”Fundamentala faktorer talar för lägre oljepris”

Oljemarknadens fundamentala faktorer talar för lägre priser framöver. Men det återstår frågor kring hur marknaden tolkar utvecklingen i Iran och Opecs krympande reservkapacitet. Det säger Nicholas Brooks, chefanalytiker vid ETF Securities, i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt.

Ett oljerafinaderi i Mahshahr, Iran. Utvecklingen i Iran har drivit upp råoljepriset under året, inte efterfrågan.

Ett oljerafinaderi i Mahshahr, Iran. Utvecklingen i Iran har drivit upp råoljepriset under året, inte efterfrågan.

FOTO: Hasan Sarbakhshian/AP

I mitten av mars nådde oljepriset en topp runt 125 dollar per fat, den högsta nivån sedan augusti 2008. Sedan dess har priset fallit med nästan 6 dollar och noteras till drygt 119 dollar per fat på torsdagen.

– Folk känner sig lite mer lugna vad gäller Iran för tillfället. De känner sig lite mer oroade över den globala återhämtningen på grund av Spanien. De känner att 'vi har gjort fina vinster, vi tar hem en del'. Det handlar inte om någon massiv försäljning, jag tror att det mer handlar om att folk gör en ny bedömning av läget, säger han.


En stor del av rörelsen i oljepriset under 2012 har varit knutet till Iran, säger han och bedömer riskpremien från Iran, sett till bara fundamenta, ligger på cirka 10 dollar per fat.

Han pekar på statistik från Commodity Futures Trading Commission, som redovisar beteendet bland spekulativa investerare, där nettolånga positionerna ligger två standardavvikelser över femårsgenomsnittet.

Han säger att han normalt skulle se det som en risk mot oljepriset, då det finns en större risk att investerare pressar priset genom att dra tillbaka sin stora mängd långa positioner, men "en del av dessa kommer bara rulla positionerna eftersom de håller dem som en buffert för resten av deras riskportfölj".


En del bedömare har hävdat att oljepriserna skulle kunna stiga till upp till 200 dollar per fat om det skulle bli ett militärt angrepp mot Iran. Nicholas Brooks menar dock att det beror på hur det eventuella angreppet sker. Om exempelvis Israel "ur ingenstans" skulle attackera Iran, skulle det leda till en väldigt skarp prisuppgång. Men om det byggs upp förväntningar inför det, skulle det att ske mer gradvis.

Vid det första scenariot "kommer du troligen att hamna i en panikmarknad. Men jag tror ändå att priserna skulle sjunka tillbaka något efter det. Men var de hamnar att är svårt att säga, men 150 dollar kan jag lätt tänka mig. 200 är möjligt i en kortsiktig pristopp, men det är osannolikt att det kan hålla sig där eftersom världsekonomin skulle gå in i en massiv recession med efterfrågeförstörelse som följd", säger han.


Trots varningar från bland annat Internationella energimyndigheten om att de nuvarande oljepriserna kan leda till en ny recession, tycker sig Nicholas Brooks se en konsensus om att världsekonomin kan hantera oljepriser kring 150 dollar per fat, så länge som uppgången sker i en gradvis rörelse där ekonomin får tid att justera sig.

Vidare noterar han att inflödet till ETF Securities olje-ETP:er var "massivt" under inledningen av 2012, men att det avstannade och i vissa fall gick åt andra hållet i slutet av mars. Utflödena kom i samband med att tonen mellan Iran och Väst började blev något mjukare.


Även om Nicholas Brooks ser att marknaden helt verkar ha prisat in EU:s embargo mot Irans oljeexport, finns det uppåtrisker för oljepriset. Huvudsakligen därför att Opecs reservkapacitet har sjunkit på grund av att bland annat Saudiarabien och Förenade Arabemiraten har ersatt stora delar av den förlorade iranska produktionen.

– Vad som är viktigare för den medellångsiktiga investeraren än till exempel EIA-lager och OECD-lager, är Opecs reservkapacitet. Jag tror att pristoppen i oljepriset som vi såg under första halvan av 2008 var direkt relaterad till fallet i Opecs reservkapacitet, säger han.

Om Opecs reservkapacitet fortsätter att falla kommer det vara en fundamentalt stöttande faktor för oljepriset, enligt Nicholas Brooks.

I syfte att få ned priserna har Frankrike, USA och Storbritannien sedan ett tag tillbaka samtalat om att frigöra strategiska oljelager, men sedan samtalen inleddes har de kommersiella lagren ökat vilket har fått en del investerare att börja ifrågasätta om ett frigörande av lager kommer att bli verklighet.


Nicholas Brooks tror dock att länderna "definitivt" kommer att frigöra delar av lagren, men poängterar att det förutsätter att oljepriserna stiger betydligt mer från var de är i dag.

– Det är precis som valutaintervention. De väntar till att marknaden minst väntar sig det, när det kan få störst påverkan, troligen i kombination med att Saudiarabien gör något uttalande, och försöker på så vis få tillbaka momentum åt andra hållet, sade han.

Han tror att allt redan är klappat och klart för att frigöra lagren, att samtalen är avslutade mellan länderna och med Saudiarabien. Det enda som fattas är det rätta tillfället och att någon "trycker på knappen".


Prisskillnaden mellan Brent och WTI har varit stor ända sedan inledningen av 2011. Då handlades de båda oljorna i paritet med varandra. Svårigheter att transportera olja från lagerplatsen i Cushing, Oklahoma, som är lagerplatsen för WTI-oljan har bidragit till en rabatt på WTI. Det har gjort WTI-oljan priskänslig för många fler faktorer än Brent, eftersom den påverkas så mycket av hur det ser ut lokalt.

– Nu är WTI-oljan mycket svårare att handla. Experter gör det och tjänar mycket pengar på det, men du måste ha näsan i marknaden varje dag. Det har att göra med många tekniska specifika faktorer relaterade till USA, och i synnerhet Cushing, konstaterar han.

Att den nya Seaway-ledningen, som sätts i bruk mitten av maj och ska transportera olja från Cushing till Gulfkusten för att lätta på trycket vid lagerplatsen, skulle pressa ned spreaden från de nuvarande nivåerna, är inget som Nicholas Brooks väntar sig då marknaden redan har prisat in den effekten.

  • Kopiera sidans adress

Börsen

börsgraf

OMX Sthlm, kl 17.30
-0,23% 436,11 SEK

1 mån:
-3,08%
Årsskiftet:
2,94%
Följ händelseutvecklingen med SvD digital – Just nu 5 veckor för 50 kr!
Visa kommentarer

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna.
Alla kommentarer modereras efter publiceringen av SvD eller av oss anlitad personal. Du kan skriva max tre kommentarer per artikel. Läs reglerna i sin helhet Vänliga hälsningar, Maria Rimpi, chef SvD Näringsliv

Toppnyheter Näringsliv

Gör nliv.se till din startsida
Perspektiv | Tomas Lundin

Hårt stresstest av EU:s 130 största banker

”När bankerna stresstestades 2011 var det ett skämt.”

De sparar el med hjälp av datorspel

Minskade elförbrukning och sparade pengar.

Bostadsköparna:
Vi har ingen koll

Undersökning

Sätter sin tillit till banken.

PTS mörkade PM
om datalagring

Digitalt

Ville inte att det skulle bli offentligt.

Bertil Hult. SvD Möter Bertil Hult

”Det var inget svårt
beslut att lämna Sverige”

Men efter 40 år har han ännu hjärtefrågor i det gamla landet.

Lyxig direktörsvagn som fått rätt motor

biltest

Men är Bentleyn tillräckligt diskret?

Lars-Åke Liljeqvist, direktionschaufför på SAF och Svenskt Näringsliv i 38 år, uppskattar kvalitetskänslan i materialvalen. Webb-tv

Proffset: ”Det är en fantastisk bil”

tv

Näringslivsveteran hjälper SvD att provköra Bentleyn.

Actionbilarna från
80-talet prisrusar

"De som hade planscherna har nu pengarna."

”Vilka bilar tycker du att vi ska testa?”

Krönika

Relevant – men också något extra.

Guide: Så gör du för att ta ut pensionen

Hit måste du vända dig för att få pengarna.

Saab-överklagande
avfärdas av domstol

Fordon

Nu kan turerna med Spyker vara över.

Finansminister Magdalena Andersson (S) och tidigare finansministern Anders Borg (M). bnp-prognoser

Ekonomisk hyllning
till förra regeringen

SHB-ekonomen: ”De lämnade över en fantastisk jobbmaskin.”

Aristokrat utmanar
efter smutsig debatt

Porträtt

Presidentvalet i Brasilien en rysare.

LO vill skrota överskottsmål

Facket

Föreslår införande av ett balans- eller underskottsmål.

Här bygger de upp
världen i ”Avatar”

Lista

Världens häftigaste nya nöjesparker.

Utrustningsdetalj
i VW lockar biltjuvar

If: ”Varje stöld kostar oss upp till 50 000”.

Nyhetsrummens ”sista lejonkung”

porträtt

Watergate blev Bradlees höjdpunkt.

Eniros vd: ”Jag ser
inga röda flaggor”

Krisbolag

Stefan Kercza är inte orolig.

Så ska han säkra
Ericssons framtid

Intervju

Hans Vestberg om det nya spåret.

Svenskt under ytan
– dykbåtar på export

U-farkoster

”Vi säljer inte till Ryssland.”

Anders Magnerfelt, fd attackdykare i försvarsmakten, nu testansvarig och Carl Runemar, affärschef. Bildspel

Bildspel: Så ser farkosterna ut

Här kan du se SvD Näringslivs bilder på dykbåtarna.

de 34 miljarderna

”Det kunde lika gärna ha stått tusen miljarder”

Fonden är egentligen bara ett konto – med obegränsad kredit.

Därför vände LKAB
till miljardförlust

Gruvor

Samhällsomvandlingen kostar på.

Kronprinsessan tar över fondimperium

porträtt

Är sjunde rikaste kvinnan i världen.

svd avslöjar

Granskningen anklagar Vinnova för miljonslöseri

Satsningarna har inte effekt på sysselsättning eller tillväxt.

Grabau försvarar Kinneviks noteringar

zalando och rocket

”Kursfall är inte ovanligt”.

Procter & Gamble knoppar av Duracell

Framstår som bästa alternativet i dagsläget.

Tumnagel till Volvo ab Webb-tv

Svarar på stenhårda kravet från ägarna

Persson: "Enorm vilja att det här ska bli bra".

Gotlandsbåten prövas av ARN

Sålde totalt 40 000 biljetter – men tvingades ställa in samtliga turer.

Ericssons rörelsevinst blev sämre än väntat

kvartal

Lägre försäljning i Nordamerika.

SvD Börsforum

Låna 10 miljoner kronor i timmen?

makro

"Är som gjort för att skapa förvirring."

Rysk bank vill pröva sanktioner

EU-sanktioner mot Sberbank, störst i Ryssland, infördes i somras.

Avanza börjar erbjuda handel från 1 krona

Aktier

Ska befästa bankens prisledarposition.

Tror att snus kommer fortsätta växa i USA

Bättre vinst än väntat i Q3 för Swedish Match.

Vinnarna på börsen efter rapporterna

Så går det för Volvo, Eniro och Ericsson.

Bra fart i brittisk ekonomi

Fortsatt bra tillväxttakt – BNP steg med 3,1 procent.

Var satsas 2 miljarder på ökad bemanning?

Quiz

Testa vad minns du från gångna veckan.

Minecraft-staden
tog två år att bygga

Digitalt

Här kan du gå på rundtur i Titan City.

Intäkterna har rasat
för krisbolaget Eniro

Dementerar uppgift att styrelsen ska lämna.

bostad
Bostadsrätter på Lilla Essingen i Stockholm.

Här har priset på borätter stigit mest

Skiljer 47 700 kronor per kvadratmeter.

FOTO: Tomas Oneborg

Tema: Tjänstebil
”Alla måste älska elbilen”, säger lantbrukaren Arthur Buhrenstjerna och syftar på att varje gång dieselpickupen står parkerad sparas pengar. ”Både vi själva och våra anställda trivs mycket bra med vår Nissan Leaf, och man lär sig snabbt att köra så snålt som möjligt”, säger han om bilen som han och hustrun Catherine Buhrenstjerna köpte för ett år sedan.

”Vi sparar cirka 3500 i månaden”

FOTO: Karin Grip

2 MINUTER
SvD Näringslivs Andreas Cervenka och Katarina Hugo i "2 minuter".

Se alla avsnitt av SvD Näringslivs nya webbserie

FOTO: SvD.

Webb-tv

Börsen

Index

OMX-S, 17.30-0,2 %436,11
Nasdaq, 23.40+0,7 %4 483,72
DAX, 17.35-0,7 %8 987,80
FTSE, 17.35-0,5 %6 388,73
Nikkei, 08.20+1,0 %15 291,64
Visa fler index

Valutor

Euro, 00.02+0,1 %9,19 SEK
USD, 00.01-0,1 %7,25 SEK
Visa fler valutor

Råvaror

Olja brent, 22.59-0,7 %86,19
Guld, 18.05+0,0 %1 230,90
Visa fler råvaror

Räntor

3 mån, 15.58-0,0 %0,09 %
5 år, 16.10+0,1 %0,36 %
Visa fler räntor
Ny sajt

SvD Näringsliv ger dig en bättre privatekonomi.

SvD Börsforum

Testa Sveriges modernaste ekonomiforum

Räntekartan

50 000 har sagt sin ränta – klicka här!

Bloggar
SvD Näringslivs profiler Patricia Hedelius och Jonas Fröberg.

Läs våra prisbelönta journalisters bloggar.

FOTO: SvD/Montage.

Gör nliv.se till din startsida

SvD Näringsliv på Facebook