- Det kommer att bli personalneddragningar på en rad marknader, däribland Finland.

Det säger Nokias koncernchef Stephen Elop på den pågående presskonferensen i London, efter att företaget meddelat att Microsofts operativsystem Windows Phone framöver kommer att vara Nokias primära plattform för avancerade, "smarta" mobiltelefoner.

- Vi för diskussioner med den finländska regeringen kring detta. Vi jobbar hårt med frågan och har inga mer besked att ge i dag, fortsatte Elop.

- Spelet har förändrats. Det är ett krig mellan olika mobila ekosystem! Jag är optimist och säger att vi tillsammans ska utveckla ett ekosystem som kan åstadkomma mer än vad någon av våra konkurrenter mäktar med.

Planen syftar enligt Elop bland annat till att Nokia åter ska bli marknadsledare inom smarta telefoner. Men analytiker är skeptiska till samarbetet.

- Det är rätt för Microsoft förstås, som haft en ganska fiaskoartad inledning på sin satsning på mobilsystem. Men för Nokia är det mycket svårt att förstå vad de ska tjäna på det här, säger Linus Brohult, chefredaktör på tidningen Mobil.

Vid sidan av Windows Phone ska Nokia fortsätta att använda sitt eget operativsystem Symbian. Dessutom planerar Nokia fortfarande att lansera en telefon med Meego, en annan mjukvaruplattform, senare i år.

Men i Helsingfors var osäkerheten stor efter beskedet. Anställda på Nokia i Tammerfors marscherade på eftermiddagen ut från arbetsplatsen, rapporterar FNB. Mer än tusen personer lämnade enheten i Hervanta klockan 14.

Nokias personal i Tammerfors är oroad, i synnerhet över hur det ska gå med den personal som arbetar med operativsystemet Symbian.

- Många är oroliga för att huvudkontoret ska flyttas till USA. Det skulle göra att Finland går miste om både skatteintäkter och arbetstillfällen, säger Patrik Lindfors, chefredaktör för finländska affärsmagasinet Forum för ekonomi och teknik, till TT.

Som en följd av den nya strategin ändrar också Nokia sina finansiella mål och prognoser. Nokia beskriver 2011 och 2012 som "övergångsår" och vågar inte presentera något mål för 2011 för Devices & Services, som i dag är bolagets största affärsområde.

På längre sikt, när omvandlingen av Nokia är genomförd, räknar bolaget med att omsättningen för Devices & Services kommer att växa snabbare än marknaden och att rörelsemarginalen för affärsområdet kommer att uppgå till minst 10 procent.

Men beskedet om samarbetet fick Nokia-aktien att rasa med cirka 10 procent ner till 66 kronor, vilket innebär att aktien tappat omkring 73 procent av sitt värde sedan januari 2008. Fredagens fall förklaras i första hand av det ökade inslag av osäkerhet som nu präglar framtidsutsikterna.

- Jag tror att Nokia är ganska illa ute. De gör bra vinster och har en stor marknadsandel, så de är inte i någon akut kris. Men problemet är att deras försäljningspris per telefon har fallit så kraftigt de senaste två åren, framför allt när det gäller lite mer avancerade telefoner, säger Linus Brohult.