Professorn: Viktigt att kvinnor tar ledarskap över egen vardag

Fler kvinnor på toppen är viktigt tycker Carin Holmquist, professor i entreprenörskap. Men när hon får Hillary Clintons öra vill hon tala för att börja i myllan, att fler kvinnor i världen får och tar ledarskap över sin egen vardag.

”Jag tar rollen som slaven på triumfvagnen.” Bland alla högt uppsatta kvinnor i Hillary Clintons råd, som ska lyfta kvinnors ekonomiska situation globalt, vill professor Carin Holmquist föra talan för ledarskapet i vardagen. Hon är den enda svenskan – förutom ledaren Maud Olofsson – i den undergrupp som behandlar frågan om kvinnligt ledarskap och företagande.

”Jag tar rollen som slaven på triumfvagnen.” Bland alla högt uppsatta kvinnor i Hillary Clintons råd, som ska lyfta kvinnors ekonomiska situation globalt, vill professor Carin Holmquist föra talan för ledarskapet i vardagen. Hon är den enda svenskan – förutom ledaren Maud Olofsson – i den undergrupp som behandlar frågan om kvinnligt ledarskap och företagande.

FOTO: Tomas Oneborg

Carin Holmquist har svårt att hitta en lucka i schemat för en intervju. Inte bara på grund av en tung arbetsperiod. Den här veckan hjälper hon också till med barnbarnen.

Så när vi ses är det där vi börjar, i ett vardagsnära problem, att få ihop balansen för föräldrar mitt i karriären i Sverige 2012.

– Det är ju inte arbetstagarnas marknad idag, det kanske det inte var på min tid heller, men jag tycker nästan att det är rovdrift på anställda ibland. Orimliga krav, säger Carin Holmquist.

I den egna familjen gjorde hon och maken parallell karriär, han som tandläkare och hon i den akademiska världen där hon är mest känd för sin forskning om kvinnors entreprenörskap. På något sätt fick de ihop tusenbitarspusslet.

Idag är hon professor i entreprenörskap vid Handelshögskolan i Stockholm. Hon är också den enda (andra) svenskan i den undergrupp, fokuserad på kvinnors ledarskap, i Hillary Clintons toppkvinnonätverk som Maud Olofsson fått i uppdrag att leda.


Vilken är största skillnaden idag mot 80-talet?

– Kvartalstänkandet. Alla krav på ett arbetsliv där man kan kombinera familj och arbete har fått ge vika för globaliseringens krav.

Det gör det svårare för både kvinnor och män poängterar Carin Holmquist, men visst tror hon att det bromsar utvecklingen av kvinnor på höga poster – eftersom kvinnor fortfarande tar större ansvar för hemmet.


De enorma vinstkraven attraherar en viss sorts människor till ledarskapet, menar hon – de som främst vill åt makt och pengar. Och i medierna syns bara toppcheferna, Svanbergarna och Falkengrenarna.

Men någonstans där bakom finns en annan typ av ledarskap, det som många människor kan ta i sin vardag – formellt och informellt. Carin Holmquist berättar om sin mamma, ensamstående tågservitris med tre flickor. Som pensionär startade hon barnhem i ryska Petrozavodska, åkte dit och ”körde med folk så det stod härliga till”. Hon var en riktig ledartyp.

Carin Holmquist

• Född: 1948.

• Familj: Två barn med familjer.

• Bor: Stockholm.

• Fritid: Familjen, läsa och skriva annat än forskning, film, line dance.


KARRIÄREN I KORTHET

• Chef för Centrum för entreprenörskap och affärsskapande vid Handelshögskolan i Stockholm.

• Har sedan 2001 familjen Stefan Perssons donationsprofessur i entreprenörskap.

• Mest känd för sin mångåriga forskning om kvinnors företagande och entreprenörskap till största delen med Elisabeth Sundin.

När många i Hillary Clinton-rådet är experter jämställdhet på höga chefsnivåer, tänker Carin Holmquist bli språkröret för att börja med ledarskapet i myllan, med flickor i skolan och kvinnor på landsbyggden eller i positioner utan formell makt.

Hon har ett nytt favoritnätverk, ett lokalt nätverk på Åland med kvinnor som stöttar och lyfter varandra, med sjuksköterskor, politiker, företagare.

– Det tror jag skulle funka även i Åsele och i en by i Sudan. Där är de ju inte särskilt hjälpta av ett initiativ som Ruter Dam.


Även om, poängterar hon, chefsutvecklings- och mentorprogrammet Ruter Dam som firar 25 år är något som ska lyftas fram internationellt, där många av kvinnorna nått höga positioner.

Carin Holmquist håller sig i samma lågmälda röstläge och allvarliga ansiktsuttryck, pratar långsamt med blicken mot fönstret för att hitta rätt i resonemangen. Men väger inte orden för det. Svär en hel del på sitt klingande Lulemål. Humorn är subtil, underbart torr.

Vad kan man åstadkomma med initiativet?

– Man synliggör kvinnor – och jag hoppas och tror att de hittar vägar att nå ut till många. Det är en viktig signal att världens, hittills i alla fall, mäktigaste land har tagit på sig ledartröjan.


Den globala undergruppen träffas över telefonkonferenser. Uppgiften är att vara en resonanslåda för Maud Olofssons arbete i topprådet.

Det sker på frivillig basis och det är kort om tid, men det kan vara bra konstaterar Carin Holmquist och knäpper med fingrarna. Knäpp, knäpp, knäpp. Då händer saker.

– Det jag tycker är viktigt är att vi i Sverige också har något att lära. Vi har en ganska intressant tendens att slå oss för bröstet när det gäller jämställdhet, men vi har ingen särskilt bra andel kvinnor som är företagare eller ledare och inte fler kvinnor i politiken än någon annan. Och hemarbetet delar vi ju inte heller lika.

Här tror hon att den relativt höga andel svenska kvinnor som deltidsarbetar är en stor bov.


Det vi är riktigt bra på, konstaterar Carin Holmquist, är barnomsorg – förskola, föräldraledighet, vab.

– Jag menar folk utomlands svimmar ju när de hör det.

Det är jag som måste avbryta intervjun. En och en halv timme har gått och professor Holmquist har hunnit vrida och vända på en ganska stor del av vår samtid och hur den påverkar kvinnor – och män.

– Visst är jag svårpratad?

Så kommer ett klingande skratt.

  • Kopiera sidans adress

Professorn i entreprenörskap om...

...Hillary Clinton: Hon är en ikon för många kvinnor, och en vanlig medelklasskvinna, som började med ledarskapet redan i skolan.

...sin relation till Maud Olofsson: Vi har bott i Västerbotten i många år båda två, möttes i lokala sammanhang kring kvinnors företagande och på flyget där vi högljutt diskuterat politik. Vi satt också tillsammans i Swedbanks styrelse lokalt i Umeå. På senare år har vi främst stött på varandra på event där vi hållit föredrag båda två. Jag gillar henne, även om jag inte delar alla hennes politiska uppfattningar.

...kvotering i styrelser: Jag skulle inte lägga mig ner och gråta om det blev kvotering. Men om någon skulle säga att jag måste ta in en karl i mitt lilla fritidsaktiebolag, skulle jag tycka det var ganska jobbigt. Så argumentet att ägarna måste få välja själva kan jag se. Men det som talar för kvotering är ju att inget annars händer.

...sin övertygelse att framtiden tillhör kvinnorna: Vi har nått ett stadium, och det glömmer vi ofta, där en stor andel av världens kvinnor har lika bra skolgång som män. Större andelar än någonsin av kvinnorna är delaktiga i den offentliga ekonomin. Och oavsett om du sitter i en liten håla i Uzbekistan ser du Hillary Clinton. Det är en lavin som inte går att hejda.

...att det är bättre för kvinnor att starta eget: Ibland kan jag tycka att det är lite av en don Quijote-kamp, varför slåss mot väderkvarnar? Starta ett eget bolag och gör din egen styrelse. Gå ihop med kompisar och sitt i varandras styrelser. Why not?

Visa mer fakta

Börsen

börsgraf

OMX Sthlm, kl 17.30
-0,23% 436,11 SEK

1 mån:
-3,08%
Årsskiftet:
2,94%
Följ händelseutvecklingen med SvD digital – Just nu 5 veckor för 50 kr!
Visa kommentarer

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna.
Alla kommentarer modereras efter publiceringen av SvD eller av oss anlitad personal. Du kan skriva max tre kommentarer per artikel. Läs reglerna i sin helhet Vänliga hälsningar, Maria Rimpi, chef SvD Näringsliv

Perspektiv | Tomas Lundin

Hårt stresstest av EU:s 130 största banker

”När bankerna stresstestades 2011 var det ett skämt.”

De sparar el med hjälp av datorspel

Minskade elförbrukning och sparade pengar.

Bostadsköparna:
Vi har ingen koll

Undersökning

Sätter sin tillit till banken.

PTS mörkade PM
om datalagring

Digitalt

Ville inte att det skulle bli offentligt.

Bertil Hult. SvD Möter Bertil Hult

”Det var inget svårt
beslut att lämna Sverige”

Men efter 40 år har han ännu hjärtefrågor i det gamla landet.

Lyxig direktörsvagn som fått rätt motor

biltest

Men är Bentleyn tillräckligt diskret?

Lars-Åke Liljeqvist, direktionschaufför på SAF och Svenskt Näringsliv i 38 år, uppskattar kvalitetskänslan i materialvalen. Webb-tv

Proffset: ”Det är en fantastisk bil”

tv

Näringslivsveteran hjälper SvD att provköra Bentleyn.

Actionbilarna från
80-talet prisrusar

"De som hade planscherna har nu pengarna."

”Vilka bilar tycker du att vi ska testa?”

Krönika

Relevant – men också något extra.

Guide: Så gör du för att ta ut pensionen

Hit måste du vända dig för att få pengarna.

Saab-överklagande
avfärdas av domstol

Fordon

Nu kan turerna med Spyker vara över.

Finansminister Magdalena Andersson (S) och tidigare finansministern Anders Borg (M). bnp-prognoser

Ekonomisk hyllning
till förra regeringen

SHB-ekonomen: ”De lämnade över en fantastisk jobbmaskin.”

Aristokrat utmanar
efter smutsig debatt

Porträtt

Presidentvalet i Brasilien en rysare.

LO vill skrota överskottsmål

Facket

Föreslår införande av ett balans- eller underskottsmål.

Här bygger de upp
världen i ”Avatar”

Lista

Världens häftigaste nya nöjesparker.

Utrustningsdetalj
i VW lockar biltjuvar

If: ”Varje stöld kostar oss upp till 50 000”.

Nyhetsrummens ”sista lejonkung”

porträtt

Watergate blev Bradlees höjdpunkt.

Eniros vd: ”Jag ser
inga röda flaggor”

Krisbolag

Stefan Kercza är inte orolig.

Så ska han säkra
Ericssons framtid

Intervju

Hans Vestberg om det nya spåret.

Svenskt under ytan
– dykbåtar på export

U-farkoster

”Vi säljer inte till Ryssland.”

Anders Magnerfelt, fd attackdykare i försvarsmakten, nu testansvarig och Carl Runemar, affärschef. Bildspel

Bildspel: Så ser farkosterna ut

Här kan du se SvD Näringslivs bilder på dykbåtarna.

de 34 miljarderna

”Det kunde lika gärna ha stått tusen miljarder”

Fonden är egentligen bara ett konto – med obegränsad kredit.

Därför vände LKAB
till miljardförlust

Gruvor

Samhällsomvandlingen kostar på.

Kronprinsessan tar över fondimperium

porträtt

Är sjunde rikaste kvinnan i världen.

svd avslöjar

Granskningen anklagar Vinnova för miljonslöseri

Satsningarna har inte effekt på sysselsättning eller tillväxt.

Grabau försvarar Kinneviks noteringar

zalando och rocket

”Kursfall är inte ovanligt”.

Procter & Gamble knoppar av Duracell

Framstår som bästa alternativet i dagsläget.

Tumnagel till Volvo ab Webb-tv

Svarar på stenhårda kravet från ägarna

Persson: "Enorm vilja att det här ska bli bra".

Gotlandsbåten prövas av ARN

Sålde totalt 40 000 biljetter – men tvingades ställa in samtliga turer.

Ericssons rörelsevinst blev sämre än väntat

kvartal

Lägre försäljning i Nordamerika.

SvD Börsforum

Låna 10 miljoner kronor i timmen?

makro

"Är som gjort för att skapa förvirring."

Rysk bank vill pröva sanktioner

EU-sanktioner mot Sberbank, störst i Ryssland, infördes i somras.

Avanza börjar erbjuda handel från 1 krona

Aktier

Ska befästa bankens prisledarposition.

Tror att snus kommer fortsätta växa i USA

Bättre vinst än väntat i Q3 för Swedish Match.

Vinnarna på börsen efter rapporterna

Så går det för Volvo, Eniro och Ericsson.

Bra fart i brittisk ekonomi

Fortsatt bra tillväxttakt – BNP steg med 3,1 procent.

Var satsas 2 miljarder på ökad bemanning?

Quiz

Testa vad minns du från gångna veckan.

Minecraft-staden
tog två år att bygga

Digitalt

Här kan du gå på rundtur i Titan City.

Intäkterna har rasat
för krisbolaget Eniro

Dementerar uppgift att styrelsen ska lämna.

bostad
Bostadsrätter på Lilla Essingen i Stockholm.

Här har priset på borätter stigit mest

Skiljer 47 700 kronor per kvadratmeter.

FOTO: Tomas Oneborg

Tema: Tjänstebil
”Alla måste älska elbilen”, säger lantbrukaren Arthur Buhrenstjerna och syftar på att varje gång dieselpickupen står parkerad sparas pengar. ”Både vi själva och våra anställda trivs mycket bra med vår Nissan Leaf, och man lär sig snabbt att köra så snålt som möjligt”, säger han om bilen som han och hustrun Catherine Buhrenstjerna köpte för ett år sedan.

”Vi sparar cirka 3500 i månaden”

FOTO: Karin Grip

2 MINUTER
SvD Näringslivs Andreas Cervenka och Katarina Hugo i "2 minuter".

Se alla avsnitt av SvD Näringslivs nya webbserie

FOTO: SvD.

Webb-tv

Börsen

Index

OMX-S, 17.30-0,2 %436,11
Nasdaq, 23.40+0,7 %4 483,72
DAX, 17.35-0,7 %8 987,80
FTSE, 17.35-0,5 %6 388,73
Nikkei, 08.20+1,0 %15 291,64
Visa fler index

Valutor

Euro, 00.02+0,1 %9,19 SEK
USD, 00.01-0,1 %7,25 SEK
Visa fler valutor

Råvaror

Olja brent, 22.59-0,7 %86,19
Guld, 08.00+0,0 %1 230,90
Visa fler råvaror

Räntor

3 mån, 15.58-0,0 %0,09 %
5 år, 16.10+0,1 %0,36 %
Visa fler räntor
Ny sajt

SvD Näringsliv ger dig en bättre privatekonomi.

SvD Börsforum

Testa Sveriges modernaste ekonomiforum

Räntekartan

50 000 har sagt sin ränta – klicka här!

Bloggar
SvD Näringslivs profiler Patricia Hedelius och Jonas Fröberg.

Läs våra prisbelönta journalisters bloggar.

FOTO: SvD/Montage.

Gör nliv.se till din startsida

SvD Näringsliv på Facebook