Android-invasion på flera fronter

Android har marscherat fram snabbt i mobilvärlden. Det har gjort att intresset för systemet spritts till helt andra områden. Sjukvården, industrin, militären, bilägarna – överallt kommer krav på att det ska vara lika enkelt och snyggt som i den smarta mobilen.

  • Försvarsindustrikoncernen Saab har utvecklat ett nytt kommunikationssystem för soldater (bilden) som bygger på Android, samma system som finns i en stor mängd smarta mobiler. Det är bara ett exempel på hur en specialiserad industri kan åka snålskjuts på den utveckling som sker i mobilvärlden, där konsumenternas uppfattning om hur ett system ska fungera och se ut snabbt har förändrats.

    Försvarsindustrikoncernen Saab har utvecklat ett nytt kommunikationssystem för soldater (bilden) som bygger på Android, samma system som finns i en stor mängd smarta mobiler. Det är bara ett exempel på hur en specialiserad industri kan åka snålskjuts på den utveckling som sker i mobilvärlden, där konsumenternas uppfattning om hur ett system ska fungera och se ut snabbt har förändrats.

  • Android har marscherat snabbt fram i mobilvärlden. Nu är systemet i hög fart på väg in i en rad andra produkter.

    Android har marscherat snabbt fram i mobilvärlden. Nu är systemet i hög fart på väg in i en rad andra produkter.

Det är bara tre år sedan sökföretaget Google släppte den första versionen av operativsystemet Android. Google såg vilka framgångar Apple haft med sin Iphone och hängde på.

Och satsningen gick vägen, med besked. Det finns idag omkring 150 miljoner Androidmobiler ute på marknaden från en rad olika tillverkare och varje dag aktiveras ytterligare 550000.

Det här har fått fart på intresset långt utanför mobilindustrin. Företag som tillverkar ett otal olika produkter har börjat titta på om även de kan använda Android på något sätt.

En orsak är att Apples Iphone och Androidmobilerna skapat ett slags ny standard för hur det ska se ut på en bildskärm och hur man använder menyer med mera. Kort sagt hur det som kallas gränssnitt ska vara utformat.

–Tidigare var det okej med rätt usla användargränssnitt, men inte nu längre, säger svensken Tomas Evensen, teknikchef på Wind River i Kalifornien, ett företag som arbetar med inbyggda system, ett område där även svenska Enea är aktivt.

De inbyggda systemen finns i mängder av produkter runtomkring oss. Det kan vara allt från en musikspelare eller värmepanna till en industrirobot. Apparaterna styrs ofta via en bildskärm och där kan gränssnittet vara rätt yxigt och inte speciellt användarvänligt.

Enligt Tomas Evensen ställer det till en del problem. En industriarbetare som har till uppgift att sköta en maskin som kostar flera miljoner kronor kan ju onekligen fundera över varför instruktionen på maskinens skärm är så mycket mer svårbegriplig än på den mobil för några tusenlappar han eller hon själv har i fickan.

Ett annat exempel är sjukvården. Det finns en klar ambition att den som blir sjuk ska kunna vara hemma längre och istället ha övervakning via apparater i bostaden som kommunicerar med den ansvariga läkaren. Men det förutsätter också att apparaten är så enkel och begriplig att patienten verkligen förstår vad som ska göras.

–Det har skapats ett väldigt tryck. De som tillverkar olika apparater ser att de kan sälja bättre om de använder ett gränssnitt som ser bättre ut än tidigare, som är lättare och som användarna också känner igen, säger Tomas Evensen.

Men det finns också en annan viktig faktor. Eftersom Androidmobilerna säljer i väldiga volymer är det också stort intresse för att utveckla program till dem. Det skapar jobb för en massa utvecklare som då också lätt kan arbeta med Androidprogram för helt andra apparater.

Än så länge är det mest bil- och flygindustrin samt alla som arbetar med medicinteknik som visat intresse för Android, som till skillnad från Apples system är fritt för andra företag att använda. Amerikanska Continental utvecklar till exempel informations- och underhållningssystem för bilar, baserat på Android.

Det finns andra exempel också. Den svenska försvarsindustrikoncernen Saab använder Android i ett helt nytt kommunikationssystem för soldater i fält.

–Jag tror vi kommer att få se mycket mer av Android framöver, egentligen överallt där man behöver ett bättre gränssnitt som i bankomater, parkeringsautomater med mera, säger Niklas Rudemo på Swedsoft, en industrisammanslutning som arbetar med att stärka svensk konkurrenskraft inom mjukvara.

Men även om entusiasmen verkar stor gör alla också klart att det handlar om en begränsad del av hela det stora området med inbyggda system. Själva kärnuppgiften som apparaterna gör kommer att skötas av andra specialgjorda system även framöver. Det är framför allt när det

handlar om styrningen och den sista länken ut mot användarna som Android är intressant.

Möjligen kan det gå som Tomas Evensen tror, att vi nu är på väg mot ett standardiserat gränssnitt i de flesta apparater, och det bygger på Android.

–Det är lite som när datormusen kom. Först förstod man inte riktigt vad den skulle göra, sedan insåg man hur den underlättade och det blev ett slags standard som alla använde, säger Evensen.


  • Kopiera sidans adress

Inbyggda system måste vara driftsäkra och snabba

• En vanlig persondator byggs upp kring ett operativsystem, som Windows, och sedan kan man installera egna program som gör skiftande saker. Men det finns många olika typer av datorer och de flesta tänker vi inte ens på som datorer.

• I kylskåpet eller digitalkameran, i bilen, i trafikljusen eller i industriroboten finns det oftast en eller flera små datorer som är gjorda för en speciell uppgift. De utgör inbyggda, eller inbäddade, system där användaren oftast inte kan installera några egna program eller göra om något.

• Jämfört med en vanlig dator är de inbäddade systemen betydligt mer driftsäkra, mycket mindre och startar snabbt. De kan användas för riktigt kritiska funktioner i till exempel bilar och flygplan där man måste vara helt säker på att de alltid fungerar.

• Gränserna är inte alltid så strikta. En enkel mobiltelefon kan till exempel ses som ett mellanting mellan ett inbyggt system och en mer vardaglig dator.

• Amerikanska Wind River ägs av processortillverkaren Intel och har omkring 2000 anställda. Företagets produkter, inbyggda system, finns i mer än 1 miljard apparater.

• Företagets centrum för utvecklingen av Android ligger i Stockholm. Mycket av jobbet görs också i USA.


Visa mer fakta

Börsen

börsgraf

OMX Sthlm, kl 13.50
0,91% 562,38 SEK

1 mån:
4,38%
Årsskiftet:
18,67%
Obegränsad tillgång till SvD digital – Prova gratis i en månad!
SvD Näringslivs startsida har de senaste 15 minuterna uppdaterats med 2 uppdaterade artiklar. Gå till startsidan för SvD Näringsliv.
inför apples rapport

”Analytikerna är långt ifrån eniga om Apple”

Bergin: Blir det ännu en överraskning under kvartalsrapporten?

EU säger nej till nya grekiska lånepaket

Dijsselbloem: Slut på jättelika miljardlån.

Bättre än väntat för Sandvik

rapport

Analytikerna hade räknat med vinst på 440 miljoner kronor.

Ståljätten klarar förväntningarna

rapport

Så stor blev SSAB:s vinst.

Detta händer måndag 27 april

agenda

Rapporter från SSAB och Sandvik • Veckostatistik från AF.

Se upp om du har
sålt de här aktierna

Deklaration 2015

Skatteverket granskar mer.

perspektiv

Hedelius: Så kan man tjäna på andras girighet

Börskrönikörens tolkning av den svängande aktiemarknaden.

Hur bra biter det svenska stålet?

Det här händer i näringslivet i veckan.

Klassiska biljakter bäst på vita duken

Bilder

Häng med på en vild och galen resa.

Din ångest kan vara dubbel inlåsning

Karriär.

Så blir du kvitt vantrivseln på jobbet.

Lönerna kan bli het valfråga i USA-valet

svd i usa

Flera framsteg • Lagförslag på gång.

Kvinnlig städare framför en ASEAN-reklamskylt i Naypyitaw, Myanmar. SvD Insikt | Sydostasien

”Tigrarna” växer stabilt
och nu vässar de klorna

Ledarna samlas på Aseans toppmöte för att ena marknaden.

Superjumbo-planet A380 fyller tio år

Bilder

Bränsleslukare kan ha spelat ut sin roll.

”Statens riskkapital har varit missriktat”

Häng med Damberg på blixtvisit i Silicon Valley.

Ny Saabmotor med
en doft av Cologne

Läsarbilden

När verkligheten kom smygande.

”Fastighetsskatten kommer inte ändras”

Andersson efter slopade amorteringskravet.

Jonas Fröberg

Fernvall: ”Humor är ett underbart vapen”

Porträtt

Möt SOS Alarms nya ordförande.

Företag i protest efter kritiserat lagförslag

USA

Näringslivet står upp för socialt ansvar.

Vattenfallförsäljning av brunkol kan dröja

Tyskland

Hänvisar till anonyma källor.

Själen sätts på spel för att locka yngre

Biltest

SvD har provkört nya Mercedes.

SvD Näringslivs Andreas Cervenka. Bilden är ett montage. Perspektiv | Andreas Cervenka

”Lugnet före stormen
i lala-landet Sverige”

Är svensk ekonomi en trampmina som bara väntar på en fot?

Gränsen mellan jobb och privatliv borta

Karrär

Mobilen surrar dygnet runt.

Chefer är ofta extra utsatta

Sofia Wingren: ”Jag blir ofta sittande sent på kvällarna.”

S gör en kovändning
– PPM ska behållas

Ministern

”Parlamentariskt underlag saknas.”

Volvo kan pusta ut
– men inte Ericsson

börs

Medvind och mardröm för två tungviktare.

Nu inleds slaget
om din handled

Ny Apple Watch mot uppdaterad Android.

SvD Insikt

Spanien tar täten när krisländerna reser sig

Efter den stora krisen – nu är eurozonen på väg tillbaka.

Så får du kontroll
över din pension

Undersökning

Kvinnor oroar sig mer än män.

Spotify kommenterar inte nya börsrykten

musiktjänst

Stor finansieringsrunda sjösatt.

En ”musicalman”
med vräkig cabriolet

Läsarbild

Blanksvart lack och barskåp därtill.

Bra betalt i försäkringstoppen

If-chefen landets bäst betalda i försäkringsbranschen.

Norges statsminister Erna Solberg (Høyre). Webb-tv

”Svensk arbetskraft
väldigt viktig för oss”

Webb-tv

Solberg om norsk-svenska dragkamp.

”Hillary vet inte vad ledarskap innebär”

Fiorina gör sig redo inför presidentvalet.

Kursrally efter Electrolux-rapport

Börs

Det var tummen upp – trots vinstras.

Fröberg: ”Maserati goes Svensson”

Blogg

Motorexperten är i Belfast och testkör.

Åtta klassiska flygplan från Saab

Och en förarlös modell med smygegenskaper.

SvD Affärsbragd
Jacob de Geer, Markus Persson, Gunilla von Platen och Jessica Löfström är fyra av dem som nominerats i tävlingen SvD Affärsbragd 2015.

Röstningen avslutad – dags för juryn att ta vid.

Nya Räntekartan

Betalar du för mycket för ditt bolån? Klicka här!

SvD granskar SCA:s flyg
Flygplansflottan i Bromma Business Jet, som SCA äger tillsammans med Sandvik och Industrivärden, har helt nyligen utökats med två flygplan av modellen Falcon 7X.

Miljöprofilerade SCA tar med både fruar och barn på bolagets affärsflyg.

FOTO: Dassualt

Webb-tv: Fröberg testar

Följ med SvD:s Jonas Fröberg och Magnus Hjalmarson Neideman på fartfyllda biltester.

2 MINUTER
SvD Näringslivs Andreas Cervenka och Katarina Hugo i "2 minuter".

Se alla avsnitt av SvD Näringslivs nya webbserie

FOTO: SvD.

Webb-tv

Börsen

Index

OMX-S, 13.50+0,9 %562,38
Nasdaq, 23.40+0,7 %5 092,08
DAX, 13.50+1,1 %11 935,93
FTSE, 13.35+0,3 %7 094,34
Nikkei, 08.00-0,2 %19 983,32
Visa fler index

Valutor

Euro, 14.04-0,3 %9,36 SEK
USD, 14.04+0,1 %8,63 SEK
Visa fler valutor

Råvaror

Olja brent, 14.04-0,4 %65,08
Guld, 14.04+0,6 %1 186,30
Visa fler råvaror

Räntor

3 mån, 12.22+0,0 %-0,32 %
5 år, 13.32+0,1 %-0,03 %
Visa fler räntor
Ny sajt

SvD Näringsliv ger dig en bättre privatekonomi.

SvD Börsforum

Testa Sveriges modernaste ekonomiforum

Bloggar
SvD Näringslivs profiler Patricia Hedelius och Jonas Fröberg.

Läs våra prisbelönta journalisters bloggar.

FOTO: SvD/Montage.

Gör nliv.se till din startsida

SvD Näringsliv på Facebook