Japan på jakt efter en ny ekonomi

Alla ansvariga i Japan vill efter kärnkraftsolyckan i Fukushima se en återuppbyggnad som ger landet nya framtidsnäringar. Stora satsningar på solenergi och vindkraft ligger i ett nära framtidsscenario.

Kärnkraftsarbetare nära kärnkraftsverket vid Fukushima.

Kärnkraftsarbetare nära kärnkraftsverket vid Fukushima.

FOTO: International Atomic Energy Agency / AP

Tokyo Japans utrikeshandel svängde 2011 till underskott för första gången på flera årtionden. Och i januari visade hela bytesbalansen underskott för första gången sedan den globala finanskrisen.

Exporten tyngs av den starka yenen och importen har fördyrats av kraftigt ökad import av framför allt naturgas för att ersätta elen från de avstängda kärnkraftverken.

Samtidigt beräknas återuppbyggnaden efter katastrofen i mars 2011 kunna kosta mellan 4 och 6 procent av ett års BNP.

Ändå ser ledande japanska företrädare stora chanser till ekonomisk förnyelse i katastrofens spår, om rätt sorts investeringar görs under återuppbyggnaden.

– Den japanska ekonomin är inte i dåligt skick. Men de drabbade regionerna måste bygga mer motståndskraftiga samhällen, bland annat genom att få folk att bo högre upp, säger en av regeringens biträdande kabinettssekreterare, Noriyuki Shikata.

i klarade oljechockerna på 1970-talet, så vi borde klara detta också.

Noriyuki Shikata, Japanska regeringens biträdande kabinettssekreterare.

Samtidigt pågår en stor utvärdering av energipolitiken.

– Tidigare var vi inställda på att öka kärnkraftens andel av elproduktionen från 30 procent till 50 procent år 2030. Men nu kommer ett starkt tryck att utveckla förnybar energi, säger Noriyuki Shikata.

– Vi måste bli mer energieffektiva. Vi ska bli mindre beroende av kärnkraft och satsa mer på förnybar energi som vind och sol. Geotermisk energi expanderar också. Dessutom är Japan ledande i teknik för kolrening.

– Vi klarade oljechockerna på 1970-talet, så vi borde klara detta också, fortsätter Noriyuki Shikata.

Regeringen vill alltså se en bred satsning på många sorters spetsteknologi, bland annat genom ekostäder och smart utnyttjande av energi.

Samma förhoppningar finns också i regeringens nya återuppbyggnadsbyrå, som ska samordna stödinsatserna i de katastrofdrabbade områdena.

Där säger viceministern Yoshimori Suematsu att han ser ett intresse bland företag för att satsa i dessa områden. Själv vill han gärna få dit stora satsningar i solkraftsindustrin och andra nya energibranscher, liksom vårdföretag och medicinsk industri.

Samtidigt ska samhällsstrukturen byggas upp för att bättre klara nästa katastrof, bland annat genom dubbla vågbrytare i kombination med vägar som också kan vara barriärer.

För den japanska industrin som helhet präglades förra året av två stora avbrott. Först bröts leveranskedjor och energiförsörjning av jordskalvet och tsunamin den 11 mars. Sedan följde höstens stora översvämningar i Thailand, där japanska företag har stor tillverkning.

Nu har industrin återställt det mesta av sin produktion, även om leveranserna från Thailand fortfarande släpar efter. Bilindustrin har gått i spetsen och fått i gång sina underleveranser snabbare än väntat. Och regeringen tror att BNP kan växa ett par procent i år.

i klarade oljechockerna på 1970-talet, så vi borde klara detta också.

Noriyuki Shikata, Japanska regeringens biträdande kabinettssekreterare.

Återuppbyggnaden och kärnkraftens framtid är de stora frågorna. Men det finns flera trender som nu präglar Japans ekonomi.

• Handelsbalansen har alltså svängt från överskott till underskott. Frågan är om förändringen är tillfällig eller permanent.

• Yenens växelkurs har försvagats något på sistone, men den är fortfarande så hög att många exportföretag lider av det. Det driver än mer produktion ut från Japan och skärper farhågorna för en urholkning av landets industri. Men det öppnar också för japanska uppköp av utländska företag.

• Den väldiga japanska statsskulden fortsätter att öka, men finansieringen av katastrofstödet och återuppbyggnaden sker genom särskilda obligationer som fått stort gehör hos allmänheten.

• Premiärminister Yoshihiro Noda driver envist på för att få igenom en höjning av momsen i två steg, från 5 till 10 procent, för att täcka framtida socialförsäkringskostnader och åldringsvård. Men höjningen är inte godkänd i det splittrade parlamentet än.

• Bank of Japan fortsätter att hålla styrräntan runt 0,1 procent. Centralbanken har ökat likviditeten på marknaderna och nyligen sagt att den vill se en inflation på en procent. Det är dock inte ett formellt inflationsmål, betonar en källa inom Bank of Japan.

• Elektronikbjässar som Sony, Panasonic och konkursdrabbade Elpida, Japans enda tillverkare av DRAM-chips, har problem i konkurrensen med inte minst sydkoreanska företag. Andra företag som Mitsubishi och Toshiba har varit snabbare med att släppa hårt utsatt konsumentelektronik och inrikta sig på industriell elektronik, till exempel nya marknader för elbilar och smarta elnät.

– Nyckelfrågan är hur vi kan fortsätta med modernisering och bli mer innovativa i en värld präglad av överproduktion och låga priser, säger Japans ekonomiminister Yukio Edano, som var regeringens ansikte utåt under krisen för ett år sedan.

– Vi måste ändra vår ekonomiska struktur och öka värdeförädlingen i tjänstesektorn för att klara behoven hos vår åldrande befolkning. Vi måste också förbättra energieffektiviteten och utveckla nya energislag, säger Yukio Edano som också vill slå ett slag för Cool Japan, alltså att sprida japansk musik och japansk dramatik i övriga Asien.

  • Kopiera sidans adress

Fukushima stad söker ny framtid

Hektisk aktivitet råder hos länsstyrelsen i Fukushima stad. Överallt hänger kartor över mätningarna av radioaktiv strålning, och saneringen av mark väntas ta flera år.
Totalt har nästan 160 000 invånare i länet evakuerats, och av dem vistas drygt 60000 i andra delar av Japan. Fortfarande flyttar folk från länet, och sjukhusen vid kusten har stor brist på läkare.
I april ska gränserna för evakueringszonen ändras och några tusen evakuerade kunna flytta hem igen.

Samtidigt försöker länsstyrelsen se framåt. I en revitaliseringsplan hoppas man kunna locka förnybar energi, läkemedelsföretag och medicinsk forskning till sina drabbade trakter. Länet planerar även ett forskningscentrum om växter som kan odlas efter spridning av radioaktivitet, för konsumenterna i Japan väljer nu ofta bort ris och andra grödor från Fukushimas län.

På samma vis kämpar en av länets parlamentsledamöter, Izumi Yoshida på både kort och lång sikt. Han leder en regional återuppbyggnadsbyrå i Fukushima stad, där man först behöver klara de akuta behoven av bostäder och bestämma hur gränserna för avspärrade zoner ska ändras.

Sedan gäller det att se framåt och locka in företag med nya idéer. Izumi Yoshida säger också att jordbruket bör ha stora möjligheter att komma i gång igen, även om det tar tid, men problemet är misstron i övriga Japan mot all mat från länet. Därför bör man exempelvis satsa på grönsaksodling i växthus eller på produktion av bioenergi, säger Izumi Yoshida.

30 procent av Japans energitillförsel har kärnkraften hittills svarat för.

Förändring i procent, räknat i årstakt

1 kv: –6,8%

2 kv: –1,5%

3 kv: 7,0%

4 kv: –0,7%

0,1 % ligger Bank of Japans styrränta på.

Källa: Bank of Japan

Börsen

börsgraf

OMX Sthlm, kl 17.30
-0,16% 447,60 SEK

1 mån:
1,70%
Årsskiftet:
5,65%
Obegränsad tillgång till SvD digital – 3 månader för bara 99 kr
Visa kommentarer

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna.
Alla kommentarer modereras efter publiceringen av SvD eller av oss anlitad personal. Du kan skriva max tre kommentarer per artikel. Läs reglerna i sin helhet Vänliga hälsningar, Maria Rimpi, chef SvD Näringsliv

Toppnyheter Näringsliv

Gör nliv.se till din startsida
Solnedgång och regnmoln bakom vindkraftverken i Gårdstånga i Skåne. Till höger: Torbjörn Isacson. Perspektiv | Torbjörn Isacson

”Miljö och etik blir allt viktigare för investerare”

Medvetenheten ökar att klimatrisker medför finansiella risker.

”Europa kommer ha
en lång stagnation”

Blixtvisit

Rogoff spår skakig väg framåt.

Stefan Attefall hotar
att strama åt regler

Bostad

Stor skillnad på kommunernas avgifter.

Sparande

44 miljarder in på svenska bankkonton

Inlåningen ökade andra kvartalet trots rekordlåga räntor.

Diktatorns rådgivare
flydde med miljoner

Nordkorea

Försvann och dök upp i Ryssland.

Räntekartan

Boräntorna är på väg
ned under två procent

Svårt att förhandla sig under räntepanelens rekommendation.

Dollarn passerade sjukronorsgränsen

Valuta

Kronan faller mot dollar och euro.

”Underskatta inte
detaljers betydelse”

Tips

Analytikerna ger ut bok om obligationer.

Sparare missgynnas
i handel med råvaror

Investera

”Skattesystemet är väldigt orättvist.”

”Samsung i behov
av krishantering”

Hamnat i kläm mellan Iphone och lågprislurar.

”Gripen kan stå pall
för USA:s superplan”

krönika

Men andra europeiska plan spås falla.

Sargat Finnair flyttar
ut servicen ombord

Berör flygningar till Hongkong och Singapore.

Datorspelare blir bättre i engelska

Ny teknik

10–11-åringar i ny undersökning.

Webb-tv

Ny bok avslöjar fifflet i byggbranschen

TV

Nya skatteregler ska stoppa svartarbete.

Kommande vinstlyft lockar i gruvföretag

Aktiespararen

Storförvärv kan ändra bilden.

Susanna Campbell, VD på Ratos i solsken. Börsintroduktion

Ratos redo notera fönster- och dörrjätte

Bolaget som är störst i Europa kan växa mer, enligt Ratos-vd.

Nya Iphone uppges
ha mobil plånbok

mobil

Skall kunna tjäna pengar på reklam.

Regeringen planerar budgetförstärkningar

valet

Alliansen presenterade sitt valmanifest.

Ambassadör gör sig redo att åka hem

Porträtt

Jean-Pierre Lacroix lämnar Sverige.

Kina och Ryssland bygger gasledning

Skall leverera 38 miljarder kubikmeter om året.

SEB-kunder uppger att de har lägst ränta

Så låg ränta fick de bästa förhandlarna.

Har du rätt ränta på ditt bolån?

RÄNTEKARTAN

Jämför din ränta med tusentals andra.

EU: Nu har Putin
en vecka på sig

RYSSLAND

Annars väntar skärpa sanktioner.

Fortsatt bra fart
på bilförsäljningen

Motor

Rejäl ökning mot förra året.

Inwido på väg till Stockholmsbörsen

Noteringen väntas ske innan årsskiftet.

Så mycket tjänade Jackson – år för år

Karriären kartlagd • Så fördelades miljonerna.

Exklusivt bokutdrag

”Veterinärerna har
gett bort sin bransch”

Riskkapitalet har hittat nya jaktmarker inom djursjukvården.

SvD Näringslivs räntepanel: Annika Creutzer, Tomas Pousette och Elisabeth Österman. Webb-tv

Så pressar du din boränta hos banken

räntepanelen

”1,9 i rörlig ränta inte omöjligt”.

”Utsidan anonym
– insidan full av flärd”

volvo xc90

Jonas Fröberg vänder ut och in på Volvos frälsare.

Detta händer 1 september

SCB presenterar sparbarometern för det andra kvartalet.

Nya Seat är snyggast
och roligast i familjen

Biltest

För den som vill märkas i mängden.

”Män får mer hjälp än kvinnor att hitta jobb”

valsnack

SvD Näringslivs Negra Efendic om Arbetsförmedlingen.

”Det vi ser är en riktig skattepolitisk cirkus”

bankmoms

Ändrade momsregler kan slå hårt mot Länsförsäkringar.

bostad

Stora prisskillnader för tillstånd till Attefallshus

Inget bygglov krävs, men däremot måste man göra en anmälan.

Hur rik är egentligen Warren Buffett?

Nya uträkningar visar häpnadsväckande fakta.

Ikeas nya satsning
– energisnåla lysark

Här satsar möbeljättens riskkapitalbolag.

Lyxvolvo med känslig och ömhudad motor

arkivbild

Nu köper direktörerna suvar i stället.

Nevs: ”Nu har vi fått den tid vi behöver”

saab

Får ja till företagsrekonstruktion.

valsnack
Patricia Hedelius och Katarina Hugo i SvD Näringslivs webb-tv-program Valnack.

”Alla affärsmässiga avtal sätts ur spel”

Patricia Hedelius om politiska hetsen mot vårdvinsterna.

FOTO: Joakim Ståhl/SvD.

VALSNACK

Här kan du se alla avsnitt av webb-tv-programmet Valsnack inför höstens riksdagsval.

Webb-tv

Börsen

Index

OMX-S, 17.30-0,2 %447,60
Nasdaq, 23.40+0,5 %4 580,27
DAX, 17.35+0,1 %9 479,03
FTSE, 17.35+0,1 %6 825,31
Nikkei, 03.55+1,1 %15 650,99
Visa fler index

Valutor

Euro, 03.55-0,0 %9,19 SEK
USD, 03.55+0,1 %7,01 SEK
Visa fler valutor

Råvaror

Olja brent, 03.48+0,2 %102,79
Guld, 03.55-0,2 %1 283,59
Visa fler råvaror

Räntor

3 mån, 08.49+0,0 %0,14 %
5 år, 16.01+0,0 %0,57 %
Visa fler räntor
STHLM DIGITAL

Premiär för SvD:s nya startup-satsning.

Ny sajt

SvD Näringsliv ger dig en bättre privatekonomi.

SvD Börsforum

Testa Sveriges modernaste ekonomiforum

Räntekartan

50 000 har sagt sin ränta – klicka här!

Bloggar

Läs våra prisbelönta journalisters bloggar.

Gör nliv.se till din startsida

SvD Näringsliv på Facebook