Det var Intels vd Brian Krzanich som stod för det traditionsenliga öppningstalet på årets CES. Processorjätten Intel har haft ganska svårt att hitta sin identitet i den nya världen, där våra datorbehov allt oftare tillgodoses av andra enheter än den traditionella pc:n. I mobiltelefonerna och surfplattornas värld är det ARM som dominerar och Intel har fortfarande, trots idoga försök, inte lyckats utmana på riktigt.

Företaget var sent på det tåget, men under sitt tal gjorde Brian Krzanich klart att man redan står på stationen och väntar på nästa tåg – kroppsnära teknik och uppkopplade prylar. Intel visade upp flera prototyper och produkter som man tagit fram, från hörlurar med inbyggd pulsmätare till den lilla sd-kortsstora datorn Edison. Intel hoppas att den ska bli något av en stapelvara hos alla företag som vill haka på trenden och omvandla sina produkter till uppkopplade bihang på sakernas internet, eller ”the internet of things” som det ursprungliga engelska uttrycket lyder.

Länge talade man om visionen av det uppkopplade hemmet. I dag har många av de sakerna blivit verklighet, men visionen lever vidare i detta sakernas internet. I dag handlar det dock inte så mycket om det uppkopplade hemmet som det uppkopplade livet.

Följaktligen var årets CES-mässa fylld av uppkopplade prylar och kroppsnära elektronik som delar data med våra mobiltelefoner. På mässgolvet samsades allt från uppkopplade kylskåp som kan skicka listor över vad de innehåller via sms till riskokare som går att styra med en app i mobilen.

Men det mesta handlade om kroppsnära elektronik. Snart sagt alla tillverkare av konsumentelektronik verkar haka på trenden, från stora jättar som Sony och LG till mer nischade aktörer som Garmin och datatillbehörstillverkaren Razer. Störtfloden av pressmeddelanden från mässan innehåller närmast oräkneligt antal aktivitetsmonitorer och smartklockor.

Framtiden får utvisa om företagens stora satsningar på området är uttryck för ängslighet och rädsla över att missa nästa stora steg i utvecklingen eller om det snarare är grundliga och verklighetsförankrade analyser av marknadsutsikterna för den här typen av prylar som ligger bakom.

Men inom de flesta områden var det annars ett tydligt mellanår på CES, utan några riktigt stora lanseringar – ett år där många utställare hade gott om nya produkter att visa upp men där det inte fanns så många egentliga nyheter under ytan, även om tillverkarna själva så klart vill hävda motsatsen.

Den här typen av stegvis utveckling, den här typen av evolutionär utveckling, är inget som gör sig särskilt väl på de stora mässorna och är knappast något som underlättar om man vill tränga igenom det svårpenetrerade mediebruset.

För även om evolution och revolution låter ganska likt så saknar det förstnämnda åtminstone en del av slagkraftigheten hos det sistnämnda.

Evolutionen är nära! ¡Viva la Evolución! Nu är det väl evolution på gång?

Det funkar helt enkelt inte lika bra. Därför är det inte så konstigt att revolutionerande ser ut att bli teknikvärldens mest överanvända ord i år igen.