Annons
X
Annons
X

MP för snabbcykelled

Miljöpartiet i Stockholm utmanar alliansens cykelstadssatsning och föreslår cykelmotorvägar och en spridning av lånecyklarna till kranskommunerna.

När alliansen lade fram sin budget i förra veckan fanns bland annat en cykelsatsning på 200 miljoner kronor 2013. Mp vill satsa mer - 250 miljoner kronor per år fram till 2018, totalt 1,5 miljarder kronor, och lägger i sin skuggbudget dessutom förslag som vidgar cykelsatsningen utanför Stockholms stad.

– Alliansen har länge sagt att man satsar på cykling, men vi vill prioritera cyklarna högre. Dessutom är underhållet i cykelnätet eftersatt. Det är väldigt många som väljer att ta cykeln, som måste prioriteras framför biltrafiken, säger Daniel Helldén, oppositionsborgarråd.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Cykelsatsningen ska inte bara inkludera Stockholms innerstad och närförorter, det är tydligt när man läser MP:s förslag till budget för nästa år. Exempelvis föreslår MP att SL tar över ansvaret för lånecykelsystemet som då kan växa utanför kommungränsen, och kopplas i hop med accesskortet.

  Annons
  X

  – Vi tycker att lånecyklarna är för begränsade till innerstaden, och tycker att det ska kopplas i hop med kranskommunerna. Det kostar inte så mycket, men integrerar cyklarna med kollektivtrafiken på ett bra sätt.

  Fler förslag från MP:

  • Underlätta för möjligheten att ta med cykeln på kollektivtrafiken - även i tunnelbanan.

  • Bygga ”motorvägar” för snabb cykling in mot staden – från alla väderstreck.

  • Bredda cykelbanor i Stockholms innerstad för att cykling i olika tempo.

  • Öppna flera cykelfartsgator, där bilarnas fart anpassas efter cyklisterna.

  • Stockholms cykelkarta görs tillgängliga i lätthanterliga appar.

  När cykelbanorna breddas på bilparkeringarnas bekostnad betyder det samtidigt att bilarna skulle få mindre plats i MP:s Stockholm.

  – Det är viktigt att nyttotrafiken kommer fram även i fortsättningen, men vi ser framför oss att cykeltrafiken ska få mera plats på flera av stadens stora gator.

  Hur finansieringen för MP:s förslag ser ut vill partiet vänta med tills presentationen av skuggbudgeten.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X