Hon ska ensam leda sändningarna Malmö.

Karin Falck gav den charmiga svengelskan ett ansikte och Lill Lindfors tappade kjolen. Harald Treutiger fick draghjälp av Lydia Capolicchio och Kattis Ahlström hade Anders Lundin att luta sig mot. För femte gången står Sverige värd för schlager-EM och programledare för tv-tävlingen blir komikern Petra Mede. Hon ska ensam leda sändningarna från schlager-EM i Malmö.

- Jag har en policy efter mina 42 år i livet att det är roligare att tacka ja än nej så jag tackade ja med en gång, sade Petra Mede vid måndagens pressträff.

LÄS MER: Premiär för kultursvepet på SvD Kultur.

Hon lovade att vad som helst kan hända.

- Jag tror att i mig finns det alltid liten vilja att göra något som överraskar men säger jag det nu är det ingen överraskning.

När SVT:s schlagergeneral Christer Björkman presenterade henne gjorde han det så här: "Hon är humoristisk men dramatisk. Full kontroll men varm, och empatisk. Überelegant men också vanlig. Erfaren men också fullständig oförutsägbar. Älskad men också kontroversiell".

LÄS MER: Premiär för kultursvepet på SvD Kultur.

Petra Mede har tidigare lett Melodifestivalen 2009 och Guldbaggegalan 2011 och 2012. Hon har dessutom lett gaygalan och haft en egen pratshow i TV 3.

Det är ett styvt jobb att leda schlager-EM. Medes uppgift är att guida drygt 100 miljoner tv-tittare i hela Europa genom tävlingens snåriga röstningsregler (nej, man får fortfarande inte rösta på sitt eget land), presentera 39 deltagande artister på tre språk och, förhoppningsvis, vara rolig medan hon gör det.

Senaste kulturquizarna

Vilken var Portugals sista koloni?

Dick Harrison-quiz om Portugal.

När mördades Gustav III?

Testa vad du kan om viktiga svenska årtal.

Vad orsakade naturkatastrofen?

15 frågor om Italien av Dick Harrison.

Vem ville dö i "Jedins återkomst"?

Testa vad du kan om den tredje Star Wars-filmen.

Vilka var deras gangsternamn?

Vad minns du av The Sopranos?

Hur inleds "Den store Gatsby"?

Testa vad du kan om F Scott Fitzgeralds mästerverk.