En fjortonårig flickas balansgång mellan barnliv och vuxenvärld skildras med imponerande språkkänsla av debutanten Lina Arvidsson. Man öppnar hennes tonårsroman ”Det borde finnas regler” och hamnar i en inre monolog, fylld av jargong och anglicismer, halsbrytande överdrifter, splittrad, rörig – och alldeles övertygande. Hela berättelsen är skriven i ett ojämnt flöde, där tankeströmmen då och då avbryts av insprängda scener, som driver handlingen framåt.

Vilsna i tillvaron söker Mia och hennes vän Mirjam regler för hur man ska bära sig åt för att bli vuxen och framförallt hur de bör förhålla sig till män, kärlek och sexualitet (samt dricka kaffe och gå i högklackat!).

Deras värld är trång, en liten skånsk småstad och deras förebilder få och omöjliga, ja, olämpliga att nå upp till. Ett liv som i ”Sex and the city” är bra långt ifrån deras föga glamourösa skolvärld. Att de mot slutet byter ideal till de tuffare Thelma och Louise ger ett visst hopp om självständighet men de vet aldrig var de hör hemma.

Ena stunden får de ett lyckligt återfall i barndomens lek med Barbiedockor, en annan gång spanar de in snygga killari gymnasieskolan. Och så tar Mias stora bekymmer över. Hur ska hon kunna rädda Mirjam, som uppvaktas av en gubbe, nåja, en man på 40 år. Det rubriceras ju våldtäkt, det han har för sig med fjortonåringen, som plötsligt ses som vuxen.

Genom beskrivningen av de ständiga tvära kasten mellan skiftande känslostormar lyckas Lina Arvidsson förmedla en atmosfär av livsångest, vrede, trots, hat – och ensamhet. Mia och Mirjam har upptäckt vad som har beskrivits i bok efter bok tiderna igenom: att det är svårt, nästan outhärdligt att vara ung. I ”Det borde finnas regler” ger författaren oss dagens version av ett mycket gammalt tema. Hon kunde ha gjort den kortare, boken känns ibland litet seg. Men man tror på den.

Lina Arvidsson formulerar inga regler, det går ju inte. Hon klipper ut ett stycke tonårsliv och lägger fram till beskådande. Och så vet hon en lindring. Mot den stora pessimismen ställer hon trofast, pålitlig flickvänskap.