Det finns inte bara kvalitetsskillnader mellan olika lådvinsproducenter - årgångarna skiljer sig också åt. Den regniga och kalla sommaren i Europa i fjol kan väl knappast ha undgått någon och den gjorde att kvaliteten sjönk på druvorna i de mest drabbade områdena. Men det finns några enkla knep som förhöjer upplevelsen av ett boxvin:

– Det är viktigt att dricka lådvin så snart som möjligt efter att de förpackats då kvaliteten är som bäst när de är nytappade. Det är därför bättre att köpa en box från årgång 2012 istället för 2011 om båda finns på hyllan i butiken. Då boxviner är unga viner behöver man heller inte ha särskilt mycket vinkunskap för att hitta rätt. Det räcker egentligen att lära sig vart i världen den allra senaste årgången var riktigt bra, säger Niclas Tuomela, som i över tio års tid arbetat som chefssommelier på flera kända Stockholmskrogar.

Just nu är lådviner från Australien ett mycket säkert kort. Landet hade en drömårgång 2012 till skillnad från året innan då översvämningar täckte en yta lika stor som Spanien och Tyskland tillsammans. De kraftiga regnen 2011 gav dock en framtida fördel för Australien som lidit av vattenbrist under flera år. Regnen fyllde depåerna och den riktiga vattentillgången, i kombination med perfekt väder, gav den fantastiska årgången 2012.

Detta bekräftas också av det faktum att ett australiensiskt vin utsågs till årets bästa röda bag-in-box genom en stor blindprovning under Vinordic Wine Challenge tidigare i år, Sveriges största vintävling. Vinnaren blev Lindeman’s Cabernet Sauvignon Bin 45 från just 2012 men den höga kvaliteten gäller generellt för australiensiska boxviner från samma år. Det enda som behövs är därmed att hitta ett australiensiskt vin från 2012 som passar ens egen stil och smak.

Mer läsning:

Så vårdar du dina boxviner bäst

Lådvinernas fel och förtjänster

Populära quizar om mat

Gör Edward Bloms quiz om snabbmat

Hur många kalorier innehåller en banan?

Hur mycket vet du om snabbmatskedjorna?