System avgör mobilslaget

Inför hösten och julen har de stora mobiltillverkarna laddat med nya toppmodeller. Samsung och Apple kämpar i toppen medan den tidigare marknadsledaren Nokia hoppas slå tillbaka med nya modeller. Men framför allt är det en kamp mellan olika system, inte mellan olika mobiler.

FOTO: Truth Leem/reuters

För några år sedan var det betydligt lättare att bedöma mobilmarknaden. Då var det Nokia, Samsung, Sony Ericsson och flera andra tillverkare som kämpade mot varandra och försökte locka konsumenterna med ständigt nya funktioner.

Det gäller förstås fortfarande till viss del. Det är bara att titta på de nya toppmodeller som Nokia, Samsung och Apple laddat med inför årets sista månader och den viktiga julhandeln.

Tillverkarna gör sitt bästa för att skryta med att ha den bästa skärmen (det anser sig alla ha) eller vem som har den bästa kameran eller navigationslösningarna (det anser sig också alla ha).

Men i allt högre grad är det nu istället två stora system som styr marknaden och ett nytt som är på väg in och hoppas skaka om positionerna. För konsumenterna handlar det också i allt högre grad om att i första hand välja mellan systemen. Först därefter är det dags att fundera över vilken mobil från vilken tillverkare som kan vara aktuell.

Systemens viktiga roll sätter också tillverkarna på nya prov. De kan å ena sidan dra fördel av att mycket av den krävande och dyrbara mjukvaruutvecklingen genomförs av andra företag.

Det gör också att deras mobiler får kopplingar in i betydligt större system än de själva har. Den som använder Android får till exempel direkta kopplingar till Googles omfattande portfölj med söktjänster, navigation, butik för nedladdning av appar och så vidare.

Å andra sidan förlorar de kontrollen över en viktig del i sin produkt. Det blir också svårare för tillverkare som Samsung, Sony, HTC och LG att skilja ut sig från varandra när alla använder samma system i många av sina mobiler.

Den konsument som funderar på att köpa en smart mobil i år har framför allt tre stora system att välja mellan.

1. Apple med Iphone

Något av ett specialfall i den här jämförelsen, eftersom det är Apple som tar fram både mobilen och systemet den använder.

I praktiken var det Apple som skapade marknaden för smarta mobiler och företaget fick snabbt både konsumenter och utvecklare av appar med sig. Bolaget kan idag briljera med att ha omkring 700000 olika appar till nedladdning och det är i sig en viktig lockelse för många konsumenter, även om de flesta i praktiken nöjer sig med att använda några tiotal olika appar.

LÄS OCKSÅ Första testet av Iphone 5

2. Googles Android

Används av en rad stora tillverkare som Samsung och Sony. På många sätt påminner både Android och Android- mobilerna om Apples lösningar vilket lett till omfattande rättstvister mellan bolagen.

Som konsument har man en rad olika Androidmobiler i skiftande prisklasser att välja mellan. Där skiljer det stort mot Apple som bara har en Iphone, om än i flera olika versioner.

Men det gäller också att vara uppmärksam som Androidköpare. Tillverkarna kritiseras ibland för att de i billiga mobiler använder för enkla processorer och minnen för att få ned priset vilket gör att systemet fungerar sämre.

3. Microsoft och Windows Phone

Uppstickaren på marknaden. Efter många misslyckade försök har Microsoft fått fram ett system som fungerar riktigt bra och dessutom skiljer sig från de övriga två. Windows Phone 8 byggs till exempel upp av plattor som samlar olika funktioner och där man löpande kan få uppdateringar som visas på skärmen.

Microsoft kopplar också ihop sitt mobilsystem med nya Windows 8 för datorer och datorplattor. Effekten blir att det ser ut och fungerar likadant överallt. Men om konsumenterna verkligen gillar det är oklart, för försäljningen inleds inte förrän i slutet av oktober.

Den som hoppas mest på Windows Phone är tveklöst Nokia som nu bygger alla sina smarta mobiler på Microsofts system. Nokia försöker också locka kunderna genom att till exempel bygga in fler funktioner för navigation och ha bred täckning för de nya 4G-näten.

På samma sätt gör Samsung, som vid sidan av Android även kommer med Windowsmobiler.

Det här visar väl också att själva mobilerna trots allt fortfarande spelar en rätt stor roll. De förmedlar känslan av om det är en bra produkt eller en billig plastvariant, även om systemen är i centrum.

Direkt koppling till Facebook

Apples Iphone 5 började säljas i Sverige 28 september. Jämfört med föregångaren har den en något större skärm på 4 tum, men är ändå mindre än flera av konkurrenterna. Den är lättare och tunnare jämfört med den tidigare Iphone 4.

Iphone 5 har en kamera på 8 miljoner pixlar. Mobilen använder dessutom nästa version av Apples operativsystem IOS 6. Det innebär bland annat att Apple skippar Googles karttjänst och går över till sin egen lösning. Dessutom har systemet direkta kopplingar till Facebook och har fått mer avancerade funktioner för röststyrningstjänsten Siri.

I marknadsföringen har Apple bland annat betonat att Iphone 5 fungerar i de nya 4G/lte-näten som ger högre datahastighet. Men bolaget har i vanlig ordning prioriterat den amerikanska marknaden och det leder till att Iphone 5 inte kommer att fungera med de 4G-nät som nu används i Sverige och en rad andra europeiska länder.

Priset i Sverige ligger på mellan 6 000 och 8 000 kronor om man köper Iphone utan några subventioner. De flesta köper mobilen via olika erbjudanden från telebolagen och får då ett annat pris.

Känner av ögonens rörelser

Samsungs Galaxy S3 kom ut i butikerna i början av sommaren och sålde sedan i 20 miljoner exemplar under 100 dagar. Den är Samsungs toppmodell och kommer under slutet av året även i en 4G-version.

Galaxy S3 har en skärm på 4,8 tum och en kamera på 8 miljoner pixlar som kompletterats med olika avancerade kamerafunktioner. Mobilen har även tekniken NFC som öppnar för betalningar med mobilen bara genom att hålla den mot rätt typ av kassaapparat. Det går även att överföra bilder och andra filer mellan två Galaxy S3 enbart genom att hålla dem emot varandra.

Samsungs toppmodell har också en funktion som känner av ögonrörelserna och hindrar att skärmsläckaren startar så länge man rör på ögonen. Den har en fyrkärnig processor som förbättrar prestanda när man gör flera saker samtidigt.

Operativsystemet är Android från Google. Den har ett internminne på 16 GB och plats för minneskort på upp till 64 GB. Redan nu går det rykten om att det blir en uppföljare, Galaxy S4, lagom till mobilmässan i februari nästa år.

Priser ligger nu på omkring 5 500 kronor, utan subventioner.

Ens satsning på kameran

Lumia 920 är, tillsammans med den enklare Lumia 820, Nokias två första mobiler som bygger på nya Windows Phone 8. Det senare är Microsofts nya version av operativsystemet för smarta mobiler som påminner mycket om nya Windows 8, som är till för datorer och datorplattor. Tanken är att de olika typerna av datorer och mobiler på det sättet ska knytas närmare ihop och driva försäljningen av varandra.

Med Lumia 920 har Nokia framför allt satsat mycket på kameran och på navigationslösningar. Den har en kamera på 8,7 miljoner pixlar och ett system för bildstabilisering som gör att man kan ta skarpare bilder även när det skakar och i dåligt ljus.

Nokia har en egen navigationslösning som ingår och så kan man få mer information om vad som finns i omgivningen bara genom att rikta mobilens kamera mot det.

Nokia vårdar också sin långa mobiltradition och satsar på en omfattande täckning för 4G, de nya snabbare mobilnäten. Mobilen har ett minne på 32 GB och en skärm på 4,5 tum.

Lumia 920 väntas kosta omkring 5 700 kronor när den börjar säljas i Sverige under slutet av året.

  • Kopiera sidans adress

Börsen

börsgraf

OMX Sthlm, kl 17.30
-0,23% 436,11 SEK

1 mån:
-3,08%
Årsskiftet:
2,94%
Följ händelseutvecklingen med SvD digital – Just nu 5 veckor för 50 kr!
Visa kommentarer

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna.
Alla kommentarer modereras efter publiceringen av SvD eller av oss anlitad personal. Du kan skriva max tre kommentarer per artikel. Läs reglerna i sin helhet Vänliga hälsningar, Maria Rimpi, chef SvD Näringsliv

Toppnyheter Näringsliv

Perspektiv | Tomas Lundin

Hårt stresstest av EU:s 130 största banker

”När bankerna stresstestades 2011 var det ett skämt.”

De sparar el med hjälp av datorspel

Minskade elförbrukning och sparade pengar.

Bostadsköparna:
Vi har ingen koll

Undersökning

Sätter sin tillit till banken.

PTS mörkade PM
om datalagring

Digitalt

Ville inte att det skulle bli offentligt.

Bertil Hult. SvD Möter Bertil Hult

”Det var inget svårt
beslut att lämna Sverige”

Men efter 40 år har han ännu hjärtefrågor i det gamla landet.

Lyxig direktörsvagn som fått rätt motor

biltest

Men är Bentleyn tillräckligt diskret?

Lars-Åke Liljeqvist, direktionschaufför på SAF och Svenskt Näringsliv i 38 år, uppskattar kvalitetskänslan i materialvalen. Webb-tv

Proffset: ”Det är en fantastisk bil”

tv

Näringslivsveteran hjälper SvD att provköra Bentleyn.

Actionbilarna från
80-talet prisrusar

"De som hade planscherna har nu pengarna."

”Vilka bilar tycker du att vi ska testa?”

Krönika

Relevant – men också något extra.

Guide: Så gör du för att ta ut pensionen

Hit måste du vända dig för att få pengarna.

Saab-överklagande
avfärdas av domstol

Fordon

Nu kan turerna med Spyker vara över.

Finansminister Magdalena Andersson (S) och tidigare finansministern Anders Borg (M). bnp-prognoser

Ekonomisk hyllning
till förra regeringen

SHB-ekonomen: ”De lämnade över en fantastisk jobbmaskin.”

Aristokrat utmanar
efter smutsig debatt

Porträtt

Presidentvalet i Brasilien en rysare.

LO vill skrota överskottsmål

Facket

Föreslår införande av ett balans- eller underskottsmål.

Här bygger de upp
världen i ”Avatar”

Lista

Världens häftigaste nya nöjesparker.

Utrustningsdetalj
i VW lockar biltjuvar

If: ”Varje stöld kostar oss upp till 50 000”.

Nyhetsrummens ”sista lejonkung”

porträtt

Watergate blev Bradlees höjdpunkt.

Eniros vd: ”Jag ser
inga röda flaggor”

Krisbolag

Stefan Kercza är inte orolig.

Så ska han säkra
Ericssons framtid

Intervju

Hans Vestberg om det nya spåret.

Svenskt under ytan
– dykbåtar på export

U-farkoster

”Vi säljer inte till Ryssland.”

Anders Magnerfelt, fd attackdykare i försvarsmakten, nu testansvarig och Carl Runemar, affärschef. Bildspel

Bildspel: Så ser farkosterna ut

Här kan du se SvD Näringslivs bilder på dykbåtarna.

de 34 miljarderna

”Det kunde lika gärna ha stått tusen miljarder”

Fonden är egentligen bara ett konto – med obegränsad kredit.

Därför vände LKAB
till miljardförlust

Gruvor

Samhällsomvandlingen kostar på.

Kronprinsessan tar över fondimperium

porträtt

Är sjunde rikaste kvinnan i världen.

svd avslöjar

Granskningen anklagar Vinnova för miljonslöseri

Satsningarna har inte effekt på sysselsättning eller tillväxt.

Grabau försvarar Kinneviks noteringar

zalando och rocket

”Kursfall är inte ovanligt”.

Procter & Gamble knoppar av Duracell

Framstår som bästa alternativet i dagsläget.

Tumnagel till Volvo ab Webb-tv

Svarar på stenhårda kravet från ägarna

Persson: "Enorm vilja att det här ska bli bra".

Gotlandsbåten prövas av ARN

Sålde totalt 40 000 biljetter – men tvingades ställa in samtliga turer.

Ericssons rörelsevinst blev sämre än väntat

kvartal

Lägre försäljning i Nordamerika.

SvD Börsforum

Låna 10 miljoner kronor i timmen?

makro

"Är som gjort för att skapa förvirring."

Rysk bank vill pröva sanktioner

EU-sanktioner mot Sberbank, störst i Ryssland, infördes i somras.

Avanza börjar erbjuda handel från 1 krona

Aktier

Ska befästa bankens prisledarposition.

Tror att snus kommer fortsätta växa i USA

Bättre vinst än väntat i Q3 för Swedish Match.

Vinnarna på börsen efter rapporterna

Så går det för Volvo, Eniro och Ericsson.

Bra fart i brittisk ekonomi

Fortsatt bra tillväxttakt – BNP steg med 3,1 procent.

Var satsas 2 miljarder på ökad bemanning?

Quiz

Testa vad minns du från gångna veckan.

Minecraft-staden
tog två år att bygga

Digitalt

Här kan du gå på rundtur i Titan City.

Intäkterna har rasat
för krisbolaget Eniro

Dementerar uppgift att styrelsen ska lämna.

bostad
Bostadsrätter på Lilla Essingen i Stockholm.

Här har priset på borätter stigit mest

Skiljer 47 700 kronor per kvadratmeter.

FOTO: Tomas Oneborg

Tema: Tjänstebil
”Alla måste älska elbilen”, säger lantbrukaren Arthur Buhrenstjerna och syftar på att varje gång dieselpickupen står parkerad sparas pengar. ”Både vi själva och våra anställda trivs mycket bra med vår Nissan Leaf, och man lär sig snabbt att köra så snålt som möjligt”, säger han om bilen som han och hustrun Catherine Buhrenstjerna köpte för ett år sedan.

”Vi sparar cirka 3500 i månaden”

FOTO: Karin Grip

2 MINUTER
SvD Näringslivs Andreas Cervenka och Katarina Hugo i "2 minuter".

Se alla avsnitt av SvD Näringslivs nya webbserie

FOTO: SvD.

Webb-tv

Börsen

Index

OMX-S, 17.30-0,2 %436,11
Nasdaq, 23.40+0,7 %4 483,72
DAX, 17.35-0,7 %8 987,80
FTSE, 17.35-0,5 %6 388,73
Nikkei, 08.20+1,0 %15 291,64
Visa fler index

Valutor

Euro, 00.02+0,1 %9,19 SEK
USD, 00.01-0,1 %7,25 SEK
Visa fler valutor

Råvaror

Olja brent, 22.59-0,7 %86,19
Guld, 18.05+0,0 %1 230,90
Visa fler råvaror

Räntor

3 mån, 15.58-0,0 %0,09 %
5 år, 16.10+0,1 %0,36 %
Visa fler räntor
Ny sajt

SvD Näringsliv ger dig en bättre privatekonomi.

SvD Börsforum

Testa Sveriges modernaste ekonomiforum

Räntekartan

50 000 har sagt sin ränta – klicka här!

Bloggar
SvD Näringslivs profiler Patricia Hedelius och Jonas Fröberg.

Läs våra prisbelönta journalisters bloggar.

FOTO: SvD/Montage.

Gör nliv.se till din startsida

SvD Näringsliv på Facebook