Konsumentskydd
brister vid nybygge

Det är livets kanske viktigaste affär. Men skyddet för konsumenten lämnar mycket övrigt att önska. I värsta fall kan köpet av den nyproducerade villan sluta i en privatekonomisk katastrof. SvD Näringsliv guidar dig genom nyproduktionsdjungeln.

Det kan bli dyrt om något går fel när villan byggs.

Det kan bli dyrt om något går fel när villan byggs.

FOTO: Magnus Hjalmarson Neideman

Betongplattan känns märkligt liten med tanke på att det färdiga huset ska rymma en hel familj. Här och var sticker rör och slangar upp, som tecken på var kök och badrum kommer att finnas. Men mycket mer än så är svårt att gissa sig till.

Det är ett helt halvår kvar innan de första husköparna kan flytta in i det lilla området i Älvsjö utanför Stockholm. Ändå är de flesta husen sålda sedan länge.

– Vi säljer i princip enbart på ritning och modell. Många av husen säljs till och med redan innan vi har satt spaden i marken, berättar mäklaren Mats Karlsson från Svenska Mäklarhuset.

• LÄS OCKSÅ: Oäkta bostadsrätt kan bli dyr affär
• LÄS OCKSÅ: Farligt att köpa nyrenoverad lägenhet

Få köp har lika mycket grisen i säcken-karaktär som nybyggda hus. För köparen är det kanske livets viktigaste affär, men också den mest riskabla. Med lite otur kan man drabbas av omfattande förseningar, budgetlösningar från golv till tak, byggfusk, och i värsta fall en husleverantör i konkurs – problem som dessvärre inte hör till ovanligheterna.

– Vi har väldigt många sådana fall på vårt bord. När olyckan väl är framme har man väldigt dåligt skydd som konsument, säger Ulf Stenberg, chefsjurist på Villaägarnas riksförbund.

Samtidigt kan många av de vanligaste fällorna undvikas, poängterar Ulf Stenberg. En byggkonsult kan hjälpa till att välja bland offerter från husbyggare och varna för risker. En kreditupplysning och en snabb koll att husbyggaren har revisor kan göra det lättare att undvika företag som kan gå i konkurs. Och när det gäller de så viktiga avtalen kan både en extern jurist och mäklaren hjälpa till.

– Om du till exempel vill ha ett golv av en viss kvalitet, se till att det skrivs in i kontraktet. Se också till att ha ett vite för husbyggaren om bygget blir försenat. Och framför allt, betala aldrig i förskott. Om du gör det och bolaget sedan går i konkurs får du inte igen dina pengar, säger Ulf Stenberg.

Mäklaren som säljer huset kan också vara värd att kolla upp, exempelvis på Fastighetsmäklarinspektionens hemsida. Men även om mäklaren inte har några anmärkningar gäller det att vara medveten om vilka skyldigheter mäklaren har – och inte har.

– Mäklaren ska kontrollera vem som äger fastigheten, om den är pantsatt eller intecknad och så vidare. När det gäller beskrivningen av villan har mäklaren normalt rätt att vidarebefordra de uppgifter som han får från säljaren. Däremot är mäklaren skyldig att informera köparen om dennes undersökningsplikt, säger Ingrid Eiken, vd för Mäklarsamfundet.

• LÄS OCKSÅ: Vägglössen anfaller
• LÄS OCKSÅ: Förvillande få besiktigar bostadsrätten

Som husköpare gäller det alltså att själv ha koll på vad man betalar för. Men även den mest pålästa husköparen kan råka illa ut. Den största fällan finns förmodligen i byggfelsförsäkringen, som tecknas av husköparen. Namnet till trots täcker den nämligen inte ett av de vanligaste felen, så kallade utvecklingsfel. Det innebär att om husbyggaren använder en oprövad metod som senare visar sig vara bristfällig, blir det du som köpare som står för notan. Ett sådant exempel är enstegstätade fasader, som använts flitigt de senaste åren och enligt vissa uppskattningar lett till mögelskador i hälften av husen där tekniken används. Kostnaden för husköparna: hundratusentals kronor.

– Undantaget för utvecklingsfel är en väldigt märklig reglering som gör att byggfelsförsäkringen blir en falsk trygghet, i och med att den inte täcker de dyraste felen, säger Ulf Stenberg.

Men svårigheterna till trots – visst finns det också fördelar med att köpa nybyggt. Driftkostnaderna är oftast lägre än i äldre hus, och det dröjer många år innan du behöver kosta på huset något större underhåll. Och så finns andra fördelar som är svårare att sätta prislapp på, poängterar mäklaren Mats Karlsson.

– Man får ofta bra sammanhållning i den här typen av områden, alla flyttar in samtidigt och man söker kontakt på ett annat sätt. Men framför allt får man ett eget boende med en gång. Så blir det aldrig när man köper ett hus som varit någon annans hem.

Att tänka på när du köper ny villa

Husbyggaren. Ta referenser, gör en kreditupplysning, kontrollera att företaget har en revisor. Var försiktig med nya oprövade företag för att minska risken för konkurs.

Mäklaren. Hos Fastighetsmäklarinspektionen kan du kontrollera om mäklaren till exempel saknar licens eller är varnad.

• Omgivningarna. Lägg lite tid på att lära känna området du ska flytta till. Tänk också på att omgivningarna kan förändras. Hos kommunen kan du kontrollera vilka byggnationer som kan vara på gång i närheten.

Ekonomin. Ta gott om höjd i de ekonomiska kalkylerna, särskilt om du själv är byggherre. Om du själv väljer hur huset ser ut, välj gärna konstruktioner som är mer fuktsäkra för att undvika ekonomiska smällar i framtiden.

Avtalen. Den största fällan i sammanhanget. Ta gärna hjälp av en jurist. Se till att allt som utlovas finns i avtalen, och var särskilt noga med regleringar kring betalningen.

Betalningen. Betala aldrig i förskott. Du kan också hålla inne med tio procent av köpeskillingen tills slutbesiktning är genomförd, för att ge husbyggaren incitament att göra klart allt så snart som möjligt.

  • Kopiera sidans adress

Fakta

Tre vägar att gå när du köper nybyggd villa
Nyckelfärdigt. En husbyggare har i förväg köpt en tomt och bestämt vilket hus som ska byggas på den. Det tryggaste alternativet, men innebär också en begränsad valfrihet. Oftast handlar det om större områden med nybyggda hus som byggs av mer etablerade företag.

Färdigt förslag. Du köper tomten själv, men kontrakterar en husbyggare som mäklaren samarbetar med. Ofta finns ett färdigt förslag på vilket hus som kan byggas på tomten du köpt, men mäklaren är skyldig att samarbeta med flera byggare. Tänk därför på att det är ett förslag som presenteras - ofta kan det finnas billigare alternativ.

Endast tomt. Du köper bara tomten genom mäklaren och kontrakterar själv en husbyggare. Det klart svåraste alternativet, men om inget går fel är det också billigast. Här får du också allra störst frihet när det gäller att skapa ditt eget boende. Men räkna med att projektet tar väldigt mycket tid och energi i anspråk.

Rekordfå nya villor under 2012
Bara 2 350 nya villor påbörjades under första halvåret i år, en minskning med hela 53 procent mot samma period förra året. Än kraftigare sjönk husbyggandet i Stor-Stockholm, från 1 214 första halvåret 2011 till endast 310 i år. Enligt Ulf Stenberg, chefsjurist på Villaägarnas riksförbund, är det dåliga konsumentskyddet troligtvis en delförklaring till att det byggs så få villor i dag.
– Om man vill att det ska byggas mer måste också regering och riksdag se till att lagstiftningen blir mer konsumentvänlig, så att köparna kan känna sig trygga med den största affären i livet.
Fotnot: Siffran 2 350 är uppräknad med 35 procent för att kompensera för den normala eftersläpningen i rapporteringen.

Antal påbörjade villor (jan-jun)
Hela riket
2011: 4950, 2012: 1727
Storstadsområdena
2011: 2302, 2012: 614
Stor-Stockholm
2011: 1214, 2012: 310
Stockholm
2011: 238, 2012: 46
Stor-Göteborg
2011: 481, 2012: 168
Stor-Malmö
2011: 607, 2012: 136
Källa: SCB

Visa mer fakta

Börsen

börsgraf

OMX Sthlm, kl 17.30
-0,23% 436,11 SEK

1 mån:
-3,08%
Årsskiftet:
2,94%
Följ händelseutvecklingen med SvD digital – Just nu 5 veckor för 50 kr!
Visa kommentarer

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna.
Alla kommentarer modereras efter publiceringen av SvD eller av oss anlitad personal. Du kan skriva max tre kommentarer per artikel. Läs reglerna i sin helhet Vänliga hälsningar, Maria Rimpi, chef SvD Näringsliv

Toppnyheter Näringsliv

Gör nliv.se till din startsida
Perspektiv | Tomas Lundin

Hårt stresstest av EU:s 130 största banker

”När bankerna stresstestades 2011 var det ett skämt.”

De sparar el med hjälp av datorspel

Minskade elförbrukning och sparade pengar.

Bostadsköparna:
Vi har ingen koll

Undersökning

Sätter sin tillit till banken.

PTS mörkade PM
om datalagring

Digitalt

Ville inte att det skulle bli offentligt.

Bertil Hult. SvD Möter Bertil Hult

”Det var inget svårt
beslut att lämna Sverige”

Men efter 40 år har han ännu hjärtefrågor i det gamla landet.

Lyxig direktörsvagn som fått rätt motor

biltest

Men är Bentleyn tillräckligt diskret?

Lars-Åke Liljeqvist, direktionschaufför på SAF och Svenskt Näringsliv i 38 år, uppskattar kvalitetskänslan i materialvalen. Webb-tv

Proffset: ”Det är en fantastisk bil”

tv

Näringslivsveteran hjälper SvD att provköra Bentleyn.

Actionbilarna från
80-talet prisrusar

"De som hade planscherna har nu pengarna."

”Vilka bilar tycker du att vi ska testa?”

Krönika

Relevant – men också något extra.

Guide: Så gör du för att ta ut pensionen

Hit måste du vända dig för att få pengarna.

Saab-överklagande
avfärdas av domstol

Fordon

Nu kan turerna med Spyker vara över.

Finansminister Magdalena Andersson (S) och tidigare finansministern Anders Borg (M). bnp-prognoser

Ekonomisk hyllning
till förra regeringen

SHB-ekonomen: ”De lämnade över en fantastisk jobbmaskin.”

Aristokrat utmanar
efter smutsig debatt

Porträtt

Presidentvalet i Brasilien en rysare.

LO vill skrota överskottsmål

Facket

Föreslår införande av ett balans- eller underskottsmål.

Här bygger de upp
världen i ”Avatar”

Lista

Världens häftigaste nya nöjesparker.

Utrustningsdetalj
i VW lockar biltjuvar

If: ”Varje stöld kostar oss upp till 50 000”.

Nyhetsrummens ”sista lejonkung”

porträtt

Watergate blev Bradlees höjdpunkt.

Eniros vd: ”Jag ser
inga röda flaggor”

Krisbolag

Stefan Kercza är inte orolig.

Så ska han säkra
Ericssons framtid

Intervju

Hans Vestberg om det nya spåret.

Svenskt under ytan
– dykbåtar på export

U-farkoster

”Vi säljer inte till Ryssland.”

Anders Magnerfelt, fd attackdykare i försvarsmakten, nu testansvarig och Carl Runemar, affärschef. Bildspel

Bildspel: Så ser farkosterna ut

Här kan du se SvD Näringslivs bilder på dykbåtarna.

de 34 miljarderna

”Det kunde lika gärna ha stått tusen miljarder”

Fonden är egentligen bara ett konto – med obegränsad kredit.

Därför vände LKAB
till miljardförlust

Gruvor

Samhällsomvandlingen kostar på.

Kronprinsessan tar över fondimperium

porträtt

Är sjunde rikaste kvinnan i världen.

svd avslöjar

Granskningen anklagar Vinnova för miljonslöseri

Satsningarna har inte effekt på sysselsättning eller tillväxt.

Grabau försvarar Kinneviks noteringar

zalando och rocket

”Kursfall är inte ovanligt”.

Procter & Gamble knoppar av Duracell

Framstår som bästa alternativet i dagsläget.

Tumnagel till Volvo ab Webb-tv

Svarar på stenhårda kravet från ägarna

Persson: "Enorm vilja att det här ska bli bra".

Gotlandsbåten prövas av ARN

Sålde totalt 40 000 biljetter – men tvingades ställa in samtliga turer.

Ericssons rörelsevinst blev sämre än väntat

kvartal

Lägre försäljning i Nordamerika.

SvD Börsforum

Låna 10 miljoner kronor i timmen?

makro

"Är som gjort för att skapa förvirring."

Rysk bank vill pröva sanktioner

EU-sanktioner mot Sberbank, störst i Ryssland, infördes i somras.

Avanza börjar erbjuda handel från 1 krona

Aktier

Ska befästa bankens prisledarposition.

Tror att snus kommer fortsätta växa i USA

Bättre vinst än väntat i Q3 för Swedish Match.

Vinnarna på börsen efter rapporterna

Så går det för Volvo, Eniro och Ericsson.

Bra fart i brittisk ekonomi

Fortsatt bra tillväxttakt – BNP steg med 3,1 procent.

Var satsas 2 miljarder på ökad bemanning?

Quiz

Testa vad minns du från gångna veckan.

Minecraft-staden
tog två år att bygga

Digitalt

Här kan du gå på rundtur i Titan City.

Intäkterna har rasat
för krisbolaget Eniro

Dementerar uppgift att styrelsen ska lämna.

bostad
Bostadsrätter på Lilla Essingen i Stockholm.

Här har priset på borätter stigit mest

Skiljer 47 700 kronor per kvadratmeter.

FOTO: Tomas Oneborg

Tema: Tjänstebil
”Alla måste älska elbilen”, säger lantbrukaren Arthur Buhrenstjerna och syftar på att varje gång dieselpickupen står parkerad sparas pengar. ”Både vi själva och våra anställda trivs mycket bra med vår Nissan Leaf, och man lär sig snabbt att köra så snålt som möjligt”, säger han om bilen som han och hustrun Catherine Buhrenstjerna köpte för ett år sedan.

”Vi sparar cirka 3500 i månaden”

FOTO: Karin Grip

2 MINUTER
SvD Näringslivs Andreas Cervenka och Katarina Hugo i "2 minuter".

Se alla avsnitt av SvD Näringslivs nya webbserie

FOTO: SvD.

Webb-tv

Börsen

Index

OMX-S, 17.30-0,2 %436,11
Nasdaq, 23.40+0,7 %4 483,72
DAX, 17.35-0,7 %8 987,80
FTSE, 17.35-0,5 %6 388,73
Nikkei, 08.20+1,0 %15 291,64
Visa fler index

Valutor

Euro, 00.02+0,1 %9,19 SEK
USD, 00.01-0,1 %7,25 SEK
Visa fler valutor

Råvaror

Olja brent, 22.59-0,7 %86,19
Guld, 18.05+0,0 %1 230,90
Visa fler råvaror

Räntor

3 mån, 15.58-0,0 %0,09 %
5 år, 16.10+0,1 %0,36 %
Visa fler räntor
Ny sajt

SvD Näringsliv ger dig en bättre privatekonomi.

SvD Börsforum

Testa Sveriges modernaste ekonomiforum

Räntekartan

50 000 har sagt sin ränta – klicka här!

Bloggar
SvD Näringslivs profiler Patricia Hedelius och Jonas Fröberg.

Läs våra prisbelönta journalisters bloggar.

FOTO: SvD/Montage.

Gör nliv.se till din startsida

SvD Näringsliv på Facebook