Spararens svåra val

Tidigt i februari var Citigroups toppekonomer Willem Buiter och Ebrahim Rahbari först ut att flagga för att Grekland sannolikt kommer att lämna eurosamarbetet. Det gjordes i en av bankens riskanalyser. Då hade de förmodligen ingen aning om att ordet som de beslöt sig för att skapa skulle få så snabb spridning. De båda ekonomerna bestämde sig för att fyra ord kunde bli ett och av "Greek Euro Area Exit " blev det kort och gott "Grexit". Klockrent tyckte microbloggare och på twitter spreds ordet som en löpeld och världens media var inte sena att haka på.

När jag bad Mr Rahbani om en reflektion fick jag snabbt ett mail där han svarade: ”Det är klart att det är roligt när ens skapelser blir användbara. Själva ordet har sannolikt bidragit till att popularisera vad som verkligen är en ganska komplicerad fråga. Men jag skulle ha varit mycket gladare om ordet hade bleknat i det fördolda i och med att Grekland och euroområdet hade lyckats lägga sina problem bakom sig”.

Ordet lär hur som helst ta en plats i officiella lexikon, till alla lingvisters förtjusning. Men kanske är lingvisterna också de enda som fått något positivt ut av vårens grekiska röra - ett nytt ord. Vi andra lägger pannan i djupa veck och undrar hur vi kommer att påverkas av Greklandshaveriet. Nu stundar nyval och marknaden avskyr osäkerhet.

Här hemma är årets börsuppgång borta och Stockholmsbörsen står återigen minus. Mitt i röran undrar säkert många med mig hur man bäst ska förvalta och ta hand om sina surt förvärvade slantar. Är det möjligt att parera börseländet och fly till tryggare placeringar. Frågorna hopar sig, för vem vill inte blicka tillbaka på sina investeringar som lyckade sådana ?


Den legendariske dollarmiljardären Warren Buffets investeringsstil har blivit en förebild för många. Som ett mantra har ”oraklet från Omaha” genom åren propagerat för att bara investera i företag vars verksamhet man förstår sig på. Synar man portföljen för Buffets investmentbolag Berkshire Hathaway framgår tydligt att det är idel stora och stabila bolag som vunnit Buffets gunst. Största innehavet är till exempel läskedrycksjätten Coca-cola. IT-bolag verkar således inte behöva göra sig något besvär.

Facebook blev inget undantag från Buffet-regeln och aktien nobbades av aktieoraklet. Buffet är samtidigt välkänd för att vara en långsiktig investerare. Många av Berkshire Hathways företag behålls i decennier om de alls säljs.

I en tv-intervju med amerikanska CBS News helt nyligen la Buffet ut texten om just det han tycker är många investerares största misstag – att inte vara långsiktig.

”Många stirrar sig blinda på nyhetsflödet och agerar kortsiktigt därefter. Om investerare kunde tänka mer på sina placeringar som om det var något man behåller hela livet skulle färre investeringar gå fel”, var Buffets budskap. Placeringstrategin har hur som helst gjort investeringsgurun till den tredje rikaste personen i världen med en förmögenhet värderad till hisnande 44 miljarder dollar.


Även på hemmaplan finns goda exempel på att det betalar sig att behålla sina investeringar länge. Ta bara Lennart Israelsson – kanske mer känd som ”Aktiestinsen” – som exempel. 1946 köpte Nässjös ekonomiska framgångssaga sina första aktier i verkstadsbolaget Sandvik för 600 kronor och har under drygt sex decennier köpt och behållit aktier. Idag är han långt över 90 år och äger aktier för 140 miljoner kronor.

Men konsten att vara långsiktig kräver både erfarenhet och mod. Hur i hela friden ska man tänka i det investeringsklimat vi har nu med en kompakt politiskt oro för Europa och stormiga börser? För inte så länge sen träffade jag finansmannen Sven Hagströmer och hans svar på frågan om hur han ser på läget har dröjt sig kvar. ”Jag har aldrig varit så osäker som nu. Jag liksom alla andra letar efter tecken på ett slut”.


Om en finansräv som Hagströmer uttrycker oro kan man med lätthet förstå att vi vanliga sparare har en del att tampas med. För visst är det väl så att vi alla när en dröm om att lyckas extra bra med investeringar.

Men hur? ”En genomsnittlig sparare måste ha enormt svårt att välja. Mitt råd är att inte vara så enormt sofistikerad, utan lära sig en tillgång grundligt”, poängterade han. Och det är nog så, att sitta med sparformer du inte förstår gör dig förmodligen mest besviken.


Detta är Svd Näringslivs specialtema om sparande och investeringar. Vår ambition är att guida läsaren och bjuda på några av börsproffsens tips och råd i det osäkra investeringsklimat som just nu råder. Finns det överhuvudtaget ett säkert sparande idag?

Är det pengar på banken som gäller när det stormar på börsen, vågar man satsa på aktier eller är det andra tillgångar som gäller?

Carolina Neurath har träffat upphovsmannen bakom den nya sparformen, finansmarknadsminister Peter Norman som ger sin syn investeringsklimatet. Hur ska man då investera rätt utifrån var i livet man befinner sig?

Joel Dahlberg gör en grundlig genomgång av ett antal fonders utveckling över tid, där traditionella räntefonder hittills står som vinnare men att vi nu är på väg mot ett skifte. Vi tittar också på hur några olika alternativa tillgångar utvecklats historiskt. Regeringens bidrag för att underlätta för spararna att placera i aktier och fonder, det så kallade Investeringssparkontot, har hittills inte fått något större genomslag.

Sara Lomberg lät sparekonomerna Maria Malmqvist på SBAB och Niklas Larsson på Spiltan Fonder teckna en investeringstrappa med smarta tips på vägen genom livet. Våra korrespondenter i världen har naturligtvis också kollat upp trender på den internationella investeringsarenan.


Lagom till midsommar får de 3,5 miljoner personer som e-deklarerat tillbaka sammanlagt 27 miljarder kronor i skatteåterbäring, pengar som på ett eller annat sätt ska placeras. Kanske kan guiden hjälpa en bit på vägen. Men kom i håg, några helt riskfria placeringar finns inte, du avgör själv vilken risk du är beredd att ta med dina pengar och satsa på en sparform du tror på.

Våga ta ett ansvar över ditt sparande, det lönar sig.

Välkommen till Svd Näringslivs Investeringsguide.


Chatta med investeringsexperten

7 fonder under 10 år – så gick det

Peter Norman väljer fonder med hög risk

Investera rätt för att nå drömmen

Livets viktigaste investering: Dig

Spararna flyr hem till bankböckerna

  • Kopiera sidans adress

Börsen

börsgraf

OMX Sthlm, kl 17.30
-0,23% 436,11 SEK

1 mån:
-3,08%
Årsskiftet:
2,94%
Följ händelseutvecklingen med SvD digital – Just nu 5 veckor för 50 kr!
Visa kommentarer

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna.
Alla kommentarer modereras efter publiceringen av SvD eller av oss anlitad personal. Du kan skriva max tre kommentarer per artikel. Läs reglerna i sin helhet Vänliga hälsningar, Maria Rimpi, chef SvD Näringsliv

Toppnyheter Näringsliv

Gör nliv.se till din startsida
Perspektiv | Tomas Lundin

Hårt stresstest av EU:s 130 största banker

”När bankerna stresstestades 2011 var det ett skämt.”

De sparar el med hjälp av datorspel

Minskade elförbrukning och sparade pengar.

Bostadsköparna:
Vi har ingen koll

Undersökning

Sätter sin tillit till banken.

PTS mörkade PM
om datalagring

Digitalt

Ville inte att det skulle bli offentligt.

Bertil Hult. SvD Möter Bertil Hult

”Det var inget svårt
beslut att lämna Sverige”

Men efter 40 år har han ännu hjärtefrågor i det gamla landet.

Lyxig direktörsvagn som fått rätt motor

biltest

Men är Bentleyn tillräckligt diskret?

Lars-Åke Liljeqvist, direktionschaufför på SAF och Svenskt Näringsliv i 38 år, uppskattar kvalitetskänslan i materialvalen. Webb-tv

Proffset: ”Det är en fantastisk bil”

tv

Näringslivsveteran hjälper SvD att provköra Bentleyn.

Actionbilarna från
80-talet prisrusar

"De som hade planscherna har nu pengarna."

”Vilka bilar tycker du att vi ska testa?”

Krönika

Relevant – men också något extra.

Guide: Så gör du för att ta ut pensionen

Hit måste du vända dig för att få pengarna.

Saab-överklagande
avfärdas av domstol

Fordon

Nu kan turerna med Spyker vara över.

Finansminister Magdalena Andersson (S) och tidigare finansministern Anders Borg (M). bnp-prognoser

Ekonomisk hyllning
till förra regeringen

SHB-ekonomen: ”De lämnade över en fantastisk jobbmaskin.”

Aristokrat utmanar
efter smutsig debatt

Porträtt

Presidentvalet i Brasilien en rysare.

LO vill skrota överskottsmål

Facket

Föreslår införande av ett balans- eller underskottsmål.

Här bygger de upp
världen i ”Avatar”

Lista

Världens häftigaste nya nöjesparker.

Utrustningsdetalj
i VW lockar biltjuvar

If: ”Varje stöld kostar oss upp till 50 000”.

Nyhetsrummens ”sista lejonkung”

porträtt

Watergate blev Bradlees höjdpunkt.

Eniros vd: ”Jag ser
inga röda flaggor”

Krisbolag

Stefan Kercza är inte orolig.

Så ska han säkra
Ericssons framtid

Intervju

Hans Vestberg om det nya spåret.

Svenskt under ytan
– dykbåtar på export

U-farkoster

”Vi säljer inte till Ryssland.”

Anders Magnerfelt, fd attackdykare i försvarsmakten, nu testansvarig och Carl Runemar, affärschef. Bildspel

Bildspel: Så ser farkosterna ut

Här kan du se SvD Näringslivs bilder på dykbåtarna.

de 34 miljarderna

”Det kunde lika gärna ha stått tusen miljarder”

Fonden är egentligen bara ett konto – med obegränsad kredit.

Därför vände LKAB
till miljardförlust

Gruvor

Samhällsomvandlingen kostar på.

Kronprinsessan tar över fondimperium

porträtt

Är sjunde rikaste kvinnan i världen.

svd avslöjar

Granskningen anklagar Vinnova för miljonslöseri

Satsningarna har inte effekt på sysselsättning eller tillväxt.

Grabau försvarar Kinneviks noteringar

zalando och rocket

”Kursfall är inte ovanligt”.

Procter & Gamble knoppar av Duracell

Framstår som bästa alternativet i dagsläget.

Tumnagel till Volvo ab Webb-tv

Svarar på stenhårda kravet från ägarna

Persson: "Enorm vilja att det här ska bli bra".

Gotlandsbåten prövas av ARN

Sålde totalt 40 000 biljetter – men tvingades ställa in samtliga turer.

Ericssons rörelsevinst blev sämre än väntat

kvartal

Lägre försäljning i Nordamerika.

SvD Börsforum

Låna 10 miljoner kronor i timmen?

makro

"Är som gjort för att skapa förvirring."

Rysk bank vill pröva sanktioner

EU-sanktioner mot Sberbank, störst i Ryssland, infördes i somras.

Avanza börjar erbjuda handel från 1 krona

Aktier

Ska befästa bankens prisledarposition.

Tror att snus kommer fortsätta växa i USA

Bättre vinst än väntat i Q3 för Swedish Match.

Vinnarna på börsen efter rapporterna

Så går det för Volvo, Eniro och Ericsson.

Bra fart i brittisk ekonomi

Fortsatt bra tillväxttakt – BNP steg med 3,1 procent.

Var satsas 2 miljarder på ökad bemanning?

Quiz

Testa vad minns du från gångna veckan.

Minecraft-staden
tog två år att bygga

Digitalt

Här kan du gå på rundtur i Titan City.

Intäkterna har rasat
för krisbolaget Eniro

Dementerar uppgift att styrelsen ska lämna.

bostad
Bostadsrätter på Lilla Essingen i Stockholm.

Här har priset på borätter stigit mest

Skiljer 47 700 kronor per kvadratmeter.

FOTO: Tomas Oneborg

Tema: Tjänstebil
”Alla måste älska elbilen”, säger lantbrukaren Arthur Buhrenstjerna och syftar på att varje gång dieselpickupen står parkerad sparas pengar. ”Både vi själva och våra anställda trivs mycket bra med vår Nissan Leaf, och man lär sig snabbt att köra så snålt som möjligt”, säger han om bilen som han och hustrun Catherine Buhrenstjerna köpte för ett år sedan.

”Vi sparar cirka 3500 i månaden”

FOTO: Karin Grip

2 MINUTER
SvD Näringslivs Andreas Cervenka och Katarina Hugo i "2 minuter".

Se alla avsnitt av SvD Näringslivs nya webbserie

FOTO: SvD.

Webb-tv

Börsen

Index

OMX-S, 17.30-0,2 %436,11
Nasdaq, 23.40+0,7 %4 483,72
DAX, 17.35-0,7 %8 987,80
FTSE, 17.35-0,5 %6 388,73
Nikkei, 08.20+1,0 %15 291,64
Visa fler index

Valutor

Euro, 00.02+0,1 %9,19 SEK
USD, 00.01-0,1 %7,25 SEK
Visa fler valutor

Råvaror

Olja brent, 22.59-0,7 %86,19
Guld, 18.05+0,0 %1 230,90
Visa fler råvaror

Räntor

3 mån, 15.58-0,0 %0,09 %
5 år, 16.10+0,1 %0,36 %
Visa fler räntor
Ny sajt

SvD Näringsliv ger dig en bättre privatekonomi.

SvD Börsforum

Testa Sveriges modernaste ekonomiforum

Räntekartan

50 000 har sagt sin ränta – klicka här!

Bloggar
SvD Näringslivs profiler Patricia Hedelius och Jonas Fröberg.

Läs våra prisbelönta journalisters bloggar.

FOTO: SvD/Montage.

Gör nliv.se till din startsida

SvD Näringsliv på Facebook