Betyg: 4 av 6

4Trots sin lite undanskymda placering på Kungliga Djurgården är Josefina ingen blyg viol. Man kommer direkt in i en stor lounge med en lång bar och kvadratiska, lite klumpiga, fulsnygga sittgrupper. I väggen ovanför finns en infälld eldstad, med små eldar som på ett läckert sätt sprider både trivsel och lite värme.

Stället dignar av kristallkronor, till och med på toaletterna. Och inte bara det; även stuckatur, kolonner och pelare, ljusa stengolv och speglar finns i överflöd.

Personalen ser oss och bryr sig om oss, men får inte riktigt tiden att räcka till för alla när flera stora sällskap anländer. Det finns bara fyra förrätter att välja mellan, ett par, tre till skulle inte skada. Klassikern löjrom på råraka är riktigt lyckad, medan kantarellsoppan, som serveras med anklever och fikonmarmelad, är något tunn.

Rödbetscarpaccion med knaperstekt kalvbräss är en ”teaser”, sill- och strömmingstallriken desto mer generös, men sillarna lite väl lika varandra i smaken.

Varmrätterna är något fler och lockar mer. Den pepparstekta hjorten är dock lite väl pepprig, vilket dränker smaken av västerbottenost och kantarell. Men den halstrade torsken i musselskum och potatis- och palsternackspuré är snudd på perfekt med en exakthet i fiskköttets tillagning. Torsken uppges vara fiskad från bestånd som inte är hotade, så vi kan äta med gott samvete. Det honungsstekta ankbröstet i madeirasky serveras med kronärtskockskbottnar som tillretts med finhackat rimmat fläsk och rotsaker. Gott, men tyvärr blir det för lite smakkontraster mellan de olika ingredienserna.

Ett plus för de varma varmrättstallrikar. Men ett minus för priset, torsken kostar exempelvis 345 kronor, och det är lite svårt att förstå varför. Men det finns också en mer ekonomisk meny med husmanskost.

Efterrätterna är inte heller så många, men med bra spridning. Crème brûléen är korrekt men något för kall. Den serveras med en sidoskål syrlig och läskande havtornsgranité. Chokladcheesecaken är så mäktig som det låter, men glasskulan på havreflarn och päronkompott till friskar upp. Hjortronvariationen består av sufflé, glass och munk. Hett, kallt och en munsbit, alla tre med trevlig hjortronsmak.

krogguiden

krogguiden@svd.se