Den oväntat stora nedgången i orderingången vägde tyngre än resultatet. Bolagets aktie föll med 2,6 procent när handeln inleddes på Stockholmsbörsen.

- Jag vill beskriva det som ett stabilt kvartal, både sett till omsättning och vinst, sade AB Volvos vd Olof Persson vid en presskonferens.

Han pekade på att bolaget trots det ekonomiska läget hade en rekordstor försäljning.

I Nordamerika, som delvis kompenserat för den svaga efterfrågan i Sydeuropa, minskar orderingången på lastbilar. Volvo måste anpassa produktionen, som i nuläget är lite för hög i förhållande till efterfrågan. Bolaget behåller dock sina förväntningar för resten av året.

- Men makrosituationen gör att det finns en del frågetecken, sade Olof Persson.

Till skillnad från i Nordamerika planerar Volvo att öka produktionen något i Sverige under hösten. Det kommer enligt Olof Persson inte betyda några stora förändringar vad gäller antalet anställa.

- Hur det slår exakt är svårt att säga. Det är sådant vi får titta på, säger Olof Persson till TT.

Fordonstillverkaren AB Volvo redovisar en vinst före skatt på 6 764 miljoner kronor för andra kvartalet 2012. Det kan jämföras med vinsten på 7 249 miljoner kronor för motsvarande period 2011.

- Det är en klart godkänd rapport. Volvo utvecklas ungefär som marknaden, säger Hampus Engellau, analytiker på Handelsbanken.

Försäljningen var bättre än väntat, men det är stor skillnad på sammansättningen jämfört med för ett år sedan, fortsätter han.

- Försäljningen är bättre i regioner med lägre lönsamhet, som kompenserar för minskad försäljning i bland annat Europa och Latinamerika.

- Det svaga i rapporten är orderingången, säger Hampus Engellau.

Analytiker hade i genomsnitt räknat med en vinst på 6 102 miljoner kronor, enligt Reuters sammanställning.

Omsättningen uppgick till 83 904 miljoner kronor, jämfört med 78 962 miljoner kronor ett år tidigare.

Volvos lastbilsleveranser minskade med 2 procent till 58 800 lastbilar under andra kvartalet. Orderingången uppgick till knappt 53 000 lastbilar, vilket är en nedgång med 19 procent jämfört med andra kvartalet 2011.

I AB Volvos resultat för andra kvartalet ingår en positiv påverkan på 495 miljoner kronor från en mervärdesskattereduktion i Brasilien. Även med hänsyn till detta överträffade dock AB Volvo förväntningarna.