I årets startfält fanns titlar som ”Den stora penispaniken i Singapore” och ”Hundra år av bottenskrapande i Bristolkanalen”. För de mer kulturella märktes: ”Världens alla estniska sockmönster”, ”Svampen i den kristna konsten” och ”Kontorsstolens systematik”.

Ett guldkorn är ”Herr Andohs dagbok från Penninerna: En japansk könsbestämmare av kycklingar i Hebden 1935 minns”. Den är skriven av den japanske experten Koichi Andoh, när han skulle utbilda britterna i konsten att ta reda på fjäderfänas kön – och Herr Andoh finner livet i West Yorkshire väldigt udda.

Herr Andoh placerade sig på en ärofull andraplats, men besegrades av ”Cooking with Poo”, som titeln till trots – eller på grund av? – redan var en succé.

Kanske inte bara på grund av sin titel (”poo” är engelska för bajs), utan mer för att den är skriven av en populär thailändsk matlagningslärare, Saiyuud ”Poo” Diwong. Hon är glad över sitt skojiga smeknamn, det har hjälpt henne i marknadsföringen, sa hon när hon fick pris för sin titel. På thai betyder ”poo” krabba.

Arrangörerna, som skapades för att undvika uttråkning på den årliga bokmässan i Frankfurt, har inte kunnat nominera titlar varje år, medan andra år har gett utdelning som ”Grekiska lantbrevbärare och deras stämpelnummer”, ”Höjdpunkter i betongens historia” och ”Bombsäkra din häst”.

Men första gången 1978 hittade de en pärla: ”Handlingar från den andra International Workshop om nakna möss”.