Betyg: 4 av 6

Restaurang Akvavit är som Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige – på en enda tallrik.
Förr var det ofta svårt att hitta krogar med svensk mat när utländska vänner hälsade på. Dyrt och uppsträckt, eller bruna bönor på lunchsyltor. Få alternativ däremellan. Men på Akvavit kan man på ett avspänt sätt och utan att ruinera sig äta riktigt svenskt: allt från köttbullar och kåldolmar till löjrom och ripterrin under en och samma måltid. Här finns också mer än 30 olika sorters akvavit. Läget vid vattnet och utsikten mot Skeppsholmen gör det inte sämre. Turisterna lär slåss om uteserveringens bord när det blir sommar.

Roligast är att kombinera ihop sin egen måltid. 43 olika rätter, varma och kalla, finns i smakprovsportioner. 6–8 sådana motsvarar en vanlig förrätt och varmrätt.
Renkorv och hare kan framstå som riktigt exotiskt. Och så finns förstås många sorters sill och strömming, liksom traditionella förrätter som Skagenröra och löjrom. Men också nästan bortglömd mat som lagades i gammelfarmors kök, som pepparrotskött och älgrullader.
Kvaliteten bland dessa smakprovsrätter är dock ganska ojämn. Till det som kan rekommenderas hör rensteksröran, den krämiga kräftlasagnen, den skånska kalopsen och kålpuddingen. De två sistnämnda rätterna beställdes efter stor tvekan eftersom testätaren har tråkiga minnen av dem från skolmatsalen. Därför var det härligt att upptäcka Akvavits kryddiga kalops och att inse att kålpudding faktiskt kan smaka fräscht.

Beslutsångest? Välj någon av de prisvärda sex landskapsmenyerna, från Norrland, Bohuslän, Östergötland, Gästrikland, Skåne och Stockholms skärgård.
Fortfarande hungrig? En mastig och gammaldags efterrätt är fattiga riddare. Och den ”lilla” tryffeln visar sig vara en större än en normal glasskula. Det finns också en smaktallrik med fyra olika svenska desserter.
Ett litet minus: Försiktigare saltning hade inte skadat.
Ett litet tips: Skicka personalen på engelskakurs inför turistsäsongen. Att påstå att böckling är samma sak som lax är lite taskigt både mot den undrande amerikanen och firrarna.

KROGEN I KORTHET
Profil: Opretentiös, turistinriktad restaurang med svensk husmanskost.
Specialitet: Landskapsmenyer eller svenska specialiteter i tapasstora portioner.
Vinlistan: Fem röda och sex vita 220–360 kr, samtliga viner på glas. 54–95 kr.
Öllistan: Två sorters fatöl, åtta sorter på flaska.
Passar för: Middag med utländska gäster.
Publik:Barnfamiljer, unga par, farmödrar samt en och annan utländsk turist.
Ljud: Lugnt och pratvänligt.
Service: Avspänd och trevlig.
Inredning: Enkel, ljus inredning med kopparbyttor och medaljongtapet à la 70-tal.
Boka bord: På fredagar och lördagar.
Barnvänligt: Ja.