Locket på om oljeaffärer

Journalisterna som sitter fängslade i Etiopien var där för att granska Lundin Petroleum. Från bolagets håll heter det att banden med landet är brutna, men Lundinfamiljen har fortfarande intressen i området. Det är även oklart vad Carl Bildt, som tidigare satt i bolagets styrelse, kände till om företagets oljeplaner i Ogaden.

  • Utrikesminister Carl Bildt förnekade i talkshowen Skavlan att Lundin Petroleum var verksamt i Ogaden när han satt i styrelsen.

    Utrikesminister Carl Bildt förnekade i talkshowen Skavlan att Lundin Petroleum var verksamt i Ogaden när han satt i styrelsen.

    Foto: SCANPIX

  • De fängslade svenskarna Martin Schibbye och Johan Persson.

    De fängslade svenskarna Martin Schibbye och Johan Persson.

Under måndagen eller tisdagen inleds rättegången mot de två svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson som sitter fängslade i Etiopien. De är åtalade misstänkta för terrorbrott och illegal inresa i landet. Journalisterna greps i somras efter att ha tagit sig in i provinsen Ogaden med hjälp av gerillan ONLF, Ogadens nationella befrielsefront.

De senaste 15 åren har det varit inbördeskrig i Ogaden. ONLF krigar mot den etiopiska regeringens styrkor för ett ökat självstyre i Ogaden.

Kjetil Tronvoll är etiopienexpert och professor vid International Law and Policy Institute i Oslo. Enligt honom är det svårt att få en bild av läget eftersom möjligheterna att besöka regionen är så begränsade. Den etiopiska regeringen förnekar uppgifter om brott mot mänskliga rättigheter, men kan inte förhindra att historier om övergrepp läcker ut. Som att byar bränns ner i jakten på oppositionella.

Efter gripandet av Martin Schibbye och Johan Persson har det framkommit att de befann sig i Ogaden för att granska på vilket sätt Lundin Petroleums affärer och oljeletning har påverkat området.

Lundin Petroleum vill inte svara på frågor om sin tidigare verksamhet i Ogaden. I stället hänvisar man till Africa Oil Corporation som köpte rättigheterna att leta efter olja i Etiopien 2009. Prislappen var knappt 24 miljoner dollar. Helt avklippta blev dock inte banden mellan bolagen. Köpet finansierades nämligen med hjälp av en konvertibel, ett lån från Lundin Petroleum till Africa Oil Corporation. Så sent som i april i år konverterades lånet och Lundin Petroleum fick aktier i Africa Oil Corporation som såldes på marknaden.

Lundinfamiljen äger dock fortfarande aktier i Africa Oil Corporation. Ägandet sköts via stiftelser i Luxemburg grundade av Adolf H Lundin som också var den som grundade Lundin Petroleum. Enligt Africa Oil Corporations redovisning för 2010 äger stiftelserna mer än 10 procent i bolaget. Adolf H Lundins son Ian H Lundin är ordförande i Lundin Petroleum.

Utrikesminister Carl Bildt har suttit i styrelsen för Lundin Petroleum. Av sju tidigare styrelsekolleger sitter fem kvar på sina poster.

Bildt har upprepade gånger fått frågan om hans engagemang i bolaget påverkar hans förutsättningar för att få de fängslade journalisterna frigivna. Hans svar är alltid nej. För drygt en vecka sedan var Bildt med i talkshowen Skavlan. Han förnekade då att Lundin Petroleum fanns i Ogaden då han satt i styrelsen.

Enligt bolagsverket lämnade Carl Bildt formellt Lundin Petroleums styrelse den 18 oktober 2006. I november samma år köpte Lundin Petroleum rättigheterna att leta efter olja i västra Ogaden av den etiopiska regeringen. Avtalet nämns i en kvartalsrapport daterad till den 15 november 2006. Det slöts alltså mindre än en månad efter det att Bildt hade lämnat styrelsen.

För att få reda på hur förberedelserna inför förvärvet såg ut får man gå till årsredovisningen för 2007. Under rubriken ”Samhällsansvar” beskrivs hur Lundin Petroleum genomförde en granskning av landet utifrån ett kulturellt, ekonomiskt, politiskt och socialt perspektiv. Det beskrivs att ”man gjorde ett antal besök på fältet” och rådgjorde med experter. Lundin Petroleum har senare tagit fram ett dokument som syftar till att klargöra fakta. Där skriver bolaget: ”Innan Lundin Petroleum förvärvade tillgångarna i Etiopien, konsulterade Lundin Petroleum många intressenter för att bedöma den sociopolitiska och ekonomiska situationen i landet”.

Lundin Petroleums styrelse hade elva möten under 2006 varav Bildt deltog på åtta. Om styrelsen informerades om ledningens planer på en etablering i en region där det var inbördeskrig framgår inte av dokumentationen. Det är inte heller något som varken bolaget eller Bildt vill svara på. Lundin Petroleum vill inte ens berätta när de elva mötena hölls.

Carl Bildt säger också nej till att låta sig intervjuas av SvD Näringsliv. Via mejl från sin pressekreterare skriver han:

”Jag har som princip att inte redovisa diskussioner som förekommit på möten i styrelser jag har suttit i. När det gäller frågor om styrelsearbetet måste styrelsen och/eller företagets ledning få avgöra vad som är offentligt.”

Carl Bildts hållning i frågan möts av kritik från politiskt håll.

–Jag tycker att man kunde gjort mer politiska uttalanden. Det är visserligen en konsulär fråga, men det är också en politisk fråga och jag kan tycka att Bildt borde ha snappat upp det, säger Désirée Pethrus, utrikespolitisk talesman för KD, till DN.


  • Kopiera sidans adress

Lundin Petroleums verksamhet i Etiopien bedrevs via dotterbolaget Lundin East Africa fram till 2009, då det såldes till Africa Oil Corporation. Att Lundin Petroleums verksamhet normalt bedrevs via dotterbolag bekräftas av listan över bolag i årsredovisningen för 2006. Den innehåller drygt 60 dotterbolag. Lundin East Africa sorterade direkt under moderbolaget Lundin Petroleum.

Den etiopiska staten vill tjäna pengar på sina naturtillgångar och tilldelar därför bolag rätten att leta efter olja i Ogaden. Om bolaget hittar olja kan staten sedan ta ut en avgift av företagen för att de ska få utvinna olja. Och Lundin är inte ensamt om att ha tecknat avtal med den etiopiska regeringen.
–Det är många kinesiska företag och en handfull andra internationella företag, däribland Lundin. Men så vitt jag vet är det inget av de stora internationella välkända bolagen som är involverade där.
Det kan bero på flera saker, enligt etiopienexperten Kjetil Tronvoll. En orsak kan vara att de inte ser potentialen och därför inte vill göra en stor investering på plats i Etiopien. En annan kan vara att de inte vill förknippas med mänskliga rättighetsproblematiken.
–Vill man komma i en situation där man kan bli sedd som en aktör som är med och stöttar övergreppen? Det är en allvarlig problematik för vilket internationellt företag som helst som vill tillvarata sitt rykte, säger Kjetil Tronvoll.

Visa mer fakta

Börsen

börsgraf

OMX Sthlm, kl 17.30
-0,16% 447,60 SEK

1 mån:
1,70%
Årsskiftet:
5,65%
Obegränsad tillgång till SvD digital – 3 månader för bara 99 kr
Visa kommentarer

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna.
Alla kommentarer modereras efter publiceringen av SvD eller av oss anlitad personal. Du kan skriva max tre kommentarer per artikel. Läs reglerna i sin helhet Vänliga hälsningar, Maria Rimpi, chef SvD Näringsliv

Toppnyheter Näringsliv

Gör nliv.se till din startsida
Solnedgång och regnmoln bakom vindkraftverken i Gårdstånga i Skåne. Till höger: Torbjörn Isacson. Perspektiv | Torbjörn Isacson

”Miljö och etik blir allt viktigare för investerare”

Medvetenheten ökar att klimatrisker medför finansiella risker.

”Europa kommer ha
en lång stagnation”

Blixtvisit

Rogoff spår skakig väg framåt.

Stefan Attefall hotar
att strama åt regler

Bostad

Stor skillnad på kommunernas avgifter.

Sparande

44 miljarder in på svenska bankkonton

Inlåningen ökade andra kvartalet trots rekordlåga räntor.

Diktatorns rådgivare
flydde med miljoner

Nordkorea

Försvann och dök upp i Ryssland.

Räntekartan

Boräntorna är på väg
ned under två procent

Svårt att förhandla sig under räntepanelens rekommendation.

Dollarn passerade sjukronorsgränsen

Valuta

Kronan faller mot dollar och euro.

”Underskatta inte
detaljers betydelse”

Tips

Analytikerna ger ut bok om obligationer.

Sparare missgynnas
i handel med råvaror

Investera

”Skattesystemet är väldigt orättvist.”

”Samsung i behov
av krishantering”

Hamnat i kläm mellan Iphone och lågprislurar.

”Gripen kan stå pall
för USA:s superplan”

krönika

Men andra europeiska plan spås falla.

Sargat Finnair flyttar
ut servicen ombord

Berör flygningar till Hongkong och Singapore.

Datorspelare blir bättre i engelska

Ny teknik

10–11-åringar i ny undersökning.

Webb-tv

Ny bok avslöjar fifflet i byggbranschen

TV

Nya skatteregler ska stoppa svartarbete.

Kommande vinstlyft lockar i gruvföretag

Aktiespararen

Storförvärv kan ändra bilden.

Susanna Campbell, VD på Ratos i solsken. Börsintroduktion

Ratos redo notera fönster- och dörrjätte

Bolaget som är störst i Europa kan växa mer, enligt Ratos-vd.

Nya Iphone uppges
ha mobil plånbok

mobil

Skall kunna tjäna pengar på reklam.

Regeringen planerar budgetförstärkningar

valet

Alliansen presenterade sitt valmanifest.

Ambassadör gör sig redo att åka hem

Porträtt

Jean-Pierre Lacroix lämnar Sverige.

Kina och Ryssland bygger gasledning

Skall leverera 38 miljarder kubikmeter om året.

SEB-kunder uppger att de har lägst ränta

Så låg ränta fick de bästa förhandlarna.

Har du rätt ränta på ditt bolån?

RÄNTEKARTAN

Jämför din ränta med tusentals andra.

EU: Nu har Putin
en vecka på sig

RYSSLAND

Annars väntar skärpa sanktioner.

Fortsatt bra fart
på bilförsäljningen

Motor

Rejäl ökning mot förra året.

Inwido på väg till Stockholmsbörsen

Noteringen väntas ske innan årsskiftet.

Så mycket tjänade Jackson – år för år

Karriären kartlagd • Så fördelades miljonerna.

Exklusivt bokutdrag

”Veterinärerna har
gett bort sin bransch”

Riskkapitalet har hittat nya jaktmarker inom djursjukvården.

SvD Näringslivs räntepanel: Annika Creutzer, Tomas Pousette och Elisabeth Österman. Webb-tv

Så pressar du din boränta hos banken

räntepanelen

”1,9 i rörlig ränta inte omöjligt”.

”Utsidan anonym
– insidan full av flärd”

volvo xc90

Jonas Fröberg vänder ut och in på Volvos frälsare.

Detta händer 1 september

SCB presenterar sparbarometern för det andra kvartalet.

Nya Seat är snyggast
och roligast i familjen

Biltest

För den som vill märkas i mängden.

”Män får mer hjälp än kvinnor att hitta jobb”

valsnack

SvD Näringslivs Negra Efendic om Arbetsförmedlingen.

”Det vi ser är en riktig skattepolitisk cirkus”

bankmoms

Ändrade momsregler kan slå hårt mot Länsförsäkringar.

bostad

Stora prisskillnader för tillstånd till Attefallshus

Inget bygglov krävs, men däremot måste man göra en anmälan.

Hur rik är egentligen Warren Buffett?

Nya uträkningar visar häpnadsväckande fakta.

Ikeas nya satsning
– energisnåla lysark

Här satsar möbeljättens riskkapitalbolag.

Lyxvolvo med känslig och ömhudad motor

arkivbild

Nu köper direktörerna suvar i stället.

Nevs: ”Nu har vi fått den tid vi behöver”

saab

Får ja till företagsrekonstruktion.

valsnack
Patricia Hedelius och Katarina Hugo i SvD Näringslivs webb-tv-program Valnack.

”Alla affärsmässiga avtal sätts ur spel”

Patricia Hedelius om politiska hetsen mot vårdvinsterna.

FOTO: Joakim Ståhl/SvD.

VALSNACK

Här kan du se alla avsnitt av webb-tv-programmet Valsnack inför höstens riksdagsval.

Webb-tv

Börsen

Index

OMX-S, 17.30-0,2 %447,60
Nasdaq, 23.40+0,5 %4 580,27
DAX, 17.35+0,1 %9 479,03
FTSE, 17.35+0,1 %6 825,31
Nikkei, 08.21+0,3 %15 476,60
Visa fler index

Valutor

Euro, 01.31+0,1 %9,19 SEK
USD, 01.30+0,1 %7,00 SEK
Visa fler valutor

Råvaror

Olja brent, 19.29-0,4 %102,59
Guld, 01.30-0,1 %1 286,37
Visa fler råvaror

Räntor

3 mån, 08.49+0,0 %0,14 %
5 år, 16.01+0,0 %0,57 %
Visa fler räntor
STHLM DIGITAL

Premiär för SvD:s nya startup-satsning.

Ny sajt

SvD Näringsliv ger dig en bättre privatekonomi.

SvD Börsforum

Testa Sveriges modernaste ekonomiforum

Räntekartan

50 000 har sagt sin ränta – klicka här!

Bloggar

Läs våra prisbelönta journalisters bloggar.

Gör nliv.se till din startsida

SvD Näringsliv på Facebook