I dag fattas beslut om datalagring

Sent i eftermiddag antar riksdagen EU:s omstridda datalagringsdirektiv. S står på regeringens sida och röstar ja, men flera borgerliga ledamöter stöder oppositionen. Riksdagen debatterade på förmiddagen att direktivet om datalagring.

– Datalagringsdirektivet är ett direktiv som inte på något sätt lever upp till de krav vi ställer på en lagstiftning. Det är ett oproportionerligt stort ingrepp i den personliga integriteten i förhållande till nyttan, sade Maria Ferm (MP) när hon inledde debatten inför eftermiddagens votering.

Ferm sade att hon hoppas att de som känner att direktivet är fel, rakryggat tar sitt ansvar och röstar nej.

– Men jag befarar att det går igenom, sade Ferm.

Jens Holm (V) framhöll att hans parti säger nej till de olika bokstavskombinationerna: Ipred, Acta – datalagringsdirektivet med flera.

– Kom ihåg att de grova brottslingar inte kommer att kommunicera på ett öppet sätt, de använder sig redan i dag av krypterade tjänster. De grova brottslingarna kommer inte att fastna i nätet, det är vi svenskar som kommer att känna oss övervakade, sade han.

Holm frågade sig också vem som egentligen vill ha direktivet? Riksdagspartiernas ungdomsförbund är emot, Centerpartiet splittrat och telekombolagen vill inte ha det, påminde han.

– Och den svenska EU-kommissionären Cecilia Malmström har sagt att direktivet är ett hafsverk.

Kent Ekeroth (SD) sade att partiet är emot att trafikuppgifter om svenska medborgare också kan komma att lagras utanför Sveriges gränser.

– Ska uppgifterna lagras ska de lagras i Sverige, hävdade Ekeroth i debatten.

Elin Lundgren (S) menade att datalagringsdirektivet fyller en funktion vid allvarliga brott.

– Det är ingen ny idé det här med att använda trafikdata vid brottsbekämpning, det görs redan i dag. Men i dag sparas inte uppgifterna, vilket ger att polisen kan missa tillfällen att utreda brott, sade hon.

– Trafikdata ger ovärderliga pusselbitar, sade hon och hänvisade till att lagrådet inte kommit med några invändningar mot förslaget.

Därefter tog Johan Pehrson (FP) vid i debatten. Han drog bakgrunden till direktivet och berömde Elin Lundgren för en målande beskrivning av läget. Liksom Lundgren framhöll han att det inte är något nytt att uppgifter sparas, men menade att frågan är svår:

– Det handlar om integriteten att slippa statens oreglerade snokande, det är viktigt för liberalismen. Men det är också viktigt att polisen och brottsbekämpande myndigheter kan låsa in kriminella, som verkligen kränker integriteten, sade han och poängterade det svåra i att finna balansen mellan två motstående intressen.

– Men det vi gjort med direktivet är välbalanserat. Vi sparar kortast möjlig tid, sade han och jämförde med andra länder.

– Vi har satt ned spett i backen för att visa att det här är en verksamhet man ska ha respekt för, men erkände också att han delar Maria Ferms "ångest och oro över framtiden" då hon frågat efter farhågor för hur det blir om Sverige någon gång får en auktoritär regim.

Ulrika Karlsson (M) påminde om att det inte är innehållet som ska registreras.

– Det är klart att man blir rädd när man hör att mejlet till psykologen eller messet till tidningen ska registreras. Vi behöver vara ytterst tydliga med att så inte är fallet.

Också Karlsson repeterade att uppgifterna redan finns tillgängliga för brottsbekämande myndigheter. I likhet med Pehrson talade hon om att finna balansen mellan den enskildes integritet och brottsoffrets rättigheter.

Ulrika Karlsson menade att trafikuppgifter har haft betydelse vid en lång rad brott: våldtäkt, mord och människohandel var bara några exempel hon radade upp.

Hon sade också att Sverige måste vara lojalt mot EU.

– Av vårt medlemskap i Europeiska unionen följer en skyldighet att införa direktiv, även detta.

Johan Linander (C) , vice ordförande i justitieutskottet sade att han och Centerpartiet starkt ogillar direktivet, men att det nu är för sent, många år för sent, att säga nej till att införa direktivet i svensk lagstiftning. Ett svenskt nej skulle ha varit på sin plats när direktivet växte fram 2004, 2005 och 2006.

– Det är en sorglig dag, sade han och fortsatte:

– Behovet och nyttan av direktivet överväger inte ingreppet i den personliga integriteten, sade han.

Linander framhöll att EU-domstolen redan har slagit fast att Sverige måste införa direktivet. Att tro att det går att låta bli, eller att betala böterna och strunta i direktivet är fria fantasier. Dessutom skulle det strida mot bättre vetande för den som tror på vikten av att följa demokratiskt fattade beslut och tron på en rättsstat.

– Ska den som är rik kunna köpa sig fri från regler som andra måste följa, frågade Johan Linander retoriskt och kritiserade flera av de som nu är emot direktivet för att ha vaknat allt för sent.

Caroline Szyber (KD) säger:

– Vi har haft datalagring i 30 år. Det nya är att lagringen görs obligatorisk och att det samtidigt införs strängare regler för hur operatörerna ska skydda de lagrade uppgifterna.

– Vi kommer att rösta ja för att ge de rättsvårdande myndigheterna de verktyg de behöver, sade hon när hon som sista talare avslutade riksdagens debatt om datalagringsdirektivet.

Omröstningen om justitieutskottets betänkande om hur direktivet ska införas i Sverige sker vid 16-tiden i eftermiddag.

V och MP röstar senare i dag nej till vad de anser är ett ”människorättsvidrigt” direktiv. SD går emot eftersom de inte fått igenom kravet på att insamlad information bara ska få lagras inom Sveriges gränser.

Inom Centerpartiet är viljorna splittrade. Bland andra har Fredrick Federley sagt att han ska rösta nej:

– Det är inte ett angrepp på vår gruppledning. Det är absolut inte ett angrepp på vår partiledare. Vi som är mest kritiska är de som hårdast drev Annies kampanj och vi står unisont bakom henne, skriver han i sin blogg.

Till SvD säger han att han inte är ensam om sitt nej, men att övriga som går emot propositionen "får träda fram själva".

– Hela C-gruppen är väldigt kritisk, men alla kommer inte att rösta nej.

– För mig handlar det om att sända en signal om 'hit men inte längre'. Vi vill inte gömma oss bakom tjocka murar för att slippa svara på frågar. Det är dags att få ut kollegerna inom de partier som röstar ja och fråga vilket slags samhälle de vill ha.

Federley konstaterar att Sverige drar på sig böter, men menar att ett nej skulle kunna påverka hur kommissionen agerar framöver.

Patrik Fältström, ledamot i regeringens IT-råd och en av dem som varit med och utrett datalagringsdirektivet, är kritisk till att förslaget röstas igenom:

– Jag tycker att polisen ska få utreda terroristbrott, men jag är också förespråkare för en stark integritet där vi sätter gränser för de verktyg som polisen får, säger han till SvD.

  • Kopiera sidans adress

Vad gäller saken?

Datalagringsdirektivet innebär att telefon- och internetoperatörer tvingas lagra information om samtal, mejl, meddelanden och internetåtkomst i minst sex månader. Uppgifterna ska kunna spåra vilka som skickade och mottog information samt när det gjordes. Innehållet i kommunikationen ska inte sparas.

Syftet är att brottsbekämpande myndigheter lättare ska kunna övervaka och analysera trafikuppgifter för att kunna spåra misstänkta.

Direktivet kommer från EU, som tog fram riktlinjerna i kölvattnet av terrordåden i London och Madrid. Sverige implementerade inte direktivet inom utsatt tid och riskerar nu böter.

Kommissionen har yrkat skadestånd om 9 600 euro per dag från den 4 februari 2010 då EU-domstolen fastslog att Sverige gjort sig skyldig till fördragsbrott – en summa som den 1 maj kommer att uppgå till närmare 70 miljoner kronor. Sverige har dock argumenterat emot det yrkade beloppet.

Visa mer fakta

Börsen

börsgraf

OMX Sthlm, kl 17.30
0,32% 507,83 SEK

1 mån:
7,16%
Årsskiftet:
7,16%
Obegränsad tillgång till SvD digital – Prova gratis i en månad!

Toppnyheter Näringsliv

SvD Näringslivs startsida har de senaste 15 minuterna uppdaterats med 1 uppdaterad artikel. Gå till startsidan för SvD Näringsliv.
Kullager på SKF i Göteborg. Perspektiv | Klas Andersson

Rivstart för nye vd:n
– SKF bäst på börsen

Verkstadsjätten etta bland storbolagen – upp 20 procent i år.

”Projekten i Sverige
är särskilt ambitiösa”

Investering

EIB-chefen på Stockholmsbesök.

Hillary Clinton flög privatjet för miljoner

Avslöjande

Lät skattebetalarna stå för notan.

”Det sticker i ögonen
på bolånekunderna”

Spara

Är bankernas personalrabatt rätt?

Qatar Airways blir ny British Airways-ägare

flygindustri

Går in med 15 miljarder kronor.

SCA

”Johansson fortsätter med tigandets strategi”

Jan Almgren: Bolagets presskonferens i dag var surrealistisk.

SCA:s vd: ”Har det varit värt det”?

intervju

Jan Johansson har funderat över sin framtid.

Johansson pressas nu även av analytikerna

”Finns förväntan på svar om privatplanen”.

Flög fruar och barn med affärsjet

svd granskar

Läs hela granskningen av SCA.

Vart flög SCA-vd:n
för tre miljoner?

Nlivquiz

Testa dina kunskaper om veckan.

Förlorade en miljard dollar på kursfallet

Alibaba

Jack Ma är inte längre rikast i Kina.

Tunga investerare backar upp startup

Urb-IT ska hjälpa lokala företag med e-handel.

Northlands gruva nära Pajala respektive ARKIVBILD på Harry Rantakyrö 2008. Gruvkonkursen

Utredning om mutbrott
efter Pajala-avslöjande

Åklagare inleder förundersökning efter SvD:s granskning.

Många namn på dubbla stolar

Starka kopplingar mellan gruvbolaget och folkvalda.

Jay-Z lägger bud på Spotifys konkurrent

Nu rusar aktien på Stockholmsbörsen.

Altor i slutfas för att ta Dustin till börsen

Handelsstart beräknas kunna ske i februari.

Riksbanken växlade bort skattemiljarder

Beslutet att sälja av dollar gav storförlust.

Under förväntan – sjunker på börsen

Tele2

Gick sämre än väntat på flera punkter.

2 minuter Webb-tv

”Ingen tvekan om vilken bank som går bäst”

Webb-tv: Jan Almgren om rapportfloden inom bankvärlden.

Obama: Staten bör utöka sina utgifter

Vill avsluta de breda budgetnedskärningarna.

Spotify till börsen först under nästa år

Ska skaffa fram halv miljard dollar i riskkapital.

Google känner av ökad konkurrens

Rapporten för sista kvartalet en besvikelse.

Kina tror på en stark euro

Ska utöka samarbetet med och investeringarna i Europa.

Amazon gjorde vinst på 214 miljoner dollar

Rapport

Bättre delår än väntat i fjärde kvartalet.

två minuter Webb-tv

”Arbetsförmedlingen på Hisingen jublar just nu”

Volvos satsning ger jobb – men finns utmaningar för industrin.

Bli inte lurad – sju punkter att checka av

Bolån

Många betalar alldeles för mycket.

Räntekartan ger dig tyngd

nytt verktyg

Betalar du för mycket för lånet?

Bästa sättet att få låg ränta: Jobba på bank

Bolån

De bankanställda erbjuds superräntor.

Apple kan ge 556 dollar till alla i USA

teknik

Ingen kommer i närheten av jätten.

Det här skulle Apple kunna köpa

Lista

Bolagets pengar räcker till en hel del.

Eurasien fortsätter
sätta käppar i hjulet

Telia

Vd Dennelind om det gångna kvartalet.

Annika Falkengren, SEB:s vd. webb-tv Webb-tv

Falkengren: Negativa sparräntor inte omöjligt

SEB:s vd lämnar ändå ett lugnande besked till småspararna.

Prisrally på lyxhus
i The Hamptons

bostad

Medianpriset är nu 975 000 dollar.

Det blir presidentens
nya Air Force One

Bildspel

Boeing vann uppdraget på walk over.

Atlas Copco slår till
med superutdelning

Rapport

Men vinsten blev mindre än väntat.

”Riksbanken borde införa negativ ränta”

Myndigheten: Schweiz har visat att det går.

Optimistisk Faxander jublar över valutan

Sandvik vinnare på börsen efter rapport.

Grekland motsätter sig nya sanktioner

ryssland

Vill svartlista ett flertal personer.

”Apple bästa köpet
på flera decennier”

Aktien har gått upp 300 procent på fem år.

SvD i New York
Aktarer Zaman, 23 år, grundare av Skiplagged.

Han avslöjade flygens dolda rabattbiljetter

22-årigt snille byggde succésajt – stäms av resebranschen.

Nya Räntekartan

Betalar du för mycket för ditt bolån? Klicka här!

SvD granskar SCA:s flyg
Flygplansflottan i Bromma Business Jet, som SCA äger tillsammans med Sandvik och Industrivärden, har helt nyligen utökats med två flygplan av modellen Falcon 7X.

Miljöprofilerade SCA tar med både fruar och barn på bolagets affärsflyg.

FOTO: Dassualt

SvD Story

Följ med till krisens Lettland med SvD Story – en helt ny digital läsupplevelse.

Webb-tv: Fröberg testar

Följ med SvD:s Jonas Fröberg och Magnus Hjalmarson Neideman på fartfyllda biltester.

2 MINUTER
SvD Näringslivs Andreas Cervenka och Katarina Hugo i "2 minuter".

Se alla avsnitt av SvD Näringslivs nya webbserie

FOTO: SvD.

Webb-tv

Börsen

Index

OMX-S, 17.30+0,3 %507,83
Nasdaq, 22.21-1,0 %4 635,24
DAX, 17.35-0,4 %10 694,32
FTSE, 17.35-0,9 %6 749,40
Nikkei, 22.24+0,4 %17 674,39
Visa fler index

Valutor

Euro, 22.36-0,1 %9,35 SEK
USD, 22.36+0,1 %8,29 SEK
Visa fler valutor

Råvaror

Olja brent, 22.36+7,0 %52,43
Guld, 22.36+2,2 %1 283,97
Visa fler råvaror

Räntor

3 mån, 08.14+0,0 %0,04 %
5 år, 16.00+0,3 %0,19 %
Visa fler räntor
Ny sajt

SvD Näringsliv ger dig en bättre privatekonomi.

SvD Börsforum

Testa Sveriges modernaste ekonomiforum

Bloggar
SvD Näringslivs profiler Patricia Hedelius och Jonas Fröberg.

Läs våra prisbelönta journalisters bloggar.

FOTO: SvD/Montage.

Gör nliv.se till din startsida

SvD Näringsliv på Facebook