LÄS MER: Hjärnan styr vilken bantning som lyckas

LÄS MER: Så fungerar nya dieten LCHQ

LCHF, lågkolhydratkost

Går ut på: Att utesluta kolhydrater och äta feta mejeriprodukter, kött, fisk och grönsaker som växer ovan jord. Frukt räknas som godis.
Undviker: Kolhydrater i alla former. Men LCHF-arna är långt ifrån eniga, gruppen rymmer allt från nolltolerans till dem som äter lite bröd och potatis.
Källa: Matrevolutionen, Andreas Eenfeldt (Bonnier fakta).
Kända släktingar: Banting, Atkinsdieten.

GI-metoden

Går ut på: Att äta regelbundet och nyttigt för att balansera blodsocker och insulinproduktion. Kyckling, feta fiskar, olika färsrätter, grönsaker och kolhydrater av bra kvalitet, till exempel de som finns i fullkornsprodukter.
Undviker: Vitt ris, pasta, vitt bröd, potatis och socker.
Källa: Gå ner i vikt med GI-metoden, Ola Lauritzson (Ica bokförlag).

Kända släktingar: Montignac.

Nordisk kost

Går ut på: Att äta runt 2200 kalorier om dagen i form av nordiska grönsaker och rotfrukter, bär, feta fiskar, kyckling, korv, kött, fullkorn av havre, korn och råg, rapsolja och margarin.
Undviker: Vitt ris, vitt mjöl, vitt socker
Källa: Hälsosam nordisk mat, Viola Adamsson och Anna Reumark (Lantmännen).
Kända släktingar: Livsmedelsverkets kostråd.

Medelhavsmaten

Går ut på: Att äta så varierat som möjligt med tonvikten på frukt och grönt, bär, bönor och linser, pasta, feta fiskar, oliv- och rapsolja.
Undviker: I princip ingenting, men ordinerar ett sparsamt intag av godis, vitt ris, vitt mjöl och vitt socker.
Källa: Hälsosam livsstil och det goda livet, Mai-Lis Hellénius (Ica bokförlag).
Kända släktingar: Livsmedelsverkets kostråd, Tallriksmodellen.

Hjärnkoll på maten

Går ut på: Att ställa om hjärnans belöningssystem så att det inte lurar oss att äta skräpmat. Laga maten från grunden. Satsa på kött från betande djur, feta fiskar, ägg, färgrika grönsaker, helkorn och ett måttligt intag av smör och annat mättat fett.
Undviker: Vitt ris, pasta, vitt socker, vitt mjöl, margarin.
Källa: Hjärnkoll på maten, Martin Ingvar och Gunilla Eldh (Natur och kultur).
Kända släktingar: Montignac, GI-metoden.

ISO-dieten

Går ut på: Att äta mat som ger lång mättnadskänsla och endast 1600 kalorier om dagen med en tredjedel av vardera proteiner, kolhydrater och fett. Magert kött, fisk, kyckling, bär, frukt, grönsaker och baljväxter.
Undviker: Vitt ris, socker, bröd, pasta och annat som innehåller gluten.
Källa: Isodieten – gå ner ett kilo i veckan, Fredrik Paulún, Kristina Andersson och Martin Brunnberg (Fitnessförlaget).
Kända släktingar: GI-metoden.

Ferry Food eller jägarkost

Går ut på: Att äta fisk, kött, nötter, osockrade bär, feta mejeriprodukter och grönsaker som växer ovan jord, till exempel avokado, grönsallad, broccoli och blomkål.
Undviker: Vitt ris, pasta, vitt socker, vitt bröd och potatis.
Källa: Ferry Food, Björn Ferry och Catherine Schück (Norstedts).
Kända släktingar: LCHF.