Så ska han göra om statens bank

Nya SBAB Bank hade sämst boränta i SvD Näringslivs räntekarta men har bäst sparränta av storbankerna när det gäller sparkonton. Nya vd:n Carl-Viggo Östlund är stolt över det sistnämnda och lovar att ”titta över” det förstnämnda.

FOTO: Magnus Hjalmarson Neideman

Varför är ni så dåliga i SvD:s räntekarta, statliga SBAB hade den högsta snitträntan när läsarna rapporterade in sina boräntor?

– Det beror delvis på att vi för en del år sedan erbjöd våra kunder att låna upp till 95 procent på köpeskillingen och det tog vi också litet extra betalt för. Men det är inte kul att hamna sist. Självklart reagerar vi på det. Vi ska definitivt vara konkurrenskraftiga på bolån och vi får se om vi kan vidta några åtgärder, säger Carl-Viggo Östlund och bjuder på en frukostfralla innan han fortsätter:

– Sedan är det viktigt att säga att vi inte längre har rollen som prispressare. Men bolån har fortfarande en avgörande roll för oss och vi vill fortsätta växa där. Vi är redan nu en betydande aktör. Det är ju våra rötter. Vi håller på att förändra hela SBAB Bank. I det arbetet presenteras mycket nytt. Då blir det extra betydelsefullt att aldrig glömma bort varifrån vi kommer, alltså bolån och det varumärke vi har byggt från den produkten, säger Carl-Viggo Östlund, tidigare vd för internetbanken Nordnet.

Han är ny vd för SBAB Bank sedan 1 mars och vi träffas en tidig försommarmorgon på det sparsmakade huvudkontoret på Östermalm, snett mitt emot Stockholms Stadion.

Carl-Viggo Östlunds uppdrag från styrelsen är klart – lägg om strategin för det statliga bolåneinstitutet, som nyligen presenterade ett ilsket minusresultat i sin kvartalsrapport. Skrota det enkelspåriga fokuset på bolån. Bredda företaget. Se till att bolaget får flera ben att stå på. Förra året blev SBAB en riktigt bank och nu ska en rad nya sparprodukter lanseras, dock inga bankkontor.

Den nya vd:n tycks lyhörd och full av energi men en viss stress drar också förbi ansiktsuttrycket när han lägger ut texten om alla kommande förändringar. Den här sommaren kan komma att präglas mer av arbete än av ledighet, för Carl-Viggo Östlund.

SBAB Bank vill alldeles tydligt bli den där uppstickaren som lyckas. Än så länge har ingen gjort det – Skandiabanken, Ica Bank och Länsförsäkringar Bank går visserligen relativt bra men ingen har blivit något allvarligt hot för de svenska bankjättarna, de med pampiga huvudkontor runt Kungsträdgården: Handelsbanken, SEB, Swedbank och Nordea.

SBAB Bank stod länge på regeringens säljlista över statliga bolag. Nu är pausknappen intryck. Kommer förändringarna att underlätta en eventuell kommande försäljning?

– Det har jag egentligen ingen synpunkt på. Mitt uppdrag är att genomföra de förändringar som styrelsen har enats kring, inget annat. Men sedan kan naturligtvis jag och alla andra konstatera att vi blir en mer komplett aktör efter detta. Och att det i sin tur rimligtvis borde göra oss mer intressanta vid en eventuell försäljning.

Ni har bästa sparränta av storbankerna – erbjuder 3 procent på vanliga bankkonton och ännu lite bättre för de som är bolånekunder hos er. Hur ser er ambition ut?

– Vi har lånat ut totalt cirka 260 miljarder kronor i bolån medan vi har ungefär 15 miljarder på sparkonton, pengar som kunder har satt in hos oss. Det är lite för lite jämfört med storbankerna. Inlåningen borde vara åtminstone 20–30 procent av utlåningen, sannolikt något mer. En högre andel inlåning i svenska kronor skulle gynna vårt resultat. Och vi är på gång. Vi ökar snabbt vår inlåning, under januari till april ökade vi hushållsinlåningen med 4,1 miljarder kronor.

Den senaste kvartalsrapporten visade SBAB Bank en stor förlust och samtidigt når ni inte upp till de lönsamhetsmål staten har sagt upp. Ni redovisar cirka 7 procent under en femårsperiod, staten kräver 8 procent. Kommentar?

– Det är klart jag inte är nöjd när vi inte avkastar i den nivå våra ägare kräver. Förhoppningen är att när vi nu skapar ett nytt SBAB kommer också lönsamheten att gå upp. Jag tror vi har goda möjligheter att klara av det. När det gäller förlusten i kvartalsrapporten handlar det om ett bokföringstekniskt problem där vi tvingas marknadsvärdera valutainstrument som är väldigt slagiga. Över tiden blir det noll men vissa kvartal kan det ge kraftiga förluster och andra stora uppgångar. Vi jobbar intensivt för att ändra på detta, som är helt oacceptabelt.

Det nya SBAB innebär inte bara nya sparkonton. Ni har också nyligen lanserat fonder. Kommer det komma mer?

– Ja det gör det. Så småningom ska vi även erbjuda vanliga lönekonton, privatlån, olika betalfunktioner och även kort. Om du och jag sitter här om två år ska våra kunder kunna använda SBAB Bank som sin enda bankrelation. Många av de här tjänsterna har bättre marginaler och vi tror också att det här kombinerat med bolån och bra sparränta kommer att skapa ett konkurrenskraftigt erbjudande mot kund. Om två år räknar jag också med att vi har sålt vår företagsdel, den försäljningen är en del i vårt arbete med att gå mot en renodlad konsumentbank.

  • Kopiera sidans adress

SBAB-CHEFEN

...om att man gjorde en rörelseförlust på 180 miljoner kronor för första kvartalet i år?
–Det är inte alls bra! Det handlar helt och hållet om marknadsvärderingen av vissa finansiella instrument. Det är orealiserade negativa effekter som över tid kommer bli noll men som nu slår mot vårt resultat. Vår underliggande rörelse går bra. Som signalvärde är det här en katastrof. Våra kunder läser i tidningen att SBAB Bank går med förlust, de sätter sig inte in i varför och det kan vi inte heller begära av dem. Därför måste vi komma till rätta med detta och det är något vi jobbar på.
...kommer ni att förbli den prutfria banken?
–Ja det tror jag. Många kunder tycker det är förnedrande att tvingas pruta för att få ett schyst erbjudande. Sedan passar det inte precis alla. Det finns en del som gillar att förhandla och munhuggas. Men huvudsakligen får vi positiv feedback i vår kundtjänst för detta.
...om sin lön?
–Jag tjänar 4,3 miljoner kronor per år, jag har ingen bonus.
...fallgropar med den nya strategin att gå mot en bred konsumentbank?
–Att vi bara bli en i mängden som utmanar storbankerna. Att vi inte hittar rätt bland produktutbudet och att vi inte lyckas fånga de behov som våra nuvarande och blivande kunder upplever att de har.
–I slutändan handlar det rätt mycket om att hitta rätt ton och anslag.

FAKTA:

Namn: Carl-Viggo Östlund

Ålder: 57 år

Familj: Tre barn

Bor: Lägenhet i Stockholm

Intressen: Litteratur, musik och löpning

Semester i sommar: Hus i Danmark

Visa mer fakta

Börsen

börsgraf

OMX Sthlm, kl 17.30
0,23% 448,31 SEK

1 mån:
-0,82%
Årsskiftet:
5,82%
Obegränsad tillgång till SvD digital – 3 månader för bara 99 kr
Visa kommentarer

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna.
Alla kommentarer modereras efter publiceringen av SvD eller av oss anlitad personal. Du kan skriva max tre kommentarer per artikel. Läs reglerna i sin helhet Vänliga hälsningar, Maria Rimpi, chef SvD Näringsliv

Toppnyheter Näringsliv

Gör nliv.se till din startsida
bankmoms

”Det vi ser är en riktig skattepolitisk cirkus”

Ändrade momsregler kan slå hårt mot Länsförsäkringar.

Hur rik är egentligen Warren Buffett?

Nya uträkningar visar häpnadsväckande fakta.

Ikeas nya satsning
– energisnåla lysark

Här satsar möbeljättens riskkapitalbolag.

Här är Mercedes nya bombsäkra bil

Säkerhetsbil som står pall för granater.

Teknisk analys av tre storbolag på börsen

Några av börsens mest omsatta aktier.

Webb-tv

”Europa riskerar ett
förlorat årtionde”

Webb-tv

En varning från Berkeley-professorn.

”Konjunkturen i USA inger förtroende”

Sparare blickar över atlanten – och tar mer risk.

Uppmanar personal att ”rösta klokt”

Rederiets budskap: Jobben är hotade.

Det lutar åt att Mats Qviberg frikänns helt

kraschen i hq

Ljusning för förre ordföranden.

Nevs: ”Nu har vi fått den tid vi behöver”

saab

Får ja till företagsrekonstruktion.

Skandalflygplatsen i Berlin redan för liten

Reservplan: Behålla terminal från DDR-tiden.

Ung vd vill sänka skatten genom köp

Burger Kings 33 åriga boss i uppköpstagen.

S satsar 6 miljarder på jobb åt unga

Ungefär 50 000 personer kommer att beröras.

SSAB:s dotterbolag bötfälls

Mörkade fusionsförhandlingar för finländska börsen.

Webb-tv

Google satsar på drönarleverans

webb-tv

Hemleverans via luften.

6 000 tvingas lämna otursförföljt bolag

Malaysia Airlines hårt drabbat av katastrofer.

Rysk varning för mindre gas till EU

ukraina

Unionen försöker säkra värme i vinter.

Patricia Hedelius och Katarina Hugo i SvD Näringslivs webb-tv-program Valnack. valsnack

”Alla affärsmässiga
avtal sätts ur spel”

Patricia Hedelius om politiska hetsen mot vårdvinsterna.

”Så här ska vi sälja Volvo XC90 i USA”

motor

Försäljningschefen om säljstrategin.

Rocket Internet lanserar mattjänst

Skall leverera mat i Londons finanskvarter.

Vad sägs vara Volvo XC90:s svaga länk?

quiz

Har du hängt med i veckans händelser?

Uber anklagas för att sno Lyfts chaufförer

taxi

Fult spel – saboterar med maffiametoder.

Svenska sparare har
fått smak för USA

Tesla och Apple bland favoritköpen i år.

ICA säljer tidskriftsbolag

Forma Publishing Group tillhör nu danska Egmont.

Astra Zeneca i nya samtal med Pfizer

Skall röra sig om ett nytt eventuellt bud.

Jättelyft för Kings svenska dotterbolag

Midasplayer redovisar vinst på över en miljard.

Klartecken för köp
av 60 nya Jas-plan

Flyg

Affär trots att Schweiz inte längre är med.

ett slagträ i debatten

”Riskkapitalbolagens flykt ger kritikerna rätt”

Hedelius om bolagen som förbereder en reträtt från välfärden.

Riskkapitalisterna flyr välfärden

Vinstförbud allt närmare • ”Det är blodigt allvar nu”.

Google testar drönarleveranser

USA

Morgonrapport New York 29 augusti.

Mats Qviberg frias
från misstankar

Inte längre misstänkt för grovt bokföringsbrott.

Riksbanken får ladda för nästa drama

Blogg

Nästa torsdag väntar nytt räntebeslut.

Kungens tankning blev Facebooksuccé

kunglig snackis

”Han posade lite för mig”.

Finansförbundets ordförande Ulrika Boëthius. Höjda arbetsgivaravgifter

Finansförbundet rasar mot Anders Borgs utspel

Facket: ”Ska vi ha olika skattesatser för olika branscher?”

”Nej, det kan vi inte säga något om”

Zalando tiger om eventuell börsnotering.

Golfaktier pressas hårt på marknaden

Investerar blankar golfbolag som aldrig förr.

Ryska hackare till
angrepp mot banker

JP Morgan

Gav sig på stora amerikanska mål.

webb-tv
Carl B Hamilton, Folkpartiets ekonomisk politiska talesperson. Webb-tv

”Kvotering i styrelser är ofrånkomligt”

FP:s Hamilton vill se förändring.

VALSNACK

Här kan du se alla avsnitt av webb-tv-programmet Valsnack inför höstens riksdagsval.

Webb-tv

Börsen

Index

OMX-S, 17.30+0,2 %448,31
Nasdaq, 23.40+0,5 %4 580,27
DAX, 17.35+0,1 %9 470,17
FTSE, 17.35+0,2 %6 819,75
Nikkei, 08.21-0,2 %15 424,59
Visa fler index

Valutor

Euro, 06.32+0,0 %9,18 SEK
USD, 07.25-0,0 %6,99 SEK
Visa fler valutor

Råvaror

Olja brent, 22.59+0,6 %103,03
Guld, 23.15-0,2 %1 287,01
Visa fler råvaror

Räntor

3 mån, 13.46+0,0 %0,14 %
5 år, 16.00-0,1 %0,58 %
Visa fler räntor
STHLM DIGITAL

Premiär för SvD:s nya startup-satsning.

Ny sajt

SvD Näringsliv ger dig en bättre privatekonomi.

SvD Börsforum

Testa Sveriges modernaste ekonomiforum

Räntekartan

50 000 har sagt sin ränta – klicka här!

Bloggar

Läs våra prisbelönta journalisters bloggar.

Gör nliv.se till din startsida

SvD Näringsliv på Facebook