Betyg: 3 av 6

Sjöpaviljongen ligger ett stenkast från T-stationen Alvik och imiterar en skärgårdskrog, omgiven av sött i stället för salt vatten. Utsikten – om man har turen att få ett fönsterbord eller sitter utomhus – är fin bort mot Stora Essingen. Köksmästaren Anton Forsberg är ny och han serverar en myckenhet fisk och ett urval klassiska svenska rätter.

Sjöpaviljongen verkar alltid vara fullsatt. En vanlig torsdagskväll innehåller nog minst ett par 70-årskalas och flera rätt högljudda tjejgäng. Medelåldern är hög. Personalen har mycket att göra, vilket möjligen förklarar varför man är så ovanligt opersonlig.

Sill och strömming med tillbehör är ett bra förrättsval för den som är hungrig. Andra rätter är dock ofta alltför snålt tilltagna. Den som beställer sparris får två kylskåpskalla diton med en lika kall och smaklös friterad surdeg samt en god, vitlöksladdad nobisdressing. Toast Skagen är riktigt bra, fina räkor och smörstekt bröd.

Den krispbakade kycklingen med vårprimörer och tryffelpuré består av bra råvaror men är sparsamt kryddad och smakmässigt jämntjock. Stekt kungsflundra är mer intressant, med till­behören fräscha rödbetor, salt kaprissmör och riven pepparrot samt färsk stenbitsrom som bryter av fint. Grillad svensk biff är kvalitetsmässigt ojämn och har en starkt rökig smak som verkar penslad på köttet. Gösen är också den en väldigt liten portion och den rökta hollandaisesåsen väl tam.

Efterrätterna är mestadels riktigt bra. Inkokt rabarber med kardemummaskorpa kommer med en verkligt god kanelglass som avrundar mjukt. Här serveras också en hygglig crème caramel – skönt att slippa dessa eviga brûléer.

Betyget? Den anonyma stämningen, högljudda gäster och ojämn kvalitet tar ner betyget, men vinförslagen till rätterna är mycket bra valda och serveras generöst efter att gästen fått provsmaka. Sjöpaviljongen är en helt okej låtsas-skärgårskrog men har höga priser som inte korresponderar med kvaliteten. Gösen kostar 325 kr och biffen 330 kr vilket är rejäla överpriser. Så trots sötvattnet utanför är krognotan väl saltad för vad som faktiskt serveras.