WhatsApp grundades 2009 och finns tillgängligt för i stort sett alla olika typer av operativsystem, inklusive Android, iOS, BlackBerry 10 och Windows Phone. Bakom bolaget står två Yahoo-veteraner, Brian Acton och Jan Koum.

Tjänsten är vida populär och beräknas ha 300 miljoner användare världen över som varje dag sänder och tar emot flera miljarder meddelanden, enligt Financial Times. Appen används främst i Europa och Latinamerika där den har upp emot 80 procent av marknaden i vissa länder.

Anledningen till att WhatsApp ligger i förhandlingar just nu sägs vara att konkurrensen från flera asiatiska bolag börjar bli påtagliga. För att på allvar kunna ta upp kampen mot dem krävs djupa fickor, något som WhatsApp själva inte har, men något som däremot Google definitivt har. I Kina toppar WeChat listorna som den mest populära appen och i Japan är det LINE som är mest populär.

Både Google och Facebook missade att kliva på tåget med de populära meddelandeapparna som startade under 2010 och fortgår utan minskad kraft i dag. Något som nu Google ska ändra på, medan Facebook förlitar sig på sin inbyggda chatfunktion i sin webbtjänst.

Om köpet genomförs spekuleras det i att Google kommer att försöka implementera tjänsten i den mobila spelbranschen, precis som konkurrenterna LINE och KakaoTalk gjort.

WhatsApp är just nu den mest nedladdade betalappen i svenska Appstore.

WhatsApp har nu dementerat uppgifterna om en försäljning till Google.

QUIZ: Vad kan du om telefonnummer?

QUIZ: Vad kan du om internetadresser?

QUIZ: Vad kan du om sociala medier?