Sopindustrin - en guldgruva

På bara några år har sopor blivit en betydande del av energimixen. Baksidan, strax norr om Stockholm, är ett växande berg av giftig betong. Det påminner om att ingenting försvinner, att allt finns kvar.

FOTO: Magnus Hjalmarson Neiderman

LÄS MER: "Tusenlappar skiljer i soptaxa"

Mikael Dreijmark och Kjell Murell möter upp i en gränd på Söder. Klockan är åtta på morgonen, men lunchrasten är över sedan länge. De har jobbat sedan klockan fem, och navigerar vant längs de trånga gränderna runt Mosebacke torg.

Trots att hydraulik ersatt de värsta lyften, så är sophämtningen i hög grad ett manuellt arbete. Vi halvspringer från soprum till soprum, och lastar vätsketunga säckar i stora kärror. Soporna rullas genom trånga portar, över trösklar och trottoarkanter. Det är ett ackordsarbete - ju snabbare, desto bättre. Skoningslöst krossas soporna i maskinens inre.

Mycket har hänt med synen på sopor, och kanske inte minst med dess sammansättning. Långt in på 1800-talet var hushållsavfallet i stor utsträckning helt organiskt. Det var före plasten, och före dagens överflöd av engångsförpackningar och omslagspapper. Avfallet lades på högar, deponier, där det snabbt glömdes, och långsamt ruttnade.

LÄS MER: "Sverige behöver importera sopor"

Det förebådade innovativa idéer. I skriftserien Stockholms Tekniska Historia läser jag om aktiebolaget Särimner, en industriell grisuppfödare. Det var 1896, och Stockholms befolkning passerade 300 000. Genom ett kontrakt med stadens drätselnämnd fick Särimner möjligheten att släppa ut 2 000 grisar på Lövsta soptipp.

Ersättningen uppgick till 22 000 kronor per år, ett konkret utslag av sopornas ekonomiska värde. Bolaget fick billigt grisfoder, och staden blev av med avfallet.

Nya tider råder. Jag och SvD:s fotograf Magnus Neideman stirrar ut över det böljande sophavet i Högdalenverkets avfallsbunker. Det är som Johanneshovs isstadion ställd på tvären. Lastbil efter lastbil, över två hundra per dag, rullar fram till kanten, och tömmer sitt innanmäte av råa sopor. Det är en bisarr spegelbild av samhällets tillsynes kroniska omåttlighet.

Vad vi snart ska bevittna är resultatet av en helt ny syn på sopornas värde. Deponering av hushållssopor är historia, och av dåtidens tankesätt kvarstår endast gräsbevuxna kullar - som kinesiska lyckokakor till framtida generationer. I stället eldar vi upp avfallet, och använder värmen. Det kallas energiåtervinning, och har blivit en av energibranschens hemliga guldgruvor. Inte att undra på varför.

Från en travers i taket hänger två gripklor, stora som hus. Under den blotta tyngden sjunker armarna ned i sopmassorna, och likt ett mudderverk lyfter de tio ton avfall ur högen. Det mullrar när traversen rullar över bunkern, bort mot ugnarnas gapande bränsleintag.

Resten är ett brinnande avfallsinferno, där soporna urskillningslöst förbränns i ett giftosande helvete. Genom ett titthål i ugnarna ser vi siluetterna av förvridna matkassar. Giftig aska stiger i den 1000-gradiga hettan. Slaggresterna hopas i botten.

LÄS MER: "Svensk sopimport kritiseras"

En tjusning med dagens sopförbränning, åtminstone som det framställs, är inte bara att avfallet minskar i omfång. Dessutom rensas de från gifter, som annars lakats ur under soptippens långsamma förruttnelse.

– Vi är som en njure i samhällskroppen, säger Niclas Åkerlund, driftchef på Fortum.

Vi hör dem inte, men någonstans i bakgrunden dundrar gigantiska turbiner och värmeväxlare. Siffrorna är ganska häpnadsväckande. Enbart Högdalenverket producerar värme till 90 000 villor. Blöjor, plast, mjölkpaket och matrester har helt enkelt blivit en råvara i klass med kol, olja och skogsrester.

– Många säger att sopor luktar illa, men det luktar pengar, skojar Mats Cronqvist, avfallschef på Stockholms kommun.

Mina tankar återvänder till Särimners grisar. Vad får egentligen energibolag som Fortum betala för denna råvara? Min fråga är dock i grunden felställd, för det är inte energibolagen som betalar, utan pengarna går i andra riktningen.

Bara Stockholms kommun, förklarar Mats Cronqvist, betalar 90 miljoner kronor per år för att Fortum ska elda upp invånarnas sopor. Hämtningen ligger på helt separata avtal, och kostar ytterligare 233 miljoner. Fortum, å sin sida, konverterar soporna till energi som i kundledet är värt runt 1,6 miljarder kronor inklusive moms. Är detta ett rån, undrar jag? Är det inte kommunen som borde ha betalt?

Sopförbränning blev kring sekelskiftet energibranschens nya guldkalv. Vartefter deponierna bannlystes, växte kommunernas efterfrågan på energiåtervinning. Det sker genom upphandling, eller genom egna bolag. Sedan Stockholm sålt kraftvärmeverken till Fortum måste tjänsterna upphandlas. Aha, tänker jag, i konkurrens med alla andra som råkar kunna förbränna och återvinna 500 000 ton sopor?

Sanningen är att konkurrensen varit begränsad, och därför blev mottagningspriserna skyhöga, tidvis över 1 000 kronor per ton. I dag finns drygt 30 anläggningar i Sverige, men kapaciteten växer så det knakar. Redan nu står sopförbränning för motsvarande 10 procent av den svenska elproduktionen, och nya avfallseldade anläggningar uppförs i bland annat Jönköping, Sigtuna, Linköping, Vetlanda, Torsvik och Helsingborg.

Detta väcker en hel del frågor. Kommer det överhuvud taget att finnas sopor till alla anläggningar? Svaret är nej, för svenska energibolag importerar redan över 700 000 ton sopor per år. Importen sker från Norge, men också från Italien, sedan landets sophantering delvis havererat.

Idag har energibolagens mottagningspriser fallit till under 500 kronor per ton. Men frågan kvarstår, varför ska inte kommunerna ha betalt för soporna? Jag fortsätter att läsa historien om Särimners grisar. Knappt hade bläcket torkat på avtalet förrän djuren dog som flugor på Lövsta soptipp, delvis av köld, men också av sjukdomar. Särimner gick i konkurs.

Sopor är inte hälsosamt att elda, än mindre att äta, och det tycks också vara svaret på frågan. I Högdalenverket, menar Niclas Åkelrund, går nästan hälften av investeringarna till luftrening. Ändå är det svårt att släppa frågan, för det måste finnas ett skäl till att det fortfarande byggs så många anläggningar?

Vi rullar ut från Stockholm, norrut, mot förorten Bålsta. Medan energibolagen gärna marknadsför sin miljöanpassade energi, en vanlig synonym för sopförbränning, talas det desto tystare om slaggen och askan. Bara Högdalenverket måste göra av med 100 000 ton slagg, och ytterligare 10 000 ton giftig aska. Här är också alternativen färre.

Strax utanför Bålsta, träffar vi Kenneth Strandljung, expert på soptippar, och ansvarig för slagg och aska på Högbytorps avfallsstation. Vi sätter oss en fyrhjulsdriven pickup, och navigerar mellan komposter, bränsleförråd och övertäckta deponier. En energiskog passerar till höger. Plötsligt svänger vi in i ett ödsligt böljande månlandskap. Ett fint gråaktigt pulver dammar runt skorna, och en svagt sur doft hänger i luften.

Det här är slutstationen. Vi står på en hemmagjord cocktail av giftig flygaska från Högdalen, förbrända kolrester från Värtaverket, och sopvatten från Högbytorps gamla deponi. Detta, en jordfuktig ammoniakosande betong, är den oundvikliga resten av Stockholmarnas avfall. Ragn-Sells, som driver Högbytorp, tar runt 200 kronor per ton för att ta emot och binda in askan.

Blandingen tappas i enorma lastbilsskopor, och smetas ut på detta ständigt växande berg. Asbest och andra ogörliga samhällsrester, gjuts in i massan. Det handlar om ren slutförvaring. Kenneth Strandljung får ofta frågan om det inte går att använda betongen till något vettigt, som i anläggningsjobb och byggen.

– Då säger jag, vänta lite, vad händer när betongen slits ned? Det finns en anledning till att vi lägger den här, säger han.

Om detta bara är askan, vad händer då med slaggen?

Vi rullar vidare genom Högbytorps osannolika landskap, förbi lakvattensjöar och upplag av torkade rotsystem. Snart möter vi höga vallar av gråbruna högar. Här ligger slaggen, ett singelliknande grus, späckat med skrot, keramik och andra hårdföra material som undkommit ugnarnas hetta. Energibolagen betalar runt 200 kronor per ton för att bli av med den.

Marknadsekonomin härskar här. Stora magneter suger ut allt av värde ur den färglösa massan, och skroten säljs till smältverk på kontinenten. Soporna blir armeringsjärn. Resten, ett finkornigt grus, används som täckmassa på deponierna. Allting tas tillvara, och Ragn-Sells, som driver Högbytorp, får inte en krona i subventioner. Sopor har ett värde, minst sagt.

Kjell Murell har varit sopgubbe sedan 1969. Nu är han pensionär, men är tillbaka över sommaren för att extrajobba. Han har sett sopberget växa i 40 år. Jag frågar honom om jobbet, hur han bemöts, och om det finns ett socialt stigma i yrkesvalet.

Jobbet är kanon, svarar ”Murre”, även om arbetsförhållandena har blivit sämre med åren. Men det är socialt, och respekten från samhället är stor. En sak stör honom dock, det växande sopberget.

– Frankrikes nya president hävdar att vi måste expandera, att vi måste tjäna mer och mer. Men fan, det här kan inte fungera hur länge som helst, det går inte, inte som jag ser det, säger han.


LÄS MER: "Sopfritt kretslopp"

  • Kopiera sidans adress

Sopor i
kretsloppet

En genomsnittlig svensk producerade 457 kilo sopor förra året. 51 procent eldades upp, 33 procent återvanns, och 15 procent gick till biologisk återvinning.
12,6 terawattimmar värme producerades 2010 genom att elda upp hushållssopor. Det motsvarar energiproduktionen i två kärnkraftsreaktioner.
1994 deponerades 1,4 miljoner ton hushållsavfall.
Kommunen är ansvarig för att dina hushållssopor hämtas och återvinns.
748 000 ton sopor importerades till svenska värmekraftverk under 2010. Av detta var 104 000 ton hushållsavfall. Import sker från bland andra Norge och Italien.

Börsen

börsgraf

OMX Sthlm, kl 17.30
0,23% 448,31 SEK

1 mån:
-0,82%
Årsskiftet:
5,82%
Obegränsad tillgång till SvD digital – 3 månader för bara 99 kr
Visa kommentarer

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna.
Alla kommentarer modereras efter publiceringen av SvD eller av oss anlitad personal. Du kan skriva max tre kommentarer per artikel. Läs reglerna i sin helhet Vänliga hälsningar, Maria Rimpi, chef SvD Näringsliv

Toppnyheter Näringsliv

Gör nliv.se till din startsida

”Män får mer hjälp än kvinnor att hitta jobb”

valsnack

Efendic om Arbetsförmedlingen.

”Det vi ser är en riktig skattepolitisk cirkus”

bankmoms

Ändrade momsregler kan slå hårt mot Länsförsäkringar.

Hur rik är egentligen Warren Buffett?

Nya uträkningar visar häpnadsväckande fakta.

Ikeas nya satsning
– energisnåla lysark

Här satsar möbeljättens riskkapitalbolag.

Här är Mercedes nya bombsäkra bil

Säkerhetsbil som står pall för granater.

Lyxvolvo med känslig och ömhudad motor

arkivbild

Nu köper direktörerna suvar i stället.

Teknisk analys av tre storbolag på börsen

Några av börsens mest omsatta aktier.

Webb-tv

”Europa riskerar ett
förlorat årtionde”

Webb-tv

En varning från Berkeley-professorn.

”Konjunkturen i USA inger förtroende”

Sparare blickar över atlanten – och tar mer risk.

Uppmanar personal att ”rösta klokt”

Rederiets budskap: Jobben är hotade.

Det lutar åt att Mats Qviberg frikänns helt

kraschen i hq

Ljusning för förre ordföranden.

Nevs: ”Nu har vi fått den tid vi behöver”

saab

Får ja till företagsrekonstruktion.

Skandalflygplatsen i Berlin redan för liten

Reservplan: Behålla terminal från DDR-tiden.

Ung vd vill sänka skatten genom köp

Burger Kings 33 åriga boss i uppköpstagen.

S satsar 6 miljarder på jobb åt unga

Ungefär 50 000 personer kommer att beröras.

SSAB:s dotterbolag bötfälls

Mörkade fusionsförhandlingar för finländska börsen.

Webb-tv

Google satsar på drönarleverans

webb-tv

Hemleverans via luften.

6 000 tvingas lämna otursförföljt bolag

Malaysia Airlines hårt drabbat av katastrofer.

Rysk varning för mindre gas till EU

ukraina

Unionen försöker säkra värme i vinter.

Patricia Hedelius och Katarina Hugo i SvD Näringslivs webb-tv-program Valnack. valsnack

”Alla affärsmässiga
avtal sätts ur spel”

Patricia Hedelius om politiska hetsen mot vårdvinsterna.

”Så här ska vi sälja Volvo XC90 i USA”

motor

Försäljningschefen om säljstrategin.

Rocket Internet lanserar mattjänst

Skall leverera mat i Londons finanskvarter.

Vad sägs vara Volvo XC90:s svaga länk?

quiz

Har du hängt med i veckans händelser?

Uber anklagas för att sno Lyfts chaufförer

taxi

Fult spel – saboterar med maffiametoder.

Svenska sparare har
fått smak för USA

Tesla och Apple bland favoritköpen i år.

ICA säljer tidskriftsbolag

Forma Publishing Group tillhör nu danska Egmont.

Astra Zeneca i nya samtal med Pfizer

Skall röra sig om ett nytt eventuellt bud.

Jättelyft för Kings svenska dotterbolag

Midasplayer redovisar vinst på över en miljard.

Klartecken för köp
av 60 nya Jas-plan

Flyg

Affär trots att Schweiz inte längre är med.

ett slagträ i debatten

”Riskkapitalbolagens flykt ger kritikerna rätt”

Hedelius om bolagen som förbereder en reträtt från välfärden.

Riskkapitalisterna flyr välfärden

Vinstförbud allt närmare • ”Det är blodigt allvar nu”.

Google testar drönarleveranser

USA

Morgonrapport New York 29 augusti.

Mats Qviberg frias
från misstankar

Inte längre misstänkt för grovt bokföringsbrott.

Riksbanken får ladda för nästa drama

Blogg

Nästa torsdag väntar nytt räntebeslut.

Kungens tankning blev Facebooksuccé

kunglig snackis

”Han posade lite för mig”.

Finansförbundets ordförande Ulrika Boëthius. Höjda arbetsgivaravgifter

Finansförbundet rasar mot Anders Borgs utspel

Facket: ”Ska vi ha olika skattesatser för olika branscher?”

”Nej, det kan vi inte säga något om”

Zalando tiger om eventuell börsnotering.

Golfaktier pressas hårt på marknaden

Investerar blankar golfbolag som aldrig förr.

Ryska hackare till
angrepp mot banker

JP Morgan

Gav sig på stora amerikanska mål.

webb-tv
Carl B Hamilton, Folkpartiets ekonomisk politiska talesperson. Webb-tv

”Kvotering i styrelser är ofrånkomligt”

FP:s Hamilton vill se förändring.

VALSNACK

Här kan du se alla avsnitt av webb-tv-programmet Valsnack inför höstens riksdagsval.

Webb-tv

Börsen

Index

OMX-S, 17.30+0,2 %448,31
Nasdaq, 23.40+0,5 %4 580,27
DAX, 17.35+0,1 %9 470,17
FTSE, 17.35+0,2 %6 819,75
Nikkei, 08.21-0,2 %15 424,59
Visa fler index

Valutor

Euro, 06.32+0,0 %9,18 SEK
USD, 07.25-0,0 %6,99 SEK
Visa fler valutor

Råvaror

Olja brent, 22.59+0,6 %103,03
Guld, 09.00+0,0 %1 287,30
Visa fler råvaror

Räntor

3 mån, 13.46+0,0 %0,14 %
5 år, 16.00-0,1 %0,58 %
Visa fler räntor
STHLM DIGITAL

Premiär för SvD:s nya startup-satsning.

Ny sajt

SvD Näringsliv ger dig en bättre privatekonomi.

SvD Börsforum

Testa Sveriges modernaste ekonomiforum

Räntekartan

50 000 har sagt sin ränta – klicka här!

Bloggar

Läs våra prisbelönta journalisters bloggar.

Gör nliv.se till din startsida

SvD Näringsliv på Facebook