Annons
X
Annons
X

Direktrapport Nobelfesten 2012

Kungligheter och pristagare fick njuta av en av världens mest omtalade middagar: Nobelbanketten. SvD var på plats i Konserthuset och i Stadshuset och rapporterade direkt om hela kvällens händelser.

Professor Claudine Haroche och kung Carl Gustaf vid bordet under nobelbanketten i Stockholms Stadshus på måndagen.


Professor Claudine Haroche och kung Carl Gustaf vid bordet under nobelbanketten i Stockholms Stadshus på måndagen.
 Foto: CLAUDIO BRESCIANI/SCANPIX

16:11 Långa rader med festklädda gäster köar utanför Konserthuset.

16:18 Utanför Konserthuset står även något som på håll liknade en demonstration. I själva verket är det kinesiska studenter som firar litteraturpristagaren Mo Yan med att sjunga sånger från en filmatisering av hans verk.

16:20 Jag gillar hans böcker, det är kul att äntligen få en kinesisk litteraturpristagare, sade en av studenterna från KTH.

Annons
X
Annons
X

16:21 Sista ringningen har nu hörts och salen i Konserthuset är nästan full.

16:24 Sitter placerad snett bakom en stolpe på andra balkong. Inte bästa sikten men ser nobelpristagarnas hjässor.

16:25 Nu tystnar orkesterns uppvärmning och ceremonin ska snart till att börja.

16:27 Bäst utsikt har hovlogen och första balkong säger en insatt källa.

16:27 Nu ringde någons mobil till allmän munterhet.

16:29 Det är första gången jag sett det hända viskar en uppenbarligen nobelerfaren bänk granne till personerna intill sig.

16:30 Spridda hostningar och snytningar bryter också den tysta väntan. Det är trots allt december.

16:31 Dan Nilsson:
De som direktrapporterar om Nobelfestligheterna är: Josefin Pehrson från utdelningen i Konserthuset. Johanna Drevinger från middagen i blå hallen och jag, Dan Nilsson, sitter på redaktionen och följer TV och försöker svara på frågor.

16:33 Fram till 1909 var prisceremonin extra spännande eftersom pristagarna hemlighölls tills dess. Tilläggas bör att det sällan fungerade utan i princip alltid läckte ut i förväg.

16:35 Fortfarande är en del av hedersplatserna på scenen tomma. Nu börjar trumvirveln.

16:36 Dan Nilsson:
Den kungliga familjen kommer in och orkestern spelar Kungssången.

16:36 Kungafamiljen har skridit in och alla sjunger kungasången ståendes.

16:36 Dan Nilsson:
Gästerna sätter sig. Nu kommer pristagarna snart in på scenen.

16:38 Dan Nilsson:
Pristagarna på plats.

16:39 Börje K:
När sätter middagen igång, och vet man redan nu vad de ska äta?
Dan Nilsson:
Middagen börjar 19. Nej, än vet vi inte vad gästerna får på tallrikarna.

16:39 Kungssången - ska det naturligtvis vara. Pristagarna har nu klivit in på scen och slagit sig ned. Fram till de går in får de sitta i det så kallade flygelrummet där ett drinkbord ställs upp.

16:41 Marcus Storch från Nobelstiftelsen välkomnar nu alla - särskilt pristagarna och deras familjer.

16:43 Flera små barn syns på första raden. Kan det månntro vara barn eller barnbarn till pristagarna?

16:45 Några stolar på första balkong med riktigt bra sikt är fortfarande tomma. Hade det varit en andra akt hade det kanske varit läge att smita dit i pausen.

16:49 En av de viktigaste uppgifterna för Nobelstiftelsen har alltid varit att sprida information. Något som blivit mycket lättare på senare år konstaterar Storch i sitt tal.

16:50 Årets tema är genetik till minne av att DNA upptäcktes för 50 år sedan.

16:52 Drottningen smyger fram en liten näsduk ur väskan och torkar sig lite i pannan, kanske är det varmt där i strålkastarljuset?

16:54 Nobelpristagarna är som sagt tyvärr lite svåra att se från min plats utan akrobatiska konster. Kikar lite över kanten och ser att några av dem passar på att småviska lite med varandra när orkestern nu spelar igen.

16:56 Orkestern sitter vanligtvis på scen men tränger dagen till ära ihop sig på balustraden ovanför vilket innebär att riktigt alla inte får plats.

16:59 När det senaste stycket avslutades applåderade alla - utom kungen som däremot log mot orkestern. Han kanske blev extra tagen av Tchaikovsky.

17:02 Björn Jonson vid Kungliga Vetenskapsakademien presenterar nu fysikpristagarnas bedrifter. Han liknar det forskarna gör vid att spionera på kvantnivå och får uppskattade fniss från den insatta delen av publiken.

17:02 Dan Nilsson:
Det är alltså Josefin Pehrson som rapporterar direkt ifrån Konserthuset.

17:05 Dan Nilsson:
Medaljerna pristagarna får är 66 millimeter i diameter. De är tillverkade av 18 karats guld, med en förgyllning av 24 karats guld. Alla utom ekonomipristagarens medalj väger 175 gram. Ekonomimedaljen väger tio gram mer.

17:05 Nu börjar själva utdelandet. För varje gång Kungen delar ut ett pris reser sig hela salen upp och applåderar. Mycket bökande med långa klänningar som fastnar och vädjar som ska hållas samtidigt med andra ord.

17:09 Kortfattat tilldelas Serge Haroche och David Wineland priset för att de genom att fånga kvantsystem mellan speglar lyckats studera systemen utan att förstöra dem - vilket är ett första steg mot kvantdatorer.

17:09 Dan Nilsson:
Nu presentera pristagarna i kemi, Robert Lefkowitz och Brian Kobilka. Årets pristagare upptäckte receptorer som kopplar ihop våra intryck med proteiner inne i cellen.

17:12 Dan Nilsson:
Medaljerna till pristagarna i fysik, kemi, medicin och litteratur är formgivna av konstnären Erik Lindberg. Fredspristagarens medalj formgavs ev den kände norske konstnären Gustav Vigeland.
Medaljen till ekonomipristagaren är formgiven av Gunvor Svensson-Lundqvist. Ekonomipriset instiftades 1968 av riksbanken till Alfred Nobels minne.

17:14 Dan Nilsson:
Nu presenteras medicinpristagarna: Shinya Yamanaka och Joh Gurdon. DE får priset för att de upptäckt att en specialiserad cell kan ”backas tillbaka” till ett omoget tillstånd. I frölängningen har det lett till att man kan klona däggdjur.

17:16 Det händer sällan något som avviker från schemat underprisutdelningen. I förmiddags har pristagarna varit här och övat. Allt för att inte tappa medaljen, buga åt rätt håll och hitta tillbaka till sin plats. Hittills verkar de ha full koll på rörelseschemat.

17:18 Dan Nilsson:
Diplomen pristagarna får har genom åren haft olika formgivare, men texten har i princip varit densamma. Det gäller även diplomet för fredspriset.

17:20 Dan Nilsson:
Musik av Rossini.

17:24 Kronprinsessan Victoria stampar försiktigt takten till tjusiga musikstycket av Rossini. Pristagarna kan om de vill få komma med önskemål på musiken men i år är inget stycke specialönskat.

17:27 Dan Nilsson:
Nu presenteras litteraturpristagaren Mo Yan av akademiledamoten Per Wästberg. Så här stod det bland annat i Svenska akademiens motivering: ”... med hallucinatorisk realism förenar saga, historia och samtid.”

17:29 Robert S:
Om nobelfestlighterena skall vara och förbli ett internationellt evenemang bör väl tlaarna hålla sina tal på något annat språk än svenska!!
Dan Nilsson:

17:29 När pristagarna tar emot sina applåder står som sagt hela salongen upp - även kungafamiljen vilket de annars inte gör. Pristagarna är verkligen huvudpersonerna i det här festliga dramat.

17:30 Dan Nilsson:
Än en gång vill jag upprepa att Josefin Pehrson är på plats i Konserthuset under utdelningen. Johanna Drevinger kommer senare att rapportera från festen i Stadshuset.

17:32 Förutom kungafamiljens sida av scenen är det väldigt tomt på tiaror i publiken, studentmössorna är desto fler - särskilt på de övre raderna.

17:35 Dan Nilsson:
Mo Yan har fått sitt pris.
Nu ett musikstycke av den danske tonsättaren Carl Nielsen, Kinesisk dans.

17:37 På balkongen mittemot mig sitter Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven och hans fru Ulla och viskar lite med varandra. Troligtvis är detta deras första Nobelfestligheter.

17:40 Dan Nilsson:
Nu presenteras ekonomipristagaran Alvin Roth och Lloyd shapley.

17:41 Dan Nilsson:
Medaljerna ekonomipristagarna får väger alltså tio gram mer än övriga medaljer.

17:42 Beskrivningen av hur ekonomipristagarnas teorier om matchning fått långa rader av patienter att kunna få organ donerade till sig i avancerade kedjor berör verkligen. Nog är det en hedersam anledning för tusen personer att tillbringa timmar hos frissan och sätta på sig sina finaste kläder.

17:45 Dan Nilsson:
Marskalken Gisela Janis bär frack på Nobelfesten. Hon bad särskilt om det eftersom hon känner sig mer bekväm i frack än i långklänning.
Här kan ni se en intervju med Gisela Janis.

17:46 Sendebud Diplom-KauUlrich:
Utan tv:finns Madeleine med barn Ocksa?
Dan Nilsson:
Du måste mena kronprinsessan Victoria. Jo hon ärt där med maken prins Daniel, men utan prinsessan Estelle.

17:50 Nu får hedersgästerna på scenen en chans att skaka hand med varandra och gratulera. Prisceremonin är över och näst på schemat för pristagarna och deras familjer står banketten i stadshuset.

18:03 Joanna Drevinger:
En kö av festklädda gäster börjar bildas utanför Stadshuset. Det verkar vara studenterna som är först på plats. Hundratals marshaller lyser upp i snön. På väg in kollas vårt entrékort och legitimation två gånger.

18:21 Joanna Drevinger:
På toaletten möter jag Hanna Liljebäck och Ebba Liljebäck, systrar och studenter från Uppsala och Stockholm. Hanna har vunnit biljetter i studentlotteriet och har tagit med sig sin syster. - Det är ju otroligt att få den här chansen, säger Ebba. - Det är ju en av de finaste festerna man kan gå på, säger Hanna. Vi ser framemot en bra kväll med god mat. Och det ska bli kul att se alla fina klänningar och kändisar, säger Hanna.

Studenterna Hanna och Ebba Liljebäck.

18:31 Joanna Drevinger:
Det är en rejäl kö till damernas. Många passar på innan den långa middagen då vi blivit ombedda att helst inte resa oss. Många passar också på att fixa till frisyr och smink.

18:33 Joanna Drevinger:
Nu börjar alla gäster att söka upp sina platser. Jag sitter vid bord 2, tyvärr ganska långt från trappan där mycket kommer att ske.

18:40 Eva:
Jag vet att litteraturpristagaren Mo Yan siter med sin fru för att han inte pratar engelska. Men varför sitter ekonomipristagaren Lloyd S Shapley bredvid en Peter Shapley?
Dan Nilsson:
Lloyd Shapley är 89 år. När han tog emot priset ur kungens hand fick han stöd av den andre ekono ipristagaren Alvin roth. Förmodligen sitter han bredvid Peter Shapley om han skulle behöva hjälp med något. Vid Lloyd Shapelys vänstra sida sitter Melanne Verveer, amerikansk ambassadör för kvinnofrågor.

18:44 Joanna Drevinger:
Champagnen är upphälld och Blå hallen är snart fylld av gäster.

18:50 Dan Nilsson:
TT: Stockholmspolisen uppmanar folk att undvika att åka bil i centrala Stockholm under måndagskvällen till följd av Nobelfirandet.

18:52 Dan Nilsson:
TT berättar så här om blommorna i Konserthuset och Stadshuset: Alfred Nobel tillbringade sina sista år i italienska San Remo och dog där den 10 december 1896. Därför skickar handelskammaren i Imperia varje år blommor för utsmyckningen av Konserthuset och Stadshuset.

18:55 Dan Nilsson:
SVT visar kungen och drottningen när de anländer till Stadshuset.

Dukningen dokumenterad av SvD:s Joanna Drevinger som är på plats i Stadshuset.

19:03 Dan Nilsson:
Nu är menyn offentlig:
Förrätt: Gravad röding med blomkålsterrine, Kalixlöjrom och dillmajonnäs

Varmrätt: Fasan med kantareller, inkokt päron, vintergrönsaker,
mandelpotatispuré och rödvinssås

Dessert: Trilogi på körsbär med pistageklädd mascarpone
och svart körsbärssorbet

19:05 Dan Nilsson:
Vinerna som serveras är:

Champagne Joseph Perrier Cuvée Royale
Brut Blanc de Blancs

Château Valandraud
3 de Valandraud 2009

Jorge Ordoñez & Co
Nº 2 Victoria 2010

19:05 Dan Nilsson:
Till kaffet:
Grönstedts VO
Facile Punsch

19:08 Dan Nilsson:
Nu kommer hedersgästerna in. Kungen har Claudine Haroche, fysikpristagaren Serge Haroche hustru, till bordet

19:08 Dan Nilsson:
Drottningen har som vanligt Nobelstiftelsens ordförande Marcvus Storch till bordeet.

19:11 Dan Nilsson:
Kronprinsessan Victorias bordsherre är riksdagens talman Per Westerberg.

19:13 Dan Nilsson:
Läs mer om bordsplaceringen här.

19:14 Dan Nilsson:
Nu utbringar Marcus Storch, Nobelstiftelsens ordförande, kungens skål. alla reser sig.

19:15 Dan Nilsson:
Nu är det kungens tur att utbringa en skål. Som vanligt gör han det till minnet av Alfred Nobel.

19:18 Dan Nilsson:
Sorlet stiger mot Blå hallens tak i väntan på förrätten som alltså är: Gravad röding med blomkålsterrin, Kalixlöjrom och dillmajonnäs.

19:20 Dan Nilsson:
Lite fakta från TT:
Under Nobelbanketten arbetar 40 kockar och 260 servitörer och servitriser. Dukningen sker med den så kallade Nobelservisen som togs fram till prisets 90-årsjubileum 1991. Till de drygt 60 borden används cirka 470 meter linneduk. Dukningen omfattar cirka 7 000 delar i porslin, 5 400 glas och cirka 10 000 bestickdelar.

19:23 Dan Nilsson:
Innan förrätten serveras blir det underhållning av Cirkus Cirkör. Blå hallen släcks. endast ljus på trappan ned. en ensam person med två bollar. Det visade sig också vara en person i en av bollarna. Kul.

19:23 Dan Nilsson:
Musik från en elförstärkt fiol.

19:25 Dan Nilsson:
De två stora bollarna är bborta. istället en repstege, eller ngn form av trapets, från taket. En av artisterna utför olika nummer hängande i den. sång till fiolmusiken.

19:26 Dan Nilsson:
Nu nummer i en trapets, repstege som hänger från taket ovanfgör trappan. Applåder från gästerna

19:28 Dan Nilsson:
TT berättar om kungafamiljens kläder och smycken:
Kungen bär Serafimerordens ljusblå band, ordenstecken samt kraschan, Vasaordens storkorskraschan samt Nordstjärneordens kors i svart band runt halsen. Kungen bär även fyra minnesmedaljer över Gustav V, Gustaf VI Adolf, Haakon VII samt Olav V av Norge (miniatyrbrickor).
Drottningen bär en lila klänning i genombruten spets med pärl- och paljettbroderier. Till denna bär hon de Leuchtenbergska safirerna i diadem, örhängen, halsband samt ett armband som tillhör kronjuvelerna. Hon bär också Serafimerordens ljusblå band, ordenstecken och kraschan, samt ett miniatyrporträtt av kungen inramat i briljanter

19:29 Dan Nilsson:
Förrätten serveras.

19:30 Dan Nilsson:
Här kommer mer om kungafamiljens kläder och smycken:
Kronprinsessan bär en smaragdgrön klänning i tyll och chiffong med matta paljetter och pärlor. Till denna bär hon Fyrknappsdiademet med en briljantrad på översta linjen, smaragdhalsband med tillhörande smaragdbroscher, briljantörhängen samt ett armband med briljanter. Kronprinsessan bär också Serafimerordens ljusblå band, ordenstecken och kraschan, samt ett miniatyrporträtt av Kungen inramat i briljanter.

19:31 Dan Nilsson:
TT om prinsessan Madeleines kläder och smycken:
Prinsessan Madeleine bär en ljusgrå klänning i tyll med silvertrådar. Till denna bär hon Ametistdiademet med tillhörande armband och örhängen. Prinsessan bär också Serafimerordens ljusblå band, ordenstecken och kraschan, samt ett miniatyrporträtt av Kungen inramat i briljanter.

19:32 Dan Nilsson:
TT igen: Prins Carl Philip och Prins Daniel bär Serafimerordens ljusblå band, ordenstecken samt kraschan. Prins Carl Philip bär även fyra medaljer i miniatyr - Kungens minnesmedalj, värnpliktsmedaljen, Karlbergmedaljen samt Upplandsmedaljen.

19:41 Dan Nilsson:
Två kraftigt berusade män greps av polisen tidigare i dag på Hötorget. Männen greps samtidigt som prisceremonin pågick i Konserthuset.
– Det har inte framkommit något som pekar på att det hade något att göra med Nobelfestligheterna över huvud taget, säger Sven-Erik Olsson, presstalesman vid länskommunikationscentralen.

19:41 Dan Nilsson:
En av männen som greps var naken.

19:45 Dan Nilsson:
När gästerna njuter av maten i Blå hallen finns det tillfälle att njuta av lite fakta från TT om Alfred Nobel.
Upphovsmannen till världens mest kända pris, föddes 1833 i Stockholm och dog 1896 i San Remo i Italien. Redan tidigt visade han intresse för konst och litteratur och skrev själv dikter på engelska och svenska. Men det var som kemist och uppfinnare som han gjorde sig ett namn.
Han mest berömda uppfinning är dynamiten som han, ironiskt nog, trodde skulle förhindra krig. Dess enorma förstörelsekraft skulle sätta skräck i makthavarna och få dem att avstå från konflikter.
Vid sin död hade han en förmögenhet på 33 miljoner kronor, en enorm summa på den tiden. Han avsatte nästan hela summan till priset som skulle komma att bära hans namn.

19:49 Dan Nilsson:
I år är det bara män som får pris. Läs Inger Atterstams perspektiv om den manliga dominansen här.

19:52 Dan Nilsson:
Nobelbanketten brukar kallas festernas fest. Eftersom det just är det tillhör det att gästerna vet hur man ska bete sig på festen. Läs den tidigare chatten med etikettexperten Mats Danielsson här.

19:52 Joanna Drevinger:
Förrätten är nu uppäten och avdukad. Mina bordsgrannar var alla väldigt nöjda med den rödingen som serverades med blomkålsterrin och Kalix löjrom. Just löjrommen känns som en självklar råvara i detta sammanhang.

19:58 Dan Nilsson:
Lite mer fakta om Nobelprisen från TT:
Enligt Alfred Nobels testamente ska huvuddelen av hans förmögenhet bilda en fond där avkastningen går till pris åt dem ”som under det förlupne året hafva gjort menskligheten den största nytta”.
Fem pris har inrättats: I fysik, kemi, fysiologi eller medicin, litteratur samt ett fredspris som årligen delas ut på Nobels dödsdag, den 10 december. De första prisen delades ut 1901.

20:00 Dan Nilsson:
I väntan på varmrätten: fasan med kantareller så kan vi minnas fjolårets meny:
Hummer med picklade vintergrönsaker och jordärtskockspuré

Pärlhöna med Karl-Johansvamp och lingon,
inkokt pärllök samt persiljerötter och velouté

Mandarin- och vit chokladmousse på kanelbotten
med hallonmarmelad och färska hallon

SvD:s Joanna Drevinger och hennes bordsgrannar var nöjda med den gravade rödingen.

20:07 olle:
Varför är inte Jimmy Åkesson välkommen till Nobelfesten?...vad jag vet är han snart Sveriges mest omtalade o respekterade politiker?
Dan Nilsson:
Nobelfesten är en privat fest. Det är alltså Nobelstiftelsen som bestämmer vilka som får och inte får komma. Stiftelsens motivering till att Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson inte bjuds är att man anser att hans och SD:s åsikter inte står i samklang med stiftelsens och Alfred Nobels gärning och intentioner med priserna.

20:08 Dan Nilsson:
Nu njuter gästerna åter av halsbrytande nummer från Crikus Cirkör.

20:12 Fredrik:
Hur många gäster är det på nobelmiddagen?
Dan Nilsson:
Eftersom vi i dagens tidning skrev att det skulle serveras 1 316 förrätter. Så är det så många gäster. Nobelstiftelsen skkriver på sin hemsida att det är drygt 1 300 gäster. På den första banketten 1901 var antalet gäster 113. Alla män.

20:14 Dan Nilsson:
Lite mer fakta från TT om prisen:
Prisen i fysik och kemi delas ut av Vetenskapsakademien, medicinpriset av Karolinska institutet, litteraturpriset av Svenska Akademien samt fredspriset av det norska stortinget.
I särskilda tillämpningsföreskrifter slogs fast att Nobels uttryck ”under det förlupne året” inte ska tas bokstavligt eftersom det ofta tar betydligt längre tid innan ett arbetes förtjänst blir uppenbar. De klargjorde också att prisen kan delas, men som mest av tre personer

20:19 Dan Nilsson:
Nu är det snart dags för varmrätten. Den är alltså:
Fasan med kantareller, inkokt päron, vintergrönsaker, mandelpotatispuré och rödvinssås.

De som är vegetarianer och veganer får givetvis mat som passar dem. Det finns sådana önskemål Det lär också finnas exempelvis gäster som enbart vill ha kokt potatis.

20:19 Dan Nilsson:
Enligt SVT har bara tre procent av gästerna begärt att få alkoholfri dryck.

20:22 Maarten:
Är en eller flera av priset kontroversiella i år?
Dan Nilsson:
Det mest omedelbara och direkta svaret är väl litteraturpristagaren Mo Yan. Han har kritiserats för att vara allt för allierad med diktaturregimen i Kina.

20:22 Mattias:
Hur många toaletter står till förfogande?
Dan Nilsson:
Har ingen aning. Svårt att hitta uppgifter om det.

20:26 Dan Nilsson:
Fick tidigare en fråga om antalet toaletter. Här kommer lite uppgifter:
1 handikapptoalett.
14 damtoaletter.
6 herrtoaletter
Så står det på Stockholms stads hemsida.

20:33 Klas lundberg:
Vad dricker gästerna?
Dan Nilsson:
Vinlista:
Champagne Joseph Perrier Cuvée Royale
Brut Blanc de Blancs

Château Valandraud
3 de Valandraud 2009

Jorge Ordoñez & Co
No 2 Victoria 2010

Till kaffet:
Grönstedts VO
Facile Punsch
Givetvis också mineralvatten.

20:39 Gustav:
Jag hörde att prissumman i år hade minskat från 10 miljoner kronor till 8 miljoner kronor. Hur kommer det sig?
Dan Nilsson:
Från 2001 till och med förra året var prissumman 10 miljoner kronor. Helt riktigt att summan sänks i år.Det är första gången på 60 år som summan sänks.
Orsaken är enligt Nobelstiftelsen de oroliga tiderna på världens finansmarknader. Prissumman kommer ju från avkastningen på placeringarna stiftelsen gör. Så här sade stiftelsen vd Lars Heikensten till TT tidigare i år:

– Skälet till det här är i första hand att det är väldigt oroligt på de finansiella marknaderna och att det finns anledning att misstänka att det kan vara så ett bra tag till.

20:40 Dan Nilsson:
i Blå hallen är varmrätten nu serverad. Fasan med kantareller alltså.

20:45 Moor:
serveras det någon Vegetariskt,
Dan Nilsson:
Jatill gästerna som har sagt till om vegetariskt. Jag har dock inte sett den vegetariska menyn. Men enligt SVT så ska den vegetarisak huvudrätten påminna i utseendet om fasan.

20:47 Lars:
När tar Nobelpengarna slut?
Dan Nilsson:
Det går ju inte att säga eftersom prispengarna kommer från de placeringar stiftelsen gör. alltså genom åren avkastningen på de pengar Alfred Nobel lämnade efter sig.

20:48 Anna J:
Apropå vegetarianerna: vet man exakt hur deras meny ser ut?
Dan Nilsson:
Se tidigare svar.

20:49 Joanna Drevinger:
Huvudrätten, fasan med kantarell, mandelpotatispuré, vintergrönsaker, pocherat päron och rödvinsås får en stark fyra av sex av mina bordsgrannar. Maten var absolut varm, fasanen mör och päronen gav syrlighet och lite krisp till rätten.

SvD:s reporter Joanna Drevinger: ”Maten var absolut varm, fasanen mör och päronen gav syrlighet och lite krisp till rätten”.

20:53 Eva:
Ser att flera av gästerna vid honnörsbordet bara med en gaffel - är det verkligen ok?
Dan Nilsson:
I USA är det exempelvis vanligt att man använder kniven för att skära och sedan läggger man ifrån sig kniven och äter enbart med gaffeln. Etikketten är olika i olika länder. Så här svarade etikettexperten Mats Danielsson på en liknande fråga i vår chatt:
Det mest viktiga av allt är att ha tolerans med andra människor. En person som har en annan kulturell bakgrund och som därmed inte fullt ut kan följa våra ”regler” måste man acceptera. Någon så där direkt kan jag väl inte komma på, men i vissa länder äts maten i betydligt större utsträckning med fingrarna och det kanske inte passar så bra på en Nobelfest

20:55 T O:
Vad är egentligen det inkokta päronet kokt i?
Dan Nilsson:
Tyvärr T O jag vet inte.Kanske i rött vin eftersom det var rödvinsås till huvudrätten. Men det står inte på menyn hur päronet är kokt.

21:00 Dan Nilsson:
Lite mer om prissumman. 1901 var den drygt 150 000 kronor. det motsvarar drygt 8 miljoner kronor i dagens penningvärde. Se en tabell över alla prissummor här.

21:02 Dan Nilsson:
Sista akten i Cirkus Cirkörs underhållning.

21:03 Dan Nilsson:
Artisterna väver en slags väv. En av dem cyklar på enhjuling. Sång och musik.

21:04 Dan Nilsson:
En artist hänger i ett rep på väggen. vid trappan.pendlar fram och åter över väggen.

21:05 Dan Nilsson:
en annan artist voltar nedför trappan. Ackompanjerad av suggestiv musik och sång.

21:06 Dan Nilsson:
Hela trappan fylls av personer som utför olika nummer. Jonglerar med ringar bland annat.

21:07 Dan Nilsson:
De bygger också mänskliga pyramider.

21:07 Knegarn:
Dan, hur tänker du när du säger att päronen skulle kunnat vara inkokta i rödvin? Bilden du just publicerade visar ju att de inte är rödvinsfärgade?
Dan Nilsson:
Det var en gissning. Svårt att se. Päron inkokta i rödvin blir inte alltid illröda. Har du något annat förslag?

21:09 Dan Nilsson:
Nu kommer första nummrets bolltema tillbaka i trappan. Två personer balanserar på den stora bollen.

21:10 Dan Nilsson:
En av artisterna kör enhjuling nerför trappan. Efter honom följer en annan person med ytterligare en aperson på axlarna. skrider sakta ned.

21:12 Dan Nilsson:
Samtidigt som Cirkus Cirkör fortsätter sitt nummer kommer serveringen med efterrätten. Kul.

21:12 Dan Nilsson:
Desserten är alltså:
Trilogi på körsbär med pistageklädd mascarpone och svart körsbärssorbet.

21:21 Eva:
Vad kan man säga om årets viner? Går de att köpa på Systemet? Champagne Joseph Perrier Cuvée Royale Brut Blanc de Blancs Château Valandraud 3 de Valandraud 2009 Jorge Ordoñez & Co No 2 Victoria 2010
Dan Nilsson:
Av champagnemärket hittar jag två olika på Systembolagets hemsida. Ingen är just den här årgången om jag förstår rätt. De som jag hittade kostar lite drygt 2 200 kronor
Det finns tre Château Valandraud på systembolaget. Dock inte 2009 års årgång. De kostar nästan 2 000 kronor per flaska.
Säkert går det att beställa via Systemet.

21:25 Emma:
Hur gör de rullstolsburna gästerna, tex Tomas Tranströmer, för att komma ner för trappan i Blå hallen? Finns det en ramp eller smusslas de in bakvägen?
Dan Nilsson:
Det finns ramper i Stadshuset. Men inte i trappan ned mot Blå hallen. I den är det bara gästerna som sitter vid honnörsbordet som går.I år är nog ingen av dessa rullstorsburna. jag vet inte hller om Tranströmmer är med på banketten. Han sitter i alla fall inte vid honnörsbordet.

21:28 Joanna Drevinger:
Efterrättsparaden och kockarna får rejäla applåder, med all rätt. Variationen av körsbär får toppbetyg av mina bordsgrannar som gärna är med och betygsätter maten.

SvD:s reporter Joanna Drevinger: Toppbetyg för efterrätten.

21:39 Dan Nilsson:
Jag ber om ursäkt för stavfelen i mina små rapporter. Men det går fort och jag har ingen möjlighet att rätta dem när de väl är publicerade.

21:41 Irene:
Vilken kock har komponerat menyn
Dan Nilsson:
Han heter Andreas Hedlund. Sedan årsskiftet är han gastronomisk ansvarig på Stadshusrestauranger.

21:43 Jerka86:
Vilken krona bär Drottning Silvia?
Dan Nilsson:
Hon bär följande smycken:
Leuchtenbergska safirerna i diadem, örhängen, halsband samt ett armband som tillhör kronjuvelerna.

21:49 Max:
Har hört att pristagarna har olika rang (efter Nobels önskemål) och att Fysikpristagaren har högst rang. Stämmer detta och i så fall vilken rang har de olika pristagarna?
Dan Nilsson:
Fysikpriset var det första som Alfred Nobel nämnde i testamentet. Det första tilldelades Wilhelm Röntgen.
Om det sedan finns någon rangordning kan jag tyvärr inte svara på.
Priset i ekonomi är instiftat långt senare, 1968. Det är alltså inget som Alfred Nobel nämnde i testamentet utan är instiftat av Riksbanken till hans minne.

21:52 Lasse:
vad är för band som spelar till dansen
Dan Nilsson:
Dansmusiken står Casino Royale Orchestra för.

21:58 Dan Nilsson:
Andreas Hedlund heter alltså årets Nobelkock. Efterrätten är skapad av konditorerna Conrad Tyrsén och Ted Johansson.

22:04 Dan Nilsson:
Nu är det tal. Först ut fysikpristagaren Serge Haroche.

22:05 Dan Nilsson:
Han refererar till fysikpristagaren Erwin Schrödingers betydelse för många fält.

22:07 Dan Nilsson:
haroche fortsätter att tala om kvantfysikens betydelse.

22:09 Dan Nilsson:
Nu är kemipristagaren Robert Lefkowitz tur.

22:11 Dan Nilsson:
Lefkowitz känner sig ödmjuk inför stunden. Han tackar Alfred Nobel och Nobelstiftelsen och Vetenskapsakademien samt alla som gjort det möjligt att få priset.

22:13 Dan Nilsson:
Lefkowitz talar om att priset har betydelse som är långt större än det det har för pristagarna. Betydelsen för vetenskapen.

22:17 Dan Nilsson:
Nu är det medicinpristagaren John Gurdon som talar.

22:17 Dan Nilsson:
Han berättar om grodornas betydelse.

22:18 Dan Nilsson:
Inget djur ger mer tillbaka om man behandlar det väl, säger Gurdon.

22:21 Dan Nilsson:
Gurdon och hans medpristagare ShinyaYamanaka har använt grodor i sin forskning där de visat att det går att backa tillbaka specialiserade celler till ett omoget tillstånd.

22:21 Dan Nilsson:
u är det litteraturpristagaren Mo Yan som talar.

22:22 Dan Nilsson:
Han säger att det känns som en saga att få står i Blå hallen som en Nobelpristagare.

22:23 Dan Nilsson:
Han säger också att det varit ett gyllene tillfälle för honom att få känna världen.

22:24 Dan Nilsson:
En engelsk översättning av Mo Yans tal finns här.

22:24 Dan Nilsson:
Nu ekonomipristagaren Alvin Roth.

22:25 Dan Nilsson:
Han börjar med att referera till Isaac Newton och hur han har inpspirerat.

22:26 Dan Nilsson:
Vi är som akrobater i en stor mänsklig pyramid, säger Roth, som också refererar till Tranströmmer.

22:31 Dan Nilsson:
Nu tågar hedersgästerna upp för trappan i Blå hallen. Kungen går först av gästerna. Snart börjar dansen i Gyllene salen. Där finns också bar. Tranströmer och ingen annan stavning ska det givetvis vara.

22:36 Daniel:
Kan meddela att Mo Yan inte alls sade det som skrevs i undertexterna i SVT, han sa att han hade glömt sitt manus på hotellet.... Eftersom jag kan kinesiska
Dan Nilsson:
Ok. Jag kan inte kinesiska. Litade på SVT:s översättning. Den kom vad jag förstår från det manus som Nobelstiftelsen publicerar på sin sajt.

22:38 Dan Nilsson:
Nu dricker köket champagne. Andreas Hedlund, som komponerat menyn, berömmer kockarna. I morgon blir det vardag och julbord, säger han till SVT.

22:43 Dan Nilsson:
TT bekräftar att MoYan glömde talet poå hotellet. Så här skriver TT::
Den kontroversiella litteraturpristagaren Mo Yan glömde sitt tal på hotellet, varför det blev betydligt kortare än vad som var tänkt. I stället, sade han, pratade han direkt från hjärtat. Bland annat sade han att litteraturen är mindre viktig än vetenskap och teknologi.

22:50 Joanna Drevinger:
Taffeln är bruten och gästerna tågar upp mot Gyllene salen. Viss kö bildas nedanför trappan och många som går förbi honnörsbordet kikar på platserna där kungligheterna suttit. Och av vin och champagne som var kvar i glasen att döma, så har de tagit det lite försiktigt ikväll.

00:20 Och där avrundar vi dagens Nobelrapportering. Tack för alla bra frågor! /SvD.se

Mer om Nobelfesten 2012:

BORDSPLACERING Så sitter gästerna

svd.se

Hon är första kvinnan i frack på Nobel

svd.se

Tarras-Wahlberg: Perssons samtal värst

svd.se

NOBELPRISTAGARNA Därför prisas de

svd.se
Annons
X

Professor Claudine Haroche och kung Carl Gustaf vid bordet under nobelbanketten i Stockholms Stadshus på måndagen.


Foto: CLAUDIO BRESCIANI/SCANPIX Bild 1 av 96

Litteraturpristagaren Mo Yan håller sitt tacktal under nobelbanketten i Stockholms Stadshus.

Foto: CLAUDIO BRESCIANI / SCANPIX Bild 2 av 96

Fullt på dansgolvet under nobelbanketten i Stockholms Stadshus.

Foto: CLAUDIO BRESCIANI / SCANPIX Bild 3 av 96

Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven med hustru Ulla på dansgolvet under nobelbanketten i Stockholms Stadshus.

Foto: CLAUDIO BRESCIANI / SCANPIX Bild 4 av 96

Anna Maria Corazza Bildt vid dansen efter nobelbanketten.

Foto: JESSICA GOW / SCANPIX Bild 5 av 96

Kulturminister Lena Elisabeth Adelsohn Liljeroth med maken Ulf Adelsohn på dansgolvet under nobelbanketten.

Foto: CLAUDIO BRESCIANI / SCANPIX Bild 6 av 96

Fullt på dansgolvet under nobelbanketten i Stockholms Stadshus.

Foto: CLAUDIO BRESCIANI / SCANPIX Bild 7 av 96

Prinsessan Madeleine och professor Shinya Yamanaka på väg till Prinsens Galleri under nobelbanketten i Stockholms Stadshus.

Foto: CLAUDIO BRESCIANI / SCANPIX Bild 8 av 96

Kronprinsessan Victoria och talman Per Westerberg på väg till Prinsens Galleri under nobelbanketten.

Foto: CLAUDIO BRESCIANI / SCANPIX Bild 9 av 96

Kung Carl Gustaf och professor Claudine Haroche följs av drottning Silvia och Nobelstiftelsens ordförande Marcus Storch på väg till Prinsens Galleri.

Foto: CLAUDIO BRESCIANI / SCANPIX Bild 10 av 96

Prinsessan Madeleine lyssnar till tacktalen under nobelbanketten i Stockholms Stadshus.

Foto: CLAUDIO BRESCIANI / SCANPIX Bild 11 av 96

Efterrätten bärs in under nobelbanketten i Stockholms Stadshus.

Foto: CLAUDIO BRESCIANI / SCANPIX Bild 12 av 96

Drottning Silvia lyssnar till tacktalen under nobelbanketten i Stockholms Stadshus.

Foto: CLAUDIO BRESCIANI / SCANPIX Bild 13 av 96

Kemipristagaren professor Robert J Lefkowitz håller sitt tacktal under nobelbanketten.

Foto: CLAUDIO BRESCIANI / SCANPIX Bild 14 av 96

Cirkus Cirkör underhåller under Nobelbanketten i Stadshuset i Stockholm.

Foto: JESSICA GOW / SCANPIX Bild 15 av 96

Cirkus Cirkör underhåller under nobelbanketten i Stockholms Stadshus.

Foto: CLAUDIO BRESCIANI / SCANPIX Bild 16 av 96

Efterrätten inmundigas under Nobelbanketten i Stadshuset i Stockholm.

Foto: JESSICA GOW / SCANPIX Bild 17 av 96

Statsminister Fredrik Reinfeldt och prinsessan Madeleine applåderar då efterrätten bärs in under nobelbanketten.

Foto: CLAUDIO BRESCIANI / SCANPIX Bild 18 av 96

Cirkus Cirkör underhåller under nobelbanketten.

Foto: CLAUDIO BRESCIANI / SCANPIX Bild 19 av 96

Efterrätten bärs in under nobelbanketten i Stockholms Stadshus.

Foto: CLAUDIO BRESCIANI / SCANPIX Bild 20 av 96

Kemipristagaren Brian K Kobilka och kronprinsessan Victoria vid bordet under nobelbanketten i Stockholms Stadshus.

Foto: CLAUDIO BRESCIANI / SCANPIX Bild 21 av 96

Litteraturpristagaren Mo Yan med fru Qinlan Du (t v) och Langkin Gu (t h) under nobelbanketten i Stockholms Stadshus.

Foto: CLAUDIO BRESCIANI / SCANPIX Bild 22 av 96

Cirkus Cirkör underhåller under Nobelbanketten.

Foto: JESSICA GOW / SCANPIX Bild 23 av 96

Medicinpristagaren professor John B Gurdon och Sedna Quimby Wineland vid bordet under nobelbanketten i Stockholms Stadshus.

Foto: CLAUDIO BRESCIANI / SCANPIX Bild 24 av 96

Fysikpristagaren Serge Haroche, drottning Silvia och Nobelstiftelsens ordförande Marcus Storch vid bordet under nobelbanketten.

Foto: CLAUDIO BRESCIANI / SCANPIX Bild 25 av 96

Nobelpristagaren i kemi Brian K. Kobilka tillsammans med kronprinsessan Victoria, Riksdagens talman Per Westerberg och Claudine Haroche vid honörsbordet under Nobelbanketten.

Foto: JESSICA GOW / SCANPIX Bild 26 av 96

Psykolog Ylwa Westerberg, prins Carl Philip och doktor Chika Yamanaka anländer till nobelbanketten i Stockholms Stadshus.

Foto: CLAUDIO BRESCIANI / SCANPIX Bild 27 av 96

Peter Shapley, ekonomipristagaren Lloyd S Shapley och Melanne Verveer (ambassadör för kvinnofrågor USA) vid bordet under nobelbanketten i Stockholms Stadshus.

Foto: CLAUDIO BRESCIANI / SCANPIX Bild 28 av 96

Professor Claudine Haroche, kung Carl Gustaf och Gunilla Storch vid bordet under nobelbanketten i Stockholms Stadshus.

Foto: CLAUDIO BRESCIANI / SCANPIX Bild 29 av 96

Gästerna sitter till bords vid Nobelbanketten i Stadshuset i Stockholm.

Foto: JESSICA GOW / SCANPIX Bild 30 av 96

Prinsessan Madeleine och medicinpristagaren professor Shinya Yamanaka vid bordet under nobelbanketten i Stockholms Stadshus.

Foto: CLAUDIO BRESCIANI / SCANPIX Bild 31 av 96

Riksdagens talman Per Westerberg, Claudine Haroche, kung Carl Gustaf, Gunilla Storch och Nobelpristagaren i fysik David J. Winelad vid honörsbordet under Nobelbanketten i Stadshuset i Stockholm.

Foto: JESSICA GOW / SCANPIX Bild 32 av 96

Nobelbanketten 2012 i Stadshuset. Prinsessan Madeleine och Nobelpristagaren i medicin Shinya Yamanaka.

Foto: CLAUDIO BRESCIANI / SCANPIX Bild 33 av 96

Kronprinsessan Victoria under Nobelbanketten i Stadshuset.

Foto: JESSICA GOW / SCANPIX Bild 34 av 96

Statsminister Fredrik Reinfeldt och artisten Mususa L Wiesel anländer till nobelbanketten i Stockholms Stadshus.

Foto: CLAUDIO BRESCIANI / SCANPIX Bild 35 av 96

Kronprinsessan Victoria och talman Per Westerberg anländer till nobelbanketten i Stockholms Stadshus.

Foto: CLAUDIO BRESCIANI / SCANPIX Bild 36 av 96

Prins Carl Philip och psykolog Ylwa Westerberg anländer till nobelbanketten i Stockholms Stadshus.

Foto: CLAUDIO BRESCIANI / SCANPIX Bild 37 av 96

Madeleine.

Foto: CLAUDIO BRESCIANI / SCANPIX Bild 38 av 96

”Champagnen är upphälld och Blå hallen är snart fylld av gäster” rapporterar SvD:s Joanna Drevinger direkt från Nobelbanketten.

Foto: JOANNA DREVINGER Bild 39 av 96

Kvällens bohem Tidsresa. Härligt hippie-chic och genomtänkt - Christina Stenbeck överraskade som lyxhippie från 70-talet. Skjortliv med generös krage och puffärmar som blev ett samtalsämne i sig. Ett folkloristiskt smycke i urringningen, spetslinne och klassisk kjol med volym. Ensemblen är oväntad, men tack vare detaljer som väl lagd sminkning och bakåtstruket hår funkar den alldeles utmärk på nobelfesten. Text: Sofia Hedström

Foto: CLAUDIO BRESCIANI / SCANPIX Bild 40 av 96

Grevinnan Marianne Bernadotte anländer till nobelbanketten i Stockholms Stadshus.

Foto: CLAUDIO BRESCIANI / SCANPIX Bild 41 av 96

Kvällens bombnedslag Wow. Biståndsminister Gunilla Carlsson hade inte lämnat något åt slumpen - håret var elegant uppsatt, ansiktet smakfullt sminkat och accessoarerna koordinerade. Den skymningslila kreationen med blankt bälte i midjan och vågad ringning dekorerad med glittrande brodyr förde tankarna till Hollywoods röda mattor snarare än Nobelfestens hårda stengolv. Lämpligt? Gunilla Carlsson är ett strålande bevis på att det är passande även för 49-åringar att ibland slopa det praktiska modet. Text: Sofia Hedström

Foto: CLAUDIO BRESCIANI / SCANPIX Bild 42 av 96

Borden är dukade för nobelbanketten i Stockholms Stadshus.

Foto: CLAUDIO BRESCIANI / SCANPIX Bild 43 av 96

Finansborgarrådet Sten Nordin med fru anländer till nobelbanketten i Stockholms Stadshus.

Foto: CLAUDIO BRESCIANI / SCANPIX Bild 44 av 96

Finansmannen Jacob Wallenberg med fru Marie anländer till nobelbanketten i Stockholms Stadshus.

Foto: CLAUDIO BRESCIANI / SCANPIX Bild 45 av 96

Nobelpristagare i litteratur Mo Yan tillsammans med sin hustru Qinlan Du visar upp sitt pris efter Nobelprisutdelningen i Konserthuset i Stockholm.

Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX Bild 46 av 96

Drottning Silvia, kung Carl Gustaf, prinsessan Madeleine och kronprinsessan Victoria vid nobelprisutdelningen i Stockholms konserthus.

Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX Bild 47 av 96

Drottning Silvia prinsessan Madeleine vid Nobelprisutdelning i Konserthuset i Stockholm.

Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX Bild 48 av 96

Nobelpristagare i medicin professor Shinya Yamanaka tillsammans med sin familj efter Nobelprisutdelningen i Konserthuset i Stockholm.

Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX Bild 49 av 96

Drottning Silvia prinsessan Madeleine, kung Carl Gustaf vid Nobelprisutdelning i Konserthuset i Stockholm.

Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX Bild 50 av 96

Nobelpristagare i litteratur Mo Yan tar emot Nobelpriset i litteratur under Nobelprisutdelningen i Konserthuset i Stockholm.

Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX Bild 51 av 96

Prinsessan Madeleine på sina platser vid nobelprisutdelningen i Stockholms konserthus på måndagen.


Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX Bild 52 av 96

Professor emeritus Lloyd S Shapley tar emot Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne från kung Carl Gustaf vid nobelprisutdelningen i Stockholms konserthus på måndagen.

Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX Bild 53 av 96

Prinsessan Madeleine och kronprinsessan Victoria på sina platser vid nobelprisutdelningen i Stockholms konserthus.

Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX Bild 54 av 96

Författaren Mo Yan (mitten) tar emot Nobelpriset i litteratur vid nobelprisutdelningen i Stockholms konserthus på måndagen.


Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX Bild 55 av 96

Thomas Tranströmer med hustru Monica vid Nobelprisutdelningen i Konserthuset i Stockholm.

Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX Bild 56 av 96

Drottning Silvia och prinsessan Madeleine vid Nobelprisutdelning i Konserthuset i Stockholm, 10 december, 2012.
Foto:Drottning Silvia och prinsessan Madeleine vid Nobelprisutdelning i Konserthuset i Stockholm.

Foto: DROTTNING SILVIA OCH PRINSESSAN MADELEINE VID NOBELPRISUTDELNING I KONSERTHUSET I STOCKHOLM, 10 DECEMBER, 2012.
FOTO: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX Bild 57 av 96

Författaren Mo Yan tar emot Nobelpriset i litteratur från kung Carl Gustaf vid nobelprisutdelningen i Stockholms konserthus på måndagen.


Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX Bild 58 av 96

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel vid Nobelprisutdelning i Konserthuset i Stockholm.

Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX Bild 59 av 96

Doktor John B Gurdon tar emot Nobelpriset i fysiologi eller medicin vid nobelprisutdelningen i Stockholms konserthus på måndagen.


Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX Bild 60 av 96

Kvällens politiker Förbättring. Förra året färgchockade Centerpartiets partiledare Annie Lööf med en tvådelad duchesskreation som tack vare sina lysande toner - rosa och grönt - såg ut att vara hämtad från ett pensionärshem i Florida. I år är pantertantsgarderoben utbytt mot en väl sammansatt klädsel i lila. Lägg märke till de mörkt målade naglarna som matchar den stilfulla klänningen som exponerar en axel samt det enkla guldarmbandet - politiskt korrekt. Text: Sofia Hedström

Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX Bild 61 av 96

Nobelpristagare i medicin professor Shinya Yamanaka tar emot Nobelpriset i medicin av kung Carl Gustaf under Nobelprisutdelningen i Konserthuset i Stockholm, 10 december, 2012.

Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX Bild 62 av 96

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel vid Nobelprisutdelning i Konserthuset i Stockholm.

Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX Bild 63 av 96

Gisela Janis är en av marsalkerna vid Nobelhögtiden och den första kvinnan någonsin att vara klädd i frack på Nobelfesten.

Foto: SCANPIX Bild 64 av 96

Nobelpristagare i kemi professor Robert J. Lefkowitz tar emot Nobelpriset i fysik av kung Carl Gustaf under Nobelprisutdelningen i Konserthuset i Stockholm.

Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX Bild 65 av 96

Professor Brian K Kobilka tar emot Nobelpriset i kemi från kung Carl Gustaf vid nobelprisutdelningen i Stockholms konserthus.

Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX Bild 66 av 96

Kung Carl Gustaf, prinsessan Madeleine, kronprinsessan Victoria och prins Carl Philip på sina platser vid nobelprisutdelningen i Stockholms konserthus.

Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX Bild 67 av 96

Professor Serge Haroche tar emot Nobelpriset i fysik vid nobelprisutdelningen i Stockholms konserthus på måndagen.


Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX Bild 68 av 96

Nobelpristagare i fysik professor David J. Wineland tar emot Nobelpriset i fysik av kung Carl Gustaf under Nobelprisutdelningen i Konserthuset i Stockholm.

Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX Bild 69 av 96

Pristagarna Shinya Yamanaka och Mo Yan på sina platser vid nobelprisutdelningen i Stockholms konserthus på måndagen.

Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX Bild 70 av 96

Årets pristagare på sina platser vid nobelprisutdelningen i Stockholms konserthus.

Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX Bild 71 av 96

Drottning Silvia, Prinsessan Madeleine, kung Carl Gustaf, prins Carl Philip, kronprinsessan Victoria
och prins Daniel vid Nobelprisutdelning i Konserthuset i Stockholm.

Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX Bild 72 av 96

Kvällens modigaste Smällkaramell. Anna-Maria Corazza Bildt sätter sina egna spelregler och går som vanligt inte obemärkt förbi. Kvällens kreation är axelbandslös, glimmande och röd - perfekt för en PR-maskin. Bältet med strassdekorationen framhäver figuren, men rosetten som pryder livet ser tyvärr ut att vara hämtad från en julgran som passerades på väg till festen. Ett extra plus för det enkla halsbandet som inte stjäl någon uppmärksamhet utan låter klänningen för Corazza Bildts talan. Text: Sofia Hedström

Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX Bild 73 av 96

Drottning Silvia och prinsessan Madeleine vid Nobelprisutdelning i Konserthuset i Stockholm.

Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX Bild 74 av 96

Drottning Silvia, kung Carl Gustaf, prinsessan Madeleine, prins Carl Philip och prins Daniel på sina platser vid nobelprisutdelningen i Stockholms konserthus på måndagen.

Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX Bild 75 av 96

Fotografering innan det är dags att inta platserna på scen vid nobelprisutdelningen i Stockholms konserthus på måndagen.


Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX Bild 76 av 96

Glada fans till Mo Yan, Nobelpristagaren i litteratur 2012, väntar utanför Konserthuset i Stockholm.

Foto: TOMAS ONEBORG Bild 77 av 96

Nobels Fredspris 2012 Kung Harald, drottning Sonja kronprinsessan Mette-Marit och kronprins Haakon.

Foto: CORNELIUS POPPE /SCANPIX Bild 78 av 96

Fredsprisen 2012 går til EU och delas ut i Oslo Rådhus. Ordföranden i EU-kommissionen Jose Manuel Barroso håller tal. 


Foto: HEIKO JUNGE / SCANPIX Bild 79 av 96

Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Frankrikes president Francois Hollande under priscermonin i Oslo Rådhus.

Foto: HEIKO JUNGE / SCANPIX Bild 80 av 96

Ordföranden för EU-kommissionen José Manuel Barroso, EU-Presidenten Herman Van Rompuy, EU-parlamentets talman Martin Schulz tar emot Nobels fredspris.

Foto: CORNELIUS POPPE / SCANPIX Bild 81 av 96

Nobels fredspris 2012. Rådhuset i Oslo.


Foto: HEIKO JUNGE /SCANPIX Bild 82 av 96

Nobels fredspris 2012. EU-Presidenten Herman Van Rompuy, ordföranden för EU-kommissionen José Manuel Barroso och EU-parlamentets talman Martin Schulz tar emot Nobels fredspris.


Foto: CORNELIUS POPPE /SCANPIX Bild 83 av 96

Nobels fredspris 2012. Ordföranden för EU-kommissionen José Manuel Barroso, EU-Presidenten Herman Van Rompuy, EU-parlamentets talman Martin Schulz i Rådhuset i Oslo för att ta emot Nobels fredspris.


Foto: HEIKO JUNGE /SCANPIX Bild 84 av 96

Nobels fredspris 2012. Ordföranden för EU-kommissionen José Manuel Barroso, EU-Presidenten Herman Van Rompuy, EU-parlamentets talman Martin Schulz i Rådhuset i Oslo för att ta emot Nobels fredspris.


Foto: HEIKO JUNGE /SCANPIX Bild 85 av 96

Nobels Fredspris 2012 Kung Harald, drottning Sonja kronprinsessan Mette-Marit och kronprins Haakon.

Foto: CORNELIUS POPPE/SCANPIX Bild 86 av 96

Frankrikes president Francois Hollande och Oslos borgmästare Fabian Stang utanför rådhuset i Oslo, innan utdelningen av Nobels fredspris.

Foto: STIAN LYSBERG SOLUM/REUTERS Bild 87 av 96

Nobels Fredspris 2012.
Rådhuset i Oslo før utdelingen av fredsprisen mandag.
SCANPIX

Foto: STIAN LYSBERG SOLUM / NTB SCANPIX / SCANPIX Bild 88 av 96

EU-parlamentet i Strasbourg har dekorerats med orden ”your peace, your prize, Nobel 2012”.

Foto: VINCENT KESSLER/REUTERS Bild 89 av 96
Bild 90 av 96

SvD:s reporter Joanna Drevinger på plats.

Bild 91 av 96

Studenterna Hanna och Ebba Liljebäck.

Bild 92 av 96

Dukningen dokumenterad av SvD:s Joanna Drevinger som är på plats i Stadshuset.

Bild 93 av 96

SvD:s Joanna Drevinger och hennes bordsgrannar var nöjda med den gravade rödingen.

Bild 94 av 96

SvD:s reporter Joanna Drevinger: ”Maten var absolut varm, fasanen mör och päronen gav syrlighet och lite krisp till rätten”.

Bild 95 av 96

SvD:s reporter Joanna Drevinger: Toppbetyg för efterrätten.

Bild 96 av 96
Annons
X
Annons
X

Mer från Startsidan

Annons
X