Det är möjligen något oglamoröst med apelsiner. Något man hade med sig i skidspåret när det fanns snö. Som i dag blir kvar till sist i fruktkorgen på jobbet. Som gör en kladdig om händerna.

Dessutom är de anonyma. Först för nio år sedan i Florens vackra saluhall insåg jag att inte bara äpplen utan även apelsiner kan ha ett namn. I Icabutiken står det ju som bekant bara det något enfaldiga ”Apelsiner/Italien”, men på de handskrivna italienska skyltarna angavs i stället vilken sort det handlade om.

Av något skäl fäste jag mig vid ordet tarocco. Ändå köpte jag dumt nog ingen, och det tog flera år innan jag insåg mitt misstag. Denna smakrika och närapå kärnfria blodapelsin anses av många kännare vara världens bästa. Balansen mellan syra och sötma är perfekt.

Men tarocco är sorgligt nog svår att få tag på i svenska butiker. Skalet är tunt och frukten känslig för längre transporter. Dessutom gör livsmedelkedjornas inköpare bedömningen att vi i Sverige har en alltför outvecklad smak för att förstå oss på denna delikatess. Skulle du trots detta komma över ett parti, slå bara till, och strunta i prislappen.

För det är just nu som chansen finns. Sedan någon vecka lever vi i blodapelsinens korta men underbara tid. Och lyckas man inte lägga vantarna på ett kilo tarocco är moro ett fullgott alternativ. Även denna odlas i Cataniaområdet på östra Sicilien. Hos oss säljs den ofta inslagen i papper med märket ”Gyllene korset” och har en något kärvare smak än sin elegantare kusin. Som bäst är moro i slutet av januari och i februari då den blir härligt blodröd av de kalla sicilianska nätterna.

Ät dem som de är. Gör enkla och friska efterrätter som sorbeter och sallader. Men glöm inte att blodapelsinen även är utmärkt i förrätter och varmrätter. Till fågel och fisk – för smakens och färgens skull.

Mitt tips :

För att kunna använda apelsiner i matlagning behöver man kunna filea dem. Om man har en kniv med böjligt blad är det enkelt.

1. Skär bort en dryg centimeter av apelsinens båda ”ändar”.

2. Ställ frukten på den ena av de avskurna ändarna och skär uppifrån och ned bort skalet genom att följa apelsinens form. Fortsätt med detta runt hela frukten tills allt skal är borta.

3. Placera den nu på sidan med ena änden mot dig och skär ut filéerna utmed hinnorna, en efter en. Lägg dem i en portionsskål, ringla över lite honung och toppa med rostade hasselnötter. Efterrätten är klar!