Välkommen till Näringsliv Live

Dagen kommer att framför allt handla om gårdagens val i Grekland. Konservativa Ny Demokrati, med Antonis Samaras som ledare, räknades på måndagsmorgonen som valvinnare i det tredje grekiska regeringsvalet på kort tid.

18 juni 2012 kl 07:08 Visa: Senast Äldsta RSS

Räkna med nya demonstrationer. TT rapporterar att många greker inte tror att Greklands nästa regeringen blir särskilt långvarig. De flesta ser en livslängd på max ett halvår.
För tidigt att blåsa faran över, säger SEB:s chefekonom Robert Bergqvist om gårdagens val till TT. Bergqvist spår en majoritetsregering men är orolig för att det saknas krisinsikt. Han tror även att Grekland får en lindring av sina lånevillkor.
Läs vad ekonomen Paul Krugman skriver om Greklandskrisen i New York Times.
Tyskland till kvartsfinal efter att ha skickat hem Danmark i går. Möter symboliskt nog Grekland...
Kinnevik kliver ur rabattkupongföretaget Groupon.  Har sålt sina aktier enligt ett pressmeddelande.
Tysklands biträdande finansminister Steffen Kampeter signalerade nu på morgonen att det kan vara lättnader på gång för Grekland.  Det rapporterar Ekot.
Passa på och ställ era frågor om Grekland och reaktionerna på valet till Swedbanks Cecilia Skingsley. Chatten börjar kl 11.
Idag möts G20-länderna för ett toppmöte i Mexiko. Eurokrisen lär dominera. G20-länderna väntas bidra med 430 miljarder dollar IMF för att rädda krisekonomier. Det rapporterar Reuters.
Kina flaggar för att Europa måste lösa sina problem på egen hand. Beskedet kommer från Kinas biträdande finansminister Zhu Guangyao på väg till G20-mötet. Det rapporterar Reuters.
Lättnadsrally väntas på börsen. Stockholm öppnar upp 1,4 procent.
Tommy: God morgon Katarina, är inte problemet att ND och Pasok kan bilda regering utan att egentligen ha majoriteten av rösterna bakom sig (pga de 50 extra platserna största partiet får)?
Näringsliv Live: Hej Tommy vi samlar i hop era frågor till vår expert Cecilia Skingsley, Swedbank som chattar från kl 11. vänligen Katarina
Marknadsreaktionerna världen över är övervägande positiva efter valet i Grekland. Här i Stockholm öppnade börsen + 1,5 procent. Även i Frankfurt och London öppnade börserna starkt. Just nu: +1,19 respektive 1,15 procent. LÄS MER.
Nyhetsbyrån TT har talat med Anders Borg på morgonen med anledning av valet i Grekland. Han är avvaktande positiv till valresultatet:
– Det är viktigt att konstatera att det återstår väldigt mycket innan Grekland är tillbaka på torra land, man måste förmodeligen omförhandla avtalet (om nödlån) och klara av en regeringsbildning.
TT: Väntar omförhandling av lånevilkoren oavsett vilken regering som bildas?
– Ja, det tror jag. är nödvändigt eftersom att man ligger så långt ifrån att klara av avtalet i dag.
TT: Ser du någon risk att det här resultatet leder till ytterligare ett nyval?
– Det finns fortfarande osäkerheter kvar. Det återstår bara en regeringsbildning och man ska vara medveten om att det är en utomordentligt svår period de har framför sig, säger finansminister Anders Borg.
Läs hela artikeln HÄR.
Även börsen i Grekland har reagerat positivt på valresultatet. ASE-index lyfte, enligt nyhetsbyrån Direkt, med 3,2 procent på morgonen. National Bank of Greece avancerade 16 procent medan franska BNP och tyska Commerzbank var båda upp 2,8 procent, skriver nyhetsbyrån.
En liten påminnelse: Klockan 11 är det fritt fram att ställa frågor om effekterna av valet i Grekland till Swedbanks ränteanalyschef Cecilia Skingsley.
Länken till chatten finner ni HÄR.
Långa statspappersräntor i Italien och Spanien vänder uppåt i gen i förmiddagens handel efter en nedgång i den tidiga handeln, skriver nyhetsbyrån Direkt.
Klockan 10 handlades den spanska tioårsräntan till drygt 7 procent, 15 punkter högre än vid börsens stängning i fredags. Italienska tioårsräntan hade samtidigt stigit 13 punkter till 6,06 procent, enligt Direkt.
Vi får många frågor kring betydelsen av det grekiska valresultatet. Klockan elva chattar Swedbanks ränteanalyschef Cecilia Skingsley med läsarna. Skicka era frågor till henne redan nu HÄR.
Stockholmsbörsen går fortsatt starkt. Bland vinnarna just nu är Nordic Mines som stiger med 7,6 procent. Securitas är den aktie som går bäst bland storbolagen med 1,7 procent. Lundin Petroleum upp 1,4 procent och Boliden 1,2. Detta Skriver nyhetsbyrån TT.
På ränte- och valutamarknaden stärktes kronan mot dollarn men försvagades mot euron. Den tioåriga statsobligationsräntan steg till 1,53 procent från 1,51, medan den tvååriga sjönk till 0,85 procent från 0,86, enligt TT.
New York Times krönikör, Nobelpristagaren Paul Krugman, tar i sin blogg grekerna och Grekland i försvar. Enligt honom är det inte enbart deras fel att de just nu befinner sig i en kris - boven är snarare Euron.
Läs mer HÄR.
Nu syns tydliga tecken på att börsen har svalnat av efter en kraftig uppgång i den tidigar handeln. Världen just nu:
Stockholm: - 0,12
London: - 0,31
Frankfurt: + 0,10
Moskva: + 1,04
Håll koll med SvD Näringslivs börstjänst
Fortsatt många frågor från er läsare. Det uppskattar vi. Passa på att ställa dem till Swedbanks ränteanalyschef Cecilia Skingsley som börjar chatta med läsarna nu. LÄNK
Nu har även statsminister Fredrik Reinfeldt (M) valt att kommentera valresultatet i Grekland. Så här säger han till TT:
– Det är fortsatt många förhandlingar som återstår, men det är ändå en öppning mot att få en regering på plats.
I övrigt skriver flera medier om hur morgonens börsglädje på börsen har vänts till röda siffror. Stockholmsbörsen just nu: ner 0,16 procent.
Frågan många ställer sig i dag är i fall Grekland, i och med valet, kommer att stanna kvar i eurosamarbetet. Jörg Krämer, chefekonom vid tyska Commerzbak, tror inte det. Enligt hans analys lämnar Grekland euron inom 5 år.

För den som läser tyska finns här en länk till den tyska affärssajten Handelsblatt.
Statsminister Fredrik Reinfeldt är försiktigt positiv till valresultatet i Grekland. Han slår fast att det fortfarande är för tidigt att blåsa faran över för svensk ekonomi:
– Vi är ihoptvinnade i det finansiella systemet och den absolut största nedåtrisken för svensk del är den oro som nu finns i Europa, sade han till journalister på måndagen, enligt nyhetsbyrån Direkt.
På Stockholmsbörsen har röda siffror nu bytts mot ett litet plus: 0,19 procent. Frankfurt: + 0,79 procent och London ned 0,11 procent.
Förresten, ni följer väl Näringsliv live på Twitter? Om inte, sök genast upp @naringsliv_live och följ oss.
Vi lämnar Grekland och effekterna av helgens val en stund och berättar att de svenska hushållens förmögenhet har ökat under första kvartalet i år med 158 miljarder kronor. Det visar SEB:s sparbarometer. 
”Börsuppgång och tjänstepensionsinsättningar höjde värdet på hushållens förmögenhet under första kvartalet”, skriver bankens privatekonom Gunilla Nyström enligt TT.
Det är för övrigt första gången baksparandet ökade sedan första kvartalet 2007.
Efter lunch har börsen stabiliserats något igen:
Stockholm + 0,24
Frankfurt + 0,60
London + 0,31
Moskva + 1,14
Någon kanske undrar hur det går för bankerna denna stormiga börsmåndag? Efter lunch är det bara Swedbank som ligger på plus - upp 0,2 procent. SEB backar 0,7 procent medan Nordea och Handelsbanken backar med 0,1 procent vardera, skriver TT.
”Vi kan inte fortsätta tåla att man beter sig som på en basar”, så säger den tyske EU-parlamentarikern Alexander Alvaro om det fortsatta arbetet med att få Grekland på fötter.
Lika skarp ton hörs från den tyska tidningen Bild som kallar Grekland ett ”utvecklingsland” utan ”ekonomisk bas”.
Läs SvD Näringslivs reporter Therese Larssons artikel där hon sammanfattar de tyska reaktionerna på helgens val i Grekland HÄR.
Jonas Lindkvist: En stark valuta är inte bra för små ekonomier som t.ex. grekland. En stark valuta som euron gör att grekland har tillåtits låna pengar med euron som säkerhet år efter år. Investeringar görs med lånade pengar och inte pengar från skillnad i export och import (handelsbalansen). Hade de haft de haft drachmern kvar hade den förlorat i värde och dessa ohållbara investeringar hade därför bromsats in ganska fort. Följden hade varit att belåningen hade avtagits automatiskt. Den sjunkande valutan drachmer hade sedan lockat till sig nyinvesteringar och en ökande turism, vilket i sin tur hade förbättrat handelsbalansen. Att skatteoviljan bland greker är låg, korruptionen är hög och att pensionsåldern är för låg är ett problem i sig, men är inte den huvudsakliga boven i att det ser ut som det gör i grekland idag. Euron är huvudproblemet. Ett ordnat utträde ur euron är det bästa i detta läget. Tyvärr kommer alla framtida stödpaket endast orsaka att skulderna för det grekiska folket blir ohållbara och att de får ett kaotiskt utträde ur euron, vilket ger ändå större effekter på den ekonomiska omvärlden.
Näringsliv Live: Vi har under dagen fått många reaktioner och frågor kring valet i Grekland. Här ovan är läsaren Jonas Lindkvists syn på problemet och hur han anser att Grekland och Europa ska klara sig helskinnade ur krisen.
Groupons aktier stiger - bara timmar efter att  Kinnevik dumpat sitt ägande i bolaget. I den amerikanska förhandeln har aktien ökat med 5,6 procent, skriver Business Insider. Bakgrunden, enligt sajten, är att bolaget uppgraderats till ”overweight” av Morgan Stanley.
Läs hela artikeln HÄR
Englands premiärminister David Cameron ryter till mot Eurozonens jättar och menar att de måste jobba hårdare för att lösa sina ekonomiska problem. Det är även upp til världsbankerna att skydda den globala ekonomin från krisen i euron, säger han i ett utdrag till det anförande han ska hålla vid G20-mötet i Mexiko, enligt nyhetsbyrån Reuters.
Läs artikel HÄR
Upp och ned på börsen i dag. Just nu i Stockholm: - 0,42 procent.
Nyhet från nyhetsbyrån Direkt: Grekland kan räkna med en utbetalning om 1 miljard euro från de övriga EU-länderna så att landet klarar betalningarna i avvaktan på en ny regering kan bildas. Detta enligt den tyska nyhetsbyrån DPA och icke namngivna Brysselkällor.
Euroområdets stödfond EFSF godkändei maj en utbetalning till Grekland på 5,2 miljarder euro, men höll inne på 1 miljard eftersom pengarna inte behövdes förrän i juli. Dessa pengar tillgängliggörs nu, enligt Direkt.
Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) får löneförhöjning. Enligt TT höjs hans lön med 4 000 kronor per månad den 1 juli till 148 000 kronor per månad, eller drygt 1,7 miljoner per år. Samtidigt höjs övriga statsråds lön med 3 000 kronor till 118 000 kronor. Allt enligt ett beslut av Statsarvodesnämnden.
Microsoft väntas släppa en surfplatta för att ta in det försprång som Apple har skaffat sig med sin Ipad. Enligt ”rykten” kommer Apple-dödaren lanseras sent på måndagskvällen. LÄNK
Röda siffror även i USA vid öppning.
Nasdaq: -0,43 procent
Dow Jones: - 0,40 procent
Bakgrunden till den svaga börsstarten sägs vara Spaniens långtidsränta som har skjutit i höjden under dagen.
Bloomberg om de svaga öppningssiffrorna LÄNK
Även New York Times Paul Krugman skriver ett par rader HÄR
Ett snabbt börssvep nu när även amerikanerna har vaknat till en minst sagt svajig börsdag:
Stockholm + 0,07
London + 0,13
Frankfurt +0,27
Nasdaq - 0,31
Dow Jones - 0,32

Nliv.se:s börstjänst
Nu stämmer Storbritanniens finansminister George Osborne in i premiärminister David Camerons klagosång kring eurokrisen som roten till landets ekonomiska problem. I en artikel i Sunday Telegraph säger han att krisen slår ner alla försök Storbritannien gör för att ta sig ur den recession man har hamnat i. Detta skriver AP HÄR.
I ett utkast till ett tal som David Cameron kommer att hålla vid G20-mötet i Mexiko säger premiärministern att det nu är upp till världsbankerna och eurozonens största länder att ta till hårdare tag för att reda ut krisen, enligt Reuters.
En dryg timme efter öppning i New York har börsen stabiliserats något. Just nu är Nasdaq upp 0,38 procent samtidigt som Dow Jones är något ner med - 0,13.
Mer om detta på börsskärmen.
Irland kan få fördubblad återbetalningstid på sina lån från EU. Det för att underlätta för den irländska staten att snabbare kunna ta lån på de reguljära finansmarknaderna igen.
Och det är inga småpengar som det handlar om, tillsammans med lån från IMF har Irland lånat 760 miljarder kronor. Enligt TT gäller den fölängda återbetalningstiden bara för EU-lånen.
En ny kronprins har utsetts i Saudiarabien: prins Alman, 76, kung Abdullahs halvbror och försvarsminister i landet. Det rapporterar TV4.
Uppsnappat från Twitter:

Warren Buffett on newspapers: ”I do not have any secret sauce.” But he does own dozen of them: LÄNK

Kronan försvagades mot både dollarn och euron på måndagen. Marknadsräntorna sjönk.

Morgonens glädjerus efter valet i Grekland avtog när spanska räntor steg till över sju procent, en nivå som tidigare tvingat Grekland, Irland och Portugal att ansöka om hjälp.

Den svenska tioåriga statsobligationsräntan sjönk till 1,46 procent (1,51), medan den tvååriga sjönk till 0,83 procent (0,86). En euro kostar 8:84 kronor (8:83) och en dollar 7:02 kronor (7:00). Noteringar från föregående handelsdag inom parentes.

 
Svajig dag på Stockholmsbörsen. Men den stängde till slut på plus. De ledande Europabörserna stängde blandat.

N
u tackar vi på Näringsliv Live för oss. På återseende imorgon tisdag!
  • Kopiera sidans adress

Toppnyheter Näringsliv

Gör nliv.se till din startsida
SvD Näringslivs startsida har de senaste 15 minuterna uppdaterats med 1 uppdaterad artikel. Gå till startsidan för SvD Näringsliv.
Jon Hjertenstein, vd Phone Family. Kursras

Phone Family mörkade nyheter inför notering

Berättade inte att Telia och Tele2 var på väg att säga upp avtal.

”Europa kommer ha
en lång stagnation”

Blixtvisit

Rogoff spår skakig väg framåt.

Detta händer tisdag 2 september

SCB presenterar bytesbalansen för det andra kvartalet.

Stefan Attefall hotar
att strama åt regler

Bostad

Stor skillnad på kommunernas avgifter.

Diktatorns rådgivare
flydde med miljoner

Nordkorea

Försvann och dök upp i Ryssland.

Solnedgång och regnmoln bakom vindkraftverken i Gårdstånga i Skåne. Till höger: Torbjörn Isacson. Perspektiv | Torbjörn Isacson

”Miljö och etik blir allt viktigare för investerare”

Medvetenheten ökar att klimatrisker medför finansiella risker.

Dollarn passerade sjukronorsgränsen

Valuta

Kronan faller mot dollar och euro.

44 miljarder in på svenska bankkonton

Sparande

Ökade trots de låga sparräntorna.

”Underskatta inte
detaljers betydelse”

Tips

Analytikerna ger ut bok om obligationer.

Sparare missgynnas
i handel med råvaror

Investera

”Skattesystemet är väldigt orättvist.”

”Samsung i behov
av krishantering”

Hamnat i kläm mellan Iphone och lågprislurar.

Räntekartan

Boräntorna är på väg
ned under två procent

Svårt att förhandla sig under räntepanelens rekommendation.

”Gripen kan stå pall
för USA:s superplan”

krönika

Men andra europeiska plan spås falla.

Sargat Finnair flyttar
ut servicen ombord

Berör flygningar till Hongkong och Singapore.

Datorspelare blir bättre i engelska

Ny teknik

10–11-åringar i ny undersökning.

Webb-tv

Ny bok avslöjar fifflet i byggbranschen

TV

Nya skatteregler ska stoppa svartarbete.

Kommande vinstlyft lockar i gruvföretag

Aktiespararen

Storförvärv kan ändra bilden.

Nya Iphone uppges
ha mobil plånbok

mobil

Skall kunna tjäna pengar på reklam.

Regeringen planerar budgetförstärkningar

valet

Alliansen presenterade sitt valmanifest.

Ambassadör gör sig redo att åka hem

Porträtt

Jean-Pierre Lacroix lämnar Sverige.

Susanna Campbell, VD på Ratos i solsken. Börsintroduktion

Ratos redo notera fönster- och dörrjätte

Bolaget som är störst i Europa kan växa mer, enligt Ratos-vd.

Kina och Ryssland bygger gasledning

Skall leverera 38 miljarder kubikmeter om året.

SEB-kunder uppger att de har lägst ränta

Så låg ränta fick de bästa förhandlarna.

Har du rätt ränta på ditt bolån?

RÄNTEKARTAN

Jämför din ränta med tusentals andra.

EU: Nu har Putin
en vecka på sig

RYSSLAND

Annars väntar skärpa sanktioner.

Fortsatt bra fart
på bilförsäljningen

Motor

Rejäl ökning mot förra året.

Inwido på väg till Stockholmsbörsen

Noteringen väntas ske innan årsskiftet.

Så mycket tjänade Jackson – år för år

Karriären kartlagd • Så fördelades miljonerna.

Exklusivt bokutdrag

”Veterinärerna har
gett bort sin bransch”

Riskkapitalet har hittat nya jaktmarker inom djursjukvården.

SvD Näringslivs räntepanel: Annika Creutzer, Tomas Pousette och Elisabeth Österman. Webb-tv

Så pressar du din boränta hos banken

räntepanelen

”1,9 i rörlig ränta inte omöjligt”.

”Utsidan anonym
– insidan full av flärd”

volvo xc90

Jonas Fröberg vänder ut och in på Volvos frälsare.

Detta händer 1 september

SCB presenterar sparbarometern för det andra kvartalet.

Nya Seat är snyggast
och roligast i familjen

Biltest

För den som vill märkas i mängden.

”Män får mer hjälp än kvinnor att hitta jobb”

valsnack

SvD Näringslivs Negra Efendic om Arbetsförmedlingen.

”Det vi ser är en riktig skattepolitisk cirkus”

bankmoms

Ändrade momsregler kan slå hårt mot Länsförsäkringar.

bostad

Stora prisskillnader för tillstånd till Attefallshus

Inget bygglov krävs, men däremot måste man göra en anmälan.

Hur rik är egentligen Warren Buffett?

Nya uträkningar visar häpnadsväckande fakta.

Ikeas nya satsning
– energisnåla lysark

Här satsar möbeljättens riskkapitalbolag.

Lyxvolvo med känslig och ömhudad motor

arkivbild

Nu köper direktörerna suvar i stället.

Nevs: ”Nu har vi fått den tid vi behöver”

saab

Får ja till företagsrekonstruktion.

valsnack
Patricia Hedelius och Katarina Hugo i SvD Näringslivs webb-tv-program Valnack.

”Alla affärsmässiga avtal sätts ur spel”

Patricia Hedelius om politiska hetsen mot vårdvinsterna.

FOTO: Joakim Ståhl/SvD.

VALSNACK

Här kan du se alla avsnitt av webb-tv-programmet Valsnack inför höstens riksdagsval.

Webb-tv

Börsen

Index

OMX-S, 17.30-0,2 %447,60
Nasdaq, 23.40+0,5 %4 580,27
DAX, 17.35+0,1 %9 479,03
FTSE, 17.35+0,1 %6 825,31
Nikkei, 06.26+1,5 %15 711,24
Visa fler index

Valutor

Euro, 06.26-0,0 %9,19 SEK
USD, 06.26+0,0 %7,01 SEK
Visa fler valutor

Råvaror

Olja brent, 06.25+0,2 %102,75
Guld, 06.26-0,5 %1 280,77
Visa fler råvaror

Räntor

3 mån, 08.49+0,0 %0,14 %
5 år, 16.01+0,0 %0,57 %
Visa fler räntor
STHLM DIGITAL

Premiär för SvD:s nya startup-satsning.

Ny sajt

SvD Näringsliv ger dig en bättre privatekonomi.

SvD Börsforum

Testa Sveriges modernaste ekonomiforum

Räntekartan

50 000 har sagt sin ränta – klicka här!

Bloggar

Läs våra prisbelönta journalisters bloggar.

Gör nliv.se till din startsida

SvD Näringsliv på Facebook