I USA är hon en av fotografins superstjärnor, känd både för sina porträtt av Hollywoodskådespelare och sina många samhällskritiska fotoreportage. Det är för ett av de senare som Mary Ellen Mark uppmärksammas när Nordiska museet på onsdag öppnar sin nya utställning Underbarn.

För några år sedan tillbringade Mary Ellen Mark sju veckor på två isländska specialskolor för handikappade barn. Resultatet, som skildrar såväl sterila och slitna miljöer som personalens värme mot barnen, beskrivs av Nordiska museets utställningsproducent Erik Kristensen som oerhört berörande.

- Hon vill gärna integreras med dem hon fotograferar. Det gick väldigt snabbt för henne att uppnå det förtroendet hos barnen och bli en av dem, berättar han.

Fotografierna kommer direkt från Nationalmuseum i Reykjavik och visas tillsammans med en 40 minuter lång dokumentärfilm om ett av barnen – Alexander. Den spelades in parallellt av Mary Ellen Marks make Martin Bell, Oscarnominerad filmare.

Nordiska museet försöker få Mary Ellen Mark till Sverige för att berätta om bilderna senare i höst. Efter det ska utställningen vidare till Åland, och eventuellt till Scandinavia House i New York 2010.