Amerikanska pannkakor

Färska bär är gott till. Du får "butternut pancakes" om du byter ut mjölken mot filmjölk.

Till receptet

Yoghurtparfait från London

Vackert, piffigt och gott, dessutom nyttig.

Till receptet

Amys godaste granola

Halvera mängden socker och sirap för ökad nyttighetsfaktor. Servera med färska bär och yoghurt.

Till receptet

Frukostsmoothie med ingefära

Börja med att frysa bananerna kvällen innan.

Till receptet

Yoghurtparfait från London

2 portioner

3 dl grekisk yoghurt

1 rivet äpple

1 krm mald kardemumma (eller en nypa nystött per glas)

1–2 tsk råströsocker

Någon matsked vardera av granatäpple, torkade tranbär och pistaschmandel

Vackert, piffigt och gott, dessutom nyttigt.

1. Blanda yoghurt, äpple, kardemumma och råströsocker. Smaka av, kanske behövs det mer socker?

2. Skeda upp i två små glas, varva in ett lager granatäpple och tranbär, toppa med mer granatäpple, pistaschmandel och tranbär.

Amys godaste granola

20 portioner

8 dl havregryn (du kan också blanda med rågflingor eller ta någon grynblandning)

2 dl kruskakli eller vetekli

2 dl pumpafrön och/eller solroskärnor

1 dl linfrön

2 dl grovhackade nötter (ta dina favoritsorter)

2 dl vatten

2 tsk kanel

2 tsk mald kardemumma eller 10 färska mortlade kardemummakärnor

1 tsk vaniljsocker

1 dl farinsocker eller mörkt muscovadosocker

1 dl mörk sirap

1 dl solrosolja eller annan vegetabilisk olja

1 msk honung

150–200 g torkad frukt eller bär, t ex aprikoser, tranbär, russin

Halvera mängden socker och sirap för ökad nyttighetsfaktor. Servera med färska bär och yoghurt.

1. Blanda gryn, kli, frön och nötter i en stor bunke.

2. Häll vatten, kryddor, socker, sirap, olja och honung i en kastrull. Värm blandningen varsamt under omrörning några minuter men låt den inte koka upp, alltihop ska bara smältas samman.

3. Sätt ugnen på 175 grader.

4. Häll vätskan över allt det torra i bunken. Blanda ordentligt och sprid ut på två plåtar täckta med bakplåtspapper.

5. Rosta i ugnen ca 30 minuter, rör om minst tre gånger under tiden. Det bränns lätt, så håll koll. Granolan är klar när den är lätt guldbrun. Vänta lite längre om du vill ha riktigt knaprig granola.

6. Ta ut plåtarna och låt svalna lite grand. Häll på torkad frukt, rör om och förvara i lufttät burk. Håller sig åtminstone två veckor.

Frukostsmoothie med ingefära

4 stora portioner

3 medelstora bananer

6 dl mjölk

3 tsk hackad färsk ingefära

1–2 tsk pressad citron (kan uteslutas)

1–2 tsk råströsocker (kan uteslutas)

Några isbitar till varje glas

1. Kvällen innan: Skala bananerna och dela dem i lite mindre bitar. Lägg dem i en plastpåse i frysen över natten.

2. Mixa allt utom sockret med stavmixer. Smaka av med socker om du tycker att det behövs. Häll upp i glas med isbitar.

Amerikanska pannkakor

10 pannkakor

50 g smör

1 ägg

3 dl mjölk

3 dl vetemjöl

3 1/2 tsk bakpulver

1 tsk salt

1 msk socker

Smör till stekning

Färska bär är gott till. Du får ”butternut pancakes” om du byter ut mjölken mot filmjölk.

1. Smält smöret. Blanda det med ägg och mjölk. Rör ihop de torra ingredienserna. Blanda ner i smeten och rör tills den blir slät. Om du hinner, låt gärna smeten vila en stund.

2. Stek i medelvarm panna med smör ungefär 1–2 minuter på varje sida. Pannkakorna ska vara tjocka.

3. Snyggt serverade blir de om man gör ett pannkaksberg och toppar med lönnsirap och ett litet moln av florsocker.