Annons
X
Annons
X
Film
Recension

Lasse Åberg tuffar vidare

Filmtrailer: The Stig-Helmer Story

Efter sällskaps- skid- segel- golf- och hälsoresor kommer nu Stig-Helmer tillbaka på vita duken. Den här gången i en tidsresa – tillbaka till Stig-Helmers barn- och ungdomsår. Varför blev han som han blev? Finns det något originellt att vaska fram om honom. Hur var han som ung? Har livet kuvat honom eller är hans totala brist på karisma medfödd?

”THE STIG-HELMER STORY är i stora drag en förtäckt självbiografi”, säger regissör Lasse Åberg.

”I likhet med Stig-Helmer har jag haft en kärleksfull men lätt överbeskyddande mor och en frånvarande far och som de flesta barn blev både Stig-Helmer och jag utsatta för mobbning i varierande grad, han för sina glasögon och jag för att jag var svarthårig och klent byggd.

Stig-Helmers udda intresse för tåg kan väl jämföras med min maniska drift att hela tiden teckna. Jag upplever att både Stig-Helmer och jag är satellitpersonligheter som lite passivt kretsar kring aktiva personer som t ex Ole Bramserud (Jon Skolmen).

Båda är vi dagdrömmare och kan väl skämtsamt sägas vara lite ’autistic light’. I bådas fall kommer musiken in i våra liv i sena tonåren och själv var jag en flitig Nalenbesökare med dragning åt tradjazz och dixielandsmusik. Då det gäller kontakten med det täcka könet kan man väl i både Stig-Helmers och mitt fall säga att det rådde en viss brist på rutin.

Alla dessa likheter gör att jag motvilligt måste erkänna: Det är jag som är Stig-Helmer.”

Inspelad 20 september – 12 november i Stockholm med omnejd.

THE STIG-HELMER STORY har premiär över hela landet på juldagen 2011.

Premiär: 25 december 2011 Kategori: Komedi Regissör: Lasse Åberg

Betyg: 4 av 6

I över 30 år har Lasse Åberg tagit sin lille allmänmänniska runt på sällskapsresor, golfrundor och hälsohem och på vägen slagit publikrekord, skällts ut av kritiker, beskyllts för att sno från tjeckisk komedi och Tati (givetvis till eget tillkortakommande) samt vunnit Guldbagge som bäste skådespelare. Viss prägel på svenskt filmliv har han uppenbarligen satt.

Åberg själv är något av en hipster i egenskap av popkonstnär, Musse Pigg-konnässör, poet, grafiker och inkännande infångare av sin egen efterkrigssvenska tidsanda. Att han lyckas få in en del av dessa kvaliteter i sina populära folkkomedier är en bedrift som placerar honom i en helt annan liga än Svensson, Svensson, Göta Kanal & Co. Att han inte gärna varierar sig så värst är en annan sak, på både ont och gott.

Denna gång vill Stig-Helmer försöka återfinna sin första kärlek Annika Jönsson. Prylesset Ole går in på ”Internätet” och börjar detektivjobba.

Annons
X
Annons
X

I olika återblickar får vi också se vad som hände när unge Stig-Helmer stod i musikaffär och en söt dotter till en sträng frälsningsmajor kom in för att köpa banjosträngar. Ett par snapshots av vår hjälte i pojktappning som förnumstig tågexpert med jämnåriga plågoandar är också med. Den som med viss värme minns liknande tillbakablickar i Trazan-serien kan nog småle, inte minst åt en rekonstruktion av Barnens brevlåda med en typecastad Claes Månsson som farbror Sven eller det faktum att folk brukade svara i telefon med sitt nummer. Åberg har fint öga och öra för de små tidstecknen.

Nya på resan är tvenne yngre Stig-Helmrar, Tobias Jacobsson som 20-årig och Filip Arsic-Johnsson som pojkversion. Välartade ynglingar är de, liksom Ida Högberg, som vänt gestaltar Annikas alla säsonger (om än ”höstupplagan” ser lite kakig ut). Tove Edfeldt är Stig-Helmers ärtiga kusin och i en av flera cameos lyser Emma Molin som kullaklädd servitris på en dalapizzeria (fråga inte).

Janne Schaffers musik (tyvärr ej nyskriven denna gång) figurerar i fonden och gitarristen syns även i yngre upplaga på en Nalenspelning där Stig-Helmer spelar skiffle.

Åberg själv, nu 71 vårar, kör lugnt vidare på sin pryl. Vi möter honom i stinsmössa och megafon, utropandes avgång av sitt kära Märklintåg. En amper pensionärshemsföreståndarinna bankar på och talar om att det är dags att sova nu. En och annan kritiker skulle säkert hålla med. Fast Lasse har inte lust att lägga sig riktigt än.

Annons
X
Annons
X
Annons
X

Mer från Startsidan

Annons
X