Android-invasion på flera fronter

Android har marscherat fram snabbt i mobilvärlden. Det har gjort att intresset för systemet spritts till helt andra områden. Sjukvården, industrin, militären, bilägarna – överallt kommer krav på att det ska vara lika enkelt och snyggt som i den smarta mobilen.

  • Försvarsindustrikoncernen Saab har utvecklat ett nytt kommunikationssystem för soldater (bilden) som bygger på Android, samma system som finns i en stor mängd smarta mobiler. Det är bara ett exempel på hur en specialiserad industri kan åka snålskjuts på den utveckling som sker i mobilvärlden, där konsumenternas uppfattning om hur ett system ska fungera och se ut snabbt har förändrats.

    Försvarsindustrikoncernen Saab har utvecklat ett nytt kommunikationssystem för soldater (bilden) som bygger på Android, samma system som finns i en stor mängd smarta mobiler. Det är bara ett exempel på hur en specialiserad industri kan åka snålskjuts på den utveckling som sker i mobilvärlden, där konsumenternas uppfattning om hur ett system ska fungera och se ut snabbt har förändrats.

  • Android har marscherat snabbt fram i mobilvärlden. Nu är systemet i hög fart på väg in i en rad andra produkter.

    Android har marscherat snabbt fram i mobilvärlden. Nu är systemet i hög fart på väg in i en rad andra produkter.

Det är bara tre år sedan sökföretaget Google släppte den första versionen av operativsystemet Android. Google såg vilka framgångar Apple haft med sin Iphone och hängde på.

Och satsningen gick vägen, med besked. Det finns idag omkring 150 miljoner Androidmobiler ute på marknaden från en rad olika tillverkare och varje dag aktiveras ytterligare 550000.

Det här har fått fart på intresset långt utanför mobilindustrin. Företag som tillverkar ett otal olika produkter har börjat titta på om även de kan använda Android på något sätt.

En orsak är att Apples Iphone och Androidmobilerna skapat ett slags ny standard för hur det ska se ut på en bildskärm och hur man använder menyer med mera. Kort sagt hur det som kallas gränssnitt ska vara utformat.

–Tidigare var det okej med rätt usla användargränssnitt, men inte nu längre, säger svensken Tomas Evensen, teknikchef på Wind River i Kalifornien, ett företag som arbetar med inbyggda system, ett område där även svenska Enea är aktivt.

De inbyggda systemen finns i mängder av produkter runtomkring oss. Det kan vara allt från en musikspelare eller värmepanna till en industrirobot. Apparaterna styrs ofta via en bildskärm och där kan gränssnittet vara rätt yxigt och inte speciellt användarvänligt.

Enligt Tomas Evensen ställer det till en del problem. En industriarbetare som har till uppgift att sköta en maskin som kostar flera miljoner kronor kan ju onekligen fundera över varför instruktionen på maskinens skärm är så mycket mer svårbegriplig än på den mobil för några tusenlappar han eller hon själv har i fickan.

Ett annat exempel är sjukvården. Det finns en klar ambition att den som blir sjuk ska kunna vara hemma längre och istället ha övervakning via apparater i bostaden som kommunicerar med den ansvariga läkaren. Men det förutsätter också att apparaten är så enkel och begriplig att patienten verkligen förstår vad som ska göras.

–Det har skapats ett väldigt tryck. De som tillverkar olika apparater ser att de kan sälja bättre om de använder ett gränssnitt som ser bättre ut än tidigare, som är lättare och som användarna också känner igen, säger Tomas Evensen.

Men det finns också en annan viktig faktor. Eftersom Androidmobilerna säljer i väldiga volymer är det också stort intresse för att utveckla program till dem. Det skapar jobb för en massa utvecklare som då också lätt kan arbeta med Androidprogram för helt andra apparater.

Än så länge är det mest bil- och flygindustrin samt alla som arbetar med medicinteknik som visat intresse för Android, som till skillnad från Apples system är fritt för andra företag att använda. Amerikanska Continental utvecklar till exempel informations- och underhållningssystem för bilar, baserat på Android.

Det finns andra exempel också. Den svenska försvarsindustrikoncernen Saab använder Android i ett helt nytt kommunikationssystem för soldater i fält.

–Jag tror vi kommer att få se mycket mer av Android framöver, egentligen överallt där man behöver ett bättre gränssnitt som i bankomater, parkeringsautomater med mera, säger Niklas Rudemo på Swedsoft, en industrisammanslutning som arbetar med att stärka svensk konkurrenskraft inom mjukvara.

Men även om entusiasmen verkar stor gör alla också klart att det handlar om en begränsad del av hela det stora området med inbyggda system. Själva kärnuppgiften som apparaterna gör kommer att skötas av andra specialgjorda system även framöver. Det är framför allt när det

handlar om styrningen och den sista länken ut mot användarna som Android är intressant.

Möjligen kan det gå som Tomas Evensen tror, att vi nu är på väg mot ett standardiserat gränssnitt i de flesta apparater, och det bygger på Android.

–Det är lite som när datormusen kom. Först förstod man inte riktigt vad den skulle göra, sedan insåg man hur den underlättade och det blev ett slags standard som alla använde, säger Evensen.


  • Kopiera sidans adress

Inbyggda system måste vara driftsäkra och snabba

• En vanlig persondator byggs upp kring ett operativsystem, som Windows, och sedan kan man installera egna program som gör skiftande saker. Men det finns många olika typer av datorer och de flesta tänker vi inte ens på som datorer.

• I kylskåpet eller digitalkameran, i bilen, i trafikljusen eller i industriroboten finns det oftast en eller flera små datorer som är gjorda för en speciell uppgift. De utgör inbyggda, eller inbäddade, system där användaren oftast inte kan installera några egna program eller göra om något.

• Jämfört med en vanlig dator är de inbäddade systemen betydligt mer driftsäkra, mycket mindre och startar snabbt. De kan användas för riktigt kritiska funktioner i till exempel bilar och flygplan där man måste vara helt säker på att de alltid fungerar.

• Gränserna är inte alltid så strikta. En enkel mobiltelefon kan till exempel ses som ett mellanting mellan ett inbyggt system och en mer vardaglig dator.

• Amerikanska Wind River ägs av processortillverkaren Intel och har omkring 2000 anställda. Företagets produkter, inbyggda system, finns i mer än 1 miljard apparater.

• Företagets centrum för utvecklingen av Android ligger i Stockholm. Mycket av jobbet görs också i USA.


Visa mer fakta

Börsen

börsgraf

OMX Sthlm, kl 17.30
0,16% 447,16 SEK

1 mån:
2,32%
Årsskiftet:
5,55%
Obegränsad tillgång till SvD digital – Just nu 2 månader helt gratis!
Visa kommentarer

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna.
Alla kommentarer modereras efter publiceringen av SvD eller av oss anlitad personal. Du kan skriva max tre kommentarer per artikel. Läs reglerna i sin helhet Vänliga hälsningar, Maria Rimpi, chef SvD Näringsliv

perspektiv | Adam Erlandsson

”Ingen saga är komplett utan en mörkare botten”

Så slutar den fantastiska Askungesaga som är Mojang.

”Jag är en nördig programmerare”

minecraft

Därför väljer Notch att sälja sitt livsverk.

Jetryggsäck kan göra soldater till sprinters

”Kan vara skillnaden mellan liv och död”.

H&M sluter avtal med organisationen ILO

Ska verka för en hållbar global produktion.

Skydd mot skyfallen är ännu långt borta

Nordens städer rustar – men dröjer decennier.

”Tjänar du väldigt bra kan skatten höjas”

SvD:s expert

Så påverkar valet din ekonomi.

Crowdfundingjätten lanseras i Norden

Idag tar Kickstarter klivet in på marknaden.

Heineken nobbar budinvit från Miller

Familjen behåller kontroll över bryggeriet.

U2 säljer som smör efter Apple-kupp

Men användare jämför skivan med virus.

Ratos gör miljardvinst på Inwido

riskkapital

Så stor beräknas exitvinsten bli vid börsnoteringen.

”Utvecklingen för eurozonen: katastrof”

analys

Politiken behöver läggas om totalt.

H&M:s försäljning långt över förväntan

Steg med hela 19 procent i augusti.

Investors vd Börje Ekholm. efter valet

Börje Ekholm: Ett stökigt
och oklart politiskt läge

Investors vd efterlyser ett blocköverskridande samarbete.

Handlare mer pessimistiska

barometer

”Osäkerhet och politisk oro är aldrig bra för handeln”.

”Sverige kan vara ett problem”

Ekofin godänner att Irland betalar tillbaka nödlån i förväg.

ABB tittar efter miljardförvärv

Planerar för köp när omstruktureringarna är genomförda.

”Jag behövde göra
något vansinnigt”

Chef

Martina Montelius om inspiration.

Smarta telefoner
har dödat Ipoden

Digitalt

Apple lägger ned musikspelaren.

Självständighet ger dyrare skotsk mat

Dagligvaruhandel

Tappar i effektivitet.

En kraftfull Porsche för de sentimentala

Biltest

SvD Näringsliv provkör 911 Targa 4S.

air france

Stockholmsflyg ställs in på grund av fransk strejk

Men Göteborg klarar sig bättre • 60 000 passagerare påverkas

Tre storbolag att
akta sig för just nu

Investtech

Här är veckans tekniska analys.

Svensk sjukvård
på global export

svd i japan

”Sverige hamnar i toppen”.

Venezuela hotar
Harvardprofessor 

Presidenten kallade professorn för ”bandit”.

Framtidshjälmen
med backkamera

Tre heta ämnen

Display på insidan av visiret.

Svenska it-raketerna som jättarna har köpt

Tre Googleförvärv • Hemligt köp av Apple

Greklands ekonomi
går bättre än väntat

Kommer inte behöva tredje räddningspaket.

Finländare vann
över en halv miljard

Jackpott

Blev ensam vinnare i Europaspel.

Om du hade hundratals miljoner...

Tyck till

Vad skulle du göra av pengarna? Berätta här!

”Budet på Mojang
klart på måndag”

Uppgifter:

Microsoft betalar mer än väntat.

Hämta el och
vatten från molnen

Ballongburna nät fångar höghöjdsvatten.

Google expanderar
– blir skedtillverkare

Teknik

Dämpar skakningar och hindrar spill.

<b>13.04</b><br />
Tillbaka på jobbet efter en snabb lunch. Klockan runt

Ett dygn med Chen
Qing, migrantarbetare

Vi har följt 20-årige Chen Qing på textilfabrik i Jiangsu.

Ny teknik förändrar bilindustrin helt

krönika

Vår uppfattning om körning ändras.

God jul för alla som
gillar lång ledighet

Kalender

De röda dagarna ligger perfekt i år.

”Marknaden missar riskerna i Arcam”

analys

Stora möjligheter – men hög värdering.

Rysk polis gjorde
räd mot Ikeakontor

Moskva

Beslagtog dokument i utredning.

Nya Clio – lastbar
med behållen elegans

TEST

Två bokstäver gör hela skillnaden.

Flygbolagets nya strategi skapar köer

Buntar ihop flygningarna under dagen.

Fyra tips
Medan var tionde respondent tror att Sverige klarar sig från ytterligare en finansiell kris under överskådlig tid, förväntar sig över 70 procent en krasch före utgången av 2016.

Här är alternativen till låga sparräntor

Så får du ut mer av ditt sparande.

FOTO: Colourbox

VALSNACK

Här kan du se alla avsnitt av webb-tv-programmet Valsnack inför höstens riksdagsval.

Webb-tv

Börsen

Index

OMX-S, 17.30+0,2 %447,16
Nasdaq, 23.40-1,1 %4 518,90
DAX, 17.35+0,1 %9 659,63
FTSE, 17.35-0,0 %6 804,21
Nikkei, 02.54-0,2 %15 908,69
Visa fler index

Valutor

Euro, 02.54+0,0 %9,21 SEK
USD, 02.54-0,0 %7,11 SEK
Visa fler valutor

Råvaror

Olja brent, 02.52-0,1 %97,89
Guld, 02.54+0,0 %1 233,53
Visa fler råvaror

Räntor

3 mån, 13.33+0,0 %0,15 %
5 år, 16.10-0,1 %0,64 %
Visa fler räntor
STHLM DIGITAL

Premiär för SvD:s nya startup-satsning.

Ny sajt

SvD Näringsliv ger dig en bättre privatekonomi.

SvD Börsforum

Testa Sveriges modernaste ekonomiforum

Räntekartan

50 000 har sagt sin ränta – klicka här!

Bloggar

Läs våra prisbelönta journalisters bloggar.

Gör nliv.se till din startsida

SvD Näringsliv på Facebook