Annons
X
Annons
X

Mäklare larmar: Borätter "osäljbara" efter ny policy

SEB sitter fortfarande i möte, sedan Mäklarsamfundet i förmiddags slog larm om att storbanken SEB har stoppat bostadslån till en mängd bostadsrättsföreningar.

– Sedan i morse har vi kunder som ringer hela tiden och säger att de inte får lån, säger Mäklarsamfundets vd Ingrid Eiken till SvD Näringsliv.

Mäklarsamfundets vd Ingrid Eiken.

Mäklarsamfundets vd Ingrid Eiken. Foto: Yvonne Åsell/Hasse Holmberg, TT

Vad som uppges vara ett policybeslut hos SEB vållar stor oro bland mäklarna i dag, på onsdagen. Enligt Mäklarsamfundets vd Ingrid Eiken, ger storbanken inte längre lån till dem som köper bostadsrätter i föreningar med färre än tio bostadsrätter.

– SEB har också stoppat lån till själva föreningarna om de har färre än tio bostäder, säger Ingrid Eiken till SvD Näringsliv.

Det finns i landet över 20 000 bostadsrättsföreningar, varav tusentals är mycket små, även om de större dominerar. Inte minst i villaförorterna har det de senaste åren varit trend att ombilda till små bostadsrättsföreningar.

Annons
X

Mäklarsamfundet har under onsdagsmorgonen haft kontakt med SEB och uppger att man där har ändrat policyn.

– Det är en kraftig förändring och våra mäklare är sedan i morse uppringda av konsumenter som inte får lån. Det har skett över en natt och jag befarar att SEB:s beslut gör mängder av lägenheter osäljbara, åtminstone med lån i SEB. Åtgärden är häpnadsväckande, säger Ingrid Eiken.

Enligt Mäklarsamfundet har den nya riktlinjen gått ut på SEB:s kreditavdelning. Mäklarsamfundet uppger att informationen har bekräftats från personal på SEB.

Swedbank och Nordea uppges inte ha följt efter SEB.

Michael Skytt, bolånechef vid Nordea Sverige, säger att bankerna dock allmänt är bekymrade över att det saknas centralt bostadsrättsregister i Sverige, och att ett sådant är en säkerhetsfråga.

– Jag sitter i Bankföreningens bolånekommitté och vi är bekymrade över småföreningar där ordföranden sitter med allt i sin egen bokhylla, säger Michael Skytt, som dock påpekar att han inte känner till SEB:s grunder för åtgärden.

Men hos branschföreningen Bostadsrätterna, där man just nu analyserar konsekvenserna om SEB står på sig med sin lånerestriktion, tillbakavisar man helt och hållet att det kan handla om behovet av ett centralt register.

– Det är dumheter. Det finns inget reellt problem som bankerna visar på. Då kan de inte skylla på det, säger Mats Lindbäck, informationschef vid Bostadsrätterna.

Enligt uppgift till SvD påverkas inte bara enskilda och föreningar, utan också företag som ombildar mindre fastigheter till bostadsrätter.

SvD har sökt SEB för en kommentar. Presschef Anna Helsén har bett att få återkomma. Enligt uppgift till SvD hålls nu ett möte, varefter bolånechef Mats Torstendahl väntas lämna besked. Restriktionen för småföreningar ha meddelats internt redan i måndags.

Annons
Annons

Mäklarsamfundets vd Ingrid Eiken.

Foto: Yvonne Åsell/Hasse Holmberg, TT Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X