Intel under press när Microsoft byter spår

Ända sedan pc-industrin drog i gång har Microsoft och Intel stått varandra nära. Men nu ändras hela marknaden snabbt och nya Windows ska för första gången även fungera med processorer från Intels konkurrenter i mobilvärlden. Samtidigt tar Intel Google till hjälp för att till sist försöka komma in på den snabbväxande mobilmarknaden.

FOTO: PICHI CHUANG

En del förändringar märks mer än andra. Som när Apple lanserade sin smarta mobil Iphone och ställde om hela mobilmarknaden. Det har påverkat i stort sett varenda mobilanvändare, åtminstone i västvärlden.

Andra förändringar sker mer under ytan men får stor effekt ändå. Som när Microsoft nu snart kommer med en ny variant av sitt operativsystem Windows som även ska fungera med den snabbt växande mängd surfplattor, bärbara datorer och andra produkter som använder processorer byggda på en arkitektur från brittiska Arm.

För Microsoft är det en kritisk satsning. Bolaget har kommit långt efter när det gäller smarta mobiler och surfplattor och behöver nu på alla sätt försöka ta igen det försprång som främst Apple och Google har skaffat sig.

Det gör Microsoft bland annat genom att samarbeta med Nokia och den finska mobiltillverkaren håller på att ställa om för att använda Windows Phone i alla sina smarta mobiler.

Men för Microsoft är det inte tillräckligt. Bolaget har kommit långt efter även när det gäller surfplattor, som Apples Ipad och Samsungs/Googles Galaxy tab. Det försöker Microsoft rätta till genom att nya Windows 8, som kommer i höst, även ska fungera för surfplattor med Intels typ av processorer.

Haken är bara att nästan alla surfplattor, precis som de smarta mobilerna, är uppbyggda kring processorer som använder en arkitektur från Arm. För de smarta mobilerna har Microsoft sitt operativsystem Windows Phone men för att lyckas med surfplattorna måste Microsoft också ha en version av vanliga Windows som fungerar med Arm.

Det är viktigare än man först kan tro, för mobilerna och surfplattorna är bara första steget för Arm. Systemet är även på väg in i mer traditionellt utformade bärbara datorer och till och med i servrar.

Men framför allt väntas Arm-arkitekturen få en stark ställning i alla nya apparater som vi ännu inte har sett och som väntas finnas någonstans i sfärerna kring surfplattor och datorer. Om Microsoft inte hänger med här kan det bli riktigt tungt framöver.

Att Arm fått en så stark ställning beror på att bolaget redan från start riktat in sina produkter på att de ska vara så energisnåla som möjligt. Det har alltid varit extremt viktigt för mobiler som ska klara sig på batteriet.

För Intel som framför allt tillverkat processorer till datorer som oftast används där det finns ett eluttag i närheten har energifrågan inte spelat så stor roll. Där är det i stället prestanda som avgjort.

Men i takt med att datoranvändningen blivit allt mer mobil har energisnålheten blivit en viktigare faktor och det har satt press på Intel.

I praktiken ser vi nu hur Intel respektive Arm-gruppen kommer från varsitt håll och går in på det nya snabbväxande område som finns mitt emellan deras traditionella nischer, datorerna respektive mobilerna.

Intel gör sina processorer allt mer energisnåla medan Arm-gruppens processorer får allt bättre prestanda och branschen närmar sig ett läge där de två blir rätt lika.

För Intel är det här en uppenbar risk, inte minst när de nu ser hur bolagets gamla samarbetspartner Microsoft lägger ned allt mer kraft på att anpassa sig till Arm.

Microsofts strategi är rätt enkel. För användarna ska Windows alltid se likadant ut, oavsett om de använder mobil, surfplatta, spelkonsol eller dator. Och så kommer det att bli när nya Windows 8 kommer senare i år.

Men anpassningen till Arm-gruppen är också en utmaning för Microsoft. För Arm är i grunden bara en ram som rader av företag använder för att ta fram sina egna processorer.

De processorerna anpassas sedan av olika tillverkare för att passa med deras olika mobiler och surfplattor. Till det måste sedan Microsoft anpassa sitt nya Windows.

I praktiken kan man se varje dator och surfplatta som ett specialbygge medan en traditionell persondator är standardiserad. Det gör också att Microsoft måste lära sig att samarbeta väldigt nära alla olika tillverkare som förlitar sig på Arm-arkitekturen.

Nu sitter förstås inte Intel stilla och ser på. Bolaget har bland annat inlett ett samarbete med sök- och annonsföretaget Google som anpassar sitt operativsystem Android så det ska fungera även för smarta mobiler och surfplattor som byggts upp på Intels processorer.

Intel har också slutit avtal med mobiltillverkaren Motorola, som köpts upp av Google. Motorola räknar med att ha de första Intelprodukterna ute för test i sommar. Även den kinesiska datortillverkaren Lenovo har bestämt sig för att använda Intels processor i kommande smarta mobiler. I praktiken försöker nu de olika företagen hitta sina nya positioner på den snabbt skiftande marknaden. Det är då vi ser hur Arm-lägret kliver in på Intels område samtidigt som Intel slår tillbaka genom ett nytt försök att ge sig in i mobilbranschen. Vem som blir vinnare är högst oklart men de gamla gränserna gäller i vilket fall inte längre.

  • Kopiera sidans adress

Samma bransch - totalt olika bolag

Brittiska Arm och amerikanska Intel är inne i samma bransch men är samtidigt så olika två bolag kan vara. Intel står för omkring 80 procent av de processorer som används i våra persondatorer. Bolaget både utvecklar och tillverkar produkterna.

Det innebär att Intel bland annat bygger extremt dyra fabriker som kan kosta över 30 miljarder kronor.

Arm tillverkar däremot inga egna processorer. Företaget utvecklar den grundläggande designen och sedan licensieras den till bolag som Samsung, Texas Instruments, Qualcomm och så vidare. De säljer
sedan de färdiga produkterna till tillverkarna av mobiler och surfplattor.

Skillnaden märks också tydligt i företagens storlek. Intel hade under 2011 en försäljning på cirka 360 miljarder kronor och gjorde en nettovinst på 86 miljarder kronor.

Arms försäljning låg på drygt 5 miljarder kronor och bolagets vinst blev 1,1 miljarder kronor.

Windows 8 i två varianter

Nya Windows 8 väntas i höst och görs i praktiken i två varianter som ska finnas tillgängliga samtidigt. Den ena fungerar som vanligt för persondatorer som byggts upp kring processorer från Intel eller AMD.
Den andra versionen ser likadan ut men är under ytan helt annorlunda och anpassad till processorer med Arm-arkitekturen.

Så här skiljer sig de två varianterna av Windows 8:

√ En bärbar Windowsdator med Arm-processor kan vara påslagen betydligt längre. Precis som en mobil behöver den egentligen aldrig stängas av.

√ Windows för Arm säljs förinstallerat på surfplattor, bärbara datorer och andra prylar. Det går inte att köpa på en dvd-skiva.

√ Datorer/surfplattor med Windows Arm får många olika former, inte bara traditionella stationära och bärbara.

√ Officeprogrammen kommer troligen att levereras ihop med Windows för Arm-datorer.

√ Program som gjorts för vanliga Windows kan inte köras i Windows för Arm-datorer. De som gör program måste skapa en ny version och använda Metro, Microsofts system som styr utseendet och hur man utvecklar program för systemet.

Visa mer fakta

Börsen

börsgraf

OMX Sthlm, kl 17.30
-0,16% 447,60 SEK

1 mån:
1,70%
Årsskiftet:
5,65%
Obegränsad tillgång till SvD digital – 3 månader för bara 99 kr
Visa kommentarer

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna.
Alla kommentarer modereras efter publiceringen av SvD eller av oss anlitad personal. Du kan skriva max tre kommentarer per artikel. Läs reglerna i sin helhet Vänliga hälsningar, Maria Rimpi, chef SvD Näringsliv

Toppnyheter Näringsliv

Solnedgång och regnmoln bakom vindkraftverken i Gårdstånga i Skåne. Till höger: Torbjörn Isacson. Perspektiv | Torbjörn Isacson

”Miljö och etik blir allt viktigare för investerare”

Medvetenheten ökar att klimatrisker medför finansiella risker.

”Europa kommer ha
en lång stagnation”

Blixtvisit

Rogoff spår skakig väg framåt.

Stefan Attefall hotar
att strama åt regler

Bostad

Stor skillnad på kommunernas avgifter.

Sparande

44 miljarder in på svenska bankkonton

Inlåningen ökade andra kvartalet trots rekordlåga räntor.

Diktatorns rådgivare
flydde med miljoner

Nordkorea

Försvann och dök upp i Ryssland.

Räntekartan

Boräntorna är på väg
ned under två procent

Svårt att förhandla sig under räntepanelens rekommendation.

Dollarn passerade sjukronorsgränsen

Valuta

Kronan faller mot dollar och euro.

”Underskatta inte
detaljers betydelse”

Tips

Analytikerna ger ut bok om obligationer.

Sparare missgynnas
i handel med råvaror

Investera

”Skattesystemet är väldigt orättvist.”

”Samsung i behov
av krishantering”

Hamnat i kläm mellan Iphone och lågprislurar.

”Gripen kan stå pall
för USA:s superplan”

krönika

Men andra europeiska plan spås falla.

Sargat Finnair flyttar
ut servicen ombord

Berör flygningar till Hongkong och Singapore.

Datorspelare blir bättre i engelska

Ny teknik

10–11-åringar i ny undersökning.

Webb-tv

Ny bok avslöjar fifflet i byggbranschen

TV

Nya skatteregler ska stoppa svartarbete.

Kommande vinstlyft lockar i gruvföretag

Aktiespararen

Storförvärv kan ändra bilden.

Susanna Campbell, VD på Ratos i solsken. Börsintroduktion

Ratos redo notera fönster- och dörrjätte

Bolaget som är störst i Europa kan växa mer, enligt Ratos-vd.

Nya Iphone uppges
ha mobil plånbok

mobil

Skall kunna tjäna pengar på reklam.

Regeringen planerar budgetförstärkningar

valet

Alliansen presenterade sitt valmanifest.

Ambassadör gör sig redo att åka hem

Porträtt

Jean-Pierre Lacroix lämnar Sverige.

Kina och Ryssland bygger gasledning

Skall leverera 38 miljarder kubikmeter om året.

SEB-kunder uppger att de har lägst ränta

Så låg ränta fick de bästa förhandlarna.

Har du rätt ränta på ditt bolån?

RÄNTEKARTAN

Jämför din ränta med tusentals andra.

EU: Nu har Putin
en vecka på sig

RYSSLAND

Annars väntar skärpa sanktioner.

Fortsatt bra fart
på bilförsäljningen

Motor

Rejäl ökning mot förra året.

Inwido på väg till Stockholmsbörsen

Noteringen väntas ske innan årsskiftet.

Så mycket tjänade Jackson – år för år

Karriären kartlagd • Så fördelades miljonerna.

Exklusivt bokutdrag

”Veterinärerna har
gett bort sin bransch”

Riskkapitalet har hittat nya jaktmarker inom djursjukvården.

SvD Näringslivs räntepanel: Annika Creutzer, Tomas Pousette och Elisabeth Österman. Webb-tv

Så pressar du din boränta hos banken

räntepanelen

”1,9 i rörlig ränta inte omöjligt”.

”Utsidan anonym
– insidan full av flärd”

volvo xc90

Jonas Fröberg vänder ut och in på Volvos frälsare.

Detta händer 1 september

SCB presenterar sparbarometern för det andra kvartalet.

Nya Seat är snyggast
och roligast i familjen

Biltest

För den som vill märkas i mängden.

”Män får mer hjälp än kvinnor att hitta jobb”

valsnack

SvD Näringslivs Negra Efendic om Arbetsförmedlingen.

”Det vi ser är en riktig skattepolitisk cirkus”

bankmoms

Ändrade momsregler kan slå hårt mot Länsförsäkringar.

bostad

Stora prisskillnader för tillstånd till Attefallshus

Inget bygglov krävs, men däremot måste man göra en anmälan.

Hur rik är egentligen Warren Buffett?

Nya uträkningar visar häpnadsväckande fakta.

Ikeas nya satsning
– energisnåla lysark

Här satsar möbeljättens riskkapitalbolag.

Lyxvolvo med känslig och ömhudad motor

arkivbild

Nu köper direktörerna suvar i stället.

Nevs: ”Nu har vi fått den tid vi behöver”

saab

Får ja till företagsrekonstruktion.

valsnack
Patricia Hedelius och Katarina Hugo i SvD Näringslivs webb-tv-program Valnack.

”Alla affärsmässiga avtal sätts ur spel”

Patricia Hedelius om politiska hetsen mot vårdvinsterna.

FOTO: Joakim Ståhl/SvD.

VALSNACK

Här kan du se alla avsnitt av webb-tv-programmet Valsnack inför höstens riksdagsval.

Webb-tv

Börsen

Index

OMX-S, 17.30-0,2 %447,60
Nasdaq, 23.40+0,5 %4 580,27
DAX, 17.35+0,1 %9 479,03
FTSE, 17.35+0,1 %6 825,31
Nikkei, 08.21+0,3 %15 476,60
Visa fler index

Valutor

Euro, 01.35+0,1 %9,19 SEK
USD, 01.35+0,1 %7,00 SEK
Visa fler valutor

Råvaror

Olja brent, 19.29-0,4 %102,59
Guld, 01.35-0,0 %1 286,45
Visa fler råvaror

Räntor

3 mån, 08.49+0,0 %0,14 %
5 år, 16.01+0,0 %0,57 %
Visa fler räntor
STHLM DIGITAL

Premiär för SvD:s nya startup-satsning.

Ny sajt

SvD Näringsliv ger dig en bättre privatekonomi.

SvD Börsforum

Testa Sveriges modernaste ekonomiforum

Räntekartan

50 000 har sagt sin ränta – klicka här!

Bloggar

Läs våra prisbelönta journalisters bloggar.

Gör nliv.se till din startsida

SvD Näringsliv på Facebook