders Borg (M). bnp-prognoser

Ekonomisk hyllning
till förra regeringen

SHB-ekonomen: ”De lämnade över en fantastisk jobbmaskin.”

Aristokrat utmanar
efter smutsig debatt

Porträtt

Presidentvalet i Brasilien en rysare.

LO vill skrota överskottsmål

Facket

Föreslår införande av ett balans- eller underskottsmål.

Här bygger de upp
världen i ”Avatar”

Lista

Världens häftigaste nya nöjesparker.

Utrustningsdetalj
i VW lockar biltjuvar

If: ”Varje stöld kostar oss upp till 50 000”.

Nyhetsrummens ”sista lejonkung”

porträtt

Watergate blev Bradlees höjdpunkt.

Eniros vd: ”Jag ser
inga röda flaggor”

Krisbolag

Stefan Kercza är inte orolig.

Så ska han säkra
Ericssons framtid

Intervju

Hans Vestberg om det nya spåret.

Svenskt under ytan
– dykbåtar på export

U-farkoster

”Vi säljer inte till Ryssland.”

Anders Magnerfelt, fd attackdykare i försvarsmakten, nu testansvarig och Carl Runemar, affärschef. Bildspel

Bildspel: Så ser farkosterna ut

Här kan du se SvD Näringslivs bilder på dykbåtarna.

de 34 miljarderna

”Det kunde lika gärna ha stått tusen miljarder”

Fonden är egentligen bara ett konto – med obegränsad kredit.

Därför vände LKAB
till miljardförlust

Gruvor

Samhällsomvandlingen kostar på.

Kronprinsessan tar över fondimperium

porträtt

Är sjunde rikaste kvinnan i världen.

svd avslöjar

Granskningen anklagar Vinnova för miljonslöseri

Satsningarna har inte effekt på sysselsättning eller tillväxt.

Grabau försvarar Kinneviks noteringar

zalando och rocket

”Kursfall är inte ovanligt”.

Procter & Gamble knoppar av Duracell

Framstår som bästa alternativet i dagsläget.

Tumnagel till Volvo ab Webb-tv

Svarar på stenhårda kravet från ägarna

Persson: "Enorm vilja att det här ska bli bra".

Gotlandsbåten prövas av ARN

Sålde totalt 40 000 biljetter – men tvingades ställa in samtliga turer.

Ericssons rörelsevinst blev sämre än väntat

kvartal

Lägre försäljning i Nordamerika.

Låna 10 miljoner kronor i timmen?

makro

"Är som gjort för att skapa förvirring."

Rysk bank vill pröva sanktioner

EU-sanktioner mot Sberbank, störst i Ryssland, infördes i somras.

Avanza börjar erbjuda handel från 1 krona

Aktier

Ska befästa bankens prisledarposition.

Tror att snus kommer fortsätta växa i USA

Bättre vinst än väntat i Q3 för Swedish Match.

Vinnarna på börsen efter rapporterna

Så går det för Volvo, Eniro och Ericsson.

Bra fart i brittisk ekonomi

Fortsatt bra tillväxttakt – BNP steg med 3,1 procent.

Var satsas 2 miljarder på ökad bemanning?

Quiz

Testa vad minns du från gångna veckan.

Minecraft-staden
tog två år att bygga

Digitalt

Här kan du gå på rundtur i Titan City.

Intäkterna har rasat
för krisbolaget Eniro

Dementerar uppgift att styrelsen ska lämna.

bostad
Bostadsrätter på Lilla Essingen i Stockholm.

Här har priset på borätter stigit mest

Skiljer 47 700 kronor per kvadratmeter.

FOTO: Tomas Oneborg

Tema: Tjänstebil
”Alla måste älska elbilen”, säger lantbrukaren Arthur Buhrenstjerna och syftar på att varje gång dieselpickupen står parkerad sparas pengar. ”Både vi själva och våra anställda trivs mycket bra med vår Nissan Leaf, och man lär sig snabbt att köra så snålt som möjligt”, säger han om bilen som han och hustrun Catherine Buhrenstjerna köpte för ett år sedan.

”Vi sparar cirka 3500 i månaden”

FOTO: Karin Grip

2 MINUTER
SvD Näringslivs Andreas Cervenka och Katarina Hugo i "2 minuter".

Se alla avsnitt av SvD Näringslivs nya webbserie

FOTO: SvD.

Webb-tv

Börsen

Index

OMX-S, 17.30-0,2 %436,11
Nasdaq, 23.40+0,7 %4 483,72
DAX, 17.35-0,7 %8 987,80
FTSE, 17.35-0,5 %6 388,73
Nikkei, 08.20+1,0 %15 291,64
Visa fler index

Valutor

Euro, 00.02+0,1 %9,19 SEK
USD, 00.01-0,1 %7,25 SEK
Visa fler valutor

Råvaror

Olja brent, 22.59-0,7 %86,19
Guld, 23.13-0,0 %1 230,90
Visa fler råvaror

Räntor

3 mån, 15.58-0,0 %0,09 %
5 år, 16.10+0,1 %0,36 %
Visa fler räntor
Ny sajt

SvD Näringsliv ger dig en bättre privatekonomi.

SvD Börsforum

Testa Sveriges modernaste ekonomiforum

Räntekartan

50 000 har sagt sin ränta – klicka här!

Bloggar
SvD Näringslivs profiler Patricia Hedelius och Jonas Fröberg.

Läs våra prisbelönta journalisters bloggar.

FOTO: SvD/Montage.

Gör nliv.se till din startsida

SvD Näringsliv på Facebook