Kontanter fasas ut hos bankerna

Antalet bankkontor som tillhandahåller kontanter har sjunkit drastiskt de senaste åren. Hos tre av de fyra storbankerna saknar nära 530 av 780 kontor kontanter i dag. Och det blir färre snabbt. Bara Handelsbanken går mot strömmen.

 • Det kontantlösa samhället närmar sig när allt fler i stället använder kort som betalningsmedel. En av dem är Mikaela Löfgren, med dottern Julia 1,5 år, på Södermalm i Stockholm. "Vi använder väldigt lite kontanter i vardagen. Men jag har altid lite tillgängligt för småköp.Däremot blir det mer kontanter på lantstället, där finns det inte lika stor möjlighet att använda kort", säger hon.

  Det kontantlösa samhället närmar sig när allt fler i stället använder kort som betalningsmedel. En av dem är Mikaela Löfgren, med dottern Julia 1,5 år, på Södermalm i Stockholm. "Vi använder väldigt lite kontanter i vardagen. Men jag har altid lite tillgängligt för småköp.Däremot blir det mer kontanter på lantstället, där finns det inte lika stor möjlighet att använda kort", säger hon.

  Foto: STEFAN GUSTAVSSON

 • - Inte mycket, det är osmidigt. Det är enklare med kort. Dessutom minskar rånrisken om du slipper kontanter, säger Håkan Jansson, Sala.

  - Inte mycket, det är osmidigt. Det är enklare med kort. Dessutom minskar rånrisken om du slipper kontanter, säger Håkan Jansson, Sala.

  Foto: STEFAN GUSTAVSSON

 • - Knappt alls. Jag tycker det är smidigare att använda kort. Men jag tycker synd om alla äldre personer som är vana vid kontanter på ett annat sätt. Något jag verkligen tycker är dumt är att det blivit så svårt att sätta in kontanter på banken, säger Anne-Cathrine Brandt, Tranås.

  - Knappt alls. Jag tycker det är smidigare att använda kort. Men jag tycker synd om alla äldre personer som är vana vid kontanter på ett annat sätt. Något jag verkligen tycker är dumt är att det blivit så svårt att sätta in kontanter på banken, säger Anne-Cathrine Brandt, Tranås.

  Foto: STEFAN GUSTAVSSON

 • - Till småköp och på ställen som inte tar kontanter. Det är okej att kontanterna minskar i samhället, tycker jag, säger Katarina Jansson, Södermalm.

  - Till småköp och på ställen som inte tar kontanter. Det är okej att kontanterna minskar i samhället, tycker jag, säger Katarina Jansson, Södermalm.

  Foto: STEFAN GUSTAVSSON

 • -Jag föredrar kort. Det är lättare att ha med sig än kontanter. Generellt tycker jag att det är bra att kontanterna minskar, men min känsla är att bankerna tar lite väl mycket betalt för att hantera kontanter fortfarande, säger Jan Friman, Vasastan.

  -Jag föredrar kort. Det är lättare att ha med sig än kontanter. Generellt tycker jag att det är bra att kontanterna minskar, men min känsla är att bankerna tar lite väl mycket betalt för att hantera kontanter fortfarande, säger Jan Friman, Vasastan.

  Foto: STEFAN GUSTAVSSON

 • Foto: CHRISTIAN ANDERSSON

Det är en smygande utveckling, men inom en snar framtid väntas kontanterna helt försvinna. Åtminstone är trenden tydlig hos tre av de fyra storbankerna. Av Nordeas 300 kontor i Sverige är cirka 200 kontantlösa i dag. Banken vill inte ge en prognos för när kontanterna slutligen försvinner från kontoren.

- När det gäller den typen av utveckling så är det väldigt svårt. Men de senaste åren har det gått otroligt fort, säger Hans Jacobson, chef för Nordeas svenska bankverksamhet. Men någon lösning för dem som, av olika skäl, inte vill använda kort har han inte.

- Vår uppgift är att få folk att förstå vitsen med kort, kort är ju säkrare än kontanter. Jag skulle säga att i nästan alla fall lyckas vi.

Du menar att de som inte vill använda kort inte har förstått vitsen?

- Det är väl inte säkert. Dels så finns ju en gammal uppfattning att kort är osäkert vilket kommer från tiden innan chippen kom. Det var skimming och så vidare. Nu har man gjort systemet mycket säkrare men ska man få till förändringar så krävs mycket information. Det är ju det som är vår uppgift, att förklara.

Många av dem som använder kontoren för kontantuttag är äldre, främst på grund av att de tycker det är obehagligt att använda uttagsautomater. En 85-årig kvinna i Högdalen berättade för SvD Näringsliv att det närmaste kontoret där hon kan ta ut pengar ligger i Huddinge, 7 kilometer bort. Hans Jacobson har inget tydligt svar på frågan hur länge hon kan fortsätta ta ut kontanter där.

- Det kommer alltid finnas enstaka kunder som inte vill ställa om och acceptera den förändring som sker i samhället. Vi har ett ansvar för att försöka tillhandahålla en bra tjänst för henne men sedan är det alltid upp till kunden. Det är ju inte så att vi vill tappa kunder utan vi gör allt för att de som är motståndare till kort ska förstå fördelarna.

Peter Borsos, kommunikationschef för Swedbank Sverige, är tydlig med att Swedbank jobbar ”aktivt för att minska antalet kontanter i samhället.” Han har tre välinövade argument: miljö, kostnader och trygghet.

- Vi själva släpper ut 700 ton koldioxid genom kontanttransporter. Det kostar samhället 11 miljarder per år. Och kontanter bidrar till rån överallt.

Samtidigt tjänar ni väl mer på att kunder handlar med kort?

- Vi tjänar pengar på vår kortverksamhet. En tjänst som uppskattas och har förenklat betalningar radikalt under många år. Vi ser också att kortanvändningen ökar år från år.

I dag är det knappt tre fjärdedelar av bankens kontor som inte hanterar manuella kontanter. Men hur det kommer se ut om ett år kan Peter Borsos inte ge någon prognos på.

Kontantens eventuella försvinnande är en känslig fråga. Få saker upprör så många kunder som tanken på att de fysiska pengarna kan vara på väg bort. Och på Swedbank har man ett problem med att kommunicera sina argument.

- Jo, därför är vi noga med att säga att vi tror att kontanter inte kommer att försvinna helt. Det är vad många tror. Det finns tillfällen när kontanter behövs. Men det behövs på allt färre ställen.

Handelsbanken däremot går mot strömmen. Banken har i dag 461 kontor i Sverige, mer än någon av de andra tre storbankerna.

- Vi är ensam aktör på cirka 40 orter. Färre än tio kontor saknar kontanter i dag men ambitionen är att alla ska ha kontanter under första kvartalet nästa år, säger Henrik Westman, presstalesman på Handelsbanken.

Kai Jokitulppo, chef för privattjänster Handelsbanken, berättar mer:

- Så länge vi känner att våra kunder efterfrågar kontanter är det viktigt att vi som bank tillhandahåller det.

Andra banker, som Swedbank, lyfter bland annat upp säkerhet som en aspekt mot kontanter. Vad säger du?

- Vi jobbar stenhårt med säkerheten, vi har ju jobbat med kontanthantering så länge vi har bedrivit bankverksamhet i 140 år. Tekniken kring säkerhetshantering utvecklas också, så vi känner inte att vi har några ökade risker.

Målet är att alla kontor ska ha kontanter, och det verkar löna sig för Handelsbanken.

- Vi har sagt att vi ska öka antal mötesplatser med kunder. Vi märker på orter där andra banker tar andra beslut, att vi får kunder från dem och positiv respons.

Testa dig själv! Har du koll på dina pengar?

QUIZ: Vad kan du om dem på nya sedlarna?

QUIZ: Vem är det du ser på sedeln?

QUIZ: Vad kan du om världens valutor?

 • Kopiera sidans adress

Fakta

Genomsnittligt värde på sedlar och mynt i cirkulation (miljarder kronor)
2007: 109
2008: 108
2009: 107
2010: 104
2011: 99

Sedlar
Sedlar i cirkulation, värde per valör (miljoner kronor) 2011-12-31
20 kronor: 1 730
50 kronor: 1 233
100 kronor: 9 187
500 kronor: 56 833
1 000 kronor: 25 090
Minnessedlar: 2

Mynt
Mynt i cirkulation, värde per valör (miljoner kronor)
2011-12-31
1 kronor: 1 354
5 kronor: 1 313
10 kronor: 2 550
Minnesmynt: 140
Källa: Riksbanken

Börsen

börsgraf

OMX Sthlm, kl 17.30
-0,23% 436,11 SEK

1 mån:
-3,08%
Årsskiftet:
2,94%
Följ händelseutvecklingen med SvD digital – Just nu 5 veckor för 50 kr!
Visa kommentarer

Välkommen att säga din mening på SvD.se. Våra regler är enkla: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna.
Alla kommentarer modereras efter publiceringen av SvD eller av oss anlitad personal. Du kan skriva max tre kommentarer per artikel. Läs reglerna i sin helhet Vänliga hälsningar, Maria Rimpi, chef SvD Näringsliv

Toppnyheter Näringsliv

Gör nliv.se till din startsida
Perspektiv | Tomas Lundin

Hårt stresstest av EU:s 130 största banker

”När bankerna stresstestades 2011 var det ett skämt.”

De sparar el med hjälp av datorspel

Minskade elförbrukning och sparade pengar.

Bostadsköparna:
Vi har ingen koll

Undersökning

Sätter sin tillit till banken.

PTS mörkade PM
om datalagring

Digitalt

Ville inte att det skulle bli offentligt.

Bertil Hult. SvD Möter Bertil Hult

”Det var inget svårt
beslut att lämna Sverige”

Men efter 40 år har han ännu hjärtefrågor i det gamla landet.

Lyxig direktörsvagn som fått rätt motor

biltest

Men är Bentleyn tillräckligt diskret?

Lars-Åke Liljeqvist, direktionschaufför på SAF och Svenskt Näringsliv i 38 år, uppskattar kvalitetskänslan i materialvalen. Webb-tv

Proffset: ”Det är en fantastisk bil”

tv

Näringslivsveteran hjälper SvD att provköra Bentleyn.

Actionbilarna från
80-talet prisrusar

"De som hade planscherna har nu pengarna."

”Vilka bilar tycker du att vi ska testa?”

Krönika

Relevant – men också något extra.

Guide: Så gör du för att ta ut pensionen

Hit måste du vända dig för att få pengarna.

Saab-överklagande
avfärdas av domstol

Fordon

Nu kan turerna med Spyker vara över.

Finansminister Magdalena Andersson (S) och tidigare finansministern Anders Borg (M). bnp-prognoser

Ekonomisk hyllning
till förra regeringen

SHB-ekonomen: ”De lämnade över en fantastisk jobbmaskin.”

Aristokrat utmanar
efter smutsig debatt

Porträtt

Presidentvalet i Brasilien en rysare.

LO vill skrota överskottsmål

Facket

Föreslår införande av ett balans- eller underskottsmål.

Här bygger de upp
världen i ”Avatar”

Lista

Världens häftigaste nya nöjesparker.

Utrustningsdetalj
i VW lockar biltjuvar

If: ”Varje stöld kostar oss upp till 50 000”.

Nyhetsrummens ”sista lejonkung”

porträtt

Watergate blev Bradlees höjdpunkt.

Eniros vd: ”Jag ser
inga röda flaggor”

Krisbolag

Stefan Kercza är inte orolig.

Så ska han säkra
Ericssons framtid

Intervju

Hans Vestberg om det nya spåret.

Svenskt under ytan
– dykbåtar på export

U-farkoster

”Vi säljer inte till Ryssland.”

Anders Magnerfelt, fd attackdykare i försvarsmakten, nu testansvarig och Carl Runemar, affärschef. Bildspel

Bildspel: Så ser farkosterna ut

Här kan du se SvD Näringslivs bilder på dykbåtarna.

de 34 miljarderna

”Det kunde lika gärna ha stått tusen miljarder”

Fonden är egentligen bara ett konto – med obegränsad kredit.

Därför vände LKAB
till miljardförlust

Gruvor

Samhällsomvandlingen kostar på.

Kronprinsessan tar över fondimperium

porträtt

Är sjunde rikaste kvinnan i världen.

svd avslöjar

Granskningen anklagar Vinnova för miljonslöseri

Satsningarna har inte effekt på sysselsättning eller tillväxt.

Grabau försvarar Kinneviks noteringar

zalando och rocket

”Kursfall är inte ovanligt”.

Procter & Gamble knoppar av Duracell

Framstår som bästa alternativet i dagsläget.

Tumnagel till Volvo ab Webb-tv

Svarar på stenhårda kravet från ägarna

Persson: "Enorm vilja att det här ska bli bra".

Gotlandsbåten prövas av ARN

Sålde totalt 40 000 biljetter – men tvingades ställa in samtliga turer.

Ericssons rörelsevinst blev sämre än väntat

kvartal

Lägre försäljning i Nordamerika.

SvD Börsforum

Låna 10 miljoner kronor i timmen?

makro

"Är som gjort för att skapa förvirring."

Rysk bank vill pröva sanktioner

EU-sanktioner mot Sberbank, störst i Ryssland, infördes i somras.

Avanza börjar erbjuda handel från 1 krona

Aktier

Ska befästa bankens prisledarposition.

Tror att snus kommer fortsätta växa i USA

Bättre vinst än väntat i Q3 för Swedish Match.

Vinnarna på börsen efter rapporterna

Så går det för Volvo, Eniro och Ericsson.

Bra fart i brittisk ekonomi

Fortsatt bra tillväxttakt – BNP steg med 3,1 procent.

Var satsas 2 miljarder på ökad bemanning?

Quiz

Testa vad minns du från gångna veckan.

Minecraft-staden
tog två år att bygga

Digitalt

Här kan du gå på rundtur i Titan City.

Intäkterna har rasat
för krisbolaget Eniro

Dementerar uppgift att styrelsen ska lämna.

bostad
Bostadsrätter på Lilla Essingen i Stockholm.

Här har priset på borätter stigit mest

Skiljer 47 700 kronor per kvadratmeter.

FOTO: Tomas Oneborg

Tema: Tjänstebil
”Alla måste älska elbilen”, säger lantbrukaren Arthur Buhrenstjerna och syftar på att varje gång dieselpickupen står parkerad sparas pengar. ”Både vi själva och våra anställda trivs mycket bra med vår Nissan Leaf, och man lär sig snabbt att köra så snålt som möjligt”, säger han om bilen som han och hustrun Catherine Buhrenstjerna köpte för ett år sedan.

”Vi sparar cirka 3500 i månaden”

FOTO: Karin Grip

2 MINUTER
SvD Näringslivs Andreas Cervenka och Katarina Hugo i "2 minuter".

Se alla avsnitt av SvD Näringslivs nya webbserie

FOTO: SvD.

Webb-tv

Börsen

Index

OMX-S, 17.30-0,2 %436,11
Nasdaq, 23.40+0,7 %4 483,72
DAX, 17.35-0,7 %8 987,80
FTSE, 17.35-0,5 %6 388,73
Nikkei, 08.20+1,0 %15 291,64
Visa fler index

Valutor

Euro, 00.02+0,1 %9,19 SEK
USD, 00.01-0,1 %7,25 SEK
Visa fler valutor

Råvaror

Olja brent, 22.59-0,7 %86,19
Guld, 18.05+0,0 %1 230,90
Visa fler råvaror

Räntor

3 mån, 15.58-0,0 %0,09 %
5 år, 16.10+0,1 %0,36 %
Visa fler räntor
Ny sajt

SvD Näringsliv ger dig en bättre privatekonomi.

SvD Börsforum

Testa Sveriges modernaste ekonomiforum

Räntekartan

50 000 har sagt sin ränta – klicka här!

Bloggar
SvD Näringslivs profiler Patricia Hedelius och Jonas Fröberg.

Läs våra prisbelönta journalisters bloggar.

FOTO: SvD/Montage.

Gör nliv.se till din startsida

SvD Näringsliv på Facebook