Spindeln i nätet för nytt djursjukhus

Som högsta ansvarig för bygget av 18 500 kvadratmeter djursjukhus utanför Uppsala ser hennes vardag ganska annorlunda ut än när hon som veterinär gjorde kejsarsnitt på sköldpaddor. Men Mia Runnérus gillar att vara chef – och har inget emot att jobba mycket.

Mia Runnérus har detaljkoll på bygget av det nya djursjukhuset i Ultuna, som ska stå klart våren 2014. Den blåbär i mjölk-rosa hjälmen är specialmålad för henne.

Mia Runnérus har detaljkoll på bygget av det nya djursjukhuset i Ultuna, som ska stå klart våren 2014. Den blåbär i mjölk-rosa hjälmen är specialmålad för henne.

FOTO: Lars Pehrson

Mia Runnérus arbetsrum är inget typiskt direktörsrum. Här är lika lågt i tak, samma plastgolv och lika 70-talsbruna fönsterkarmar som i resten av de uttjänta djursjukhuslokalerna. Skrivbordet är täckt av papper. På whiteboarden hänger skolfoton av de fyra barnen.

Här tillbringar Mia Runnérus, direktör på landets enda universitetsdjursjukhus, större delen av sina dagar. Medarbetarna klagar på att hon syns för lite, gör för få ”walkabouts” i korridorerna bland hästar och smådjur. Delvis är det byggets fel. För samtidigt som Mia Runnérus försöker få ihop uppdraget att driva ett kommersiellt djursjukhus i en akademisk värld har hon blivit högsta chef för bygget av ett helt nytt djursjukhus.

– Jag har bestämt att jag sitter som spindeln i nätet. Alla diskussioner med arkitekter och projektgubbarna går via mig. Jag kan våra 341 rum by heart, varenda elkontakt och brunnlutning.

Då ingen av arkitekterna ens ritat ett vanligt sjukhus blev hon tvungen att ta allt från början, som hur operationsrummet måste ligga i förhållande till uppvak och sövning. Att göra jobbet själv och inte vara rädd för att lägga många timmar har genomsyrat Mia Runnérus karriär. Som ny chef på djursjukhuset blev hon förskräckt över utdaterade it-system och tillbringade många kvällar på att göra ”skitjobb” som att skapa datakoder för att underlätta för sina klinikchefer. Samtidigt har den tidskrävande kontakten med olika delar av SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, som sjukhuset tillhör och bygget tvingat henne att delegera mer ansvar till sina chefer.

Det fungerar ”på det hela taget bra”, konstaterar Mia Runnérus, som förstås också sett till att ha bra uppföljningssystem. Hon gillar ordning och reda. Men också att se människor växa.

– Jag gillar när folk tar egna initiativ och har inga problem med att medarbetare blir bättre än mig. Människorna som jobbar här har de bästa lösningarna, de vet hur det funkar i praktiken.

Enda gången hon har tagit en paus i karriären var när fjärde barnet, Kalle, kom. Då var hon ledig med honom och de tre storasystrarna i två år. Därefter skaffade familjen en barnflicka.

De första tre flickorna kom tätt, på tre år och tio månader. Då var hon mycket ensam hemma på gården i Ramnäs utanför Västerås. Maken Anders, som är jägmästare och egenföretagare, etablerade sig i Baltikum och reste mycket. På gården fanns också fem hästar, får, kalkoner, höns, gäss och två hundar.

– Jag födde, ammade och skötte djuren.

Några år senare var det mannens tur att ta hand om ruljansen hemma när Mia Runnérus flygpendlade till tjänsten som vd för Regiondjursjukhuset i Helsingborg.

Allt började med kärlek till djur. En utbildning på gymnasienivå gjorde Mia Runnérus till elefantskötare på Skansen. Hon fick snart upp intresset för reptiler och jobbade ihop med Jonas Wahlström när han startade Skansenakvariet. Utbildade sig vidare till veterinär.

– Reptiler är rent veterinärmedicinskt väldigt spännande. Även fåglar, de har ju 42 graders temperatur och inga vanliga lungor.

Hon har gjort kejsarsnitt på en kanariefågel som vägde 17 gram och på en leopardsköldpadda där hon fick såga upp bröstskölden som sedan lagades med glasfiber och epoxylim.

Saknar du närheten till djuren?

– Jag gillar att vara chef och ledare. Men som kliniker får du omedelbar feedback vid varje kontakt med djurägare och känner att du gjort något bra. När man är chef får man ta hand om andras kräk. Först var jag inte beredd på den förändringen.

Mia Runnérus skrattar. Konstaterar att hon fått mycket uppskattning från ledningen för SLU för de förändringar hon genomfört på djursjukhuset.

Hon har fått verksamheter på fötter förut. Den extra utmaningen på Universitetsdjursjukhuset är att få ihop akademins kultur, krav och arbetstider med att driva ett kommersiellt djursjukhus som behöver finnas till 24 timmar om dygnet för sina kunder. Det är en ständig kamp om pengarna. Det är enklare att jobba privat, konstaterar Mia Runnérus.

Vad gör hon då efter invigningen av nya djursjukhuset 2014?

– Kanske blir jag kvar, kanske kan det vara dags att gå vidare i karriären, eventuellt inom en ny bransch. Den som lever får se.

Populära quiz på nliv.se:

Quiz: Telia och skandalerna

Vad kan du om världens valutor?

Har du koll på snabbmatskedjorna?

Har du koll på svenska finansministrar?

Kan du räkna med procent?

Känner du igen kända reklamslogans?

  • Kopiera sidans adress

Mia Runnérus

Karriär: Tvåårig gymnasieutbildning till djurvårdare, djurvårdare Skansen, jobbade bland annat på Skansenakvariet med Jonas Wahlströmer, veterinärutbildningen SLU, klinikveterinär Strömsholms specialist djursjukhus 1985-1998, chef för filialen djurkliniken i Västerås, chefsveterinär smådjurskliniken Strömsholm, administrativ chefveterinär Strömsholm 2000-2004, vd för Regiondjursjukhuset i Helsingborg 2004-2007.

Känd från: tv-programmet Veterinärerna som gick på TV4 för några år sedan.

Familj: Maken Anders, barnen Lisa 26, Kajsa 24, Klara 22 och Kalle 19 år.

Ålder: 49 år

Arbetstid: På plats 7.30-19 måndag-torsdag. Jobbar hemma på fredagar.

Reser: Väldigt lite i jobbet men var nyligen i Nordkorea med Jonas Wahlström från Skansen för att reka möjligheterna att några veterinärer från djursjukhuset i den zoologiska trädgården i Pyongyang att komma till Sverige på studieresa. Sjukhuset har modern apparatur men inte kompetensen att använda den fullt ut. Det finns två hinder: inga pengar och att regimen är rädda för avhopp. ”Hela veckan gick ut på peppa chefen för djursjukhuset att prata med 'Den store ledaren'. Jag träffade unga, hungriga veterinärer. Tänk om de fick komma hit bara i några månader och suga i sig i kunskap. De har lång väg att gå, men tänk vad det kunde göra för djurskyddet”.

Visa mer fakta

Börsen

börsgraf

OMX Sthlm, kl 17.30
-0,23% 436,11 SEK

1 mån:
-3,08%
Årsskiftet:
2,94%
Följ händelseutvecklingen med SvD digital – Just nu 5 veckor för 50 kr!
Visa kommentarer

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna.
Alla kommentarer modereras efter publiceringen av SvD eller av oss anlitad personal. Du kan skriva max tre kommentarer per artikel. Läs reglerna i sin helhet Vänliga hälsningar, Maria Rimpi, chef SvD Näringsliv

Perspektiv | Tomas Lundin

Hårt stresstest av EU:s 130 största banker

”När bankerna stresstestades 2011 var det ett skämt.”

De sparar el med hjälp av datorspel

Minskade elförbrukning och sparade pengar.

Bostadsköparna:
Vi har ingen koll

Undersökning

Sätter sin tillit till banken.

PTS mörkade PM
om datalagring

Digitalt

Ville inte att det skulle bli offentligt.

Bertil Hult. SvD Möter Bertil Hult

”Det var inget svårt
beslut att lämna Sverige”

Men efter 40 år har han ännu hjärtefrågor i det gamla landet.

Lyxig direktörsvagn som fått rätt motor

biltest

Men är Bentleyn tillräckligt diskret?

Lars-Åke Liljeqvist, direktionschaufför på SAF och Svenskt Näringsliv i 38 år, uppskattar kvalitetskänslan i materialvalen. Webb-tv

Proffset: ”Det är en fantastisk bil”

tv

Näringslivsveteran hjälper SvD att provköra Bentleyn.

Actionbilarna från
80-talet prisrusar

"De som hade planscherna har nu pengarna."

”Vilka bilar tycker du att vi ska testa?”

Krönika

Relevant – men också något extra.

Guide: Så gör du för att ta ut pensionen

Hit måste du vända dig för att få pengarna.

Saab-överklagande
avfärdas av domstol

Fordon

Nu kan turerna med Spyker vara över.

Finansminister Magdalena Andersson (S) och tidigare finansministern Anders Borg (M). bnp-prognoser

Ekonomisk hyllning
till förra regeringen

SHB-ekonomen: ”De lämnade över en fantastisk jobbmaskin.”

Aristokrat utmanar
efter smutsig debatt

Porträtt

Presidentvalet i Brasilien en rysare.

LO vill skrota överskottsmål

Facket

Föreslår införande av ett balans- eller underskottsmål.

Här bygger de upp
världen i ”Avatar”

Lista

Världens häftigaste nya nöjesparker.

Utrustningsdetalj
i VW lockar biltjuvar

If: ”Varje stöld kostar oss upp till 50 000”.

Nyhetsrummens ”sista lejonkung”

porträtt

Watergate blev Bradlees höjdpunkt.

Eniros vd: ”Jag ser
inga röda flaggor”

Krisbolag

Stefan Kercza är inte orolig.

Så ska han säkra
Ericssons framtid

Intervju

Hans Vestberg om det nya spåret.

Svenskt under ytan
– dykbåtar på export

U-farkoster

”Vi säljer inte till Ryssland.”

Anders Magnerfelt, fd attackdykare i försvarsmakten, nu testansvarig och Carl Runemar, affärschef. Bildspel

Bildspel: Så ser farkosterna ut

Här kan du se SvD Näringslivs bilder på dykbåtarna.

de 34 miljarderna

”Det kunde lika gärna ha stått tusen miljarder”

Fonden är egentligen bara ett konto – med obegränsad kredit.

Därför vände LKAB
till miljardförlust

Gruvor

Samhällsomvandlingen kostar på.

Kronprinsessan tar över fondimperium

porträtt

Är sjunde rikaste kvinnan i världen.

svd avslöjar

Granskningen anklagar Vinnova för miljonslöseri

Satsningarna har inte effekt på sysselsättning eller tillväxt.

Grabau försvarar Kinneviks noteringar

zalando och rocket

”Kursfall är inte ovanligt”.

Procter & Gamble knoppar av Duracell

Framstår som bästa alternativet i dagsläget.

Tumnagel till Volvo ab Webb-tv

Svarar på stenhårda kravet från ägarna

Persson: "Enorm vilja att det här ska bli bra".

Gotlandsbåten prövas av ARN

Sålde totalt 40 000 biljetter – men tvingades ställa in samtliga turer.

Ericssons rörelsevinst blev sämre än väntat

kvartal

Lägre försäljning i Nordamerika.

SvD Börsforum

Låna 10 miljoner kronor i timmen?

makro

"Är som gjort för att skapa förvirring."

Rysk bank vill pröva sanktioner

EU-sanktioner mot Sberbank, störst i Ryssland, infördes i somras.

Avanza börjar erbjuda handel från 1 krona

Aktier

Ska befästa bankens prisledarposition.

Tror att snus kommer fortsätta växa i USA

Bättre vinst än väntat i Q3 för Swedish Match.

Vinnarna på börsen efter rapporterna

Så går det för Volvo, Eniro och Ericsson.

Bra fart i brittisk ekonomi

Fortsatt bra tillväxttakt – BNP steg med 3,1 procent.

Var satsas 2 miljarder på ökad bemanning?

Quiz

Testa vad minns du från gångna veckan.

Minecraft-staden
tog två år att bygga

Digitalt

Här kan du gå på rundtur i Titan City.

Intäkterna har rasat
för krisbolaget Eniro

Dementerar uppgift att styrelsen ska lämna.

bostad
Bostadsrätter på Lilla Essingen i Stockholm.

Här har priset på borätter stigit mest

Skiljer 47 700 kronor per kvadratmeter.

FOTO: Tomas Oneborg

Tema: Tjänstebil
”Alla måste älska elbilen”, säger lantbrukaren Arthur Buhrenstjerna och syftar på att varje gång dieselpickupen står parkerad sparas pengar. ”Både vi själva och våra anställda trivs mycket bra med vår Nissan Leaf, och man lär sig snabbt att köra så snålt som möjligt”, säger han om bilen som han och hustrun Catherine Buhrenstjerna köpte för ett år sedan.

”Vi sparar cirka 3500 i månaden”

FOTO: Karin Grip

2 MINUTER
SvD Näringslivs Andreas Cervenka och Katarina Hugo i "2 minuter".

Se alla avsnitt av SvD Näringslivs nya webbserie

FOTO: SvD.

Webb-tv

Börsen

Index

OMX-S, 17.30-0,2 %436,11
Nasdaq, 23.40+0,7 %4 483,72
DAX, 17.35-0,7 %8 987,80
FTSE, 17.35-0,5 %6 388,73
Nikkei, 08.20+1,0 %15 291,64
Visa fler index

Valutor

Euro, 00.02+0,1 %9,19 SEK
USD, 00.01-0,1 %7,25 SEK
Visa fler valutor

Råvaror

Olja brent, 22.59-0,7 %86,19
Guld, 18.05+0,0 %1 230,90
Visa fler råvaror

Räntor

3 mån, 15.58-0,0 %0,09 %
5 år, 16.10+0,1 %0,36 %
Visa fler räntor
Ny sajt

SvD Näringsliv ger dig en bättre privatekonomi.

SvD Börsforum

Testa Sveriges modernaste ekonomiforum

Räntekartan

50 000 har sagt sin ränta – klicka här!

Bloggar
SvD Näringslivs profiler Patricia Hedelius och Jonas Fröberg.

Läs våra prisbelönta journalisters bloggar.

FOTO: SvD/Montage.

Gör nliv.se till din startsida

SvD Näringsliv på Facebook