Spindeln i nätet för nytt djursjukhus

Som högsta ansvarig för bygget av 18 500 kvadratmeter djursjukhus utanför Uppsala ser hennes vardag ganska annorlunda ut än när hon som veterinär gjorde kejsarsnitt på sköldpaddor. Men Mia Runnérus gillar att vara chef – och har inget emot att jobba mycket.

Mia Runnérus har detaljkoll på bygget av det nya djursjukhuset i Ultuna, som ska stå klart våren 2014. Den blåbär i mjölk-rosa hjälmen är specialmålad för henne.

Mia Runnérus har detaljkoll på bygget av det nya djursjukhuset i Ultuna, som ska stå klart våren 2014. Den blåbär i mjölk-rosa hjälmen är specialmålad för henne.

FOTO: Lars Pehrson

Mia Runnérus arbetsrum är inget typiskt direktörsrum. Här är lika lågt i tak, samma plastgolv och lika 70-talsbruna fönsterkarmar som i resten av de uttjänta djursjukhuslokalerna. Skrivbordet är täckt av papper. På whiteboarden hänger skolfoton av de fyra barnen.

Här tillbringar Mia Runnérus, direktör på landets enda universitetsdjursjukhus, större delen av sina dagar. Medarbetarna klagar på att hon syns för lite, gör för få ”walkabouts” i korridorerna bland hästar och smådjur. Delvis är det byggets fel. För samtidigt som Mia Runnérus försöker få ihop uppdraget att driva ett kommersiellt djursjukhus i en akademisk värld har hon blivit högsta chef för bygget av ett helt nytt djursjukhus.

– Jag har bestämt att jag sitter som spindeln i nätet. Alla diskussioner med arkitekter och projektgubbarna går via mig. Jag kan våra 341 rum by heart, varenda elkontakt och brunnlutning.

Då ingen av arkitekterna ens ritat ett vanligt sjukhus blev hon tvungen att ta allt från början, som hur operationsrummet måste ligga i förhållande till uppvak och sövning. Att göra jobbet själv och inte vara rädd för att lägga många timmar har genomsyrat Mia Runnérus karriär. Som ny chef på djursjukhuset blev hon förskräckt över utdaterade it-system och tillbringade många kvällar på att göra ”skitjobb” som att skapa datakoder för att underlätta för sina klinikchefer. Samtidigt har den tidskrävande kontakten med olika delar av SLU, Sveriges lantbruksuniversitet, som sjukhuset tillhör och bygget tvingat henne att delegera mer ansvar till sina chefer.

Det fungerar ”på det hela taget bra”, konstaterar Mia Runnérus, som förstås också sett till att ha bra uppföljningssystem. Hon gillar ordning och reda. Men också att se människor växa.

– Jag gillar när folk tar egna initiativ och har inga problem med att medarbetare blir bättre än mig. Människorna som jobbar här har de bästa lösningarna, de vet hur det funkar i praktiken.

Enda gången hon har tagit en paus i karriären var när fjärde barnet, Kalle, kom. Då var hon ledig med honom och de tre storasystrarna i två år. Därefter skaffade familjen en barnflicka.

De första tre flickorna kom tätt, på tre år och tio månader. Då var hon mycket ensam hemma på gården i Ramnäs utanför Västerås. Maken Anders, som är jägmästare och egenföretagare, etablerade sig i Baltikum och reste mycket. På gården fanns också fem hästar, får, kalkoner, höns, gäss och två hundar.

– Jag födde, ammade och skötte djuren.

Några år senare var det mannens tur att ta hand om ruljansen hemma när Mia Runnérus flygpendlade till tjänsten som vd för Regiondjursjukhuset i Helsingborg.

Allt började med kärlek till djur. En utbildning på gymnasienivå gjorde Mia Runnérus till elefantskötare på Skansen. Hon fick snart upp intresset för reptiler och jobbade ihop med Jonas Wahlström när han startade Skansenakvariet. Utbildade sig vidare till veterinär.

– Reptiler är rent veterinärmedicinskt väldigt spännande. Även fåglar, de har ju 42 graders temperatur och inga vanliga lungor.

Hon har gjort kejsarsnitt på en kanariefågel som vägde 17 gram och på en leopardsköldpadda där hon fick såga upp bröstskölden som sedan lagades med glasfiber och epoxylim.

Saknar du närheten till djuren?

– Jag gillar att vara chef och ledare. Men som kliniker får du omedelbar feedback vid varje kontakt med djurägare och känner att du gjort något bra. När man är chef får man ta hand om andras kräk. Först var jag inte beredd på den förändringen.

Mia Runnérus skrattar. Konstaterar att hon fått mycket uppskattning från ledningen för SLU för de förändringar hon genomfört på djursjukhuset.

Hon har fått verksamheter på fötter förut. Den extra utmaningen på Universitetsdjursjukhuset är att få ihop akademins kultur, krav och arbetstider med att driva ett kommersiellt djursjukhus som behöver finnas till 24 timmar om dygnet för sina kunder. Det är en ständig kamp om pengarna. Det är enklare att jobba privat, konstaterar Mia Runnérus.

Vad gör hon då efter invigningen av nya djursjukhuset 2014?

– Kanske blir jag kvar, kanske kan det vara dags att gå vidare i karriären, eventuellt inom en ny bransch. Den som lever får se.

Populära quiz på nliv.se:

Quiz: Telia och skandalerna

Vad kan du om världens valutor?

Har du koll på snabbmatskedjorna?

Har du koll på svenska finansministrar?

Kan du räkna med procent?

Känner du igen kända reklamslogans?

  • Kopiera sidans adress

Mia Runnérus

Karriär: Tvåårig gymnasieutbildning till djurvårdare, djurvårdare Skansen, jobbade bland annat på Skansenakvariet med Jonas Wahlströmer, veterinärutbildningen SLU, klinikveterinär Strömsholms specialist djursjukhus 1985-1998, chef för filialen djurkliniken i Västerås, chefsveterinär smådjurskliniken Strömsholm, administrativ chefveterinär Strömsholm 2000-2004, vd för Regiondjursjukhuset i Helsingborg 2004-2007.

Känd från: tv-programmet Veterinärerna som gick på TV4 för några år sedan.

Familj: Maken Anders, barnen Lisa 26, Kajsa 24, Klara 22 och Kalle 19 år.

Ålder: 49 år

Arbetstid: På plats 7.30-19 måndag-torsdag. Jobbar hemma på fredagar.

Reser: Väldigt lite i jobbet men var nyligen i Nordkorea med Jonas Wahlström från Skansen för att reka möjligheterna att några veterinärer från djursjukhuset i den zoologiska trädgården i Pyongyang att komma till Sverige på studieresa. Sjukhuset har modern apparatur men inte kompetensen att använda den fullt ut. Det finns två hinder: inga pengar och att regimen är rädda för avhopp. ”Hela veckan gick ut på peppa chefen för djursjukhuset att prata med 'Den store ledaren'. Jag träffade unga, hungriga veterinärer. Tänk om de fick komma hit bara i några månader och suga i sig i kunskap. De har lång väg att gå, men tänk vad det kunde göra för djurskyddet”.

Visa mer fakta

Börsen

börsgraf

OMX Sthlm, kl 17.30
-0,16% 447,60 SEK

1 mån:
1,70%
Årsskiftet:
5,65%
Obegränsad tillgång till SvD digital – 3 månader för bara 99 kr
Visa kommentarer

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna.
Alla kommentarer modereras efter publiceringen av SvD eller av oss anlitad personal. Du kan skriva max tre kommentarer per artikel. Läs reglerna i sin helhet Vänliga hälsningar, Maria Rimpi, chef SvD Näringsliv

Solnedgång och regnmoln bakom vindkraftverken i Gårdstånga i Skåne. Till höger: Torbjörn Isacson. Perspektiv | Torbjörn Isacson

”Miljö och etik blir allt viktigare för investerare”

Medvetenheten ökar att klimatrisker medför finansiella risker.

”Europa kommer ha
en lång stagnation”

Blixtvisit

Rogoff spår skakig väg framåt.

Stefan Attefall hotar
att strama åt regler

Bostad

Stor skillnad på kommunernas avgifter.

Sparande

44 miljarder in på svenska bankkonton

Inlåningen ökade andra kvartalet trots rekordlåga räntor.

Diktatorns rådgivare
flydde med miljoner

Nordkorea

Försvann och dök upp i Ryssland.

Räntekartan

Boräntorna är på väg
ned under två procent

Svårt att förhandla sig under räntepanelens rekommendation.

Dollarn passerade sjukronorsgränsen

Valuta

Kronan faller mot dollar och euro.

”Underskatta inte
detaljers betydelse”

Tips

Analytikerna ger ut bok om obligationer.

Sparare missgynnas
i handel med råvaror

Investera

”Skattesystemet är väldigt orättvist.”

”Samsung i behov
av krishantering”

Hamnat i kläm mellan Iphone och lågprislurar.

”Gripen kan stå pall
för USA:s superplan”

krönika

Men andra europeiska plan spås falla.

Sargat Finnair flyttar
ut servicen ombord

Berör flygningar till Hongkong och Singapore.

Datorspelare blir bättre i engelska

Ny teknik

10–11-åringar i ny undersökning.

Webb-tv

Ny bok avslöjar fifflet i byggbranschen

TV

Nya skatteregler ska stoppa svartarbete.

Kommande vinstlyft lockar i gruvföretag

Aktiespararen

Storförvärv kan ändra bilden.

Susanna Campbell, VD på Ratos i solsken. Börsintroduktion

Ratos redo notera fönster- och dörrjätte

Bolaget som är störst i Europa kan växa mer, enligt Ratos-vd.

Nya Iphone uppges
ha mobil plånbok

mobil

Skall kunna tjäna pengar på reklam.

Regeringen planerar budgetförstärkningar

valet

Alliansen presenterade sitt valmanifest.

Ambassadör gör sig redo att åka hem

Porträtt

Jean-Pierre Lacroix lämnar Sverige.

Kina och Ryssland bygger gasledning

Skall leverera 38 miljarder kubikmeter om året.

SEB-kunder uppger att de har lägst ränta

Så låg ränta fick de bästa förhandlarna.

Har du rätt ränta på ditt bolån?

RÄNTEKARTAN

Jämför din ränta med tusentals andra.

EU: Nu har Putin
en vecka på sig

RYSSLAND

Annars väntar skärpa sanktioner.

Fortsatt bra fart
på bilförsäljningen

Motor

Rejäl ökning mot förra året.

Inwido på väg till Stockholmsbörsen

Noteringen väntas ske innan årsskiftet.

Så mycket tjänade Jackson – år för år

Karriären kartlagd • Så fördelades miljonerna.

Exklusivt bokutdrag

”Veterinärerna har
gett bort sin bransch”

Riskkapitalet har hittat nya jaktmarker inom djursjukvården.

SvD Näringslivs räntepanel: Annika Creutzer, Tomas Pousette och Elisabeth Österman. Webb-tv

Så pressar du din boränta hos banken

räntepanelen

”1,9 i rörlig ränta inte omöjligt”.

”Utsidan anonym
– insidan full av flärd”

volvo xc90

Jonas Fröberg vänder ut och in på Volvos frälsare.

Detta händer 1 september

SCB presenterar sparbarometern för det andra kvartalet.

Nya Seat är snyggast
och roligast i familjen

Biltest

För den som vill märkas i mängden.

”Män får mer hjälp än kvinnor att hitta jobb”

valsnack

SvD Näringslivs Negra Efendic om Arbetsförmedlingen.

”Det vi ser är en riktig skattepolitisk cirkus”

bankmoms

Ändrade momsregler kan slå hårt mot Länsförsäkringar.

bostad

Stora prisskillnader för tillstånd till Attefallshus

Inget bygglov krävs, men däremot måste man göra en anmälan.

Hur rik är egentligen Warren Buffett?

Nya uträkningar visar häpnadsväckande fakta.

Ikeas nya satsning
– energisnåla lysark

Här satsar möbeljättens riskkapitalbolag.

Lyxvolvo med känslig och ömhudad motor

arkivbild

Nu köper direktörerna suvar i stället.

Nevs: ”Nu har vi fått den tid vi behöver”

saab

Får ja till företagsrekonstruktion.

valsnack
Patricia Hedelius och Katarina Hugo i SvD Näringslivs webb-tv-program Valnack.

”Alla affärsmässiga avtal sätts ur spel”

Patricia Hedelius om politiska hetsen mot vårdvinsterna.

FOTO: Joakim Ståhl/SvD.

VALSNACK

Här kan du se alla avsnitt av webb-tv-programmet Valsnack inför höstens riksdagsval.

Webb-tv

Börsen

Index

OMX-S, 17.30-0,2 %447,60
Nasdaq, 23.40+0,5 %4 580,27
DAX, 17.35+0,1 %9 479,03
FTSE, 17.35+0,1 %6 825,31
Nikkei, 08.21+0,3 %15 476,60
Visa fler index

Valutor

Euro, 20.38+0,1 %9,19 SEK
USD, 20.38+0,1 %7,00 SEK
Visa fler valutor

Råvaror

Olja brent, 19.29-0,4 %102,59
Guld, 20.14+0,0 %1 287,20
Visa fler råvaror

Räntor

3 mån, 08.49+0,0 %0,14 %
5 år, 16.01+0,0 %0,57 %
Visa fler räntor
STHLM DIGITAL

Premiär för SvD:s nya startup-satsning.

Ny sajt

SvD Näringsliv ger dig en bättre privatekonomi.

SvD Börsforum

Testa Sveriges modernaste ekonomiforum

Räntekartan

50 000 har sagt sin ränta – klicka här!

Bloggar

Läs våra prisbelönta journalisters bloggar.

Gör nliv.se till din startsida

SvD Näringsliv på Facebook