–Avgifterna är fortsatt höga, och de är en viktig faktor för hur pensionen och sparandet utvecklas, säger Anders Oscarsson, vd på AMF Fonder.

Pensionsbolaget AMF har undersökt hur avgifterna för fonder utvecklats de senaste sju åren. Årets undersökning omfattar 2389 svenska och utländska fonder som svenskarna kan välja för sitt privatsparande och sin premiepension, och avgifterna stiger, visar undersökningen.

Sedan 2010 har avgifterna för blandfonder ökat med 0,6 procentenheter. Från 1,20 procent till 1,26 procent i genomsnitt. Allra dyrast är de nya fonderna.

–De fonder som tillkommer är ofta mer komplexa, och det är dem man höjer avgifterna på, säger Anders Oscarsson.

Men trots att höga fondavgifter riskerar att urholka sparpengarna är många ovetande om avgifternas betydelse.

–Konsumenterna har blivit väldigt medvetna om elavgifter och bolån, men vad gäller våra pensioner slumras det lite. Om du har 10000 kronor investerat och avgiften är 1,5 procent, eller 150 kronor per år kostar det 2250 kronor på 15 år. Om avgiften i stället är 0,5 procent kostar det 750 kronor på 15 år, lite förenklat, säger Anders Oscarsson.

Ofta är det de som sover mest som har störst behov av ett uppvaknande. Personer med hög inkomst är ofta de som är intresserade och aktiva på fondmarknaden och väljer fonder med låg avgift. Och i längden kostar avgifterna spararna stora summor.

–För många sparare kan det handla om 10000 kronor per år, och 20000 kronor om året är inte ovanligt. Mellan 200000 och 300000 kronor är en vanlig fondavgift under ett liv, säger Claes Hemberg, sparekonom på Avanza Bank.

–De som ska välja billiga fonder är de som är ointresserade, och nio av tio borde välja efter plånboken. Är du ointresserad av kläder, välj billiga kläder, säger Claes Hemberg.