Forskare på Newcastle University och NHS Tees bestämde sig för att undersöka hur nyttig maten i de populära matlagningsprogrammen egentligen är. De köpte därför fem kokböcker, bland annat Kitchen by Nigella Lawson och Jamie Olivers Ministry of Food. Även Jamie Olivers 30 minute Meals som sålt slut i Sverige ingick i undersökningen.

I undersökningen valdes sedan 100 recept slumpmässigt ut från kokböckerna och jämfördes med näringsinnehållet i 100 färdigrätter från de brittiska matkedjorna Tesco, Asda och Sainsbury.

Och studiens resultat var tydligt. TV-kockarnas recept var mindre nyttiga och innehöll betydligt mer fett, mättat fett och mindre fibrer per portion.

I genomsnitt innehöll tv-kockarnas recept 2 530 kilojoule per portion, jämfört med 2 067 kilojoule per portion färdigmat.

Men detta innebär dock inte att färdigmaten i butiker i nyttig. Varken de eller kockarnas recept nåde nämligen upp till Världshälsoorganisationsen näringsrekommendationer för en balanserad hälsosam måltid.

Enligt Daily Mail kräver nu forskarna att matlagningsprogrammen i tv ska förses med hälsovarningar eller flyttas till tider senare på kvällarna.