Nina Philipson på pr-byrån Patriksson communication växlar dagligen mellan rollen som affärsproffs och partypingla. T-shirt-klänningarna har blivit hennes bästa vän i höst, ­eftersom de är bekväma nog att ha en hel dag och chica nog att känna sig fin i på party.

– Jag är speciellt förtjust i t-shirtklänningar från märket Velour och jerseyklänningar från märket Minimarket. Ett enkelt knep är att byta strumpbyxor till någon annan färg, det ger effekt utan att ta stor plats i handväskan. Byta till högklackat är också en klassisk fest­injektion. Låt också jobbskorna vara kvar på jobbet, att gå omkring och kånka på grejer drar ner feststämningen, säger hon.

Accessoarer är vardagspartajarens bästa vän. De är lätta att ha i handväskan, men kan förvandla en outfit från vardaglig till glamourös.

– Jag är inte så mycket för smycken, men jag har ett brett svart armband från Hermès med guldnitar som alltid lyckas hotta upp min look. Små tunna nitbälten kan ha samma ­effekt och är enkla att ta med. Det är också smart att välja ett ytterplagg på morgonen som man känner sig bekväm med även på kvällen. Just nu går jag omkring i en oversizekavaj som jag kavlat upp ärmarna på, den funkar finfint, fortsätter Nina Philipson.

Moa Li Lemhagen Schalin, stajlist och designer, lyfter även hon fram klänningen som nyckelplagget i förvandlingsnumret.

– Som bas i en jobb-och-party-outfit tycker jag att udda skurna klänningsliknande plagg funkar bäst. Fifth avenue shoe repair tycker jag gör kläder som fungerar både på dagen och på kvällen. Till det brukar jag slänga ner lite extra accessoarer i väskan för att kunna byta eller plussa på. Om man blandar udda och oväntat kan man få ihop en schysst look utan att addera speciellt mycket. Accessoarer behöver inte vara dyra – det kan vara allt från en leksak, något fint man hittar i järnhandeln, en virkad duk man syr om till något roligt ­eller fina skosnören. Det handlar om att improvisera fram en helhet som känns kul.

Ett problem för många afterworkare är svårigheten att hinna prova ut en fungerande natt-och-dag-utstyrsel i morgonstressen.

Men trots att tiden på morgonen ofta är knapp följer Moa hellre stundens infall än planerar i förväg.

– Jag gillar att vara spontan, och en viss stress kan fungera inspirerande. Ofta klipper jag och nålar i kläder och hår precis innan jag ska gå, säger Moa Li Lemhagen Schalin.

Therese Malmqvist, stajlist och säljare på Åhléns Dam trend, är av en helt annan skola. Hennes morgontrötthet föranleder henne att bestämma vad hon ska ha på sig ett par dagar i förväg om hon ska ut direkt efter jobbet.

– Ett favoritmärke är American Apparel, som gör fina kläder i skön bomullstrikå utan att det behöver vara tråkigt, till exempel deras klänningar med u-ringning. En annan fördel är att det finns många olika färger av varje plagg. Knallrosa lyser upp i höstmörkret. Acnes kläder är också bra exempel på sköna vardagskläder som ändå har det lilla extra. Vanessa Bruno är en annan favorit, liksom stickade plagg från Back och märket 2707.

Vad gäller skor är det ombyte som gäller för Therese, som ibland jobbar tio timmar i sträck stående och gående.

– Högklackat är inte något alternativ på jobbet – det blir lågskor och medhavda klackar. Hopes stövletter är underbara – och motor­cykelboots. Det är alltid roligt att blanda maskulint och feminint.