Professorn: Viktigt att kvinnor tar ledarskap över egen vardag

Fler kvinnor på toppen är viktigt tycker Carin Holmquist, professor i entreprenörskap. Men när hon får Hillary Clintons öra vill hon tala för att börja i myllan, att fler kvinnor i världen får och tar ledarskap över sin egen vardag.

”Jag tar rollen som slaven på triumfvagnen.” Bland alla högt uppsatta kvinnor i Hillary Clintons råd, som ska lyfta kvinnors ekonomiska situation globalt, vill professor Carin Holmquist föra talan för ledarskapet i vardagen. Hon är den enda svenskan – förutom ledaren Maud Olofsson – i den undergrupp som behandlar frågan om kvinnligt ledarskap och företagande.

”Jag tar rollen som slaven på triumfvagnen.” Bland alla högt uppsatta kvinnor i Hillary Clintons råd, som ska lyfta kvinnors ekonomiska situation globalt, vill professor Carin Holmquist föra talan för ledarskapet i vardagen. Hon är den enda svenskan – förutom ledaren Maud Olofsson – i den undergrupp som behandlar frågan om kvinnligt ledarskap och företagande.

FOTO: Tomas Oneborg

Carin Holmquist har svårt att hitta en lucka i schemat för en intervju. Inte bara på grund av en tung arbetsperiod. Den här veckan hjälper hon också till med barnbarnen.

Så när vi ses är det där vi börjar, i ett vardagsnära problem, att få ihop balansen för föräldrar mitt i karriären i Sverige 2012.

– Det är ju inte arbetstagarnas marknad idag, det kanske det inte var på min tid heller, men jag tycker nästan att det är rovdrift på anställda ibland. Orimliga krav, säger Carin Holmquist.

I den egna familjen gjorde hon och maken parallell karriär, han som tandläkare och hon i den akademiska världen där hon är mest känd för sin forskning om kvinnors entreprenörskap. På något sätt fick de ihop tusenbitarspusslet.

Idag är hon professor i entreprenörskap vid Handelshögskolan i Stockholm. Hon är också den enda (andra) svenskan i den undergrupp, fokuserad på kvinnors ledarskap, i Hillary Clintons toppkvinnonätverk som Maud Olofsson fått i uppdrag att leda.


Vilken är största skillnaden idag mot 80-talet?

– Kvartalstänkandet. Alla krav på ett arbetsliv där man kan kombinera familj och arbete har fått ge vika för globaliseringens krav.

Det gör det svårare för både kvinnor och män poängterar Carin Holmquist, men visst tror hon att det bromsar utvecklingen av kvinnor på höga poster – eftersom kvinnor fortfarande tar större ansvar för hemmet.


De enorma vinstkraven attraherar en viss sorts människor till ledarskapet, menar hon – de som främst vill åt makt och pengar. Och i medierna syns bara toppcheferna, Svanbergarna och Falkengrenarna.

Men någonstans där bakom finns en annan typ av ledarskap, det som många människor kan ta i sin vardag – formellt och informellt. Carin Holmquist berättar om sin mamma, ensamstående tågservitris med tre flickor. Som pensionär startade hon barnhem i ryska Petrozavodska, åkte dit och ”körde med folk så det stod härliga till”. Hon var en riktig ledartyp.

Carin Holmquist

• Född: 1948.

• Familj: Två barn med familjer.

• Bor: Stockholm.

• Fritid: Familjen, läsa och skriva annat än forskning, film, line dance.


KARRIÄREN I KORTHET

• Chef för Centrum för entreprenörskap och affärsskapande vid Handelshögskolan i Stockholm.

• Har sedan 2001 familjen Stefan Perssons donationsprofessur i entreprenörskap.

• Mest känd för sin mångåriga forskning om kvinnors företagande och entreprenörskap till största delen med Elisabeth Sundin.

När många i Hillary Clinton-rådet är experter jämställdhet på höga chefsnivåer, tänker Carin Holmquist bli språkröret för att börja med ledarskapet i myllan, med flickor i skolan och kvinnor på landsbyggden eller i positioner utan formell makt.

Hon har ett nytt favoritnätverk, ett lokalt nätverk på Åland med kvinnor som stöttar och lyfter varandra, med sjuksköterskor, politiker, företagare.

– Det tror jag skulle funka även i Åsele och i en by i Sudan. Där är de ju inte särskilt hjälpta av ett initiativ som Ruter Dam.


Även om, poängterar hon, chefsutvecklings- och mentorprogrammet Ruter Dam som firar 25 år är något som ska lyftas fram internationellt, där många av kvinnorna nått höga positioner.

Carin Holmquist håller sig i samma lågmälda röstläge och allvarliga ansiktsuttryck, pratar långsamt med blicken mot fönstret för att hitta rätt i resonemangen. Men väger inte orden för det. Svär en hel del på sitt klingande Lulemål. Humorn är subtil, underbart torr.

Vad kan man åstadkomma med initiativet?

– Man synliggör kvinnor – och jag hoppas och tror att de hittar vägar att nå ut till många. Det är en viktig signal att världens, hittills i alla fall, mäktigaste land har tagit på sig ledartröjan.


Den globala undergruppen träffas över telefonkonferenser. Uppgiften är att vara en resonanslåda för Maud Olofssons arbete i topprådet.

Det sker på frivillig basis och det är kort om tid, men det kan vara bra konstaterar Carin Holmquist och knäpper med fingrarna. Knäpp, knäpp, knäpp. Då händer saker.

– Det jag tycker är viktigt är att vi i Sverige också har något att lära. Vi har en ganska intressant tendens att slå oss för bröstet när det gäller jämställdhet, men vi har ingen särskilt bra andel kvinnor som är företagare eller ledare och inte fler kvinnor i politiken än någon annan. Och hemarbetet delar vi ju inte heller lika.

Här tror hon att den relativt höga andel svenska kvinnor som deltidsarbetar är en stor bov.


Det vi är riktigt bra på, konstaterar Carin Holmquist, är barnomsorg – förskola, föräldraledighet, vab.

– Jag menar folk utomlands svimmar ju när de hör det.

Det är jag som måste avbryta intervjun. En och en halv timme har gått och professor Holmquist har hunnit vrida och vända på en ganska stor del av vår samtid och hur den påverkar kvinnor – och män.

– Visst är jag svårpratad?

Så kommer ett klingande skratt.

  • Kopiera sidans adress

Professorn i entreprenörskap om...

...Hillary Clinton: Hon är en ikon för många kvinnor, och en vanlig medelklasskvinna, som började med ledarskapet redan i skolan.

...sin relation till Maud Olofsson: Vi har bott i Västerbotten i många år båda två, möttes i lokala sammanhang kring kvinnors företagande och på flyget där vi högljutt diskuterat politik. Vi satt också tillsammans i Swedbanks styrelse lokalt i Umeå. På senare år har vi främst stött på varandra på event där vi hållit föredrag båda två. Jag gillar henne, även om jag inte delar alla hennes politiska uppfattningar.

...kvotering i styrelser: Jag skulle inte lägga mig ner och gråta om det blev kvotering. Men om någon skulle säga att jag måste ta in en karl i mitt lilla fritidsaktiebolag, skulle jag tycka det var ganska jobbigt. Så argumentet att ägarna måste få välja själva kan jag se. Men det som talar för kvotering är ju att inget annars händer.

...sin övertygelse att framtiden tillhör kvinnorna: Vi har nått ett stadium, och det glömmer vi ofta, där en stor andel av världens kvinnor har lika bra skolgång som män. Större andelar än någonsin av kvinnorna är delaktiga i den offentliga ekonomin. Och oavsett om du sitter i en liten håla i Uzbekistan ser du Hillary Clinton. Det är en lavin som inte går att hejda.

...att det är bättre för kvinnor att starta eget: Ibland kan jag tycka att det är lite av en don Quijote-kamp, varför slåss mot väderkvarnar? Starta ett eget bolag och gör din egen styrelse. Gå ihop med kompisar och sitt i varandras styrelser. Why not?

Visa mer fakta

Börsen

börsgraf

OMX Sthlm, kl 17.30
0,32% 507,83 SEK

1 mån:
7,16%
Årsskiftet:
7,16%
Obegränsad tillgång till SvD digital – Prova gratis i en månad!
Kullager på SKF i Göteborg. Perspektiv | Klas Andersson

Rivstart för nye vd:n
– SKF bäst på börsen

Verkstadsjätten etta bland storbolagen – upp 20 procent i år.

”Projekten i Sverige
är särskilt ambitiösa”

Investering

EIB-chefen på Stockholmsbesök.

Hillary Clinton flög privatjet för miljoner

Avslöjande

Lät skattebetalarna stå för notan.

SvD Börsforum

”Det sticker i ögonen
på bolånekunderna”

Spara

Är bankernas personalrabatt rätt?

Qatar Airways blir ny British Airways-ägare

flygindustri

Går in med 15 miljarder kronor.

SCA

”Johansson fortsätter med tigandets strategi”

Jan Almgren: Bolagets presskonferens i dag var surrealistisk.

SCA:s vd: ”Har det varit värt det”?

intervju

Jan Johansson har funderat över sin framtid.

Johansson pressas nu även av analytikerna

”Finns förväntan på svar om privatplanen”.

Flög fruar och barn med affärsjet

svd granskar

Läs hela granskningen av SCA.

Vart flög SCA-vd:n
för tre miljoner?

Nlivquiz

Testa dina kunskaper om veckan.

Förlorade en miljard dollar på kursfallet

Alibaba

Jack Ma är inte längre rikast i Kina.

Tunga investerare backar upp startup

Urb-IT ska hjälpa lokala företag med e-handel.

Northlands gruva nära Pajala respektive ARKIVBILD på Harry Rantakyrö 2008. Gruvkonkursen

Utredning om mutbrott
efter Pajala-avslöjande

Åklagare inleder förundersökning efter SvD:s granskning.

Många namn på dubbla stolar

Starka kopplingar mellan gruvbolaget och folkvalda.

Jay-Z lägger bud på Spotifys konkurrent

Nu rusar aktien på Stockholmsbörsen.

Altor i slutfas för att ta Dustin till börsen

Handelsstart beräknas kunna ske i februari.

Riksbanken växlade bort skattemiljarder

Beslutet att sälja av dollar gav storförlust.

Under förväntan – sjunker på börsen

Tele2

Gick sämre än väntat på flera punkter.

2 minuter Webb-tv

”Ingen tvekan om vilken bank som går bäst”

Webb-tv: Jan Almgren om rapportfloden inom bankvärlden.

Obama: Staten bör utöka sina utgifter

Vill avsluta de breda budgetnedskärningarna.

Spotify till börsen först under nästa år

Ska skaffa fram halv miljard dollar i riskkapital.

Google känner av ökad konkurrens

Rapporten för sista kvartalet en besvikelse.

Kina tror på en stark euro

Ska utöka samarbetet med och investeringarna i Europa.

Amazon gjorde vinst på 214 miljoner dollar

Rapport

Bättre delår än väntat i fjärde kvartalet.

två minuter Webb-tv

”Arbetsförmedlingen på Hisingen jublar just nu”

Volvos satsning ger jobb – men finns utmaningar för industrin.

Bli inte lurad – sju punkter att checka av

Bolån

Många betalar alldeles för mycket.

Räntekartan ger dig tyngd

nytt verktyg

Betalar du för mycket för lånet?

Bästa sättet att få låg ränta: Jobba på bank

Bolån

De bankanställda erbjuds superräntor.

Apple kan ge 556 dollar till alla i USA

teknik

Ingen kommer i närheten av jätten.

Det här skulle Apple kunna köpa

Lista

Bolagets pengar räcker till en hel del.

Eurasien fortsätter
sätta käppar i hjulet

Telia

Vd Dennelind om det gångna kvartalet.

Annika Falkengren, SEB:s vd. webb-tv Webb-tv

Falkengren: Negativa sparräntor inte omöjligt

SEB:s vd lämnar ändå ett lugnande besked till småspararna.

Prisrally på lyxhus
i The Hamptons

bostad

Medianpriset är nu 975 000 dollar.

Det blir presidentens
nya Air Force One

Bildspel

Boeing vann uppdraget på walk over.

Atlas Copco slår till
med superutdelning

Rapport

Men vinsten blev mindre än väntat.

”Riksbanken borde införa negativ ränta”

Myndigheten: Schweiz har visat att det går.

Optimistisk Faxander jublar över valutan

Sandvik vinnare på börsen efter rapport.

Grekland motsätter sig nya sanktioner

ryssland

Vill svartlista ett flertal personer.

”Apple bästa köpet
på flera decennier”

Aktien har gått upp 300 procent på fem år.

SvD i New York
Aktarer Zaman, 23 år, grundare av Skiplagged.

Han avslöjade flygens dolda rabattbiljetter

22-årigt snille byggde succésajt – stäms av resebranschen.

Nya Räntekartan

Betalar du för mycket för ditt bolån? Klicka här!

SvD granskar SCA:s flyg
Flygplansflottan i Bromma Business Jet, som SCA äger tillsammans med Sandvik och Industrivärden, har helt nyligen utökats med två flygplan av modellen Falcon 7X.

Miljöprofilerade SCA tar med både fruar och barn på bolagets affärsflyg.

FOTO: Dassualt

SvD Story

Följ med till krisens Lettland med SvD Story – en helt ny digital läsupplevelse.

Webb-tv: Fröberg testar

Följ med SvD:s Jonas Fröberg och Magnus Hjalmarson Neideman på fartfyllda biltester.

2 MINUTER
SvD Näringslivs Andreas Cervenka och Katarina Hugo i "2 minuter".

Se alla avsnitt av SvD Näringslivs nya webbserie

FOTO: SvD.

Webb-tv

Börsen

Index

OMX-S, 17.30+0,3 %507,83
Nasdaq, 23.40-1,0 %4 635,24
DAX, 17.35-0,4 %10 694,32
FTSE, 17.35-0,9 %6 749,40
Nikkei, 00.14+0,0 %17 606,22
Visa fler index

Valutor

Euro, 23.20-0,2 %9,35 SEK
USD, 23.36-0,0 %8,27 SEK
Visa fler valutor

Råvaror

Olja brent, 23.00+6,9 %52,37
Guld, 23.58+2,1 %1 283,18
Visa fler råvaror

Räntor

3 mån, 08.14+0,0 %0,04 %
5 år, 16.00+0,3 %0,19 %
Visa fler räntor
Ny sajt

SvD Näringsliv ger dig en bättre privatekonomi.

SvD Börsforum

Testa Sveriges modernaste ekonomiforum

Bloggar
SvD Näringslivs profiler Patricia Hedelius och Jonas Fröberg.

Läs våra prisbelönta journalisters bloggar.

FOTO: SvD/Montage.

Gör nliv.se till din startsida

SvD Näringsliv på Facebook