Annons
X
Annons
X
Näringsliv
Kommentar

Torbjörn Isacson: Meda – inte den stjärna det en gång var

Budet på Meda

Amerikanska Mylans superbud på Meda ser klockrent ut – för det svenska bolagets aktieägare. Meda är i dag inte den superstjärna bolaget tidigare varit, och det är svårt att se hur börskursen skulle kunna nå de här nivåerna utan ett uppköpsbud.

Dan Sten Olsson, familjeägda Stenasfärens ledare.

Dan Sten Olsson, familjeägda Stenasfärens ledare. Foto: Lars Pehrson

Förra gången som amerikanerna försökte ta över Meda blev det blankt nej. Men om det var rätt av aktieägarna att hålla fast vid Meda den gången, så är det rätt att sälja nu.

Det svenska specialläkemedelbolaget gick under Anders Lönners ledning från att ha varit ett högst obetydligt företag till att vara Stockholmsbörsens näst största läkemedelsbolag, bara brittisk-svenska Astra Zeneca är större. Anders Lönner, som kastades ut från Astra anklagad för oegentligheter han sedan helt friades ifrån, fick en rejäl revansch när Medas aktiekurs seglade iväg vida bättre än giganten Astra Zeneca.

Bakom framgångarna låg massiva uppköp av andra företag, där det inte handlat om riskfylld forskning utan att marknadsföra och sälja etablerade preparat och kopior. Inte minst har Meda haft stor hjälp av en långsiktig ägare i form av Stena.

Annons
X

I samband med Mylans nobbade uppköpsförsök konstaterade Anders Lönners efterträdare Jörg-Thomas Dierks att Meda hellre vill äta än ätas. Ett år senare slukade Meda också en av de större bitar som ett svenskt företag gett sig på. Italienska Rottapharm fick en prislapp på över 20 miljarder kronor.

Mycket talar för att Meda, precis som befarat, gapade för stort där. Priset var högt i förhållande till Rottapharms tillväxt och lönsamhet. Medas nettoskuld ökade till över 30 miljarder kronor och förde upp skuldsättningen i topp bland Stockholmsbörsens rörelsedrivande storföretag.

På senare tid har Meda börjat sälja tillgångar, och mer har förväntats vara på väg att säljas. Men bolagets långivare lär ha blivit allt mer nervösa. Medas tillväxt har varit svag med Italien som en riktig surdeg i torsdagens bokslut. Därtill kommer höga omstruktureringskostnader för Rottapharm, patent- och royaltyoro på viktiga områden och ökad konkurrens från kopior.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Frågan är om Medas massiva företagsköp verkligen varit så lyckade som det tidigare sett ut. Det är ett öde som drabbat många andra storköpare, från svenska Pharmacia och Getinge till en rad internationella giganter.

  Samtidigt har Mylan blivit allt mer desperat i sina försök att göra ytterligare en megaaffär. Bolaget fick nyligen nobben på ännu ett försök, som var betydligt större än torsdagens bud på Meda.

  Det är lätt att misstänka att Mylan jagar ny affärer för att ännu en tid kunna dölja spåren av gamla försyndelser via jämförelsestörande siffror. Historiken för megaköp i läkemedelsbranschen är tämligen förskräckande.

  Det faktum att Mylan tappade nära en tiondel av sitt värde i New York när affären blev känd säger en del om vem som är på vinnarsidan på amerikanernas synnerligen välsockrade erbjudande.

  Hit hör inte minst den långsiktige Dan Sten Olsson och Anders Lönner, som nyligen plötsligt och påpassligt återvände i Medas ägarlistor och nu gör ett jätteklipp. Dan Sten Olsson säger visserligen till SvD Näringsliv att han hade hoppats på mer. Men Dan Sten torde vara mer nöjd än han vill påskina.

  Annons
  Annons
  X

  Dan Sten Olsson, familjeägda Stenasfärens ledare.

  Foto: Lars Pehrson Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X