Japan på jakt efter en ny ekonomi

Alla ansvariga i Japan vill efter kärnkraftsolyckan i Fukushima se en återuppbyggnad som ger landet nya framtidsnäringar. Stora satsningar på solenergi och vindkraft ligger i ett nära framtidsscenario.

Kärnkraftsarbetare nära kärnkraftsverket vid Fukushima.

Kärnkraftsarbetare nära kärnkraftsverket vid Fukushima.

FOTO: International Atomic Energy Agency / AP

Tokyo Japans utrikeshandel svängde 2011 till underskott för första gången på flera årtionden. Och i januari visade hela bytesbalansen underskott för första gången sedan den globala finanskrisen.

Exporten tyngs av den starka yenen och importen har fördyrats av kraftigt ökad import av framför allt naturgas för att ersätta elen från de avstängda kärnkraftverken.

Samtidigt beräknas återuppbyggnaden efter katastrofen i mars 2011 kunna kosta mellan 4 och 6 procent av ett års BNP.

Ändå ser ledande japanska företrädare stora chanser till ekonomisk förnyelse i katastrofens spår, om rätt sorts investeringar görs under återuppbyggnaden.

– Den japanska ekonomin är inte i dåligt skick. Men de drabbade regionerna måste bygga mer motståndskraftiga samhällen, bland annat genom att få folk att bo högre upp, säger en av regeringens biträdande kabinettssekreterare, Noriyuki Shikata.

i klarade oljechockerna på 1970-talet, så vi borde klara detta också.

Noriyuki Shikata, Japanska regeringens biträdande kabinettssekreterare.

Samtidigt pågår en stor utvärdering av energipolitiken.

– Tidigare var vi inställda på att öka kärnkraftens andel av elproduktionen från 30 procent till 50 procent år 2030. Men nu kommer ett starkt tryck att utveckla förnybar energi, säger Noriyuki Shikata.

– Vi måste bli mer energieffektiva. Vi ska bli mindre beroende av kärnkraft och satsa mer på förnybar energi som vind och sol. Geotermisk energi expanderar också. Dessutom är Japan ledande i teknik för kolrening.

– Vi klarade oljechockerna på 1970-talet, så vi borde klara detta också, fortsätter Noriyuki Shikata.

Regeringen vill alltså se en bred satsning på många sorters spetsteknologi, bland annat genom ekostäder och smart utnyttjande av energi.

Samma förhoppningar finns också i regeringens nya återuppbyggnadsbyrå, som ska samordna stödinsatserna i de katastrofdrabbade områdena.

Där säger viceministern Yoshimori Suematsu att han ser ett intresse bland företag för att satsa i dessa områden. Själv vill han gärna få dit stora satsningar i solkraftsindustrin och andra nya energibranscher, liksom vårdföretag och medicinsk industri.

Samtidigt ska samhällsstrukturen byggas upp för att bättre klara nästa katastrof, bland annat genom dubbla vågbrytare i kombination med vägar som också kan vara barriärer.

För den japanska industrin som helhet präglades förra året av två stora avbrott. Först bröts leveranskedjor och energiförsörjning av jordskalvet och tsunamin den 11 mars. Sedan följde höstens stora översvämningar i Thailand, där japanska företag har stor tillverkning.

Nu har industrin återställt det mesta av sin produktion, även om leveranserna från Thailand fortfarande släpar efter. Bilindustrin har gått i spetsen och fått i gång sina underleveranser snabbare än väntat. Och regeringen tror att BNP kan växa ett par procent i år.

i klarade oljechockerna på 1970-talet, så vi borde klara detta också.

Noriyuki Shikata, Japanska regeringens biträdande kabinettssekreterare.

Återuppbyggnaden och kärnkraftens framtid är de stora frågorna. Men det finns flera trender som nu präglar Japans ekonomi.

• Handelsbalansen har alltså svängt från överskott till underskott. Frågan är om förändringen är tillfällig eller permanent.

• Yenens växelkurs har försvagats något på sistone, men den är fortfarande så hög att många exportföretag lider av det. Det driver än mer produktion ut från Japan och skärper farhågorna för en urholkning av landets industri. Men det öppnar också för japanska uppköp av utländska företag.

• Den väldiga japanska statsskulden fortsätter att öka, men finansieringen av katastrofstödet och återuppbyggnaden sker genom särskilda obligationer som fått stort gehör hos allmänheten.

• Premiärminister Yoshihiro Noda driver envist på för att få igenom en höjning av momsen i två steg, från 5 till 10 procent, för att täcka framtida socialförsäkringskostnader och åldringsvård. Men höjningen är inte godkänd i det splittrade parlamentet än.

• Bank of Japan fortsätter att hålla styrräntan runt 0,1 procent. Centralbanken har ökat likviditeten på marknaderna och nyligen sagt att den vill se en inflation på en procent. Det är dock inte ett formellt inflationsmål, betonar en källa inom Bank of Japan.

• Elektronikbjässar som Sony, Panasonic och konkursdrabbade Elpida, Japans enda tillverkare av DRAM-chips, har problem i konkurrensen med inte minst sydkoreanska företag. Andra företag som Mitsubishi och Toshiba har varit snabbare med att släppa hårt utsatt konsumentelektronik och inrikta sig på industriell elektronik, till exempel nya marknader för elbilar och smarta elnät.

– Nyckelfrågan är hur vi kan fortsätta med modernisering och bli mer innovativa i en värld präglad av överproduktion och låga priser, säger Japans ekonomiminister Yukio Edano, som var regeringens ansikte utåt under krisen för ett år sedan.

– Vi måste ändra vår ekonomiska struktur och öka värdeförädlingen i tjänstesektorn för att klara behoven hos vår åldrande befolkning. Vi måste också förbättra energieffektiviteten och utveckla nya energislag, säger Yukio Edano som också vill slå ett slag för Cool Japan, alltså att sprida japansk musik och japansk dramatik i övriga Asien.

  • Kopiera sidans adress

Fukushima stad söker ny framtid

Hektisk aktivitet råder hos länsstyrelsen i Fukushima stad. Överallt hänger kartor över mätningarna av radioaktiv strålning, och saneringen av mark väntas ta flera år.
Totalt har nästan 160 000 invånare i länet evakuerats, och av dem vistas drygt 60000 i andra delar av Japan. Fortfarande flyttar folk från länet, och sjukhusen vid kusten har stor brist på läkare.
I april ska gränserna för evakueringszonen ändras och några tusen evakuerade kunna flytta hem igen.

Samtidigt försöker länsstyrelsen se framåt. I en revitaliseringsplan hoppas man kunna locka förnybar energi, läkemedelsföretag och medicinsk forskning till sina drabbade trakter. Länet planerar även ett forskningscentrum om växter som kan odlas efter spridning av radioaktivitet, för konsumenterna i Japan väljer nu ofta bort ris och andra grödor från Fukushimas län.

På samma vis kämpar en av länets parlamentsledamöter, Izumi Yoshida på både kort och lång sikt. Han leder en regional återuppbyggnadsbyrå i Fukushima stad, där man först behöver klara de akuta behoven av bostäder och bestämma hur gränserna för avspärrade zoner ska ändras.

Sedan gäller det att se framåt och locka in företag med nya idéer. Izumi Yoshida säger också att jordbruket bör ha stora möjligheter att komma i gång igen, även om det tar tid, men problemet är misstron i övriga Japan mot all mat från länet. Därför bör man exempelvis satsa på grönsaksodling i växthus eller på produktion av bioenergi, säger Izumi Yoshida.

30 procent av Japans energitillförsel har kärnkraften hittills svarat för.

Förändring i procent, räknat i årstakt

1 kv: –6,8%

2 kv: –1,5%

3 kv: 7,0%

4 kv: –0,7%

0,1 % ligger Bank of Japans styrränta på.

Källa: Bank of Japan

Börsen

börsgraf

OMX Sthlm, kl 17.30
-0,23% 436,11 SEK

1 mån:
-3,08%
Årsskiftet:
2,94%
Följ händelseutvecklingen med SvD digital – Just nu 5 veckor för 50 kr!
Visa kommentarer

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna.
Alla kommentarer modereras efter publiceringen av SvD eller av oss anlitad personal. Du kan skriva max tre kommentarer per artikel. Läs reglerna i sin helhet Vänliga hälsningar, Maria Rimpi, chef SvD Näringsliv

Toppnyheter Näringsliv

Gör nliv.se till din startsida
Perspektiv | Tomas Lundin

Hårt stresstest av EU:s 130 största banker

”När bankerna stresstestades 2011 var det ett skämt.”

De sparar el med hjälp av datorspel

Minskade elförbrukning och sparade pengar.

Bostadsköparna:
Vi har ingen koll

Undersökning

Sätter sin tillit till banken.

PTS mörkade PM
om datalagring

Digitalt

Ville inte att det skulle bli offentligt.

Bertil Hult. SvD Möter Bertil Hult

”Det var inget svårt
beslut att lämna Sverige”

Men efter 40 år har han ännu hjärtefrågor i det gamla landet.

Lyxig direktörsvagn som fått rätt motor

biltest

Men är Bentleyn tillräckligt diskret?

Lars-Åke Liljeqvist, direktionschaufför på SAF och Svenskt Näringsliv i 38 år, uppskattar kvalitetskänslan i materialvalen. Webb-tv

Proffset: ”Det är en fantastisk bil”

tv

Näringslivsveteran hjälper SvD att provköra Bentleyn.

Actionbilarna från
80-talet prisrusar

"De som hade planscherna har nu pengarna."

”Vilka bilar tycker du att vi ska testa?”

Krönika

Relevant – men också något extra.

Guide: Så gör du för att ta ut pensionen

Hit måste du vända dig för att få pengarna.

Saab-överklagande
avfärdas av domstol

Fordon

Nu kan turerna med Spyker vara över.

Finansminister Magdalena Andersson (S) och tidigare finansministern Anders Borg (M). bnp-prognoser

Ekonomisk hyllning
till förra regeringen

SHB-ekonomen: ”De lämnade över en fantastisk jobbmaskin.”

Aristokrat utmanar
efter smutsig debatt

Porträtt

Presidentvalet i Brasilien en rysare.

LO vill skrota överskottsmål

Facket

Föreslår införande av ett balans- eller underskottsmål.

Här bygger de upp
världen i ”Avatar”

Lista

Världens häftigaste nya nöjesparker.

Utrustningsdetalj
i VW lockar biltjuvar

If: ”Varje stöld kostar oss upp till 50 000”.

Nyhetsrummens ”sista lejonkung”

porträtt

Watergate blev Bradlees höjdpunkt.

Eniros vd: ”Jag ser
inga röda flaggor”

Krisbolag

Stefan Kercza är inte orolig.

Så ska han säkra
Ericssons framtid

Intervju

Hans Vestberg om det nya spåret.

Svenskt under ytan
– dykbåtar på export

U-farkoster

”Vi säljer inte till Ryssland.”

Anders Magnerfelt, fd attackdykare i försvarsmakten, nu testansvarig och Carl Runemar, affärschef. Bildspel

Bildspel: Så ser farkosterna ut

Här kan du se SvD Näringslivs bilder på dykbåtarna.

de 34 miljarderna

”Det kunde lika gärna ha stått tusen miljarder”

Fonden är egentligen bara ett konto – med obegränsad kredit.

Därför vände LKAB
till miljardförlust

Gruvor

Samhällsomvandlingen kostar på.

Kronprinsessan tar över fondimperium

porträtt

Är sjunde rikaste kvinnan i världen.

svd avslöjar

Granskningen anklagar Vinnova för miljonslöseri

Satsningarna har inte effekt på sysselsättning eller tillväxt.

Grabau försvarar Kinneviks noteringar

zalando och rocket

”Kursfall är inte ovanligt”.

Procter & Gamble knoppar av Duracell

Framstår som bästa alternativet i dagsläget.

Tumnagel till Volvo ab Webb-tv

Svarar på stenhårda kravet från ägarna

Persson: "Enorm vilja att det här ska bli bra".

Gotlandsbåten prövas av ARN

Sålde totalt 40 000 biljetter – men tvingades ställa in samtliga turer.

Ericssons rörelsevinst blev sämre än väntat

kvartal

Lägre försäljning i Nordamerika.

SvD Börsforum

Låna 10 miljoner kronor i timmen?

makro

"Är som gjort för att skapa förvirring."

Rysk bank vill pröva sanktioner

EU-sanktioner mot Sberbank, störst i Ryssland, infördes i somras.

Avanza börjar erbjuda handel från 1 krona

Aktier

Ska befästa bankens prisledarposition.

Tror att snus kommer fortsätta växa i USA

Bättre vinst än väntat i Q3 för Swedish Match.

Vinnarna på börsen efter rapporterna

Så går det för Volvo, Eniro och Ericsson.

Bra fart i brittisk ekonomi

Fortsatt bra tillväxttakt – BNP steg med 3,1 procent.

Var satsas 2 miljarder på ökad bemanning?

Quiz

Testa vad minns du från gångna veckan.

Minecraft-staden
tog två år att bygga

Digitalt

Här kan du gå på rundtur i Titan City.

Intäkterna har rasat
för krisbolaget Eniro

Dementerar uppgift att styrelsen ska lämna.

bostad
Bostadsrätter på Lilla Essingen i Stockholm.

Här har priset på borätter stigit mest

Skiljer 47 700 kronor per kvadratmeter.

FOTO: Tomas Oneborg

Tema: Tjänstebil
”Alla måste älska elbilen”, säger lantbrukaren Arthur Buhrenstjerna och syftar på att varje gång dieselpickupen står parkerad sparas pengar. ”Både vi själva och våra anställda trivs mycket bra med vår Nissan Leaf, och man lär sig snabbt att köra så snålt som möjligt”, säger han om bilen som han och hustrun Catherine Buhrenstjerna köpte för ett år sedan.

”Vi sparar cirka 3500 i månaden”

FOTO: Karin Grip

2 MINUTER
SvD Näringslivs Andreas Cervenka och Katarina Hugo i "2 minuter".

Se alla avsnitt av SvD Näringslivs nya webbserie

FOTO: SvD.

Webb-tv

Börsen

Index

OMX-S, 17.30-0,2 %436,11
Nasdaq, 23.40+0,7 %4 483,72
DAX, 17.35-0,7 %8 987,80
FTSE, 17.35-0,5 %6 388,73
Nikkei, 08.20+1,0 %15 291,64
Visa fler index

Valutor

Euro, 00.02+0,1 %9,19 SEK
USD, 00.01-0,1 %7,25 SEK
Visa fler valutor

Råvaror

Olja brent, 22.59-0,7 %86,19
Guld, 18.05+0,0 %1 230,90
Visa fler råvaror

Räntor

3 mån, 15.58-0,0 %0,09 %
5 år, 16.10+0,1 %0,36 %
Visa fler räntor
Ny sajt

SvD Näringsliv ger dig en bättre privatekonomi.

SvD Börsforum

Testa Sveriges modernaste ekonomiforum

Räntekartan

50 000 har sagt sin ränta – klicka här!

Bloggar
SvD Näringslivs profiler Patricia Hedelius och Jonas Fröberg.

Läs våra prisbelönta journalisters bloggar.

FOTO: SvD/Montage.

Gör nliv.se till din startsida

SvD Näringsliv på Facebook