Tekniska museet bad i vintras svenska folket rösta om de 100 viktigaste innovationerna genom tiderna – gamla som nya. Det har resulterat i den största utställningen i museets historia, skriver Ny Teknik som närmare beskriver tre klassiska tekniska uppfinningar från utställningen:

• Symaskinen: uppfanns av österrikiske skräddaren Josef Madersperger men han tog aldrig patent på den. Det är en av många uppfinningar som följde på den industriella revolutionen och förändrade arbetet både i industrin och i hushållen.

I stället nämns engelsmannen Thomas Saint och amerikanen Elias Howe som symaskinens fäder. Men det var amerikanen Isaak Merrit Singer som gjorde symaskinen till big business.

• Flygmaskinen: började med drakflygare. Först drygt hundra år senare flög det första motorflygplanet. Engelsmannen Sir George Cayley var först att konstruera en flygfarkost som var tyngre än luft.

Den 17 december 1903 skrev bröderna Wright historia med sitt motorplan The Flyer, en flygning som varade i 12 sekunder. Flygmaskinen var född.

• Satelliter: Sputnik 1, det första föremål tillverkat av människor som färdats i en omloppsbana runt jorden. Sputnik 1 sköts upp den 4 oktober 1957.

En månad senare skickade man upp Sputnik 2 med hunden Laika som passagerare. Sputnik 2 höll sig i omloppsbanan i åtta dagar och brann upp när den återinträdde i jordatmosfären. Satelliter är i dag en absolut nödvändighet i det moderna kommunikationssamhället.


• Testa dig själv: Quiz – vad vet du om svenska innovationer?

• Läs mer: Uppfinningen som britterna tycker är viktigare än toaletten.

Här är ytterligare ett urval av de 100 viktigaste innovationerna och uppfinningarna genom tiderna, som vuxna och skolelever i årskurs sex har röstat fram i statistiskt säkerställda undersökningar inför Tekniska museets utställning:

Antibiotika, boktryckarkonsten, cykeln, dammsugaren, elektricitet, förbränningsmotorn, glasögon, hjulet, insulin, järnvägen, kylskåpet, låset, pacemaker, röntgen, sophantering, telegrafen, ultraljud, vaccin, vävstol, ångmaskinen. (Källa: Tekniska museet.)