– Jag kommer aldrig att glömma min första dag i teamet, när jag gick in i ett rum där alla hade på sig de här galna sakerna på huvudet, säger Isabelle Olsson under en paneldiskussion på Googles utvecklarkonferens med några ur Glass-teamet.

Hon syftar på en prototyp hon har satt på sig, som är en av de första versionerna av Glass.

– Jag vet inte vad ni tycker, men de gjorde mig definitivt lite skakig, säger hon, och publiken skrattar.

Isabelle Olsson beskriver Google Glass-projektet som ambitiöst och rörigt, och att målet var att ta fram något helt nytt som går att bära.

– När teamet började jobba med det här var det tydligt att vi inte skulle ta fram något som redan finns och förbättra det, säger hon.

Hon räknar upp tre designprinciper som hon införde när hon började jobba med teamet 2011 - att glasögonen skulle vara lätta, enkla och skalbara.

– Vi tog bort allt som inte var absolut nödvändigt, säger Isabelle Olsson.

– Vi är besatta av vikt, och bryr oss om varje gram. För om de är för tunga kommer du inte vilja ha dem i ditt ansikte i mer än tio minuter. Det handlar också om hur allt balanseras i ditt ansikte. Och även om det visuella, där vi valde att gömma vissa komponenter bakom bågarna, säger hon.

Hon tar upp ett par andra Glass än dem hon har på sig, och tar loss den delen komponenterna sitter på från bågarna.

– Vi har gjort Glass modulära. Det betyder att du kan ta bort bågarna från huvuddelen. Det finns en liten skruv som du lossar, och du kan sätta dem på olika sorters bågar. Det är ganska coolt och det öppnar upp många olika möjligheter för till exempel glasögon med styrka och att förändra funktionaliteten.

För att illustrera det sätter Isabelle Olsson på sig en betamodell av ett par Glass som just har glas med styrka. Men när de, eller för den delen vanliga Glass, kommer ut på marknaden finns det inget datum för än.

Miriam Olsson Jeffery bevakar Silicon Valley för SvD Näringsliv. Läs mer av henne här.


Har du koll på senaste veckornas nyheter?

V40: Vilket varumärke är mest värdefullt?

V39: I vilket land lade Björn Borg ned?

V38: I vilken bilklass vann Volvo?