I konkurrens med bland andra "Darling", "Se upp för dårarna" och "Underbara älskade" har Roy Anderssons "Du levande" valts ut som det svenska bidraget inför nästa års Oscarsgala.

- Det är roligt att komma ut med filmen i världen, sen får vi se hur långt det räcker. Här kommer en film som inte har några huvudroller och saknar story, det skulle vara överraskande om den gick vidare, säger en glad Roy Andersson under tisdagens presskonferens.

Även 2000 valdes en Roy Andersson-film till Sveriges Oscarsbidrag, då "Sånger från andra våningen". Den gången blev filmen inte nominerad av Oscarsjuryn. Huruvida "Du levande" får tävla om en statyett i slutändan meddelas den 22 januari. Varje land utser en film till den slutliga nomineringsprocessen. Av alla dessa filmer väljer Oscarsakademin ut fem nominerade filmer.

Roy Andersson tror att han har större chanser den här gången.

- Ja, jag tror det. Jag tror att de hade svårt för den stora historiska, kollektiva skulden i "Sånger från andra våningen". Den här är mer drastisk och absurd, säger han.

TT Spektra: Vad betyder det här för dig som filmskapare?

- Det betyder att man inte har legat av sig nu när man börjar komma upp i den åldern som jag är, att man fortfarande får vara med, det ger ju energi och självförtroendet minskar inte direkt.

Av årets övriga svenska filmer har han inte sett många.

- Nej, jag brukar inte släppa in så mycket annat i huvudet när jag jobbar med en film. Men härom dagen såg jag "Darling". Jag tyckte mycket om den filmen, den hade kanske gjort sig bättre i Los Angeles.

TT Spektra: Varför?

- Den är ju mer klassisk i sin uppbyggnad, och så är den väldigt fin. Fint skådespeleri, fin känsla och fin musik. Fast "Du levande" är tyngre och mastigare, jag tycker nog att det är välförtjänt, säger han, och får så klart medhåll från juryns ordförande Eva Swartz:

- Roy sysslar med film som konst och det gör att han hamnar i en klass där han inte går att jämföra med någon annan. Det känns roligt att få skicka någon utomlands som har en så specifik, egen stil, säger hon.