Annons
X
Annons
X

Myndighetschef är mot visselblåsare

Läkemedelsverkets generaldirektör Christina Åkerman säger i ett filmat stormöte med personalen i Uppsala att det är ”väldigt, väldigt negativt” för myndighetens fortsatta arbete att uppgifter lämnas till pressen, skriver Uppsala Nya Tidning.

Läkemedelsverkets generaldirektör Christina Åkerman.

Läkemedelsverkets generaldirektör Christina Åkerman. Foto: SCANPIX

Detta trots att ett av myndighetens nya värdeord är öppenhet, efter en turbulent vår där flera anställda riktat hård kritik i medierna mot Åkermans ledarstil.

Det är fastställt i grundlagen att alla anställda inom offentlig förvaltning har rätt att vända sig till medier.

– Jag uppfattar det här som oerhört obehagligt. Justitieombudsmannen har i beslut slagit fast att man aldrig som chef i offentlig förvaltning får göra värderande uttalande med anledning av att någon vänt sig till medierna. Men just det gör generaldirektören här, säger Carl-Gustaf Spangenberg, juridiklektor vid Uppsala universitet, till Upsala Nya Tidning.

Annons
X

I ett brev till Läkemedelsverkets styrelse i våras kritiserades generaldirektören Christina Åkerman hårt av en handfull chefer. I brevet angavs exempel på vad cheferna ansåg vara vuxenmobbning, hög omsättning av personal i ledningsgruppen, anlitande av konsulter utan riktig upphandling och ständiga omorganisationer.

– Jag är så pass rädd för Christina Åkerman att jag inte vågar gå ut öppet, sade en av de anonyma brevskrivarna då till tidningen.

Uppsala TT

Annons
X

Läkemedelsverkets generaldirektör Christina Åkerman.

Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
Annons
X
X
X
X
Annons
X