Kontanter fasas ut hos bankerna

Antalet bankkontor som tillhandahåller kontanter har sjunkit drastiskt de senaste åren. Hos tre av de fyra storbankerna saknar nära 530 av 780 kontor kontanter i dag. Och det blir färre snabbt. Bara Handelsbanken går mot strömmen.

 • Det kontantlösa samhället närmar sig när allt fler i stället använder kort som betalningsmedel. En av dem är Mikaela Löfgren, med dottern Julia 1,5 år, på Södermalm i Stockholm. "Vi använder väldigt lite kontanter i vardagen. Men jag har altid lite tillgängligt för småköp.Däremot blir det mer kontanter på lantstället, där finns det inte lika stor möjlighet att använda kort", säger hon.

  Det kontantlösa samhället närmar sig när allt fler i stället använder kort som betalningsmedel. En av dem är Mikaela Löfgren, med dottern Julia 1,5 år, på Södermalm i Stockholm. "Vi använder väldigt lite kontanter i vardagen. Men jag har altid lite tillgängligt för småköp.Däremot blir det mer kontanter på lantstället, där finns det inte lika stor möjlighet att använda kort", säger hon.

  Foto: STEFAN GUSTAVSSON

 • - Inte mycket, det är osmidigt. Det är enklare med kort. Dessutom minskar rånrisken om du slipper kontanter, säger Håkan Jansson, Sala.

  - Inte mycket, det är osmidigt. Det är enklare med kort. Dessutom minskar rånrisken om du slipper kontanter, säger Håkan Jansson, Sala.

  Foto: STEFAN GUSTAVSSON

 • - Knappt alls. Jag tycker det är smidigare att använda kort. Men jag tycker synd om alla äldre personer som är vana vid kontanter på ett annat sätt. Något jag verkligen tycker är dumt är att det blivit så svårt att sätta in kontanter på banken, säger Anne-Cathrine Brandt, Tranås.

  - Knappt alls. Jag tycker det är smidigare att använda kort. Men jag tycker synd om alla äldre personer som är vana vid kontanter på ett annat sätt. Något jag verkligen tycker är dumt är att det blivit så svårt att sätta in kontanter på banken, säger Anne-Cathrine Brandt, Tranås.

  Foto: STEFAN GUSTAVSSON

 • - Till småköp och på ställen som inte tar kontanter. Det är okej att kontanterna minskar i samhället, tycker jag, säger Katarina Jansson, Södermalm.

  - Till småköp och på ställen som inte tar kontanter. Det är okej att kontanterna minskar i samhället, tycker jag, säger Katarina Jansson, Södermalm.

  Foto: STEFAN GUSTAVSSON

 • -Jag föredrar kort. Det är lättare att ha med sig än kontanter. Generellt tycker jag att det är bra att kontanterna minskar, men min känsla är att bankerna tar lite väl mycket betalt för att hantera kontanter fortfarande, säger Jan Friman, Vasastan.

  -Jag föredrar kort. Det är lättare att ha med sig än kontanter. Generellt tycker jag att det är bra att kontanterna minskar, men min känsla är att bankerna tar lite väl mycket betalt för att hantera kontanter fortfarande, säger Jan Friman, Vasastan.

  Foto: STEFAN GUSTAVSSON

 • Foto: CHRISTIAN ANDERSSON

Det är en smygande utveckling, men inom en snar framtid väntas kontanterna helt försvinna. Åtminstone är trenden tydlig hos tre av de fyra storbankerna. Av Nordeas 300 kontor i Sverige är cirka 200 kontantlösa i dag. Banken vill inte ge en prognos för när kontanterna slutligen försvinner från kontoren.

- När det gäller den typen av utveckling så är det väldigt svårt. Men de senaste åren har det gått otroligt fort, säger Hans Jacobson, chef för Nordeas svenska bankverksamhet. Men någon lösning för dem som, av olika skäl, inte vill använda kort har han inte.

- Vår uppgift är att få folk att förstå vitsen med kort, kort är ju säkrare än kontanter. Jag skulle säga att i nästan alla fall lyckas vi.

Du menar att de som inte vill använda kort inte har förstått vitsen?

- Det är väl inte säkert. Dels så finns ju en gammal uppfattning att kort är osäkert vilket kommer från tiden innan chippen kom. Det var skimming och så vidare. Nu har man gjort systemet mycket säkrare men ska man få till förändringar så krävs mycket information. Det är ju det som är vår uppgift, att förklara.

Många av dem som använder kontoren för kontantuttag är äldre, främst på grund av att de tycker det är obehagligt att använda uttagsautomater. En 85-årig kvinna i Högdalen berättade för SvD Näringsliv att det närmaste kontoret där hon kan ta ut pengar ligger i Huddinge, 7 kilometer bort. Hans Jacobson har inget tydligt svar på frågan hur länge hon kan fortsätta ta ut kontanter där.

- Det kommer alltid finnas enstaka kunder som inte vill ställa om och acceptera den förändring som sker i samhället. Vi har ett ansvar för att försöka tillhandahålla en bra tjänst för henne men sedan är det alltid upp till kunden. Det är ju inte så att vi vill tappa kunder utan vi gör allt för att de som är motståndare till kort ska förstå fördelarna.

Peter Borsos, kommunikationschef för Swedbank Sverige, är tydlig med att Swedbank jobbar ”aktivt för att minska antalet kontanter i samhället.” Han har tre välinövade argument: miljö, kostnader och trygghet.

- Vi själva släpper ut 700 ton koldioxid genom kontanttransporter. Det kostar samhället 11 miljarder per år. Och kontanter bidrar till rån överallt.

Samtidigt tjänar ni väl mer på att kunder handlar med kort?

- Vi tjänar pengar på vår kortverksamhet. En tjänst som uppskattas och har förenklat betalningar radikalt under många år. Vi ser också att kortanvändningen ökar år från år.

I dag är det knappt tre fjärdedelar av bankens kontor som inte hanterar manuella kontanter. Men hur det kommer se ut om ett år kan Peter Borsos inte ge någon prognos på.

Kontantens eventuella försvinnande är en känslig fråga. Få saker upprör så många kunder som tanken på att de fysiska pengarna kan vara på väg bort. Och på Swedbank har man ett problem med att kommunicera sina argument.

- Jo, därför är vi noga med att säga att vi tror att kontanter inte kommer att försvinna helt. Det är vad många tror. Det finns tillfällen när kontanter behövs. Men det behövs på allt färre ställen.

Handelsbanken däremot går mot strömmen. Banken har i dag 461 kontor i Sverige, mer än någon av de andra tre storbankerna.

- Vi är ensam aktör på cirka 40 orter. Färre än tio kontor saknar kontanter i dag men ambitionen är att alla ska ha kontanter under första kvartalet nästa år, säger Henrik Westman, presstalesman på Handelsbanken.

Kai Jokitulppo, chef för privattjänster Handelsbanken, berättar mer:

- Så länge vi känner att våra kunder efterfrågar kontanter är det viktigt att vi som bank tillhandahåller det.

Andra banker, som Swedbank, lyfter bland annat upp säkerhet som en aspekt mot kontanter. Vad säger du?

- Vi jobbar stenhårt med säkerheten, vi har ju jobbat med kontanthantering så länge vi har bedrivit bankverksamhet i 140 år. Tekniken kring säkerhetshantering utvecklas också, så vi känner inte att vi har några ökade risker.

Målet är att alla kontor ska ha kontanter, och det verkar löna sig för Handelsbanken.

- Vi har sagt att vi ska öka antal mötesplatser med kunder. Vi märker på orter där andra banker tar andra beslut, att vi får kunder från dem och positiv respons.

Testa dig själv! Har du koll på dina pengar?

QUIZ: Vad kan du om dem på nya sedlarna?

QUIZ: Vem är det du ser på sedeln?

QUIZ: Vad kan du om världens valutor?

 • Kopiera sidans adress

Fakta

Genomsnittligt värde på sedlar och mynt i cirkulation (miljarder kronor)
2007: 109
2008: 108
2009: 107
2010: 104
2011: 99

Sedlar
Sedlar i cirkulation, värde per valör (miljoner kronor) 2011-12-31
20 kronor: 1 730
50 kronor: 1 233
100 kronor: 9 187
500 kronor: 56 833
1 000 kronor: 25 090
Minnessedlar: 2

Mynt
Mynt i cirkulation, värde per valör (miljoner kronor)
2011-12-31
1 kronor: 1 354
5 kronor: 1 313
10 kronor: 2 550
Minnesmynt: 140
Källa: Riksbanken

Börsen

börsgraf

OMX Sthlm, kl 17.17
1,15% 563,71 SEK

1 mån:
4,63%
Årsskiftet:
18,96%
Obegränsad tillgång till SvD digital – Prova gratis i en månad!

Toppnyheter Näringsliv

Gör nliv.se till din startsida
SvD Näringslivs startsida har de senaste 15 minuterna uppdaterats med 1 ny och 1 uppdaterad artikel. Gå till startsidan för SvD Näringsliv.
perspektiv | tomas lundin

Kör Grekland en variant av ”good cop, bad cop”?

Sylvass EU-kritik mot ministern – kanske enligt grekernas plan.

Faxanders jubel:
”Vi är på rätt väg”

Rapport

Aktien rusade med 8 procent.

Här är de vanligaste deklarationsmissarna

Bostäder mest struligt – så undviker du det.

De 9 knasigaste avdragsförsöken

Lista

Ville ha pengar för terapi.

EQT:s nya fond nära säkra 65 miljarder

Riskkapitalbolaget storsatsar på infrastruktur.

Apple Watch drabbas av förseningar

22 procent av beställarna har fått leverans.

Preliminärt bud
ger kursrally i Sobi

Läkemedelsaktien rusar nästan 20 procent.

Annie Lööf, Centerpartiets ledare. svd granskar northland

Lööf KU-anmäls för att ha påskyndat tillstånd

Lät gruvindustrin betygsätta miljömyndigheter.

Uppmanade till snabbare tillstånd

"Tror inte att mötet påverkade – det togs inga beslut".

EU säger nej till nya grekiska lånepaket

Dijsselbloem: Slut på jättelika miljardlån.

Bättre än väntat för Sandvik

rapport

Analytikerna hade räknat med vinst på 440 miljoner kronor.

inför apples rapport

”Analytikerna är långt ifrån eniga om Apple”

Bergin: Blir det ännu en överraskning under kvartalsrapporten?

Ståljätten klarar förväntningarna

rapport

Så stor blev SSAB:s vinst.

Detta händer måndag 27 april

agenda

Rapporter från SSAB och Sandvik • Veckostatistik från AF.

Se upp om du har
sålt de här aktierna

Deklaration 2015

Skatteverket granskar mer.

perspektiv

Hedelius: Så kan man tjäna på andras girighet

Börskrönikörens tolkning av den svängande aktiemarknaden.

Hur bra biter det svenska stålet?

Det här händer i näringslivet i veckan.

Klassiska biljakter bäst på vita duken

Bilder

Häng med på en vild och galen resa.

Din ångest kan vara dubbel inlåsning

Karriär.

Så blir du kvitt vantrivseln på jobbet.

Lönerna kan bli het valfråga i USA-valet

svd i usa

Flera framsteg • Lagförslag på gång.

Kvinnlig städare framför en ASEAN-reklamskylt i Naypyitaw, Myanmar. SvD Insikt | Sydostasien

”Tigrarna” växer stabilt
och nu vässar de klorna

Ledarna samlas på Aseans toppmöte för att ena marknaden.

Superjumbo-planet A380 fyller tio år

Bilder

Bränsleslukare kan ha spelat ut sin roll.

”Statens riskkapital har varit missriktat”

Häng med Damberg på blixtvisit i Silicon Valley.

Ny Saabmotor med
en doft av Cologne

Läsarbilden

När verkligheten kom smygande.

”Fastighetsskatten kommer inte ändras”

Andersson efter slopade amorteringskravet.

Jonas Fröberg

Fernvall: ”Humor är ett underbart vapen”

Porträtt

Möt SOS Alarms nya ordförande.

Företag i protest efter kritiserat lagförslag

USA

Näringslivet står upp för socialt ansvar.

Vattenfallförsäljning av brunkol kan dröja

Tyskland

Hänvisar till anonyma källor.

Själen sätts på spel för att locka yngre

Biltest

SvD har provkört nya Mercedes.

SvD Näringslivs Andreas Cervenka. Bilden är ett montage. Perspektiv | Andreas Cervenka

”Lugnet före stormen
i lala-landet Sverige”

Är svensk ekonomi en trampmina som bara väntar på en fot?

Gränsen mellan jobb och privatliv borta

Karrär

Mobilen surrar dygnet runt.

Chefer är ofta extra utsatta

Sofia Wingren: ”Jag blir ofta sittande sent på kvällarna.”

S gör en kovändning
– PPM ska behållas

Ministern

”Parlamentariskt underlag saknas.”

Volvo kan pusta ut
– men inte Ericsson

börs

Medvind och mardröm för två tungviktare.

Nu inleds slaget
om din handled

Ny Apple Watch mot uppdaterad Android.

SvD Insikt

Spanien tar täten när krisländerna reser sig

Efter den stora krisen – nu är eurozonen på väg tillbaka.

Så får du kontroll
över din pension

Undersökning

Kvinnor oroar sig mer än män.

Spotify kommenterar inte nya börsrykten

musiktjänst

Stor finansieringsrunda sjösatt.

En ”musicalman”
med vräkig cabriolet

Läsarbild

Blanksvart lack och barskåp därtill.

Bra betalt i försäkringstoppen

If-chefen landets bäst betalda i försäkringsbranschen.

Norges statsminister Erna Solberg (Høyre). Webb-tv

”Svensk arbetskraft
väldigt viktig för oss”

Webb-tv

Solberg om norsk-svenska dragkamp.

”Hillary vet inte vad ledarskap innebär”

Fiorina gör sig redo inför presidentvalet.

Kursrally efter Electrolux-rapport

Börs

Det var tummen upp – trots vinstras.

Fröberg: ”Maserati goes Svensson”

Blogg

Motorexperten är i Belfast och testkör.

Åtta klassiska flygplan från Saab

Och en förarlös modell med smygegenskaper.

SvD Affärsbragd
Jacob de Geer, Markus Persson, Gunilla von Platen och Jessica Löfström är fyra av dem som nominerats i tävlingen SvD Affärsbragd 2015.

Röstningen avslutad – dags för juryn att ta vid.

Nya Räntekartan

Betalar du för mycket för ditt bolån? Klicka här!

SvD granskar SCA:s flyg
Flygplansflottan i Bromma Business Jet, som SCA äger tillsammans med Sandvik och Industrivärden, har helt nyligen utökats med två flygplan av modellen Falcon 7X.

Miljöprofilerade SCA tar med både fruar och barn på bolagets affärsflyg.

FOTO: Dassualt

Webb-tv: Fröberg testar

Följ med SvD:s Jonas Fröberg och Magnus Hjalmarson Neideman på fartfyllda biltester.

2 MINUTER
SvD Näringslivs Andreas Cervenka och Katarina Hugo i "2 minuter".

Se alla avsnitt av SvD Näringslivs nya webbserie

FOTO: SvD.

Webb-tv

Börsen

Index

OMX-S, 17.17+1,1 %563,71
Nasdaq, 17.16+0,2 %5 100,87
DAX, 17.17+1,6 %11 998,48
FTSE, 17.02+0,3 %7 089,78
Nikkei, 08.00-0,2 %19 983,32
Visa fler index

Valutor

Euro, 17.31-0,1 %9,37 SEK
USD, 17.31-0,4 %8,60 SEK
Visa fler valutor

Råvaror

Olja brent, 17.31-0,5 %65,02
Guld, 17.31+2,0 %1 202,28
Visa fler råvaror

Räntor

3 mån, 12.22+0,0 %-0,32 %
5 år, 16.17+0,0 %-0,03 %
Visa fler räntor
Ny sajt

SvD Näringsliv ger dig en bättre privatekonomi.

SvD Börsforum

Testa Sveriges modernaste ekonomiforum

Bloggar
SvD Näringslivs profiler Patricia Hedelius och Jonas Fröberg.

Läs våra prisbelönta journalisters bloggar.

FOTO: SvD/Montage.

Gör nliv.se till din startsida

SvD Näringsliv på Facebook