Fråga: Varför finns inte kärnmjölk att köpa i Sverige? Det finns ju massor av andra mjölkprodukter som filmjölk-yougurt-mjölk och andra mejeriprodukter, så några distributionsproblem torde det inte vara. Kärnmjölk är helt oumbärlig vid viss matlagning och framförallt vid bakning.

Sven Andersson

Svar:

Kärnmjölken är en svagt syrlig vätska som man får ut som biprodukt när man kärnar smör. Den är tjockare än mjölk men tunnare än fil och den har en fetthalt på knappt 1 procent.

Norrmejerier var det sista mejeri i Sverige som producerade kärnmjölk. I början av 2000-talet lades smörproduktionen om och det medförde att mjölksyrakulturen inte tillsätts förrän efter det att man har kärnat. Det blir visserligen kärnmjölk nu också men den är annorlunda jämfört med när man tillsätter syrakulturen innan man kärnar.

Så såvida man inte gör sitt eget smör, så får man försöka hitta ersättning för kärnmjölken när man bakar. Yoghurt utspädd med vatten kan vara ett fungerande alternativ.