In i det sista var det osäkert vem som skulle ta över posten. Efter en dramatisk omröstning under förra veckans kongress stod det dock klart att det blir Ulrika Boëthius som axlar rollen som ny ordförande på bank- och finansanställdas fackförbund, Finansförbundet.


Hon beskriver sig själv som otålig och med ett starkt rättvisepatos. Ulrika Boëthius, 51 år, har arbetat på Handelsbanken länge och är veteran i fackliga sammanhang.

Rollen som vice ordförande på Finansförbundet har hon haft sedan 2000. Nu är det dags för nästa steg.

–Min första uppgift blir att ta kontakt med alla större klubbar och framför allt de som inte förespråkade mig som ordförande. Får vi bara snacka oss samman blir det nog bra, säger den nyvalda ordföranden, diplomatiskt, i en intervju med TCO-tidningen.

Att ha förbundet i ryggen är centralt för Ulrika Boëthius, som har en rad utmaningar framför sig i sin nya roll. Att luta sig mot gamla erfarenheter är nog bra, men spelreglerna förändras allt snabbare för de anställda i den svenska bank- och finanssektorn.

Ratinginstitutet Moody’s nedgradering av två svenska banker är knappast en personalfråga, däremot har regelförändringar gjort att nedskärningar blivit vardagsmat på storbankerna.

Ökade kapitaltäckningskrav och skärpta förordningar tvingar banksektorn att dra åt svångremmen, och då personalen står för omkring två tredjdelar av branschens kostnader är det där bankerna väljer att ta smällen.

Hotet om nedbemanning är heller inte det enda som får det att pyra av missnöje bland de anställda i banksektorn. De senaste årens ökande kritik mot bankernas låneprodukter har i många fall slagit mot banktjänstemännen.

”Vi får ta skiten” och ”Sura kunder som skäller ut oss? Inte kul!” är några av de kommentarer som Finansförbundets medlemmar delade med sig av i en enkät som publicerades i februari i år och som pekade på missförhållanden bland bankanställda.